Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Nokian kosketusmallisto laajenee ja sekavoituu

21
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Nokian kosketusmallisto laajenee ja sekavoituu
Nokia julkisti tänään toistaiseksi edullisimman kosketusnäyttöpuhelimensa 5230:n. Tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä markkinoille tulevan puhelimen hinnaksi ennen veroja kerrottiin 149 euroa. 5230:n sisältämiin ominaisuuksiin nähden hinta on kohtuullinen, ellei peräti edullinen.

5230:n myötä Nokian Euroopan markkinoilla tarjolla oleva kosketuspuhelinten mallisto laajenee neljään eri malliin, käsittäen myös juuri markkinoille saapuneen 5530 XpressMusicin, suosikkimalli 5800 XpressMusicin sekä N97-lippulaivamallin. Ensi viikolla Nokia World -tapahtumassa uusia kosketuspuhelimia julkistettaneen ainakin N97 mini ja N900, joten Nokian kosketusmallisto alkaa pikku hiljaa olemaan jo melko laaja.
Samassa yhteydessä mallisto muuttuu myös yhä sekavammaksi. 5230:n, 5530 XpressMusicin ja 5800 XpressMusicin väliset erot eivät ole suuria.

5800 XpressMusiciin verrattuna 5530:ssä on pienempikokoinen näyttö, ei 3G-verkkojen tukea eikä GPS-paikannusta. Sen sijaan 5800 XpressMusicin kanssa samankokoisesta ja ulkoisesti hyvin samankaltaisesta 5230:sta 3G-tuki ja GPS-paikannus löytyvät, mutta siitäpä ei löydykään puolestaan WLAN:ia, joka 5530 ja 5800 XpressMusicista löytyy.

Kameran ja muistin osalta tilanne on selkeämpi: 5230:sta löytyy vain kaksimegapikselinen, kun 5530 ja 5800 XpressMusic tarjoavat 3,2 megapikselin automaattitarkenteisen kameran ja 5230:n mukana ei tule muistikorttia lainkaan, kun 5530:n mukana tulee neljän ja 5800:n mukana kahdeksan gigatavun kortti. Lisäksi 5800 XpressMusicista löytyy vielä myös etupuolen kakkoskamera, jota ei edullisemmista malleista löydy.

5230:n ja 5530 XpressMusicin väliset erot tuntuvat varsin turhauttavilta, kun toiseen on poimittu osa ja toiseen osa ominaisuuksista.

N97 minin tulon myötä muodostuva kaksikko, N97 ja N97 mini, tulee myös sekavoittamaan Nokian mallistoa. Mallit tulevat varmasti menemään useilla, vähemmän puhelimiin perehtyneillä, sekaisin keskenään. Myöskin N97:n ja N900:n melko samanlaiset ominaisuudet ja sama hintaluokka, mutta täysin erilaiset käyttöjärjestelmät, tullevat luomaan ihmetystä.

Uusien mallien myötä Nokia tullee kuitenkin loppuvuoden aikana ottamaan merkittävästi markkinaosuutta kosketuspuhelinten markkinoilla. Vuoden viimeisellä neljänneksellä Nokian kosketuspuhelinten myyntimäärät voivat nousta jopa 9-10 miljoonaan kappaleeseen, riippuen paljolti siitä, että kuinka hyvissä ajoin 5230 ja N97 mini sekä vielä mahdolliset muut tämän vuoden puolella saapuvat kosketuspuhelimet ehtivät viimeisellä neljänneksellä kauppoihin.

---

Mielenkiintoisena sivuhuomiona: Nokia 5230:n mallinimi on jännä valinta, sillä Samsungilla on jo markkinoilla S5230-niminen malli, joka myös on melko edullinen kosketusnäyttöpuhelin.

---

Jos Booklet 3G -miniläppärin julkistuksen ajankohta eilen oli yllättävä, niin oli myös 5230:n tänään. Venäläisen Mobile-review-sivuston Eldar Murtazin onkin kommentoinut asiaa mahdollisesti viitaten, että Nokia olisi julkistanut 5230:n nyt, jotta se ei ehtisi vuotaa julkisuuteen. Tämä on näin puhelintoimittajan näkökulmasta todella jännittävä juttu.

Eldar Murtazin on julkistanut viime aikoina ensikatsausartikkelit sekä N900:sta että N97 ministä, joiden molempien julkistusten odotetaan tapahtuvan ensi viikolla Nokia Worldissä. Nokian julkistettua 5230:n Murtazin aikoi julkaista tänään illalla ensikatsausartikkelin jostain tuntemattomasta Nokian tulevasta puhelimesta, mutta päättikin luopua tästä Nokian kanssa keskusteltuaan.

Kommentit (21)

Aapo (vahvistamaton)

3

Näyttäisi, että Nokialla on kohta tarjota kaikille jotain. No, ainakin melkein kaikille. :)

Vastaa
Superi79
Superi79

4

Tyypillistä Nokiaa. Pusketaan mallisto täyteen hyvin samankaltaisia luureja hämmentämään kuluttajaa ja kyllästetään markkinat sen sijaan että keskityttäisiin tekemään ne pari mallia erityisen hyvin ja ajatuksella. Luulisi senkin olevan säästöä, tehostamista ja virtaviivaistamista, että samoja osia, ratkaisuja yms olisi mahdollisimman paljon kaikissa. Tuntuu, että jokaista ovat kehittäneet eri ryhmät eri puolilla maailmaa keskustelematta keskenään ja nyt toivotaan, että kyllä jonkun ryhmän aikaansaannos lyö läpi.

Oli vaan ihan kahden puupennin ajatukseni asiasta. Samsungin ja LG:n malleista ei ole edes tuotakaan näppituntumaa.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

5

kapasitiivista näyttöä ja selkeämpää ja käyttäjäystävällisempää käyttöjärjestelmää odotellessa...:)

Vastaa
Yesse
Yesse

6

No sehän on vaan hyvä, että kosketusnäyttö alue kasvaa.Eikö sitten muiden puhelimien mallistot ole sekavia?Paitsi tietenkin Applella on vain 1 puhelin, vain muutama pikkusen hienosäädetty eri versio.

Vastaa
Aaabbeli (vahvistamaton)

7

Sanoisin, että Nokia tekee tässä melko järkevästi julkaistessaan kosketusnäyttöisiä lähes joka makuun ja hintaluokkaan, koska jo kosketusnäyttö kiinnostaa paljolti ihmisiä niin nyt kun sitä saa vielä omanlaisena katoaa se heti kaupan kaupan hyllyltä.

Perustan äskeisen 'kosketusnäyttö kiinnostaa' - väitteeni sille että missä tahansa otankin oman Nokia 5800 luurini esille tulevat aivan tuntemattomat ihmisetkin ihmettelemään kosketusnäyttöä ja pitävät sitä jotenkin todella erikoisena asiana.

HUOM! HUOM! väitteeni ei perustu kännykkä expertteihin tai vastaaviin..

Vastaa
EmDzei
EmDzei

11

Nokian suuruus mitataan myytyjen puhelinten määrässä ja niinpä Nokia sumputtaa uusia malleja koko ajan. Tästä seuraa väistämättä se ettei firmwarea eikä ohjelmistoja ehditä kehittää.

Kalliimpien älypuhelinten idea on kyky ajaa ohjelmia. Nokian tulisi nyt keskittyä linuxpohjaiseen Maemoon ja Ovi Store palveluunsa, josta niitä ohjelmia tai palveluja voisi ladata/ ostaa. Samoin resistiivisen näytön voisi pyhittää aasialaisille, jotka haluavat piirtää kirjaimensa riisitikulla - me muut odotamme yhä kapasiitivista ja AMOLED kosketusnäyttöä Nokialta.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

12

Toi nyt o vähä liiottelua, että resistiivisellä näytöllä olevia malleja ei tulis yhtään muualle kun aasiaan. Niissäkin on kuules omat hyvät puolensa esim. tarkkuus, MAHDOLLISUUS käyttää stylusta ja nokiankin kännyköissä käytetty tärinä joka ainakin omasta mielestä parantaa näytön tuntumaa kirjotettaessa aika reilusti. On totta että restiiviset ei oo yhtä herkkiä, mutta kehittyy kokoajan.

Ja en millään siis puolustele Nokiaa tässä tai mtn on totta, että kapasitiivisella näytöillä varustettuja puhelimiakin kaivattais.

P.S. Odotellen hybrid versioo..


Vastaa
jakentta
jakentta

13

Suomessahan tuolla WLANilla tai siis sen puutteella nyt ei niin suurta merkitysta ole, kun mobiilidata on halpaa ja toimii kohtuu nopeastikin viela.

Vastaa
vessa (vahvistamaton)

14

ei mutta nämähän ovat kaikki aivan tautisen rumia!
taitaa olla htc enemmän se mun juttu.

Vastaa
cyka
cyka

15

@8 & @ 13

Jos on 3G, niin silloin A-Gps toimii paremmin. Joten nämä kaksi on yhdistettävä.

Wlan on sitten niille tärkeä, jotka ei kiinteästä mobiilidatasta halua maksaa. Joten ymmärrän Nokian valinnan ominaisuuksien suhteen.

Olen Jakentta:n kanssa samaa mieltä. Mobiilidatan (ihan halvimman yhteyden vaan) tilaamisen jälkeen en enää WLAN:ia kotona, enkä muuallakaan käytä. Riittää nopeus mainiosti.

PS: Sitten niille, jotka haluaa GPS:ää käyttää esim. ilman mobiilidataa ja lisenssejä, suosittelen lämpimästi Garmin Mobile XT:n ottamista käyttöön. _Ostettaessa_ se on 100 €.

Vastaa
jackoff (vahvistamaton)

16

@12

Lasken stylyksen käytön pitkäksi miinukseksi.

Kosketusnäytöllisen puhelimen käyttöliittymä tulisi ehdottomasti suunnitella siten, että styluksen käytön tarvetta ei ilmene.

Stylus on jäänne jostain 90 luvulta. Ihme, että jotkut ei ole vielä heränneet tähän päivään.

Vastaa
hänmies (vahvistamaton)

18

tuo stylys on ihan ehdoton, jos käyttää hanskoja... kuka edes talvella tökkii näyttöä paljain sormin?

Vastaa
Aapo (vahvistamaton)

19

@18

Sitä voi tökkiä sormin hanskat kädessäkin. Se on sitä resistiivisyyden tuomaa etua.

Vastaa
iPhone_4
iPhone_4

20

Itselläni on iPhone 4 ja sisarilla tuollainen 5530 ja eron huomaa selvästi. iPhonen käyttö on miellyttävää ja siihen saa hyvän tuntuman. Toisin on 5530 kanssa, sillä jos sitä yrittää käyttää sormin on pian pakko vetää stylys esiin, kun ei meinaa oikeisiin osua ja sormin sitä täytää myös painaa ihan älyttömästi esim. verrattuna iPhonen resistiiviseen näyttöön jossa pelkkä hipaisu riittää.

No on minulla mielipide myös tuosta nimeämisestä. Nokian pitäisi nimetä jokaiselle puhelin tyypille oma kirjaimensa (kamerapuhelin, musiikkipuhelin...) jonka jälkeen nimeäminen olisi jo selkeytynyt (tähän suuntaan Nokia taitaa olla myös menossa). Applen yksi iPhone on selvä valinta kaikille, jotka haluavat parhaan puhelimen parhaalla käyttöjärjestelmällä ja -liittymällä. Nokialaisia taas valitaan hinnan takia...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja