Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia N900 päivittyi, ei virallista MeeGoa

31
Matti Vähäkainu

Nokia N900 päivittyi, ei virallista MeeGoa
Nokia kertoi tänään virallisen Conversations-blogin välityksellä N900-mobiilitietokoneen päivityksestä. Odotettu PR 1.2 -ohjelmistoversio tuo useita uudistuksia muun muassa sähköpostii, käyttöliittymään ja selaimeen. Samalla Nokia kertoi useiden N900-käyttäjien pettymykseksi, että virallista MeeGo-julkaisua ei nähdä N900:lla.

Ohjelmistoversio 1.2 on saatavilla tänään Briteissä ja huomenna keskiviikkona kaikkialla muualla maailmassa. Uuden päivityksen myötä N900 saa muun muassa pystynäkymän selaimeen, parannellun sähköpostisovelluksen, integroidun Facebook-chatin, uudistetun Ovi Kartat -sovelluksen, kustomoitavan sovellusmenun, videopuhelut ja oletettavasti läjäpäittäin bugikorjauksia ja pieniä tweakkejä.
Nokia kertoi, että päivityksen yhteydessä Nokia N900:n Ovi Kauppa saa muutamia uusia pelejä. Näitä ovat Jurassic 3D Rollercoaster, Zen-bound, Angry Birds (level pack), Sygic, Kroll, Weatherbug, ja GoGadget. Lisäksi tarjolle tulee muitakin uusia sovelluksia.

Virallisen MeeGo-tuen puuttuminen harmittaa varmasti osaa puhelimen omistajista. Nokia kertoo, että päätös tehtiin, jotta varmistettaisiin paras mahdollinen käyttökokemus N900:lla. Yritys huomauttaa, että N900:aa tullaan tukemaan jatkossakin Maemo-päivityksillä, kuten juuri julkaistu PR 1.2.

Kommentit (31)

Aloc
Aloc

1

"Nokia kertoo, että päätös tehtiin, jotta varmistettaisiin paras mahdollinen käyttökokemus N900:lla."

Haha. Joopa joo. Mitenkähän se huonontaa käyttökokemusta jos siinä maemon ohella voisi käyttää meegoa?

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

2

@1
Hetken pohdin samaa, mutta sitten totesin, että voipa olla niinkin. Tarkoitan, että itse en ainakaan pysty sanomaan etteikö asiasi voisi olla niin. Pystytkö sinä todistamaan, että puhuvat puppua tms.?

Voisiko olla, että kommentilla tarkoitetaan sitä, että virallisen MeeGo tuen tekeminen/testaaminen ja julkaiseminen söisi resursseja muilta suunnitelluilta Maemo päivityksiltä? Joita siis kuitenkin lupaillaan edelleen tulevan MeeGo:sta huolimatta.

Ja ei kait tuo sitä tarkoita etteikö Meegoa saisi N900:lle asennettua? Ainakaan ehdottomasti, vai? Vain virallista testattua tukea ei tule.

Muuten kuullostaa oikein odottamisen arvoiselta päivitykseltä tämä. Pitääkin huomenna heti testailla. :)

Vastaa
sepi_2
sepi_2

3

""Nokia kertoo, että päätös tehtiin, jotta varmistettaisiin paras mahdollinen käyttökokemus N900:lla."

Haha. Joopa joo. Mitenkähän se huonontaa käyttökokemusta jos siinä maemon ohella voisi käyttää meegoa?"

Uskon että communityn puolesta MeeGo tulee N900:lle, virallisesti taas ei.

Vastaa
Aloc
Aloc

4

@2

Kai tuon voi joo tulkita siten että virallisesti sitä ei "vaivauduta" julkaisemaan N900:lle ettei tarvitse sitten päivitellä sille erikseen. Uskoisin kanssa että jonkinlainen versio kuitenkin päätyy asennettavaksi N900:lle joka tapauksessa, mielenkiintoista vaan millainen (jääkö pahastikin ominaisuuksia uupumaan jne).

Vastaa
ewewew (vahvistamaton)

5

Saisikohan sellaisen päivitetyn version, jossa painoa ja paksuutta puolet? Sitten voisi kiinnostaa kyseinen vehje.

Vastaa
J85
J85

6

Ei minkäänlaista konkreettista tietoa MeeGosta, mutta oisi se kyllä ollut kiva saada tähän. Toivottavasti ei lopu Nokialta puhelimen tuki näiden parin päivityksen jälkeen...

Vastaa
OILgame
OILgame

7

Mihinköhän aikaan tämä pitäisi tulla britteihin, kun ei vielä löytynyt?

5@ Jos jotakin näppäimistötöntä lelua haluat niin tämä ei ole kyllä muutenkaan sinulle tarkoitettu puhelin.

Vastaa
trrf (vahvistamaton)

8

Mikähän sitten luetaan viralliseksi? Onhan parhaillaan työn alla MeeGo N900:lle ja työtä vetää Nokialta Harri Hakulinen.

Täällä on nähtävissä lisää tietoa projektista
http://wiki.meego.com/ARM/N900

Vastaa
Angry_nokia_user (vahvistamaton)

10

"
Täällä on nähtävissä lisää tietoa projektista
http://wiki.meego.com/ARM/N900
"

Ei oikein vakuuta vielä, ei tämä ole mikään lupaus, että N900:lle tulee yhtään mitään, suunnitelmat voivat muuttua!

Vähän sama, kuin Nokian epämääräinen vastaus kysymykseen "toimivatko vanhat Symbian-ohjelmat Symbian^3:ssa?" -- ehkä toimivat, ehkä eivät, ainakin osa ohjelmista toimii. Ja virallisesti NOkia ei anna näinkään tarkaa vastausta, developer-forumeilta saa tämän epämääräisen tiedonmuron.

Vastaa
Stonik
Stonik

11

Virallisesti ei MeeGoa siis tule, mutta se ei estä etteivätkö Nokian omat työntekijät voisi osallistua MeeGo projetkiin yhteisön mukana. Tässsä vielä lainaus Hakulisen viestistä Maemo.org:issa:

"Originally Posted by BLIZZARD
Is there any possibility that ,someday..., we will have a fully working meego including BME and GPU support?
Of course there will be fully functional MeeGo also for N900.

There will be several images available, also one including fully functional BME and GPU support. Those are just included as closed components.

Most Linux distributions contain some closed components to support different kinds of hardware, and I expect that those kind of limited closed components will be available in some MeeGo images as well.

ps. MeeGo 1.0 will be bit limited in N900, as we are just porting many N900 specifig drivers for new kernels. But we will improve all the time.

Br,
//Harri"

(http://talk.maemo.org/showthread.php?p=675362#post675362)

Itseäni tavallaan harmittaa myös tuo virallisen MeeGon torppaaminen Nokian osalta. Toisaalta näyttää siltä, että virallisen Nokian Maemo5-tuen lisäksi on olemassa vahva yhteisö Maemon takana, ja aktiivista open source community -toimintaa MeeGon suhteen. Lisäksi Android-projektikin etenee omalla painollaan, eli valinnan varaa tulee riittämään.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

12

@3 ja 4
Miettikää nyt tovi. Tai perustelkaa sitten ehdottomat mielipiteenne muillekin. ;)

Voi olla sinisilmäisyyttä, mutta mun mielestä on fiksua keskittää voimat toisaalle kuin N900:sen VIRALLISEEN MeeGo tukeen, jos se on merkittävästi pois jostain muusta. Jokin muu on esim. Maemo5 tuen jatkaminen tai ensimmäiset MeeGo laitteet.

Ei taas keskitytä ensimmäisenä ajattelemattomaan ja ripeään valittamiseen vaan johonkin hyödyllisempään. Perustelematon ja yletön valittaminen ei johda mihinkään. Sen sijaan perustellut kommentit, ne negatiivisetkin, voivat saada jotain aikaan. Jos ei muuta, niin parempaa keskustelua. :)

Vastaa
jake minäkin (vahvistamaton)

13

Minä en kauhiasti edes kaipaa MeeGO:a 900:een. Paljon mieluummin saim Harmattan/Maemo6 tulla millä nimellä tahansa ...vaikkas PR1.3:na, joka on ollut jo jonkin aikaa työn alla. Kuulin asiasta reilu kk sitten. Koska tullee jakoon, ei harmainta aivastastustakaan - syksyn mittaan kenties.

Mut montakin kohtaa nykyversiossa on, jotka kaipaisivat jatkokehitystä valmiiksi tullakseen, kuten bluetooth-tuki autoon integroidessa, navigointi (ääniopastus), jms... Mut hieno peli joka tapauksessa. Innostavan positiivinen tuttavuus.

Vastaa
akse
akse

14

MeeGo laitteissa tulee olemaan kapasitiivinen näyttö. Softan toiminta (scrollaukset yms.) kapasitiivisessa ja resistiivisessa on erilaista, jolloin softankehittäjän olisi otettava huomioon, kummalle näyttötyypille softa asennetaan.

Jos Nokia virallisesti tukisi MeeGo:a N900:ssa, olisi sen myös taattava kaikkien 3rd ja 1st party softien toimivuus molemmissa laitteissa. Tämä hankaloittaisi/hidastaisi varmasti softan kehitystä, jos olisi vaatimus että ne toimivat molemmissa laitteissa ja näytöissä.

Mutta eiköhän se communityn puolesta laiteta toimimaan N900:aan.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

16

@15
Kuten Hakulinen toteaa:
"( 1. and 2. together actually mean, that there will be MeeGo for N900, if someone is interested .. )"

N900 on Nokian referenssi alusta ARM-pohjaisille MeeGo koneille siis.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

17

> MeeGo laitteissa tulee olemaan kapasitiivinen näyttö. Softan toiminta
> (scrollaukset yms.) kapasitiivisessa ja resistiivisessa on erilaista,
> jolloin softankehittäjän olisi otettava huomioon, kummalle näyttötyypille
> softa asennetaan.

Ei kyllä pidä paikkaansa, ihan samoin se skrollaus jne toimii molemmilla näyttötyypeillä.

Vastaa
akse
akse

18

>Ei kyllä pidä paikkaansa, ihan samoin se skrollaus jne toimii >molemmilla näyttötyypeillä.

Jaa, toimii toimii, mutta sen käyttäminen on aivan erilaista. Kaverilla iPhone ja koittanu mun N900:sta ni ei se sitä osaa scrollailla.. eli kun kapasitiivinen on ns. paljon herkempi ja teet sille jonkun gui:n niin laitappa se resistiiviseen niin voi olla hieman erilaista.

Lisäks jäi mainitsematta multitouch, eli porukka tekee multitouch softaa, jota N900:ssa ei ole...

Vastaa
Jammajou (vahvistamaton)

19

>Jaa, toimii toimii, mutta sen käyttäminen on aivan erilaista. >Kaverilla iPhone ja koittanu mun N900:sta ni ei se sitä osaa >scrollailla.. eli kun kapasitiivinen on ns. paljon herkempi ja >teet sille jonkun gui:n niin laitappa se resistiiviseen niin voi >olla hieman erilaista.

>Lisäks jäi mainitsematta multitouch, eli porukka tekee multitouch >softaa, jota N900:ssa ei ole...

Nykyajan teinit on taas niin olevinaan perillä softakehityksestä vaikka ovat ihan pihalla. :D

Koitetaanpa lähestyä asiaa jotenkin kansantajuisesti. Se ohjelmistokehittäjä joka softan koodaa ei normaaliolosuhteissa koodaa riviäkään koodia mikä liittyy näytön toimintaan tai skrollaamiseen. Käyttöjärjestelmä hoitaa nämä jutut jo valmiiksi. Eli se skrollaus on siinä käyttöjärjestelmässä, ei ohjelmassa. Vaikka eri laitteiden välillä skrollauksessa tms. perus käyttöliittymäkomennoissa on eroa ei yksittäisen ohjelman kohdalla ole tälle asialle mitään merkitystä. Jos on tarkoitus että ohjelmassa skrollataan niin käyttöjärjestelmä sen toteuttaa ja nimenomaan sillä tavalla kuin se on siihen laitteeseen toteutettu.

Ainut rajoitus minkä kapasitiivinen näyttö asettaa suhteessa resistiiviseen on se, että jos ohjelma jostain syystä tarvitsisi monikosketusta niin resistiivisen näytön omaavassa laitteessa kyseinen toiminto ohjelmasta ei toimi. Vastaavasti jos ohjelma tarvitsee kosketuksen rekisteröinnin tarkasti pienelle alueelle, niin tämä taas ei kapasitiivisella näytöllä onnistu. Aika marginaalisia toimintoja molemmat loppupeleissä ja lähinnä voisi kuvitella että jossain peleissä voisi siis ongelmia tulla.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

20

@ 19

> Se ohjelmistokehittäjä joka softan koodaa ei normaaliolosuhteissa koodaa
> riviäkään koodia mikä liittyy näytön toimintaan tai skrollaamiseen.
> Käyttöjärjestelmä hoitaa nämä jutut jo valmiiksi. Eli se skrollaus on
> siinä käyttöjärjestelmässä, ei ohjelmassa. Vaikka eri laitteiden välillä
> skrollauksessa tms. perus käyttöliittymäkomennoissa on eroa ei
> yksittäisen ohjelman kohdalla ole tälle asialle mitään merkitystä. Jos
> on tarkoitus että ohjelmassa skrollataan niin käyttöjärjestelmä sen
> toteuttaa ja nimenomaan sillä tavalla kuin se on siihen laitteeseen
> toteutettu.

Nimenomaan juuri näin, hyvin sanottu.

Vastaa
Stonik
Stonik

21

Pistin tuon PR1.2:n laitteeseen jo jaossa olevista paketeista. Liukkaastihan tuo toimii, päivityksistä suuri osa on pintaa syvemmällä. Ainoa mikä tuntuu häiritsevän on selaimen fontti. Onkohan siihen otettu jonkun sortin antialisointi käyttöön, tuntuu jotenkin aiempaa suttuisemmalta. Vai kuvittelenko vain?

Vastaa
akse
akse

22

@19
Juu näinhän se on, alkuperänen kommenttini oli varmaan vähän sekava.

Mutta mun mielestä input laitteet on otettava huomioo softaa tehdessä, vaikka käyttis niitä hallitseekin. Esimerkiksi vaikka nappuloiden koko täytyisi huomioida erilailla tosin tässä tapauksessa, kun kapasitiivinen on epätarkempi se ei haittaisi resistiivisessä vaikka nappi olis isompi tms.

Eniveis, ei voi olettaa että resistiivisen näytön käyttäjä ja kapasitiivisen käyttäjä hallitsee laitetta identtisesti. Mielestäni ainakin resistiivisessä on aivan erilainen käyttötapa ja vaatii monesti vähän hitaampaa ja kärsivällisempää käyttämistä. Mut ehkä olen väärässä.

Noh ehkä loppujen lopuksi kyse on vain OPTIMOINNISTA. Kaikkihan toimii kyllä, mutta kuinka sujuvasti on sitten eri asia. Sen takia nokiakin ehkä selitti:

"Nokia kertoo, että päätös tehtiin, jotta varmistettaisiin paras mahdollinen käyttökokemus N900:lla." .

Jos optimoidaan softan UI, yms. kapasitiivisen näytön käyttäjälle, se ei ehkä(ainakaan vissiin Nokian mielestä) ole sitten paras mahdollinen käyttökokemus N900:lla. Mikä sitten lieneekään "paras mahdollinen", monille kelpaa heikompikin..

Tosin sen kuinka paljon haittaa tuosta nyt oikeasti olisi, näkee kun asentaa sitten sen epävirallisen MeeGo päivityksen omaan N900:een.

Vastaa
eekoo
eekoo

23

"Qt 4.6 for developers ... this is very important. This now bridges us to the forthcoming MeeGo apps that will then run also on you N900" -Ari Jaaksi
http://maemo.org/

Tuo Qt tässä nyt yrittäisi tuoda pelastusta ainakin softatarjonnan osalta, itselleni on melko sama onko puhelimessa Meego vai Maemo jos softa kehittyy.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

24

22@

Jos jätetään erikosiemmat softat huomoimatta niin...

>Mutta mun mielestä input laitteet on otettava huomioo softaa
>tehdessä, vaikka käyttis niitä hallitseekin.

Yleensä liikahuomoimiimen ja olettaminen vie vain ongelmiin, eli huomioida pitää sen verran että softa ei ole UI sidottu.

>Esimerkiksi vaikka nappuloiden koko täytyisi huomioida erilailla >tosin tässä tapauksessa, kun kapasitiivinen on epätarkempi se ei >haittaisi resistiivisessä vaikka nappi olis isompi tms.

Käyttöliittymän komponentteja ei yleensä ole tarkoituksenmukaista tehdä itse, vaan käytetään käyttöjärjestelmän.

Sen verran pitää muistaa että se on sormin ja näppiksellä käytettävä.


>Jos optimoidaan softan UI, yms. kapasitiivisen näytön >käyttäjälle,

Jos tehdään mallikohtaista softaa, niin silloin voidaan tehdä yksittäisen mallin ominaisuuksien mukaan.

Muuten yleistän softan tekemisessä koodatessa ei tiedetä minkäkokoinen näyttö, paljonko siinä pikseleitä, onko kosketus näyttöä vai ei, jos on niin onko kuinka monen pisteen tuki ja kuinka pienen ja tarkan kosketuksen voi tehdä, onko fyysinen ITU-T, vai jopa fyysinen qwerty.

Se onko kapasitiivinen on aika kaukainen mielenkiinnon kohde, oikeastaan aika epäoleellinen.

>se ei ehkä(ainakaan vissiin Nokian mielestä) ole sitten paras
>mahdollinen käyttökokemus N900:lla.


Uusi Nokian Maemo-MeeGo laiteen on kai tarkoitus antaa parempi käyttökokemus, se tiettävästi kuitenkin aika erilainen kuin N900:n.

Jos softan tekijät eivät harrasta kuvailemaasi "optimointia" niin kyse varsinkin QT kamessa pienestä vaivasta tehdä paketit kummallekkin.

Vastaa
akse
akse

25

http://talk.maemo.org/showthread.php?t=53571

Noh tuossa on selitetty aika hyvin tuo MeeGo + N900.
"
1. MeeGo is open source project.

2. Nokia as founding member of MeeGo project is using N900 as the ARM reference platform of MeeGo at the moment. This means that we have an active project that focuses to MeeGo hardware adaptation for N900.

( 1. and 2. together actually mean, that there will be MeeGo for N900, if someone is interested .. )
"
Mutta täähän jo tiedettiin, tosin tossa voi olla selventäviä seikkoja monille :)

Vastaa
Stonik
Stonik

26

Itse uskon, että vuoden viimeisellä neljänneksellä mahdollisesti julkaistavasta MeeGo-laitteesta tehdään hardwareltaan erittäin moderni ja nopea laite. Nokiahan itse sanoi, että MeeGo-keksinnöt ovat high-endin yläpäässä, eli mitään karvalakkilaitteita ainakaan tässä vaiheessa ei tule myyntiin.

Nokia todennäköisesti haluaa silloin oman MeeGo-kokemuksensa heti alusta alkaen niin vauhdikkaaksi kuin mahdollista, eikä virallista N900-versioita tehdä antamaan "vääränlaista" kuvaa MeeGosta.

Faktahan on, että vaikka N900:n rauta on vielä tänäkin päivänä ihan mukavan vauhdikasta, puoli vuotta mobiilialustojen tämänhetkisessä kehitysvauhdissa merkitsee suhteellisesti kahta vuotta pc-puolella.

Tämä ei tarkoita sitä, että yhteisön tekemää MeeGo N900:lla tulisi olemaan huono, mutta Nokian on vain tässä kilpailutilanteessa tehtävä MeeGo-laitteestaan sellainen joka palauttaa uskottavuuden kehityksen kärjessä. Toisin sanoen, sen on löytävä laudalta kaikki kilpailijat ilmestyessään.

Vastaa
jake minäkin (vahvistamaton)

27

just noin ku Stonic kirjoittaa - siis MeeGO:n osalta, mutt entäs se Maemo6/Harmattan...?, josta esim Ari Jaaksi on maininnut, ettei sen osalta muutu kuin nimi. Kehityssuunnitelmat ei oo muuttunut mitenkään sen osalta...(ko?)
Vaan mites kun Maemo6 siis Harmattan sai nimekseen MeeGO, jota ei ole tulossa N900:lle, niin kuin on useastikin jo todettu ja kerrottu ...ellei joku sitt kiinnostu harrastuksenomaisesti siitä tekemään jonkinmoista vaajaatoimista MeeGO-900 -versiota. Jonka päälle en kyll mitään laske.

Mihin siis hukkui Harmattan/Maemo6? Puhuiko Nokialaiset pehmosiaan vai valehtelivatko suorastaan?

Eikä Arin FULL FLASH-puheetkaan taas tänkin päivityksen yhteydessä kauhiasti vakuuta, vaikka siinä joku vanhentunut versio onkin kaiketi vielä mukana.

Ei silti, en minä sitä MeeGO:a tähän välittäiskään päivittää, jos parempaa rautaa sitä varten on tulossa. Mutta paskapuheita en voi oikein sietää - varsinkaan noin korkealta taholta. Se vaikuttaa yritykseltä kusta silmään.
Onneks ei osunut ;)

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

28

>Puhuiko Nokialaiset pehmosiaan vai valehtelivatko suorastaan?

Mitä sinulle on puhuttu ja mikä nyt on ongelma ?

MeeGo:a ei ole varmkasi luvattu N900lle kai virallisesti koskaan.

Vastaa
Ergopad
Ergopad

29

MeeGon pois jäänti N900 on muutama hyvä syy:

- N900 ei ole myynyt NIIN paljoa ja on vain YKSI puhelin
- Yhteensopivuuden koodaus, testaus ja julkaisu vaatisi paljon resursseja
- Itse MeeGo koodi kasvaisi turhaan raskaammaksi ja isommaksi lisäten bugien mahdollisuutta

Vastaa
MoZar
MoZar

30

Kiva juttu kun päivittyi.. nyt on vaan kaikenlaisia pikku ongelmia tuon luurin kanssa. Enää en voi soittaa Gtalk puheluita, enkä voi vastata niihin. Luuri hälyttää mutta vastatessa puheluun se vain sulkeutuu välittömästi. Webcam keskusteluita en ole saanut toimimaan ollenkaan.

Kenelläkään mitään ideoita mitä voin tehdä. Alkaa jo hitusen hermostuttamaan. Ennen päivitystä pystyin soittamaan Gtalk puhelut ihan normaalisti, sekä vastaamaan niihin.

Vastaa
abacaca (vahvistamaton)

31

Hm, väistin siis luodin kun en ostanutkaan N900:aa vaikka pari viikkoa sitten meinasin.

Toivottavasti noksu nyt ei mokaa sitä lupailtua Meegopuhelinta joka käyttää Intelin uutta ihmeprossua. Parannettu N900: antakaa se niin en jouluksi halua muuta.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja