Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia N97:n odotettu 20-sarjan päivitys on täällä - tässä uudistukset

41
Markus Lehtiniitty

Nokia N97:n odotettu 20-sarjan päivitys on täällä - tässä uudistukset
Nokian Symbian-puhelinten N97-huippumallille on vihdoin julkaistu kauan odotettu 20-sarjan ohjelmistopäivitys. Kyseinen päivitys tunnetaan myös N97 PR 2.0 -nimellä. Tarkka versionumero suomalaiselle N97-versiolle on 20.0.019.

Päivityksen tuomiin tärkeimpiin uudistuksiin kuuluvat kasvanut vapaan RAM-muistin määrä, muistin vapautuminen C:-asemalta sekä kineettinen selaus kautta käyttöliittymän. Tarkempi lista uudistuksista löytyy tämän jutun lopusta.

Kuten tavallista, päivitys tulee saataville vaihtelevasti eri tuotekoodeille. Tästä johtuen esimerkiksi suomalaisille päivitystä ei vielä toistaiseksi näyttäisi olevan ladattavissa verkon yli FOTA-päivityksenä, vaan ainoastaan tietokoneen kautta Nokia Software Updater -sovelluksella.

N97:stä löytyy UDP-ominaisuus (User Data Preservation), minkä ansiosta käyttäjän puhelimen muistiin tallentamien tietojen pitäisi pysyä koskemattomina päivityksessä, mutta varmuuskopion ottaminen ennen päivittämistä on tästä huolimatta suositeltavaa.


Kattava lista N97:n uuden ohjelmiston uudistuksista:
 • uudistettu muistinhallintamalli - sovellukset käyttävät RAM-muistia tämän ansiosta paljon tehokkaammin
 • kineettinen selaus kautta käyttöliittymän kakikissa listoissa ja muissa yhtä näyttötilaa pidemmissä näkymissä
 • näppäimistön toimintaa on parannettu: pitkä painallus tuo nyt kakkostoiminnon
 • herkempi kosketusnäytön ajuri, jonka myötä vähemmän hukattuja painalluksia
 • musiikkisoitin näyttää albumien kansikuvat luotettavammin, sekä aiempaa enemmän MP3 ID3 -tietoa
 • puolisen tusinaa uutta widget-pienoisohjelmaa mukana
 • offline-tila kotinäytön widgeteille
 • parannuksia sekä kameran kuva- että videotiloihin, erityisesti kuvanvakauteen
 • parannuksia virranhallintaan
 • Ovi Maps 3.1 nyt mukana (säästää C:-asemalta seitsemisen megatavua)
 • Nokia Messaging, Ovi Contacts ja Ovi Store nyt integroitu (säästää tilaa)
 • parannuksia Synkronointi-sovelluksessa
 • sekalaisia pienempiä bugikorjauksia
N97:n kanssa ilmenneitä GPS-paikannusongelmia ei tämäkään päivitys täysin korjaa, vaikkakin ilmeisesti parantaa tilannetta ainakin marginaalisesti. Ensimmäisissä valmistetuissa N97-sarjoissa esiintyät GPS-ongelmat vaativat korjauksia itse puhelimen rautaan.

Myöskään Skypeä ei uudesta päivityksestä löydy, mutta valmius VoIP-sovelluksille on nyt mukana ja Skype on tulossa saatavilla erillisenä sovelluksena Ohjelmistopäivitys-toiminnon kautta myöhemmin.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (41)

Anonyymi käyttäjä
artsa (vahvistamaton)

3

Huh vihdoinki. Muutaman kerran ollu lähellä tehä luurille sama mitä joku bossi teki usassa iphonelle. Ampua luuri palasiks ko sillä ei tee mitään :D

Vastaa
poppah
poppah

4

NSU ilmoitti että yhteys katkennut puhelimeen. Sitten tuli ohjeet, että irroita usb piuha ja laita uudestan kiinni. Sen tein, kiva et otettu huomioon. Sitten tuli et sisäinen virhe, päivitys epäonnistui vaikka se näytti lähtevän aivan alusta. Nyt en tiedä enää että onko päivitys vain mennyt vähän puihin vai onko tuo softa tosiaan aivan sikahidas edelleen, käynnistyksen jälkeen ei reagoi liukuun pitkiin aikoihin ymsymsyms... Voi jeesus jos tuon sais viedä takaisin kauppaan....

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
artsa (vahvistamaton)

5

Jos voittaisin lotossa, ostaisin jonkin kaupan tyhjäks n97:sta ja ajaisin niiden yli pyöräkuormaajalla. Olis päivän hyvä työ tehty. Toivottavasti ihmiset tajuu noksuista pysyä erossa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iphone rules! (vahvistamaton)

6

ei taida paljon päivitykset jeessaa, paska mikä paska! itsellä vuodesta 96 ollut nokioita useita kymmeniä eri malleja ja täytyy sanoa että n97 oli kova pettymys... nyt iphone 3gs käytössä ja ilman mitään applekiihkoiluja niin kyllä nokian insinööreillä paljon tehtävää että saa puhelimet samalle tasolle tämän kanssa... kaikki toimii kuin junan vessa! ei nokiaa enään kiitos!

Vastaa
poppah
poppah

7

On näis tiettyä potentiaalia, jos N900 kusee niin sit tosin kyl loppuu vieteri. Pitikö tässä olla vaihtuva ruutu pyyhkäisyllä vai vain saada edelleen piiloon aloitusnäytön kamat?

Vastaa
kikuu
kikuu

9

Hyvä Nokia julkaiset sitten N97 kineettisen selauksen, mutta et 5800:lle, jota on varmasti myyty monia kertoja enemmän.

Olen pitänyt Nokiasta erittäin paljon, mutta mitä h*lvettiä ne siellä ajattelevat?? Yrittävät ilmeisesti pelastaa tämän mallin.

Taidan siirtyä kuitenkin HTC:hen.


@5

Vaikka olenkin pettynyt Nokiaan, en silti rupea naurettavaksi, kuten eräät.. Jos on pakko jotain paskaa kirjoittaa, niin kirjoita vaikka notepadille ja tallenna työpöydälle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
asd (vahvistamaton)

11

eihän kineettistä selausta tarvi missään muussa kun nettiselauksessa, ja 5800:lle saa opera minin jossa on kineettinen selaus. Loppuu se valitus ny

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
asd (vahvistamaton)

12

ainoo mikä 5800:sa vituttaa on se että jotain valikkoja pitää tuplaklikata!! ei saatana!! pois se ja heti

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
artsa (vahvistamaton)

15

Eipä tuo päivitys näy onnaavan ainakaan uusimmalla ovi suitella ja win7 yhdistelmällä. Tulee tuo virheilmoitus vain... Jos kaikki joutuis tappelee joka ikisen värkin kans näin paljon kuin mitä n97 kans on joutunut tappelemaan niin huhhhuhhh. No näitähän sais kyllä huutonetistä parilla sadalla jo nyt että niin... Btw tuon näppäimistön sisältävän puoliskon "kromaus", tai enemmänkin maaliahan tuo harmaa pinta on tossa, on rapissut aikalailla jo pois normaalisti puhelinta housun taskussa pidettäessä.

Kyllähän luurin tietty pitää näyttää 2 vuotta käytetyltä 2 kuukauden käytön jälkeen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
artsa (vahvistamaton)

16

Tosta uusimmasta ovisuitesta vielä. Sillä onnistuu nykyään jo synkronointi ja varmuuskopioiminen. Vanhalla suitella ei voinut synkata mitään ainakaan winiseiskassa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
artsa (vahvistamaton)

17

N97 on muuten eka laite minkä kans on mieleen tullut jonkinlaisen muutoksen saaminen kuluttajansuojaan. Ohjelmiston surkeudesta pitäisi saada jotain hyvitystä. Windows vistan ongelmat on pientä noksuun verrattuna. Jos noin nyt voi verrata.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Majjj (vahvistamaton)

19

"eihän kineettistä selausta tarvi missään muussa kun nettiselauksessa"

Ootko ees kokeillu selata musiikkikirjastoo sormella. On muuten v*ttumaista hommaa

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
asd (vahvistamaton)

20

@19
ei tohon niin montaa levyä mahdu että niitä ihan urakalla selailla tarvis....ja yhdellä levyllä nyt ei ikinä ole niin montaa biisiä että tarvis selata ollenkaan

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Gayga (vahvistamaton)

22

@20

Aika moni taitaa vaan tunkea lady Gagansa yms hittisinglensä musa hakemiston juureen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
asd (vahvistamaton)

25

@24
kai ny jos on niin vitun dille et pitää yhessä listassa kaikkia

Vastaa
Solguard
Solguard

26

päivitys kyllä onnistui mutta...
puolisen tusinaa uutta widget-pienoisohjelmaa mukana..juuh vlingo tuli muita uusia en näe

Ovi Maps 3.1 nyt mukana (säästää C:-asemalta seitsemisen megatavua)... c: ei ole pienentynyt vaikka kyllä puhelimen mukaan on E:llä..aini ja maps sanoo olevansa 3.01

N-Gage-sovellus nyt mukana (säästää C:-asemalta kymmenisen megatavua erilliseen asennukseen verrattuna)...jaa a sama juttu E:llä näkyy olevan mutta sieltäkin vie vain 2 megaa

Muihin juttuihin en osaa sanoa nyt näin heti...ehkäpä puhelin olisi pitänyt nollata että C: olisi pienentynyt ja näitä hieno uutuuksia olisi tullut

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
artsa (vahvistamaton)

27

ei muuten lähe toimimaan millään toi firmiksen päivitys. Kokeiltu aidolla win7; winseiskan vista modilla ja toisella koneella missä on xp. Kaikissa tulee sisäinen virhe. #¤KELE aiemmat päivitykset toiminu ihan hyvin.

Vastaa
Puppek
Puppek

28

Alkaa jo mennä usko, että 5800 saa sitä pelastajapäivitystä. Mitenkähän Nokia voi kuopata tänä vuonna eniten myyneen älypuhelimensa niin totaalisesti?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pyöräkuormaaja (vahvistamaton)

29

@5

Nokiallehan siinä tulisi vaan palvelus, kun kaikkilaitteet menis kaupaks mitä yli ajelet ja eikä tarvis yhtään laitettaa korjata ees takuuseen :D

Päivittelyn jälkeen ehkä aavistuksen hidastu koko laitos, mutta kyllähän toi nyt muuten tuosta hieman parani :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ok (vahvistamaton)

30

Muuten toimii ihan hyvin nyt, mutta jostain syystä Ovi Store clientti on aivan liian herkkä. Ei pääse edes toiselle sivulle kun valitsee heti sen applikaation mihin sormi osuu ekana selatessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Store (vahvistamaton)

31

Kyllä store toimi tänään aamulla ihan normaalisti. Ilmeisesti tehty jotain serveripuolen päivitystä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
haba (vahvistamaton)

32

@28
pelastajapäivitys? :D
Korkeintaan jotain pikkufixejä tulossa joita et välttämättä edes huomaa, mitä sää oikein odotat? 5800:ssa ei mitään vikaa

Vastaa
dRD
dRD

33

Tulipas asennettua ja mitään megamullistavaa ei nyt silmiin osunut, mutta selkeästi "snappympi", eli napsakampi/paremmin kaikkeen reagoiva tuntui puhelimesta tulevan. Mitään varsinaisia "puhelin lentää seinään, NYT" -ongelmia ei itselläni ysiseiskan kanssa ole alkuviikkojen jälkeen muutenkaan ollut.

Valikot tulevat esiin nopeammin, selaimessa toiminnot toimivat nopeammin, kosketusnäyttö on selkeästi herkempi (olematta kuitenkaan "rasittavan" herkkä) ja kineettinen scrollaus tuntuu olevan nyt joka paikassa.

Kokonaisuutena, tunnin testailun jälkeen, luuri on nyt selkeästi miellyttävämpi käyttää.

Vastaa
Puppek
Puppek

34

@32
Kunhan vaan kutsun sitä sellaiseksi. Odotan (aika varmaan turhaan), että Nokialta tulisi 5800:lle suuri päivitys, joka uudistaisi niin käytettävyyttä kuin toimivuutta. Tähän mennessä päivityksistä on ollut juuri ja juuri havaittavaa nopeutumista. Silti bugeja riittää, puhelin lagaa ja jumittaa. Varsinkin selain on kammottavan buginen ja käytettävyydeltään hirvittävä (kiitos Opera mini 5 beta!). Aloitusnäyttöön saisi mahdutettua enemmän pikavalintoja ja kineettisen selauksen avulla esimerkiksi musiikin selaaminen olisi helpompaa.

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

35

Päivitetty on. Kosketus on miellyttävän herkkä vaikken toistaiseksi ole tajunnut mitkä toiminnot tarvii 2 painallusta ja mitkä yhden... Siinä tuli joku uusi Nokia mail selain (Applications valikon alapäässä entiedä nimeä, merkkinä on vain "Sähköposti @") Jos käytät tätä OVI-sähköpostiselaajaa et voi käyttää Menu:sta löytyvää Messaging osaston sähköposti selaajaa. Mielestäni ne ovat sama ohjelma vaikka eritavalla toteutettu... Miksi valitessasi yhden toinen resetoituu ja sille pitää sitten ladata osoite ja salasana uudestaan jos haluaa palata? Sitäpaitsi jos valitset Applications sähköposti selaimen, sitä ei voi pakottaa pyytämään lupaa yhteydenottoon: Vaikka oletkin valinnut "Use Acces Point: After Confirmation" joka paikkaan se kuitenkin liittää automaattisesti. (Sorry, en osaa toimintoja suomeksi, puhelimeni omakieli on espanja vaikka olen valinnut sen käyttökieleksi englannin. -_-

Vastaa
pin
pin

36

Jepjep, eikä tuossa vielä kaikki. Odottakaahan kunhan nykyajan takuiden kanssa pääsette maksumiehiksi. Ei nykyään mene mikään takuuseen vaan kaikki on käytöstä johtuvaa. Kannattaakin kuljettaa puhelinta jossakin pumpulirasiassa ettei vaan kolahda ja tule "mekaanista rasitusta."

Vastaa
Wesseli2009
Wesseli2009

37

Kyllä päivitys asentuu hyvin(onkohan osaamattomuutta joillain ollut kun eivät ole saaneet toimimaan).
Kun noita viestejä lukee niin harvalla varmaan edes on n97. Sitten sitä kommentoidaan ja haukutaan.
Mulla ainakin n97 toimii hyvin eikä ole valittamista.
Niin monet odottavat n900, ehkä minäkin. Mietityttää vain kuinka herkkä se on imuroimaan viruksia netti käytössä. Eli pitääkö siihen ladata virustorjunta, joka sitten syö puhelimen tehoja?

Vastaa
NemoBT
NemoBT

39

Noh, hankin N97 viikko sitten jaa olin jo tyytyväinen siihenkin. Nyt sitten päivitin uuden softan ja täytyy todeta että kosketusnäytön herkkyys parani ja toiminnot tuntuvat muutenkin sujuvammilta.

Vastaa
Jarkka_64
Jarkka_64

41

Onko kellään antaa neuvoa miten C:aseman muistia saa pois kun ei pysty edes tekemään ohjelmistopäivityksiä kun muisti täynnä, paska mikä paska!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja