Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Arvio: Sony Ericssonin XPERIA X10 ok, mutta myös riskejä ja heikkouksia löytyy

9
Markus Lehtiniitty

Arvio: Sony Ericssonin XPERIA X10 ok, mutta myös riskejä ja heikkouksia löytyy
Sony Ericsson julkisti tänään pitkään huhuissa pyörineen ja odotetun ensimmäisen Googlen Android-käyttöjärjestelmällisen puhelimensa, XPERIA X10:n. Jo ennen julkistusta XPERIA X10:n ominaisuudet ja muut faktat tunnettiin melko hyvin, mutta saatiin tänään joitain uusiakin tietoja kuulla - nyt on hyvä vetää yhteen pieni arvio Sony Ericssonin onnistumisesta XPERIA X10:n kanssa.

Joiltakin osin XPERIA X10 on toistaiseksi aivan Android-puhelinten ja myös yleisesti ottaen älypuhelinten kärkijoukkoa. Nämä tiedettiin jo ennakolta ja ovat: neljän tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö 480x854 pikselin WVGA-tarkkuudella, 8,1 megapikselin automaattitarkenteinen kamera sekä Qualcommin Snapdragon QSD8250 -alusta yhden gigahertsin suorittimella.
Asioita, joista tänään saatiin merkittävästi lisätietoa aiempiin vuotoihin verrattuna, olivat Timescape- ja Mediascape-toiminnot. Kummankin osalta idea vaikuttaa ihan mukavalta, ja varsinkin Timescape on tärkeä, kun sosiaalisten yhteisöpalveluiden jatkossa varmasti kasvaa merkittävästi myös mobiilissa. Kumpaankin voinee tutustua parhaiten aiemman Videolla-juttummme tarjoamien videoiden kautta. Kyseiset toiminnot ovat tärkein osa Sony Ericssonin päälle rakentamaa UX-käyttöliittymää.

Toivottavasti Sony Ericsson onnistuu myös sekä Timescapen että Mediascapen käytännön toteutuksessa.

Myös selviä pettymyksiä XPERIA X10 tarjoaa. Ehkäpä päällimmäisiä näistä ovat hinnoittelu ja markkinoilletulo. Tietokone-lehden tietojen mukaan XPERIA X10:n hinta saattaisi asettua samaan hintaluokkaan aiempien XPERIA-mallien kanssa, eli kenties jonnekin 550-650 euroon edullisimmillaan. Tämä saattaa olla liikaa vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin XPERIA X10 on markkinoille saapumassa. Pahimmillaan uutuus saapuu siis kauppojen hyllyille vasta vajaan viiden kuukauden kuluttua, joka on melkoisen myöhään. Tuolloin XPERIA X10 ei enää välttämättä ole yhtä "cool", kuin miltä se tänään vaikuttaa. Toivottavasti aiemmat huhut saatavuudesta jo tammikuussa pitävät paikkansa...

Myös itse laitteeseen voi olla muutamalta osin pettynyt. Ehkäpä selvin näistä on käyttöjärjestelmän versio, joksi on ilmoitettu Android 1.6, vaikka Android 2.0 on jo julkistettu ja ensimmäinen sitä käyttävä puhelin (Motorola DROID/MILESTONE) saapumassa markkinoille 1-2 viikon sisällä. Ja XPERIA X10 on siis tulossa markkinoille tammi-maaliskuussa 2010. Tuolloin Androidista saattaa olla julkaistu jo päivitys jopa Android 2.0 -versiollekin!

Myös vain 262 144 väriä toistava näyttö on ollut pettymys monille, vaikkakaan ero 16,7 miljoonan näyttöihin ei välttämättä käytännössä kovinkaan merkittävä ole. Aidompi pettymyksen kohde on tallennustilan määrä, tosin osaltaan tämä johtuu väärien huhujen myötä liian korkealle virittyneistä odotuksista. Erään melko vakuuttavan ennakkohuhun mukaan XPERIA X10:stä olisi pitänyt löytyä 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, mutta oikeasti sitä löytyy vain yksi gigatavu. Myös mukana tuleva microSD-kortti on vain kahdeksangigainen eikä XPERIA X10:n kerrota tukevan kuin 16 gigan kortteja. Tallennustilan osalta XPERIA X10 on siis jo nyt muita Android-puhelimia sekä tärkeimpiä kilpailijoitaan perässä.

Käyttökokemuksia XPERIA X10:stä ovat toistaiseksi tarjonneet muun muassa Engadget- sekä GSMArena.com-sivustot. Molemmat ovat laitteeseen varsin tyytyväisiä, vaikkakin nostavat esiin myös edellä mainittuja asioita. Lisäksi Sony Ericssonin omat UX-komponentit ovat vielä kommenttien perusteella hyvin keskeneräisiä, joten kunnollisen kokonaiskuvan muodostaminen on toistaiseksi vaikeaa.

XPERIA X10 on erittäin tärkeä tuote Sony Ericssonille, sillä sen pitäisi jopa yhtiön lehdistötiedotteenkin mukaan toimia suunnannäyttäjänä muille vuoden 2010 ensimmäisellä puoliskolla tulossa oleville malleille. XPERIA X10 tulee olemaan Sony Ericssonin lippulaiva, mutta sortuuko se aiempien Microsoft Windows Mobile -perustaisen XPERIA-mallien synteihin - myöhäiseen markkinoilletuloon, liian korkeaan hintaan sekä keskeneräisyyteen?

Kommentit (9)

sas (vahvistamaton)

1

Onko N900 "cool"? Oliko N97 ennen julkaisua "cool"?

Lievä pettymys, *jopa* Motorola Milestone vakuuttaa enemmän. Toisaalta voi, että tässä kuukasien aikana ehtii vielä Android-versio päivittymään.

Vastaa
keisari7
keisari7

3

Itseä arveluttaa tuo Android käyttis. Google kerää nykyään niin paljon tietoa ettei puhelimen käytöstä viitsis antaa tietoja googlelle. Sehän myy niitä mainostajille ja yrityksille muuhun käyttöön.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

4

"Myös selviä pettymyksiä XPERIA X10 tarjoaa. Ehkäpä päällimmäisiä näistä ovat hinnoittelu ja markkinoilletulo. Tietokone-lehden tietojen mukaan XPERIA X10:n hinta saattaisi asettua samaan hintaluokkaan aiempien XPERIA-mallien kanssa, eli kenties jonnekin 550-650 euroon edullisimmillaan."


Hinta pettymys? mitä ihmettä jos ton luurin oikeesti saa about 600e:lla ni se o paljo halvempi mitä osasin edes toivoa. itse luin villimmistä huhuista lähellä tonnia ja veikkailin et lopulline hinta saattais pyörii jossai 800e:ssä mikä olis ollu kyl todella paljo. olis kyllä ollu kiva jos toi luuri olis tullu paljo aikasemmin, ku tuon piti olla seuraava luurini kun ekoja huhuja kesällä kuulin, mutta ku ei ollu mitää tietoa julkasusta ni ostelin sitten aifounin, mut toki tää täytyy tsekata sitten, kun kauppoihin saapuu, vaikuttaa erittäin pätevältä laitteelta

Vastaa
ville (vahvistamaton)

5

Niin vielä eihän toi sen kalliimpi ole, ku kilpailijoitten luuritkaan ainakaa merkittävästi, tosin varmaa hintaahan kukaan ei tiedä, eihän ton tason puhelinta ny halvalla voi saada

Vastaa
jonathan (vahvistamaton)

6

Vähän turhan ennenaikainen analyysi... Pelkät speksit ja aravailut eivät tee puhelinta, speksien toteutus on jo paljon tärkeämpää. Myöskin hinta ja julkaisuajankohta ovat vielä auki, täten on vaikea sanoa minkälainen on kilpailutilanne on kun laitetta oikeasti saa.

Ja eniten ehkä nauratti että jotkut ovat valittaneet värien määrästä, sitä eroa ei tavallinen ihmissilmä erota, varsinkaan tuollaiselta näytöltä.

Vastaa
jonathan (vahvistamaton)

8

@safy

Saat olla kyllä todellinen haukansilmä jos näet eron kun värien määrää tiputetaan 16M:sta 262k:hon. Näytön ollessa muuten identtinen. Tässä tapauksessa näyttö on kuitenkin varsin pieni, sen DPI on yli 240, joka auttaa paljon kun ne "puuttuvat" värit tehdään ditheröinnillä.

Mutta kuulevathan jotkut kultakorvat erot kaapeleissakin, joten kai se on teoriassa mahdollista.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja