Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple: iPhone-lukitusten poiston salliminen voisi johtaa tukiasematerrorismiin

7
Markus Lehtiniitty

Apple: iPhone-lukitusten poiston salliminen voisi johtaa tukiasematerrorismiin
Apple on ottanut kovat keinot käyttöönsä Yhdysvalloissa käynnissä olevassa keskustelussa ns. jailbreakkien, eli muun muassa Applen iPhonen lukitusten poistamisten, lailliseksi muuttamisesta. Asiasta kertoi Wired verkkosivuillaan.

Applen mukaan hakkerit voivat muuttaa jailbreakattujen iPhonejen baseband-prosessorin ohjelmistoa, joka puolestaan mahdollistaisi hyökkääjälle matkapuhelinverkon tukiasemien toimintakyvyttömäksi tekemisen. Tällöin tukiasema ei pystyisi välittämään lainkaan puheluja tai tekstiviestejä.
Jailbreak, lukitusten poisto, on jo nykyisin hyvin suosittu, mutta ei kuitenkaan laillinen toimenpide monissakaan maissa. Sen ansiosta iPhoneissa voidaan ajaa myös muita kuin Applen hyväksymiä sovelluksia. Jailbreikkaus on myös edellytys puhelimen operaattorilukon poistamiselle. Applen mukaan iPhonen tekniset suojatoimet on kehitetty estämään juuri edellä mainitun kaltaiset tilanteet, mutta jailbreakkien salliminen muuttaisi ne mahdollisiksi.

Asiassa on kyse Electronic Frontier Foundation -järjestön Yhdysvaltain hallintoelimille tekemästä ehdotuksesta jailbreakkien purun laillistamisesta. EFF:n mukaan erilaiset lukitukset rikkovat yksittäisen käyttäjän oikeuksia. Applen kommentit on tarkoitettu puolustamaan lukitusten olemassaoloa.

On hyvin vaikea nähdä, että lukitusten poiston sallimisella laissa olisi merkittävää vaikutusta asian vaarallisuuteen - jo nykyisin lukituksista avattuja iPhoneja on ympäri maailmaa miljoonia. Kyse onkin Wiredin artikkelin mukaan ennemminkin Applen osalta sen suljetun toimintamallin suojelusta. Applen mukaan se on ollut yksi merkkitävä osasyy iPhonen menestykseen.

EFF:n asianajajan Fred von Lohmannin mukaan kyseessä on ennen kaikkea teoreettinen uhka: "Niiden tietojen mukaan, mitkä minulla on, mitään edes tämänkaltaista ei ole koskaan tapahtunut".

Linkki Applen vastineeseen (PDF)
Linkki EFF:n vastineeseen (PDF)

Kommentit (7)

Phiideer
Phiideer

2

Mikä siis nykyisellään estää, että joku ei voisi iPhonella pistää tukiasemia toimintakyvyttömäksi? Joku laki, joka kieltää jailbreikkauksen? Tittidii!
Jos tuo olisi todellinen uhka, niin muutamat tahot haluisivat kyllä vetää koko puhelimen pois markkinoilta...

Vastaa
Demus
Demus

3

Uskoisin, että on olemassa kyllä laki, joka estää niiden tukiasemien häirinnän... ja siitä tulee kovemmat tuomiot kuin iPhonen jailbreikkauksesta. ...mutta, tämähän on vain minun arvailuja. =)

Vastaa
muppis
muppis

4

Meinasi tipahtaa purkka suusta, kun luin otsikon.
Eiköhän nuo tukiasemat olisi jo solmussa, jos se olisi mahdollista tehdä..
Mutta jos sitä luuria tarvitsee noin suojella, niin tulee vain mieleen sanonta "paskaa rautaa"..

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

6

Ihan höpöhöpö homma! iPhonet saa jo nyt jailbreakattua, joten jos joku haluaa käyttää iPhonea tukiasemaa vastaan, se onnistuu mainiosti. Jailbreakin salliminen lisäisi vain tavisten tekemiä breakkeja ja sehän ei ole uhka tukiasemille, koska tavallisilla ihmisillä ei ole sellaisia intressejä.

Sen sijaan Apple pelkää sitä, että se ei enää saa niin hyviä sopimuksia operaattoreiden kanssa. Tuskin operaattorit olisivat niin halukkaita syytämään rahaa iPhonen yksinoikeudesta, jos ne tietäisivät, että tuloja ei välttämättä jailbreakin takia tulisi niin paljoa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja