Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutta mobiilitekniikkaa: polttokennolaturi, pihimpi Bluetooth ja ARM Cortex-A5

6
Markus Lehtiniitty

Uutta mobiilitekniikkaa: polttokennolaturi, pihimpi Bluetooth ja ARM Cortex-A5
Taakse jäävällä viikolla kuultiin muutamia uusia mobiililaitteiden sekä puhelinten tekniikkaan liittyviä uutisia, jotka olemme koonneet esille tähän yhteen juttuun.

---
Merkittävin uutisista on ensimmäisen kuluttajamarkkinoiden polttokennolaturin saapuminen markkinoille. Varsinainen markkinoilletulo tosin tapahtuu vasta ensi viikon torstaina, 29. lokakuuta. Toshiban Dynario-niminen laite mahdollistaa useiden laitteiden lataamiseen uudella tekniikalla. Homma toimii niin, että polttoaineena käytettävä metanoli syötetään Dynarioon, minkä jälkeen sillä voidaan ladata jonkin laitteen perinteistä akkua.

Dynarion polttoainesäiliö on kooltaan 14 millilitraa ja se riittää esimerkiksi puhelimen akun kahteen täyteen lataukseen. Dynarion kerrotaan kustantavan vajaat 30 000 jeniä eli noin 210-220 euroa. Lisäksi tarvittavien, 50 millilitraa polttoainetta sisältävien, täyttöpullojen viiden kappaleen erä maksaa 3150 jeniä eli reilut noin 23 euroa. Aluksi latureita tuodaan myyntiin rajoitetusti 3 000 kappaletta Japanin markkinoilla.

Toshiban Dynariosta on kertonut muun muassa CrunchGear.

---

Texas Instruments on puolestaan esitellyt hyvin vähävirtaista Bluetooth-ratkaisua. TI:n mukaan vähävirtainen Bluetooth-ratkaisu mahdollistaa laitteiden toiminnan yhdellä pikkuparistolla jopa yli vuoden.

TI demosi tulevaa vähäisen virran CC2540-piiriään Münchenissä alan konferenssissa. Jatkossa Texas Instruments kertoo tarjolle tulevan kahdenlaisia ratkaisuja: myös vanhojen Bluetooth-laitteiden kanssa yhteistyöhön pystyviä sekä vain uusiin vähävirtaiseen Bluetoothin tukensa osalta rajoittuvia. CC2540:n asiakasmallien toimitusten TI ennakoi alkavan vuoden 2010 ensimmäisen neljänneksen aikana.

---

Tekniikkakatsauksemme täydentää ARM:in uuden moniytimisen Cortex-A5 MPCore -suorittimen julkistus. ARM:in mukaan uusi suoritin on yhtiön toistaiseksi "pienin, vähävirtaisin ARM-moniydinprosessori, minkä myötä se mahdollistaa internetin tuomisen mahdollisimman suureen määrään laitteita".

ARM kertoo, että uuden Cortex-A5:n pitäisi tarjota lähes tuplasti tehoa aiempiin ARM11-perustaisiin suorittimiin, mutta vievän tilaa vain ARM9:n verran. Suoran tehon kasvun ohella tämä mahdollistaa myös laitteiden koon sekä hintojen pienentämisen.

Uusi Cortex-A5 säestää jo aiemmin esiin tuotuja Cortex-A8- ja Cortex-A9-suorittimia. Cortex-A9:ään ei vielä puhelimissa ole törmätty, mutta Cortex-A8 on vakiotavaraa uusissa korkeimman hintaluokan älypuhelimissa - mukaan lukien esimerkiksi Nokia N900, Apple iPhone 3GS, Samsung i8910 Omnia HD sekä Sony Ericsson Satio.

ARM kertoo Cortex-A5:n toimitusten alkavan kuluvan neljänneksen aikana. Tästä ei kuitenkaan kannata innostua, sillä ARM on vain tuotekehitysyhtiö, joka lisensoi kehittämäänsä teknologiaa yhtiöille kuten vaikkapa Texas Instruments. Nämä taas käyttävät ARM:in ratkaisuun perustuvia suorittimia osana laajempia tuotekokonaisuuksiaan. Markkinoilta löytyviin puhelimiin asti Cortex-A5 rantautunee vasta 1-2 vuoden päästä.

Kommentit (6)

kikuu
kikuu

1

No hyvä että kehittyy mobiilitekniikka. Ärsyttää tosin, kun jotain julkaistaan jo nyt, mutta laitetaan myyntiin vasta 2 vuoden päästä :)

Vastaa
wipe2000
wipe2000

2

> Äsyttää tosin, kun jotain julkaistaan jo nyt, mutta
> laitetaan myyntiin vasta 2 vuoden päästä :)

Mikropiirien kehittäminen on valitettavasti hidasta. Uskoisin kyllä Cortex-A5 MP:n olevan piireissä mieluummin jo vuoden kuin kahden kuluttua, jos sille on todellista kysyntää.

Bluetooth low energy:stä (eli Nokian alkujaan kehittämästä Wibreestä) pitää muistaa, että sen tiedonsiirtonopeus on melko mitätön, se riittää jonkun sykemittarin datan siirtoon tai laitteiden kauko-ohjaukseen, muttei äänen-, datan- tai kuvansiirtoon. Lähinnä kai se voi kilpailla jonkun ZigBeen kanssa.
Enkä nyt nopeasti näe tuossa CC2540 piirissä mitään kovin ihmeellistä kilpailijoiden tuotteisiin verrattuna, jos puhelimien tekniikasta puhutaan.

Vastaa
Raattis
Raattis

4

Näppiksessä ja hiiressä arvostaisin vähävirtaista Bluetoothia.

Olenko minä ainoa, jonka mielestä toi polttokennolaturi on aivan järkyttävän paska idea? Joudut ronttaamaan jossain salkussa tota kennoa ja puteleita. On aika pienet markkinat, jos tota tarvii vaan modernit ihmiset jotka reissaa maissa, joissa ei ole verkkovirtaa.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

5

Lainaus:

Olenko minä ainoa, jonka mielestä toi polttokennolaturi on aivan järkyttävän paska idea?

Eipä tuollaista varmasti monikaan länsimaissa tarvitse, ehkä jossain purjehtiessa tai vaelluksilla, mutta kunhan tekniikka yleistyy, alkaa polttokenno"latureita" saada tehokkaampina ja halvempina, jolloin ne voivat toimia esim. syrjäisten mökkien sähkönlähteenä ja oikeastaan kaikkialla, missä nyt joudutaan käyttämään akkuja. Niillä voidaan ehkä joskus korvata esim. läppärin akku.
Kehitysmaissa tekniikalle voisi kuvitella hyvinkin paljonkin käyttöä.

Vastaa
user (vahvistamaton)

6

>Bluetooth low energy:stä (eli Nokian alkujaan kehittämästä
>Wibreestä) pitää muistaa, että sen tiedonsiirtonopeus on melko
>mitätön,

Nopeus ei siinä olekkaan idea, vaan mm. se vähävirtaisuus.

>Enkä nyt nopeasti näe tuossa CC2540 piirissä mitään kovin
>ihmeellistä kilpailijoiden tuotteisiin verrattuna, jos puhelimien
> tekniikasta puhutaan.

Turhahan se on jos tuki jää yhteen.

>Merkittävin uutisista on ensimmäisen kuluttajamarkkinoiden
>polttokennolaturin saapuminen markkinoille.

Polttokennoista on puhuttu ties kuinkapitkään, pitänyt tulla aina muutaman vuoden välein markkinoilla, tuota uutista pidän lähinnä koe markkinointina, enkä mitenkään merkittävänä.

Bluetoothin kehitysaskeleet nostaisin tuossa merkittävämmäksi, samoin ARM kehitysaskeleet. ajallisestikkin koskettavat varmaan kuluttajia aijemmin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja