Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

iOS 4:n jakelu alkoi

42
Kaarlo Räihä

iOS 4:n jakelu alkoi
Jotkin Applen mobiililaitteet kokevat tänään merkittävän teknisen harppauksen, sillä Apple laittoi muutama tunti sitten iOS 4 -ohjelmistopäivityksen julkiseen jakeluun.

iOS 4:n voi ladata omaan iPhoneen tai iPod touchiin iTunesin tuoreimman 9.2-version avulla, ja tuorein ohjelmistoalusta tarjoaa mm. Applen oman moniajon, jota tukevia sovelluksia on jo saatavilla App Storessa.
Tarkempia tietoja iOS 4:n tuomista muutoksista voi lueskella Puhelinvertailun aiemmista jutuista.

Nyt julkaistun iOS 4:n voi asentaa iPhone 3GS- ja iPhone 3G -puhelimiin sekä toisen ja kolmannen sukupolven iPod touch -mediasoittimiin. iPhone 3G:ssä ominaisuuksia on kuitenkin karsittu, joten esim. moniajo ei toimi siinä lainkaan. Vastaava kohtalo on myös toisen sukupolven iPod toucheilla, joissa mm. taustakuvan vaihtaminen tai Bluetooth-näppäimistön käyttäminen ei onnistu. iPadeille iOS 4 -päivitys julkaistaan syksymmällä.

Päivitys on ilmainen kyseisten laitteiden omistajille, ja sen asentaminen vaatii internet-yhteyden ja iTunesin lisäksi USB-datakaapelin.

Kommentit (42)

tekkisss (vahvistamaton)

1

nyt unohdettiin sit ekan sukupolven ipodid, vielä kyl hyvin laite wörkkii mut tuki näköjää loppui

Vastaa
Abexi
Abexi

2

Mites tuo touchin "3rd" generaatio 8gb versio joka on siis sama 2nd generaation kanssa. Vai tarkoitetaanko tässä kolmannen sukupolven toucheilla siis noita 32 ja 64 gigaisia malleja joissa tehokkaammat prosessorit?

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

3

@2

Ramista se kai on kiinni mutta tiiä sitten.

Itsellä on 3gs:ssä 4.0 nyt sisällä ja hyvin toimii. Toimii kyllä paljon nopeammin ja hienommin kuin 3.1.3 softa. Myös yhteydet toimii paremmin.

Vastaa
hta
hta

4

@3

Vaimokkeen 3GS tuntuu toimivan 4.0:lla ihan ok mutta oma vanhempi 3G malli kyllä hidastui tämän päivityksen myötä selkeästi. Ihmeellistä tahmaamista jokapuolella.

Vastaa
Jemen
Jemen

5

Kuinka tuolla voi ajaa spotifyä esim navigoinnin taustalla? Ei näytä onnistuvan.
Eikä onnistu millään radio app:lla, ihan turhaanko tätä päivitystä odotettiin? 3GS on puhelimena.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

6

Taas ihan tusinapäivitys, eikö sieltä tuu mitää innovatiivista? Uus luurikin samanlainen insinöörin suunnittelema. Pitäisi vaihtaa Nokiaan.

T: osakkeenomistaja

No ei vaiskaan. Ottaa vaan päähän tälläiset viestit jokaisessa Nokiaan liittyvässä uutisessa. Hienoa että sellainenkin perusominaisuus kuin moniajo tulee vihdoinkin iLuureihin. Vaikkakin vaillinaisena. Jännä juttu, että viralliseen luuriin ei sitä kunnon moniajoa saa, kun omassa E51 on moniajo.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

7

@5

Ohjelmia ei ole viellä päivitetty 4.0 varten. Muutamien päivien sisällä pitäisi päivittyä.

@6

Mielestäni tämä iPhonen moni ajo on parempi kuin nokioissa koskaan. Pelit ja ohjelmat käynnistyy siitä mihin sammutit MUTTA akku ei kulu yhtään sen enempää kuten Nokioissa kuluu helvetin nopeasti moniajon takia, MUTTA kaikista huonoin moniajo on Windowsmobilessa jossa ohjelmien sammuttaminenkin on vaikeaa :D

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

8

@7

Jaa-a, olisihan se hyvä että ihmisillä olisi edes mahdollisuus käyttää oikeaa moniajoa, sen sijaan että pelkästään tuo "virtaa säästävä", rajoitettu moniajo. Ja hah, totisesti se että siellä yksi mese tai sähköposti pyörii taustalla, tappaa koko akun ;D

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

9

@8 ihmettelen kyllä mistä kohtaa tämä ei ole oikea moniajo? Ja noissa Nokioissa ja windowseilla jää kaikki mahdollinen mitä olet tehnyt sinne taustalle jos et vähän väliä ole sammuttamassa.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

10

@9
Jos ne ohjemat pysähtyvät kun ne heittää taustalle, (harvoja poikkeuksia lukuunottamatta) niin ei se ole täysi moniajo. Ja sitä Nokialaista kun osaa käyttää, niin ei sinne pahemmin jää ohjelmat taustalle turhaan. Yksi poikkeus on, nimittäin loki. Se tuppaa välillä unohtumaan, mutta eipä tuo mitään haittaa.

Ja ei tässä nyt ollut tarkoitus tehdä mitään iJutskat versus Nokia battlea. Kuten ekassa viestissä laitoin, ihmettelin vain että miksi se moniajo tulee vasta nyt, kun ikivanhoissa symppareissakin se on jo ollut. Onko siihen joku syykin? Todella merkittävä ominaisuus, ainakin minusta.

Vastaa
antsi (vahvistamaton)

11

@10

ohjelmat jotka oikeesti vaatii jotain työskentelyä taustalla niin toimivat eri tavalla, kuten esim nettiradiot, navigaattorit, kuvien lataus vaikka flickr jne. Ohjelma minkä tausta-ajosta ei ole mitään hyötyä niin se jäätyy siihe mihin on jätetty, esim pelit

Ainoa kysymysmerkki itselle on ollu alusta asti miten käy ircin, onko sitä mahdollista toteuttaa, se jää nähtäväksi

Täytyy kyllä sanoa, että luuri on nyt kun raketti 3gs siis :) en tajunnut, että iphone juurikaan voi enää nopeutua, mutta sieltä täältä on vielä nipistetty iha pikkujuttuja pois, pinch zoomikin on niin nopea, että hyvä ku perässä pysyy :) ja kansiot synty uskomattoman kätevästi ja hetkessä kaikki oli todella nätisti järjestyksessä

Hyvä kun on tuubista katsonu noita videoita tosta uudesta käyttiksestä ni täytyy kyllä todeta, että ei oo kameroiden framet pysyny perässä siinä miten nopeasti kaikki tapahtuu :)

Vastaa
antsi (vahvistamaton)

12

@10 on siinä applella ollu iha omat syynsä, nehän olis voinu sen moniajon sallia jo aikaa sitten, sitähän on vain keinotekoisesti rajoitettu kolmansien osapuolien ohjelmista, syyt akunkesto/tehojen vienti. Sen takia apple on kehittänyt ihan oman tavan, (ei mennyt sieltä mistä aita on matalin) sen näkee nyt sitten lähiaikoina miten tuo akunkesto ja tehojen kulutus tulee toteutumaan, mutta hienoa että jotkut näkee vaivaa ja keksii ihan omanlaisia ratkaisuja, tulevaisuus näyttää miten se tulee toimimaan

Vastaa
akse
akse

13

@7 Kunnon faktaa...Kyllä se symbianissakin on niin että softat venailee tiettyä eventtiä hissukseen muistissa käyttäen ehkä 0.01% prosessointi tehoa. Kun eventti tulee niin ne taas tekee eventin mukaisia toimintoja, muulloin eivät tee juurikaan mitään(ellei tietysti joku musiikkisoitin tms). Varsinkin kun menevät taustalle niin oikein tehdyt ohjelmat osaavat olla varsin hissukseen siellä, mutta silti aina valmiina toimimaan eli täysi multitasking.

Ei se akku sen nopeemmin lopu.. luultavasti hitaammin kun ei tarvii jatkuvasti sulkea ja avata eri ohjelmia kun ne on jo valmiiks muistissa venailemassa.

Ainoa mitä toi syö on RAM... nykyään sitä on sentään ihan kivasti, mutta siinä käyttäjän pitää ite osata vähän katella paljon softia availee.

Symbian on kuitenkin edelleen noissa asioissa luultavasti kehittynein kännykkä käyttis.. ehkä käytettävyydeltään heikompi kuin muut, mutta syvemmältä teknisesti kehittynein.

Noh eniveis ihan hyvä että iPhoneenkin tullut edes tuollainen multitask.. en ole kyllä vielä nähnyt mitkä sen "heikkoudet" ovat käytännössä, vai onko niitä? Ainakin positiivista jos esim skype voi olla kokoajan taustalla päällä odottamassa soittoja yms.

Vastaa
akse
akse

14

@11
"Hyvä kun on tuubista katsonu noita videoita tosta uudesta käyttiksestä ni täytyy kyllä todeta, että ei oo kameroiden framet pysyny perässä siinä miten nopeasti kaikki tapahtuu :)"

Eikös tubessa ole joku frame limitti minkä se videoihin pistää..

Vastaa
antsi (vahvistamaton)

15

@14 en mä sitä tarkoitta vaan sitä, että jokainen haluaa tehdä oman iphone videon ja sitten niitä tehdään enemmän ja vähemmän huonoilla webkameroilla ym. muilla mitkä ei pysty niin hyvään frameen niin kamera ei pysy samalla lailla liikkeessä mukana.

Kyllä tuubissa on paljon isolla framella olevia videoita

Vastaa
jesperado (vahvistamaton)

16

pystyykö iphone 3g:ssä vaihtamaan taustakuvan siihen työpyödälle ?

Vastaa
D00mer
D00mer

17

Ite pidän omassa n95(ja 6121c silloin kun se oli vielä käytössä) ohjelmia taustalla useasti ja akku kyllä kestää, monestikkin on ollut musiikki soitin, mirggi ja selain(useinmiten lähinnä rss) ja akku kestää kauvan eikä hidastele edes.

Jopa wanha 6670 jaksoi pitää ohjelmia taustalla ilman ongelmia, 3660 oli siinä ja siinä, mutta toimi siitänähen hyvin vaikka oli ohjelmia taustalla

Vastaa
Jep_
Jep_

18

@11
Ilmeisesti Apple on rajannut nuo "oikeasti moniajoa vaativat ominaisuudet" kolmeen, siis omien softiensa ulkopuolella. Ne ovat paikannustieto (GPS-sovellukset), VOIP ja musiikin toisto. Nämä tosin ovat usein ne ohjelmat joiden oikeasti pitää taustalla pyöriä, ainakin suurimmalle osalle käyttäjistä. Ei tuossa siis mitään oikeaa moniajoa ole muiden kuin Applen tekemille sovelluksille, vain mahdollisuus laittaa ohjelma pausselle ja pikavalikon kautta hypätä toiseen pausselle laitettuun sovellukseen.

Vastaa
antsi (vahvistamaton)

19

@18 ei kyllä niitä eri moniajo tapoja mitä voi hyödyntää on 7 erillaista, yks oli ainakin task complete (juurikin esim jos lataa flickr kuvia ym niin se latailee niitä taustalla kunnes kaikki on siirretty)

Vastaa
Nks123
Nks123

20

Se on kyllä niin hienoa, ettei Steven markkinointipuheita kyseenalaisteta pätkääkään. Kyllä ne ohjelmat symbianissa nukahtaa sinne taustalle, jos ohjelman tekiä on halunnut sen nukahtavan. Jos ohjelman tekijä haluaa ohjelmansa moniajossa haistelevan tietyn väliajoin, niin silloin ohjelma haistelee. Jos koodari haluaa, että ohjelma toimii aktiivisesti taustalla, niin silloin se toimii aktiivisesti. Applen luureissa oma valinnanvapaus vain tuntuu olevan niin harvinaista, että moni ei edes muista mitä kyseinen sana tarkoittaa. En kyllä näe applen ratkaisua parempana ollenkaan. Siinä annetaan vain spesifieille ohjelmille oikeus olla nukahtamatta. Suurin osa symbianeille tarkoitetuistakin ohjelmista nukahtaa.

Vastaa
jackofff (vahvistamaton)

21

Siis plz vertaattako te täällä jotain symbianin paskakasaa iOS4seen? Hahah. Ottakaa ne Nokia lasit pois päästä.

Vastaa
antsi (vahvistamaton)

23

Huomasi muuten, että nyt uuden iossin4 myötä applen tarjoamat html5 demot menivät kaikki todella sulavasti, 3,1.3:lla ne meni ihan ok hyvin, pientä tahmaamista kuitenkin oli joissain

EIpä toi noita ohjelmia tuolta mitenkään randomilla tiputtele, edelleen yön yli olevassa luurissa on kaikki ohjelmat auki mitä eilen koitin n 10kpl

Vastaa
antsi (vahvistamaton)

24

Se on muuten varma, että sanomista tästä "moniajosta" tulee, koska esim tällä hetkellä melkein kaikki nettiradio appsit lopettaa soimasta, mutta esim radiobox on jo ilmeisesti ohjelmoitu moniajoon. Iphone käyttäjien olis hyvä tietää, että niihin ohjelmiin täytyy tulla ensin päivitys ennenkun ne taustalla toimii. Nyt huomannu, että noita päivityksiä tasaseen tahtiin alkanu tippuu

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

26

hienosti toimii, softan päivitys meni täysin automaatisesti muutamassa minuutissa eikä mitään kadonnut muistista. Entisenä noki97aisena pelkäsin pahinta mutta turhaan :P Melkein tuli tippa linssiin kun heti ensisilmäyksellä näki uuden aloituksen ja puhelin tuntui toimivan jopa PAREMMIN kuin aikaisemmin. Hienoa IOS4! Päivitin muutama minuutti sitten joten nyt alkaa se testaus :D

Vastaa
Jep_
Jep_

28

Miten niin moni jaksaa mainostaa kuinka puhelin toimii päivityksen jälkeen paremmin? Eikö tuo parempi toimivuus ole osaltaan koko päivityksen idea, lisättyjen ominaisuuksien lisäksi? Vai voiko Applen tuotteilta tosiaan odottaa että päivitys heikentään tuotteen toimivuutta joten päinvastainen on iloinen yllätys?

Vastaa
nyt se moniajaa (vahvistamaton)

30

"I have good news, I think. Colloquy (the IRC client) just got updated with multitasking support, even though none of the available APIs seem to be able to mutitask an entire IRC client.

The way they did it was to use the task completion API with a 10 minute timer. Colloquy can run in the background for 10 minutes. If you flip back and forth, you're basically able to keep IRC running for as long as you want."

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

31

@30
Mitä paskaa oikeesti. Pitää alkaa kikkailemaan että saa sen moniajon oikeasti käyttöön. Ei helvetti oikeesti. Siinä sitten flippaa 10min välein, muute ohjelma stoppaa... Ei ei ei...

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

32

@28 kuten luit: "Entisenä noki97aisena pelkäsin pahinta"... Tämä oli mun eka päivitys toisella brandilla kuin nokialla. Olen samaa mieltä, teoriassa päivityksen idea on juuri parempi toimivuus mutta nokialle asia ei näyttänyt olevan selviö. On ilo kertoa asioista jotka toimii kuten niiden pitää! :D

Vastaa
Jep_
Jep_

33

@32
Oletin että puhuit tietojen katoamisesta. Eikös Nokian päivitykset aseta puhelimen melkeimpä tehdastasetuksille? Ainakin aina pitää mennä varmuuskopioinnin kautta. Ainakin omien kokemuksieni mukaan myös Nokian puhelimien toiminta on vain parantunut päivitysten myötä. N97:sta ei tosin ole kokemusta. Mites sen päivitykset ovat saaneet kyseisen puhelimen toimimaan huonommin?

@30
No nyt sai sekin henkilö vastauksen joka tämän uutisen kommenteissa ihmetteli miten iOS 4:n toteutus moniajosta ei ole oikea moniajo. (Siis se toteutus joka on avoin muille kuin Applen omille kehittäjille.)

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

34

@33
Tää nyt ei tietysti ole se oikea paikka tälle nokia valittelulle mut ainoa näkyvä päivitys N97:lle oli se vers 2.0. Siitä aiemmat oli yhtä tyhjän kanssa ja sen jälkeiset sitä samaa. Mitä järkeä on tupata päivitys raakileita porukalle (n97 on saanut viisi yhdessä vuodessa!)? Apple heittää yhden ja selvittää kertaheitolla kaiken tarpeellisen.

Vastaa
Jep_
Jep_

35

@34
En ymmärrä tuota valituksen aihetta jos "päivitys raakile" ei tarkoita sitä että kyseinen päivitys vain lisää bugeja. Ohjelmistojen päivityksessä on aika yleistä, että pienempiä bugeja korjaillaan pitkin vuotta sellaisissa paketeissa kuin softan tuottaja näkee tarpeelliseksi ja suuremmat "feature packit" tulee havemmin (vrt. Windowssin kuukausittaiset päivitykset vs. SP-paketit).

Suurempi valituksen aihe omasta mielestäni Nokian päivityksissä on tuotteen unohtaminen kun se on saapunut kauppoihin. Softa saa käytännössä vain ne pakolliset päivitykset, mutta ei niitä saateta samalla lailla ajantasalle kuin Apple on pyrkinyt tekemään iLuurien kohdalla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

36

@nks123

> En kyllä näe applen ratkaisua parempana ollenkaan. Siinä annetaan vain spesifieille ohjelmille oikeus olla nukahtamatta.

Makuja on monia, Microsoftin tulevassa Windows 7 Phone Seriesissä (ihana nimi) on pitkälti samanlainen moniajomalli. Androidissakaan se ei kauheasti poikkea. Ohjelmat siis freezataan taustalle jos ei käytetä jotain erityistä serviisiä. Androidissa niitä toki on enemmän kuin iOS:ssa tällä hetkellä.

Moniajon salliminen kaikille olisi ollut *helppoa*. Se ratkaisu ei ollut tarpeeksi hyvä Applelle. Ottaen huomioon 1. mitä halutaan 2. millaisia softia on ja 3. millaista rautaa on käytössä

Apple on tunnettu siitä että se ei tee asioita vain siksi että ne voi tehdä vaan siksi että ne voi tehdä hyvin. Esimerkkejä: iPhoneen tuli vasta nyt front facing kamera, kun komponentille oli keksitty jotain *tosi hyvää* käyttöä. Ei sen lisääminen aiempiin iPhoneihin olisi ollut mikään vaikea juttu teknisesti. iPhone 3G:ssa ei voi vaihtaa ohjelmalauncherin taustakuvaa, koska siitä voi tehdä joko hyvän näköisen (varjostuksin) tai nopean (ilman varjostuksia) mutta ei molempia samaan aikaan. Uudemmalla raudalla tilanne eri.

Mielummin ei ominaisuutta kuin huonosti toimiva tai puolitiehen tehty. Monilla muilla valmistajilla on eri filosofia, onneksi on kilpailua.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

37

36@
>iPhoneen tuli vasta nyt front facing kamera, kun komponentille oli
>keksitty jotain *tosi hyvää* käyttöä.

Mitä hyvää käyttö sille oli keksitty ?

> Moniajon salliminen kaikille olisi ollut *helppoa*. Se ratkaisu ei
> ollut tarpeeksi hyvä Applelle.

Ongelmana on ollut rerussi syöppö os ja mobiileja palikoita hoitaa asia, joten se piti estää, resurrsi ongelma ei ole vielä kadonnut. Lisäksi sitä ei voinut vapuattaa koska vanhat softat oli koodattu oletuksella että tausta-ajoa ei ole.

Mutta monet on pitänyt tilannetta hyvän, ja kysyntää riittänyt.

> onneksi on kilpailua.

Se on hyvä juttu. kun vielä Appe osallistuu ristiinlisennointiin niin...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

38

> Mitä hyvää käyttö sille oli keksitty ?

Apple keksi sen näkökulmasta tarpeeksi hyvälaatuisen videopuhelun. Ero on juuri tämä: markkinoidaan *mitä* voi tehdä, ei mitä komponentteja on.

> kun vielä Appe osallistuu ristiinlisennointiin niin...

Mitä sen pitäisi ristiinlisensoida ja miksi?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

39

> Mitä hyvää käyttö sille oli keksitty ?

Apple keksi sen näkökulmasta tarpeeksi hyvälaatuisen videopuhelun. Ero on juuri tämä: markkinoidaan *mitä* voi tehdä, ei mitä komponentteja on.

> kun vielä Appe osallistuu ristiinlisennointiin niin...

Mitä sen pitäisi ristiinlisensoida ja miksi?

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

40

39@
> Apple keksi sen näkökulmasta tarpeeksi hyvälaatuisen videopuhelun.

Trollaat ?
Joka vie kaistaa, vaatii laajakaistayhteyden, oma suht suljettu systeemi. Eikä silti tue yleisiä standari videopuhelua , puute joka siivutetaan markkinoinnissa aika kivuttomasti.


> Mitä sen pitäisi ristiinlisensoida ja miksi?

Kuulutit kilpailua, joten näkisin että kilpailu tehostuisi jos Apple voisi käyttää muiden keksintöjä ja muut voisi käyttää Apple keksintöjä. näin syntyy erilaisia tuotteita eri tarpeita varten.
Myös yleisten perusasioiden tukeminen lisäisi kilpailua ja vaihdettavuutta.

Vastaa
Bobakki (vahvistamaton)

41

Takaisin itse uutiseen. Onko mitään järkeä päivittää 3G 16Mb 3.13+JL -> 4.0 versioon?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

42

@40

En trollaa. Noilla rajoitteilla saadaan tarpeeksi hyvä visuaalinen laatu, joka sitten tunkataan mobiiliin verkkoon kun ne kestävät.

Tottakai pidän kilpailusta, mutta eihän se tarkoita sitä että kaikki keksivät asioita yhteiseen pooliin. Apple, kuten muutkin, ristiinlisensoivat kun näkevät sen järkeväksi. En usko että jos ristiinlisensointi olisi jotenkin automaatio innovaatio lisääntyisi, todennäköisesti päin vastoin.

Voitko antaa esimerkkejä “yleisistä perusasioista”?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja