Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Ensimmäinen Maemo-puhelin Nokia N900 vs. ensimmäinen S60-puhelin Nokia 7650

22
Markus Lehtiniitty

Ensimmäinen Maemo-puhelin Nokia N900 vs. ensimmäinen S60-puhelin Nokia 7650
Nokia N900 on ensimmäinen myös puhelinominaisuuksilla varustettu Maemo-käyttöjärjestelmällinen laite, kuten tiedetään. Kyseessä on siis tästä näkökulmasta erittäin merkittävä laite, sillä jatkossa Nokian laiteportfolion huippumallit tulevat mitä luultavimmin perustumaan juuri Maemo-alustalle.

N900:n tämän hetken merkitystä vastaavaa tasoa edusti aikanaan myös ensimmäinen S60-käyttöliittymän puhelin Nokia 7650. Tuolloin S60-käyttöliittymä tosin tunnettiin vielä Series 60 -nimellä. 7650:sta merkittävän teki S60-aikakauden alun ohella myös se, että kyseessä oli Nokian ensimmäinen kamerapuhelin.

Paljonko 7650:n ajoista sitten on aikaa? Seitsemän vuotta. S60:n valtakausi Nokian kärkialustana siis kesti seitsemän vuotta - nyt Maemo on vallannut Nokian laitteissa paikan parhaimman käyttökokemuksen tarjoavana alustana. Myynnillisesti Symbian S60 -laitteet tulevat pysymään Maemon edellä toki vielä pitkään.S60-alusta on kehittynyt seitsemässä vuodessa jopa yllättävänkin vähän. Toki kehitystä on tapahtunut, mutta perusratkaisut ovat pysyneet hämmästyttävän yhtäläisinä vuosien läpi. Pikku hiljaa S60:ta ollaankin alettu haukkua jälkeenjääneeksi, mutta onneksi Nokialla on nyt tarjota kilpailuun uusi taistelija, Maemo.

Laitteiden rautapuolen kehitys on ollut seitsemässä vuodessa hurjaa, alla muutama mielenkiintoinen numerollinen vertailukohta 7650:sta ja N900:sta:

-prosessori: N900:ssa 600 megahertsin ARM Cortex-A8, 7650:ssa 104 megahertsin ARM9 - megahertsit ovat siis noin kuusinkertaistuneet, ja varsinainen tehokkuus on noussut tätä vielä huomattavasti enemmän
-tallennusmuisti: ehkäpä kaikista järkyttävin kehitys on tapahtunut tallennusmuistin määrässä - 7650:ssa sitä oli vain jo silloinkin vähäiset 3,6 megatavua, N900:ssa 32 gigatavua - muistimäärä on siis kasvanut monituhatkertaiseksi
-näyttö: N900:n näytöllä on kokoa 3,5 tuumaa, tarkkuutta 480x800 pikseliä ja se toistaa 16,7 miljoonaa väriä, 7650:lle vastaavat lukemat ovat 2,1 tuumaa, 176x208 pikseliä ja 4 096 väriä - näytön pikselimäärä on siis yli kymmenenkertaistunut, ja vaikka molemmat näytöt ovat toteutettuja TFT-tekniikalla niin kuvanlaatu on kehittynyt todella huikeasti
-kamera: ensimmäisten kamerapuhelinte, mukaan lukien 7650, 0,3 megapikselin VGA-kameroista on hypätty jo useisiin megapikseleihin ja N900:sta löytyy viisimegapikselinen kamera, eli tarkkuutta on noin 15-kertaisesti 7650:een verrattuna

Edellä oli listattu vain muutamia esimerkkejä erilaisten numerollisten ominaisuuksien kehityksestä ensimmäisestä S60-puhelimesta ensimmäiseen Maemo-puhelimeen. Lisäksi esimerkiksi niin verkko- kuin lähiyhteydet ovat ottaneet huikeita hyppäyksiä eteenpäin. Vielä kaikkiakin edellä mainittuja tärkeämpiä ovat täysin uudet toiminnallisuudet, kuten täysi verkkoselain N900:ssa sekä GPS-paikannus, sekä kaikki muut uudet mahdollisuudet.

Paljon ovat ominaisuudet siis seitsemässä vuodessa kehittyneet ja monipuolistuneet, mutta mikä hämmästyttävintä, N900 pystyy olemaan jopa 7650:aa kompaktimpi. 7650:n mitat ovat 114 x 56 x 26 millimetriä, kun N900:lle ilmoitetaan 110,9 x 59,8 x 19,55 millimetriä. Melko vaikuttava suoritus.


Käyttöliittymäpuolella muutos on ollut myös erittäin radikaali kosketusnäyttöihin siirtymisen myötä. S60-käyttöliittymä toimii 7650:ssa mainiosti, koska 7650:n kaltaiseen yhden käden laitteeseen se on alun perin suunniteltukin. Maemo vaatii useammin kaksi kättä, mutta muuten näitä on turha edes verrata. Maemo näyttää 2010-luvun käyttöjärjestelmästä, kun S60 jää 2000-luvulle...

Mutta vaikka N900 on melkein kaikin tavoin 7650:aa parempi, niin kyllä myös 7650 joissakin asioissa N900:n pesee. Ehkäpä yksinkertaisin näistä on tuki MMS-multimediaviesteille: 7650:sta se löytyy, mutta N900:sta ei. Takapakkiakin siis joskus sentään tapahtuu. Myös puhelinkäytössä 7650 on N900:aa miellyttävämpi käyttää. Varsinaisen puhelinkäytön osuus on kuitenkin jatkuvasti laskemaan päin uusien mobiililaitteiden kanssa.

7650 kuuluu Nokian historiaan yhtenä merkittävimmistä malleista. Samaan sarjaan tullaan tulevaisuudessa lukemaan ehdottomasti myös N900. Muistan hyvin, kuinka joskus vuonna 2002 7650:n ensimmäistä kertaa käsiin saatuani se tuntui aivan järjettömän upealta laitteelta. Laitteelta, jossa kerrankin oli jotain oikeasti uutta. Vastaavaa tunnetta en ole yhdenkään Nokian puhelimen kanssa tuntenut tuon jälkeen, mutta nyt N900:n kanssa ilmassa on samanlaisia ajatuksia.Vasemmalla N900, oikealla 7650. Aika paljon enemmän saadaan nykyään pakattuna suunnilleen samankokoisiin kuoriin kuin seitsemän vuotta sitten.Monet ovat haukkuneet N900:aa isoksi, mutta hei, ei se niin iso ole! Tai ei ole ainakaan 7650:aan verrattuna.

---

Aiemmat N900-testijuttusarjamme artikkelit:
-Ensikokemukset Nokian N900:sta: tehokkuus vakuuttaa, mutta matka on vielä kesken
-Näin helposti onnistuu "mesen" integrointi Nokian N900:aan


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (22)

_kooma_
_kooma_

1

Varsin mielenkiintoinen artikkeli. Itsellä ei ole Nokian luureja olekkaan ollut sitten wanhan ja hyvän Zipon, eli 8110.
Tuon jälkeen olen havainnut lähinnä kaveri piireissä sellaista että mitä enempi noihin Noksuihin on tullut ominaisuuksia, sitä useammin ne viettävät aikaa omistajan taskun sijaan huolloissa. Voi toki olla että kaikki Noksut mitä kavereilla on ollut, ovat olleet ns.maanantai kappaleita.

Itse olen tyytyväinen Ericsson, Sony Ericsson käyttäjä, pian 10 vuotta. Toki välissä on ollut Nokiaa, Siemensiä, Samsungia ja muitakin. Mutta Ericsson/Sony Ericssonin toimivuus on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen, ainakin allekirjoittaneeseen.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

2

Komeeta! Vanha ratsu hyllystä löytyy ja aikanaan palveli hyvin. Enpä tiennyt, että se oli silloin eka S60 puhelin... Saati muistanut, että siitä on seitsemän vuotta. :)

Hyvä pointti, että N900:nen on pienempi kuin tämä 7650. Sekin hyvin mukana kulki joten hyvin tulee kulkemaan N900:nenkin. :)

Vastaa
msly
msly

7

@5.

Sen muistan, että suositushinta oli 795 euroa, mutta varsinaisia myyntihintoja en kylläkään muista.

N900 on siis myös edullisempi, jos vertailla haluaa.

Vastaa
Tiimoo
Tiimoo

8

Oi noita aikoja. Itselläni oli kanssa tuo puhelin vuonna 2003. Vieläkin löytyy kaapista. Laitoin kesällä virrat päälle, verratakseni uuteen N86 8mp. Sanoinkuvaamaton kehitys on tapahtunut kamerassa... Mutta totta on kyllä se, että s60 on kehittynyt 7 vuoden aikana yllättävän vähän. Itse olen sitä mieltä, että 7650 oli aikanaan suurempi julkistus kun nykyään N900. Kaupassa 7650 maksoi alkuun melkein 600€, mutta tasoittui myöhemmin n. 500€ hintaan.

PS. Kehitys kehittyy. Tuo tuntuu nykyään kaamealta kapulalta ominaisuuksinsa nähden. Mutta ei aikanaan ;)

Vastaa
perhana
perhana

9

Tähän vertailuun sopii hyvin myös vertailu siitä kuinka jäljessä tekniikan osalta Nokia oli jo tuolloin 7650 mallin aikoina, jos sitä vertaa esim. vaikkapa saman vuoden SonyEricsson P800 puhelimeen jossa oli kosketusnäyttö, 16m sisäistä muistia ja muistikorttipaikka, Symbian OS v7.0 laajalla ohjelmavalikoimalla..
muistoja voi verestää lukemalla vaikkapa tämän artikkelin:
http://www.ocworkbench.com/2003/sonyericsson/p800/p1.htm

Vastaa
Jonahan
Jonahan

10

"S60:n valtakausi Nokian kärkialustana siis kesti seitsemän vuotta - nyt Maemo on vallannut Nokian laitteissa paikan parhaimman käyttökokemuksen tarjoavana alustana"

Kokonaisuutena hyvä artikkeli, mutta tuo rinnastus häiritsi kovasti. Jos "kärkialustan" määritelmä on "tarjoaa parhaan käyttökokemuksen" ei S60:n kyllä voi hyvällä tahdollakaan sanoa nousseen siihen vielä seitsemän vuotta sitten. S60 tarjosi oli monessa suhtessa varsin huonon käyttökokemuksen ja oli jopa ominaisuusköyhä varsin pitkään. Verrattuna Nokian S40-laitteisiin, puhumattakaan muista valmistajista...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

11

>S60-alusta on kehittynyt seitsemässä vuodessa
>jopa yllättävänkin vähän.

Mihinkä nyt rajaat S60 alustan, jos rajaat sen UI kirjastoihin niin ymmärrettävästi radikaaleja muutoksia ei ole ollut (aikoinaan 7650:n ui kovasti palkittu), vaikka lisää on tullut huomattavasti. Jos puhutaan S60 alustasta, mukaanlukien Symbian, niin kehitystä on ollut todellapaljon.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

14

> Hmm.Mikäs oli 7650:n akunkesto?Ottako pisteen siitä?

Virrankulutus on noista ajoista laskenut huomattavasti, samaan aikaan on akut kehittyneet.

Puhe ja valmiusajat olivat nykytasoon verrattona lyhyitä, käyttäminenkin vei virtaa. muusiikin soittaminen vei akun samoin tein (no tuota ei käytännössä voinut käyttää soittimena muutenkaan).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
roka (vahvistamaton)

15

"mikä hämmästyttävintä, N900 pystyy olemaan jopa 7650:aa kompaktimpi. 7650:n mitat ovat 114 x 56 x 26 millimetriä, kun N900:lle ilmoitetaan 110,9 x 59,8 x 19,55 millimetriä. Melko vaikuttava suoritus."

Heh heh, eiköhän moni muu valmistaja olisi osannut pakata saman sisällön paljon käytettävimpiin ja silmää viehättävämpiin kuoriin.

Artikkelin idea on hyvä, mutta toteutus muistuttaa lähinnä yläasteikäisen nörtin tuotelmaa.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

16

@15
Kerroppa roka nyt sit, että miten N900:sta sais pienemmän näillä ominaisuuksilla (tärkeimpänä qwerty-näppis). Luulenpa, että N900:sen kuorien sisällä tuskin on tyhjää tilaa kauheesti.

Ideana hyvä, mutta kommenttisi putoo yleiseen "en perustele" kategoriaan. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
roka (vahvistamaton)

17

@16

Motorola Droid/Milestone, sisällä täysin vastaavanlaista tekniikkaa ja N900:n verrattuna jopa 6 milliä ohuempi. It makes a difference. Samsungin ja HTC:n vastaavat mallit muutamia millejä ohuempeja.

Ideana hyvä vastaväite, mutta vajoaa yleiseen tietämättömyyteen ja "ylimielisyyteen". ;)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

18

@17
Ok, tulihan perustelujakin. ;)
Motorolan Droid on hyvä esimerkki kyllä, se ei vielä oo tullut kovin tutuksi. Muita selkeästi ohuempia ei sitten taida ollakaan...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
McTre (vahvistamaton)

19

niinn...

N900 110,9 x 59,8 x 18 (19,55) mm
Droid 115,8 x 60 x 13.7 mm

tuo 18mm paksuus on varmaankin takakuorta vasten mitattuna, n900 kamera on "kohotettu"
Tilavuus eroa on kyllä kuitenkin, mutta ei tuo motorola nyt niin paljoa pienempi ole.
(mut on siinä vähemmän voimaa.. seli seli..)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

20

Itse asiassa, jos on Nokian sivuihin uskominen, niin tuo 18 mm N900:lla on kameran kohdalta mitattu.
http://www.nokia.fi/tuotteet/kaikki-puhe...te#hardware-dim

Eli takakansi N900:ssa on sit jossain 16,5 millin kohdalla...

Vois tietty laskee tilavuuden laitteista. Motorolan Droid voittanee paksuutta vähän sillä, että on leveempi ja pitempi. Toki Droidin näyttökin vie enemmän tilaa... Sit pitäs vielä kattoo akut, että onko samanlaiset vai onko toisessa tehokkaampi/isompi jne.

@roka
Ylimielisyydestä, sitä koitan kyllä välttää. Eikä minusta ole ylimielistä olettaa, että alan suurin valmistaja ei jätä tuotteisiinsa ns. tyhjää/ylimääräistä tilaa. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

21

> Vois tietty laskee tilavuuden laitteista

Droid on tilavuudeltaan pienempi, ehkä reilu 10%(Motorola ei ilmoita tilavuutta), samoin noin 10% kevyempi.

Laitteiden kokoa on helppo kasvattaa, mutta pienentäminen on vaikeaa. Näytön ja näppäimistön mahdolliset paksuus erot tekevät tuolalisen helposti.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja