Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kommentti täysnäppäimistöistä: Nokia N900 tarjoaa tärkeän lisän N97:een verrattuna

25
Markus Lehtiniitty

Kommentti täysnäppäimistöistä: Nokia N900 tarjoaa tärkeän lisän N97:een verrattuna
Nokialla on piakkoin markkinoilla mallistonsa huipulla kaksi joiltakin osin samanlaista, mutta lopulta sittenkin täysin erilaista laitetta: Symbian-puhelinten huippumalli N97 saa seuraavien viikkojen aikana seurakseen Maemo-käyttöjärjestelmällä varustetun N900:n.

Puhelimia yhdistää muun muassa se, että molemmista löytyy esiin liukuva QWERTY-täysnäppäimistö. N97:ssä täysnäppäimistö jää kuitenkin hieman paitsioon, kun N900 monipuolisempana ottaa näppäimistöstä selvästi enemmän irti. Oikeastaan asiassa ei ole mitään uutta, mutta törmäsin vasta tänään Nokia Experts -sivuston artikkeliin, jossa muun muassa listataan kattavasti N900:n näppämistön pikatoimintoja eli siis erilaisten näppäinyhdistelmien tuottamia toimintoja, mikä sai ajattelemaan asiaa lähemmin.
N900:sta siis löytyy jälleen useita varsinaisista tietokoneista tuttuja näppäimistökomentoja, joista ehkäpä tärkeimmät liittyvät tekstin kanssa toimimiseen, kuten kopiomiseen ja liittämiseen tai kaiken valitsemiseen (Ctrl + C, Ctrl + V, Ctrl + A). Koko listan voi tsekata Nokia Expertsin artikkelista.

N97:stä ei vastaavia näppäimistökomentoja löydy, mikä rajoittaa merkittävästi N97:n täysnäppäimistöstä käytössä irtoavaa hyötyä. Ainakin itse olen kaivannut kyseisiä komentoja vanhana useamman kommunikaattorisukupolven käyttäjänä ja odotan innolla niiden läsnäoloa jälleen N900:ssa. N900 on näppäimistökomentojenkin osalta jälleen lähempänä oikeaa mobiilitietokonetta - on oikeastaan melko huvittavaa, että täysin kyvytöntä N97:ää on mainostettu sellaisena, sillä N900:n rinnalla se kalpenee juuri mobiilitietokoneena 6-0.

Näppäinoikoteiden lisäksi N900:n näppäimistö on myös toisella tavalla merkittävästi N97:n oikeastaan melko kamalaa täysnäppistä parempi - N900:n näppäimistöstähän löytyvät skandinaaviset kirjaimet eli ä, ö ja å omina näppäiminään, kun ne N97:ssä löytyvät k-, l- ja ;-näppäinten kakkostoimintoina, mikä laskee kirjoitusnopeutta huomattavasti.

Ovatko erilaiset näppäinkomennot tärkeitä myös teille?

Kommentit (25)

kikuu
kikuu

1

No jos nyt tietokoneesta "matkittu" näppis kerran kännykkään laitetaan, niin pitäisihän sen sitten toimi kuten tietokoneen näppis! Eli tärkeää tuo ainakin itselle on, vaikka pärjäisin kyllä lman mitään fyysistä näppistä.

Olen muuten kokoajan luullut, että N97 löytyy tuollaiset yksinkertaiset ominaisuudet kuten Ctrl+C...

Vastaa
herranjestas (vahvistamaton)

2

Ei yllä Nokian väserrykset Touch Pro 2:n näppäimistön luokkaan. N900 on muutenkin niin järkyttävän kolho ja paksu, niin miksei siihen voinut mahduttaa sitä neljättä riviä? Jää kauppaan tämän takia.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

3

Minuakin ihmetyttää n900:n vain kolme riviä. Ehkä sillä sitten on haettu jämäkkyyttä ja kestävyyttä? Kuitenkin yli puolet liukuosasta jää näytön alle.

Mielestäni turha tuomita ennen kun on päässyt kunnolla kokeilemaan.

Vastaa
Yyy (vahvistamaton)

4

Taas sitä samaa huttua. N900 ei tuo mitään uutta. Nuo komennot oli jo Nokian 9100 kommarissa vuonna miekka ja kives.

Vastaa
fdsgr (vahvistamaton)

5

Pöytäkoneella on Autohotkey(loistava freeware) jatkuvassa käytössä, mutta N900:een vastaavaa tuskin heti saadaan(eikä välttämättä ole niin suurta tarvettakaan).

Vastaa
OILgame
OILgame

6

Tekisi kyllä mieli ostaa tuo n900 maemon takia, mutta nuo näppäinten määrä arveluttaa minuakin. Nykyisessä E90:sessä on 6 riviä näppäimiä, mutta tuossa olisi vaan nuo 3 ja näyttökin olisi pienempi :/

Saisi tulla kommari tai muuten vaan raskaampi laite missä maemo,

Vastaa
Zeddeh
Zeddeh

7

mitäh fittua, mites skandit, eiks niitä löydy n900:st ? Ainakin siin ruottalaises videos oli herralla n900 missä oli å ä ja ö kirjaimet paikallaan

Vastaa
Aki_A
Aki_A

9

No löytyy. Oikein ärsyttää, kun joka paikassa on kaksi sataa kertaa kysytty, että onko skandeja. Ei niitä nyt vaan kaikista versiosta löydy.

Vastaa
Toimii (vahvistamaton)

12

Kokeilin tänään kapulaversioo tästä puhelimesta ja näppistuntuma tuntui todella hyvältä. Kun kerran skanditkin löytyy uskon että sillä kirjoittaa todella nopeasti. Pikatoiminnot olisi itsellä kovassa käytössä jos tuon raaskin ostaa. Luurin iso kokokaan ei kummasti ainakaan nopean hypistelyn perusteella tuntunut pahalta.

Vastaa
Ketola
Ketola

13

CTRL-näppäin (ja CTRL-komennot) löytyvät myös useista Nokian business-sarjan puhelimista, esim E71:stä. "Hupiluureissa", jollaiseksi N-sarja ja N97:kin on luettava, CTRL-näppäimelle ei varmaankaan ole arveltu olevan tarvetta. CTRL (ja Fn) näppäimet ovat tosiaankin löytyneet jo muinaisista Communicatoreista, joten olisi ollut melkoinen yllätys, jos Debian GNU/Linux -pohjaisesta luurista näppäin olisi jätetty pois.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

14

@2&3
Mä oon kans miettiny, että miks N97:ssa ja N900:ssa on "vain" kolmerivinen näppis. Olen kallistunut sille kannalle, että joko se on ihan raudantakia eli tilankäytön takia tai sitten se on vain Nokian linjaus käytettävyydestä. Eli joko ei ole mahtunut enempää tai sitten on haluttu pitää alinnam näppäinrivin etäisyys kosketusnäyttöön pienenä, jolloin sama peukalo ylttää alimmalta näppäimeltä kosketusnäyttöäkin käyttämään.

Toisaalta en tiedä olisko esim. vain neljännen rivin lisääminen kovinkaan iso ero. Sillä saisi kuitenkin vain numerot ja kolme muuta näppäintä lisää. Toki kaksoisnäppäimiä saisi lisää... Numerojahan N900:lla tykittää ihan hyvin kun Fn:n saa lukittua, mikä muuten on hyvä ominaisuus.

Vastaa
jackoff (vahvistamaton)

15

Olenko ainoa, joka kyseenalaistaa koko ctrl+ komentojen käytännöllisyyden matkapuhelimissa.

iPhonen copy & paste on paljon kätevämpi ja innovatiivisempi.

Vastaa
askoj (vahvistamaton)

16

E 71 menee heti vaihtoon kun tuo tulee? Kaipaisin isompaa näyttöä.
Mikähän muu voisi olla hyvä vaihtoehto tällaiselle vanhemmalle kau-
konäköiselle sedälle?

Vastaa
Phiideer
Phiideer

17

@15 Millanen on iPhonen copy&paste - ei ole mulle ihan tuttu.

Mihin perustat kyseenalaistuksen, muuten...? Ei ehkä kaikkein tehokkain, mutta ehkä riittävän ja yleisesti sopii (mobiili)tietokone -paradigmaan; on tuttu komento.

Vastaa
user (vahvistamaton)

19

> iPhonen copy & paste on paljon kätevämpi ja innovatiivisempi.

Ei oikein vaihtoehto, eikä Iphonessa ole fyysistä qwerty näppistä. näppisoikopolkujen idea on juurikin vähentää tökkimisen tarvetta.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

20

@15
Olet varmaankin. Miksei näppisoikopolkuja käytettäis jos laitteessa näppis on? :) Niiden rinnalla voi sit toki olla myös virtuaalivastineet kosketusnäytöllä. Ei näiden tarvi toisiaan pois sulkea.

Itse pidän ainakin helpompana käyttää jo tietokoneista tuttuja juttuja myös muissa laitteissa.

Vastaa
jackoff (vahvistamaton)

21

Oletan, että mobiililaitteiden kuten n900 näppäimistöjä yleensä käytetään peukaloilla. Eli vain 2 sormea käytössä näppäimistöllä. Yks molemmin puolin.

Joten kahden napin yhdistelmiä kuten alt+ jotain ctrl+ jotain on minusta aika epäkäytännöllistä painaa. Varsinkin kun näyttää siltä, että tuossa ei ole ctrl/etc.. molemmilla puolin.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

22

@21

Rippuu, miten se on toteutettu: onko kyseessä samanlainen juttu kuin tietokoneissa vai taskulaskimista tuttu yhden painalluksen kestävä "nappi-lukko". Tuskin asia on sen ongelmallisempi kuin esim. shiftin käyttö...?

Vastaa
a3hr (vahvistamaton)

24

@15, 20

Et ole todellakaan ainut. Olen samaa mieltä, ja varmasti moni muukin. Mutta ehkä nörtit tykkäävät, normaalit ihmiset eivät tuollaisia käytä kuin muutamaa, eli juuri copy&pastea.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja