Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

HTC: 2,8 tuuman koko liian pieni kapasitiiviselle kosketusnäytölle

6
Markus Lehtiniitty

HTC: 2,8 tuuman koko liian pieni kapasitiiviselle kosketusnäytölle
HTC julkisti eilen uuden, yhtiön toistaiseksi edullisimman Android-käyttöjärjestelmällä varustetun älypuhelimen, Tattoon. Tattoon kosketusnäyttö on toteutettu resistiivisellä tekniikalla, kun HTC:n aiemmista Android-puhelimista on löytynyt kapasitiivisella tekniikalla toteutettu kosketusnäyttö.

HTC:n Twitterin kautta lähettämän viestin mukaan Tattoon näytön koko ei olisi ollut riittävä kapasitiiviselle kosketusnäytölle. Ongelmaksi olisi muodostunut näytön kosketuksen rekisteröimistarkkuus.
Kapasitiivisten ja resistiivisten näyttöjen paremmuudesta on käyty paljon keskusteluja. Yleinen mielipide suosii kapasitiivisia näyttöjä, mutta myös resistiivisellä tekniikalla on kannattajansa.

Kapasitiivinen näyttö on herkempi, mutta ei mahdollista styluksen käyttöä, on ainakin periaatteessa epätarkempi ja vaatii koskettamista juurikin sormella - ei esimerkiksi kynnellä tai hanskan läpi. Myöskään toistaiseksi ainakaan yhdenkään suuremman valmistajan puhelimessa ei ole nähty monikosketusta resistiivisen näytön yhteydessä.

Mutta miksi HTC käyttää Tattoossa resistiivistä kosketusnäyttöä? Osasyy voi toki olla resistiivisen näytön tarjoama tarkempi tarkkuus pienellä näytöllä, mutta pääosin asiassa lienee kyse resistiivisten näyttöjen edullisemmasta hinnasta - Tattoohan tulee olemaan varsin edullinen ominaisuuksiinsa nähden asettuessaan hinnaltaan 200-250 euroon.

Palm julkisti myös myöhään eilisiltana uuden kosketusnäytöllä varustetun Pixi-puhelimen. Sen näytön koko on vain 2,63 tuumaa, mutta kyseessä on silti kapasitiivinen kosketusnäyttö. Näytön koko ei siis ole varsinainen rajoite kapasitiiviselle näytölle.

On mielenkiintoista nähdä, miten kahden eri näyttötekniikan kehitys tulee jatkossa kehittymään. Nokiakin on jo julkistanut ensimmäisen kapasitiivisella näytöllä varustetus kosketuspuhelimensa, X6:n. Resistiivisten näyttöjen puolesta puhuu yhä niiden tuki stylukselle, jonka vuoksi ne soveltuvat paremmin muun muassa Kiinan markkinoille. Resistiivinenkin tekniikka kehittyy jatkuvasti herkemmäksi. Puhetta on myös ollut molempien tekniikoiden yhdistämisestä yhteen ja samaan näyttöön.

Kommentit (6)

hostige
hostige

2

@1

Kenties koska niitä kirjaimia/merkkejä on niin paljon etteivät ne mahdu näppikselle, eli pitää piirtää ne, helpoiten styluksen kanssa.

Vastaa
ake (vahvistamaton)

3

Onko se nyt niin vaikeaa sitten kehitellä stylys joka toimisi myös kapasitiivisellä näytöllä? Teoriassa ei vaikeakaan kehittää. Eikös juuri HTC tällaista ollut patentoimassa tai jotakin?

Vastaa
730 (vahvistamaton)

4

Eipä ko asia on näin Garmin valmisti joskus aikoja sitten hipaisunäyttöisen navikointilaitteen ja jonkun testissä kirjoitettiin että tikulla käyttö on hankalaa.Sitten Nokiakin valmisti jonkun tikulla tökittävän laitten niin testissä kehuttiin että käy kätevästi tikulla tökkien.Niin eikö tätäkin voisi vähän tökkiä.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

5

@3
Stylus kapasitiivisella voi olla hankala juuri sen takia, että se on epätarkempi. Se on tehty tunnistamaan sormenpään kokosia osumia, kun resistiivinen on tehty tarkistamaan styluksen kärjen kokosia... Näin itse asian miellän.

Ja kyllähän kapasitiivistakin voi tökkiä jollain tikulla kuhan se johtaa sähköä, mutta onko siitä mitään hyötyä jos tarkkuus on sama kuin sormella...??

Vastaa
amtiainen
amtiainen

6

Vähän on kyllä selittämisen makua. Kunhan halusivat tehdä halvan puhelimen. Samsungilla on jo pidemmän aikaa ollut 2.8" näytöillä varustettuja kännyköitä joten tuo koko rajoitus on kyllä tuulesta teemmattu. Itse en ole kuullut että kapasitiivisten näyttöjen tarkkuus olisi huonompi.

Toinen juttu jota vähän ihmettelen on se mihin sitä tarkkuutta (kynä?) edes ylipäätään tarvitaan? Jos kynä on vaatimus niin silloin käyttiksessä on jotain vikaa tai sitten puhelin on tarkoitettu aasialaisille markkinoille. Nimittäin ainoa etu mitä aasialaiset ehkä arvostavat ressessiivisessä näytössä on se kynä-tuki jonka avulla on kiinalaisten ja japanilaisten kirjaimien kirjoittaminen on luontevaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja