Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Qt tuo monikosketuksen ja eletoiminnot niin Nokian Maemo- kuin Symbian-kosketuslaitteisiin

22
Markus Lehtiniitty

Qt tuo monikosketuksen ja eletoiminnot niin Nokian Maemo- kuin Symbian-kosketuslaitteisiin
Uudet Qt-käyttöliittymärajapinnat tuovat tulevaisuudessa myös monikosketuksen ja erilaiset eletoiminnot niin Nokian kosketusnäytöllisiin Maemo- kuin myös Symbian-laitteisiin. Ensimmäisissä lopputuotteissa kyseiset ominaisuudet tultaneen näkemään vuoden 2011 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Uudet Qt- ja Orbit-käyttöliittymärajapinnat ovat tulossa vahvasti mukaan seuraavassa Maemo 6 (Harmattan) -käyttöjärjestelmässä sekä Symbian^4 -käyttöjärjestelmäversiossa. Molempia odotetaan kaupasta löytyviin laitteisiin asti joskus vuoden 2011 ensimmäisellä puoliskolla, mutta tätä tarkempaa aikataulua ei toistaiseksi ole tiedossa.
Nokia julkaisi eilen Qt 4.6 Technology Preview -esiversion. Qt 4.6:n luvataan mahdollistavan uusien, aiempaa mielenkiintoisempien käyttökokemusten luomisen. Monikosketuksen ja eletoimintojen ohella Qt 4.6 tuo mukanaan uuden animaatiorajapinnan sekä kehittyneitä grafiisia tehosteita. Myös Qt:llä kehitettyjen sovellusten toiminnan kerrotaan nopeutuvan merkittävien päivitysten myötä - ja erityisesti verkkoselaimiin luvataan merkittäviä parannuksia. Lisää Qt 4.6:sta ja sen tuomista lukuisista teknisistä uudistuksista voi lukea muun muassa täältä.

Qt-rajapintojen ansiosta sovelluskehityksen Nokian laitteille pitäisi helpottua merkittävästi. Symbianin nykyiset Avkon-käyttöliittymäkomponentit korvautuvat Symbian^4:stä lähtien Qt-komponenteilla ja jatkossa ainakin teoriassa samojen sovellusten pitäisi toimia niin Maemo- kuin myös Symbian-käyttöjärjestelmän päällä. Tämä on sovellusten saatavuuden osalta jatkossa erittäin tärkeää, kun Nokia tulee käyttämään ja tukemaan kahta kehittynyttä käyttöjärjestelmää rinnakkain.

Mobiilialustojen ohella Qt:ta käytetään myös perinteisiin tietokoneisiin suunnattujen käyttöjärjestelmien yhteydessä. Qt 4.6:n pitäisi tuoda tuki Microsoftin Windows 7:lle sekä Applen Mac OS X 10.6 Snow Leopardille.

Aiemmin olemme käsitelleet Qt-rajapintojen tuloa kertoessamme Symbian^4:n rikkovan sovellusten yhteensopivuuden sekä analysoidessamme Symbian- ja Maemo-käyttöjärjestelmien tulevaa suhdetta Nokian mallistossa.

Kommentit (22)

ake (vahvistamaton)

1

Voi jeesus! NELJÄ vuotta iPhonen jälkeen tuodaan monikosketus markkinoille?! Siihen mennessä Apple on luonut jo jotain aivan toistenlaista maatamullistavaa.

Vastaa
msly
msly

2

@1.

Seuraavan iPhonen, ensi kesänä luultavimmin tulossa olevan, pitäisi siis tuoda jotain maatamullistavaa. On kuitenkin todella vaikea keksiä, että mitä.

Alkuperäisen iPhonen jälkeen Apple on onnistunut App Storella tuomaan jotain uutta, mutta muuten ei ainakaan mitään maatamullistavaa ole nähty.

Saa nähdä, mitä tapahtuu. :)

Vastaa
Habska
Habska

3

Niin kuten: MAKSULLISET SOITTOÄÄNET!!!

ÄÄÄHHÄHÄHÄHÄÄÄ!!! Ei jumalaude, Applelle käy Rick Rollit + Razorit!

Omena Fani-pojat on niin sokeita idiootteja!!

Vastaa
mRkukov
mRkukov

5

@1

Oletkos ikinä miettinyt että Nokia ei edes yritä "matkia" iPuhelintasi. Jos jatkossa haluaa pärjätä niin ei ne muutamat iPuhelinominaisuudet yhtään auta. Pitää kehittää uutta.
"Monikosketuksen ja eletoimintojen ohella..."

Pelkällä kopioimisella ei pääse ohi, sen Apple näytti ja samalla herätti Nokian. Nyt vain odottelemaan uusia innovaatioita.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

6

HAH. Jo uutisen ekan kappaleen jälkeen TIESIN, että joku tissiposki itkee varmasti ekojen kommenttien joukossa tätä aikataulua. Voi voi, kamalaa... :p

Toki nopeemmin on parempi, varmaan Nokiankin mielestä. Mutta Nokian polulla tämä menee nyt näin ja varmasti ottaa aikaa rakentaa silta kahden järjestelmän välille. Silta Symbianin ja Maemon välillä olisi kuitenkin todella tärkeä Nokialle, kun aikovat molempia käyttää... Nostan hattua Nokialle.

Ja mitä oon ite kokeillu ja juttuja seurannut, niin eipä ne monikosketukset kovin erikoinen lisä ole. Edes siinä omenassa. Kuka muu itkee asiasta kuin iLuuriin omistajat? ;)

Vastaa
ake (vahvistamaton)

7

@5

Anteeksi vaan, mutta minulla EI ole iPhonea, enkä sitä tämänkään sukupolven mallia tule hankkimaan. Minulla on Nokian kosketusnäyttöinen puhelin ja siihen olen todella, todella pettynyt kun olen HTC:tä ja iPhonea päässyt testaamaan. Enää en Nokian luuria hanki.

@6

Hyvinkin monet, ja varsinkin ne kateelliset, joilla jokin Nokian paskalaatuinen luuri on. Suurimpien puhelin- ja elektroniikka-aiheisten sivustojen toimittajat ja ne sadat tuhannet kommentoijat kaikkialla = suurinosa kuluttajista. Sitä voidaan käyttää moneen muuhunkin kuin zoomaamiseen. Onko joku ikinä kokeilun jälkeen sanonut että monikosketus on huono asia? Tiettääkseni EI. Jopa armas msly pitää siitä.

Säälittäviä te merkkiuskolliset nörtit. Käy teitä sääliksi.

Vastaa
Yhyy yhm (vahvistamaton)

8

Näihän se menee... Valitetaan jos puhelinta on hankala käyttää yhdellä kädellä "miksei tässä voi olla monikosketus tukee" niin ja näin kellekkään se koskaan kelpaa ja trollaaminen on tämän päivän sana :)

Itellä Hero ja tuossa selaimessa ja kuvissa toimii toi kahella sormella hiveltäminen, mutta harvoin tuota tulee käytettyä, kun tupla naputus "yhdellä sormella" ajaa ihan saman asian, kun puhelin vaan muuttaa tekstin näytölle passeliks. Siis selaimessa.

Kiva nähdä mitä nokia alkaa tuomaan markkinoille N900 urakalla :D Ohan noilla pojilla jo jonkulainen kokemus kuitenniin näillä markkinoilla...

Vastaa
ake (vahvistamaton)

10

@9

Jep, varmaan jää Nokian "uudet" ominaisuudet katsastamatta, kun olen niitä siihen mennessä jo vuoden tai pari käyttänyt toisen valmistajan puhelimessa.

Vastaa
godi (vahvistamaton)

11

Tästä uutisesta ei suinkaan pitäisi poimia, että monikosketus ja eletoiminnot tulevat vaan se, että avkon-kirjasto korvataan QT:n vastaavalla. Tietysti perus apple-fanipoika (ake) ei tajua miksi tämä on tärkeää ja merkittävää.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

12

@11

Ei kai mitään korvata, vaan tuodaan rinnnalle? Olisi vähän outoa, jos korvattaisiin. Ellei QT:t, yms tue sitten vanhoja kirjastojakin. Itsehän en mistään mitään tiedä, joten oikeastaan ihan turhaa mutuahan tämä on:D

Monikosketustukeen: On kyllä todella, TODELLA hidas tuo Nokian tahti. Jos oletetaa, että Nokialle monikosketus tuli ihan uutuutena Applen myötä, on heillä ollut jo nyt useampi vuosi aikaa kehittää se. Jos oletetaan, että Nokialla on tiedetty monikosketuksen edut(Mikä on mieletäni oletettavaa) aijemmin, on Nokialla ollut aikaa kehittää monikosketusta jo paljon kauemmin.

Mikä Nokialla maksaa, jos muutkin valmistajat ovat saaneet jo tuet kehitettyä? "Nokia ei matki iPhonea!1" ei kyllä tähän päde mitenkään.

Ja ei, itselläni ei ole ollut(Eikä varmaan tule olemaankaan) iPhonea, vaan 5800, johon petyin monen kuukauden käytöllä TODELLA syvästi. Jotain jo kertoo se, etten edes ollut erityisen pettynyt siihen, että sen onnistuin kadottamaan. Onneksi n900 vaikuttaa jo niin lupaavalta, että siitä tuli melkein pakko-ostos(Tosin rahatilanne ei anna periksi:()

Tämä on Nokiafanboyn tilitys.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

13

@11

Ei kai mitään korvata, vaan tuodaan rinnnalle? Olisi vähän outoa, jos korvattaisiin. Ellei QT:t, yms tue sitten vanhoja kirjastojakin. Itsehän en mistään mitään tiedä, joten oikeastaan ihan turhaa mutuahan tämä on:D

Monikosketustukeen: On kyllä todella, TODELLA hidas tuo Nokian tahti. Jos oletetaa, että Nokialle monikosketus tuli ihan uutuutena Applen myötä, on heillä ollut jo nyt useampi vuosi aikaa kehittää se. Jos oletetaan, että Nokialla on tiedetty monikosketuksen edut(Mikä on mieletäni oletettavaa) aijemmin, on Nokialla ollut aikaa kehittää monikosketusta jo paljon kauemmin.

Mikä Nokialla maksaa, jos muutkin valmistajat ovat saaneet jo tuet kehitettyä? "Nokia ei matki iPhonea!1" ei kyllä tähän päde mitenkään.

Ja ei, itselläni ei ole ollut(Eikä varmaan tule olemaankaan) iPhonea, vaan 5800, johon petyin monen kuukauden käytöllä TODELLA syvästi. Jotain jo kertoo se, etten edes ollut erityisen pettynyt siihen, että sen onnistuin kadottamaan. Onneksi n900 vaikuttaa jo niin lupaavalta, että siitä tuli melkein pakko-ostos(Tosin rahatilanne ei anna periksi:()

Tämä on Nokiafanboyn tilitys.

Vastaa
slender
slender

15

Miten tämän nyt muotoilisi.

Kun kilpailija on tuonut laitteita joiden ominaisuudet havaitaan markkinoilla hyviksi ja huomaat itse olevasi jäljessä ja tarvot innovoinnin suossa ilman ideoita, niin on paras keskittää voimavaroja siihen, että pysyt edes rinnalla. Tämä nyt on ihan perusopintoihin kuuluvaa tavaraa mikäli nyt on yhtään teollisuustaloutta opiskellut. Vastustajan liikkeiden vakoilu ja seuranta kuuluivat yritysjohdon tärkeimpiin toimintoihin. Ensiarvoisen tärkeää on tietenkin myös se, että A. Kopioit oikein B. Mieluummin parantaen. Siinä ei ole mitään hävettävää eikä ihmeteltävää.

Ja kyllä. Nokialla tuntuu kestävän 2-3 vuotta. Tuolla alalla se on aivan liian pitkä väli. Mikäli yhtiön toiminta ei ole ketterää se tulee aivan varmasti ottamaan iskuja vastaan, kuten nyt ollaan nähty. Lisäksi kun firmalla on ollut tapana kopioida vasemmalla kädellä ja vielä mainostaa ominaisuutta mullistavana ja hienona, niin kyllähän se pistää miettimään ja ihmettelemään yhtiön menestystä.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

16

@7
Kuinka moneen muuhun? Kuinka moni niistä on hyödyllinen eikä vain kiva pieni lisä?
Monikosketus on mahtava, mutta mobiililaitteessa siitä ei kokemukseni (joskin hieman rajoittuneen) puolesta ole saatu kuitenkaan hirveästi irti. Suuria hypetyksiä ei toistaiseksi ole lunastettu.

@13
Edelliseen sepostukseeni vedoten, miksi siis kiirehtiä, jos se ei välttämättä tuo Nokialle hirveästi lisäarvoa myyntiin. Otetaan häthätään vaikka äkkiä n97, läppästää siihen päälle monikosketus: onko meillä nyt joku superkilleri -tuote yhtäkkiä käsillä? Ei ole. Joten on tärkeämpiäkin juttuja, johon suunnata voimavaroja - kuten, vaikka Symbianin uudistaminen.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

17

Ei Nokiakaan mikään loputon rahalaari ole. Jos ei pysy ajan hermolla, myynti kärsii, jolloin ei saada sitä rahaa kehittää sitä parempaa symbiania. Ja aina jos myynti notkahtaa, on sitä paljon vaikeampaa palauttaa ennalleen oli millainen killeriluuri tahansa.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

18

@ake
"Säälittäviä te merkkiuskolliset nörtit. Käy teitä sääliksi."

Minulla on SonyEricssonin puhelin, ihan vain tiedoksi. Nokialaista ei ole ollut neljään vuoteen. Mutta nyt kyllä taas sellaista harkitsen. Olen hakenut uutta puhelinta jo vähän aikaa. Ja minua ei ole tyydyttänyt iPhonet tai HTC:tkaan. Jälkimmäistä olen kyllä useaan kertaan harkinnut ja lujasti, mutta aina ne on hyllylle jääneet.

Jos et itse ollut iPhonisti, kuten ei kukaan suoraan olettanutkaan, niin osoita kypsyyttä äläkä oleta sinäkään muidenkaan olevan niitä joita niin kovin säälit...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

19

Kukaan ei keksi kaikkea. Kosketusnäytöt eivät olleet Nokialle uusi juttu. Ei varmasti kenellekään, onhan niitä ollut jo 90-luvulta alkaen. Monikosketus on voinut olla toinen asia. Ehkä ei uusi, mutta ei kuulunut Nokian suunnitelmiin. Kuten ei tainneet kuulua kosketusnäytötkään kovin vahvasti. Nyt kuuluu ja kohta malleja on Nokialla enemmän kuin muilla yhteensä. Tämä on ollut Nokian linja ja vuosi sitten se oli syvältä. Nyt näyttää paremmalta.

Mitä sitten muilla. Kapasitiivisia ruutuja, parempaa käyttöliittymää ja monikosketus...? Kaksi ensimmäistä on myös Nokialla tulevien mallien myötä. Kosketustekniikasta voidaan olla montaa mieltä. Mulle käy hyvin resistiivisetkin, ei väliä kunhan toimii. Makukysymys toki.

Symbian käyttöliittymä on ihan kauhee, ei siitä mihinkään pääse, eikä tarvikaan. Parempaa on tulossa. Muilla tätä on, mutta HTC kärsii vielä Wintoosasta ainakin massojen suhteen, liian vaikea. iPhone kärsii moniajon puolesta, ainakin guruilla... Jos Nokia onnistuu olemaan Maemon kanssa helppo massoille sekä tarjoamaan moniajot ja muut guruille, niin voi olla kova juttu. Symbian riittää jo massoille ja tulee riittämäänkin.

Entäs monikosketus? Osoitan tietämättömyyteni, mutta kuinka monessa luurissa tämä on iPhonen lisäksi? Joissain uusissa Androideissa? Mitä sillä tehdään netin ja kuvien zuumauksen lisäksi? Varmasti ihan kiva lisä, mutta kuinka tarpeellinen... Esim. ainakin itselle normaalilla yhden käden peukalokäytöllä ei kovin suuri lisä kuitenkaan.


Itse uutiseen. :)
Alkuperäinen pointtini oli vain, että miksi itkeä ja vinkua vain itkemisen ja vinkumisen ilosta... Nokialla ei ole monikosketusta eikä näemmä tule olemaankaan. Niin se vaan nyt on. Applella ei ole moniajoa. Ja Nokialla se on muuten ollut jo ainakin viis-kuus vuotta. =) Perusmonottajalle (=mistä rahat tulee) molemmat tasan yhtä mullistavia tekijöitä.

Ja taas karkas offin suuntaan. =) ..lopetan tähän siis..

Vastaa
Aapeli (vahvistamaton)

20

Joku monikosketus on sen verran olemattoman tärkeä asia, ettei siihen varmaan kannata hirveästi voimavaroja laittaa. Näin ainakin ilmeisesti Nokia ajattelee. Toisin sanoen odotellaan noita tulevia päivityksiä ja ympätään ne siihen sitte samalla. Tuo QT on paljon paljon tärkeämpi asia kuin jokin monikosketus. Se tuottaa asiakkaille paljon enemmän arvoa ja samalla Nokiallekin. Sitä paitsi, eikös asia ollut niin että resistiiviselle näytölle ei monikosketusta saa?? Kuka on sanonut ettei monikosketusta tule ennen Qt:tä? Ei sillä että semmoselle olisi käyttöä mutta...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

21

@20
Kyllä resistiivisellekin monikosketuksen saa.
Mutta olen siinä ymmärryksessä, että nykynen Symbian ei sitä alustana tue. Voin olla jälkimmäisen suhteen väärässäkin kyllä.

Tuo on totta, että Nokialle tällä hetkellä tärkeintä on saada joku yhdyssilta järjestelmiensä (Symbian, Maemo) välille, kun ei Symbianillakaan kuuhun pääse. Jos samat ohjelmat, edes osa, toimis molemmilla, niin se lupaisi parempaa Ovi storelle ja mahdollisesti alkupään Maemo luureille.

Vastaa
Aapeli (vahvistamaton)

22

@20
Jos symbian tukisi sitä, niin semmoinen varmasti olisi jo. Epäilen silti vielä tuon resistiivisen näytön vaikutusta...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja