Viikon lotto: iPhone 4:n komponentit maksavat 188 tai 171 dollaria

38
Kaarlo Räihä

Viikon lotto: iPhone 4:n komponentit maksavat 188 tai 171 dollaria
Lottoaminen iPhone 4 -puhelimen komponenttien hinnoista pyörähti käyntiin viime viikolla, kun puhelin tuli myyntiin. Ensimmäisenä omat veikkauksensa ovat esittäneet iSuppli ja BroadPoint AmTech, joista ensimmäinen veikkaa puhelimesta löytyvien komponenttien maksavan noin 188 dollaria, kun taas jälkimmäinen uskoo hinnan olevan lähempänä 171 dollaria.

iSupplin mukaan puhelimen Retina-nimellä kulkeva näyttö kustantaa 28,50 dollaria. BroadPoint AmTech arvioi puolestaan näytön maksavan vain 25 dollaria. Flash-muistin hinnoissa on myös reilu kolmen dollarin hintaero yritysten välillä, sillä iSuppli arvioi 16 gigatavun flash-muistipiirin maksavan 27 dollaria, kun taas kilpailevan firman arvioiden mukaan kyseinen muistipiiri maksaa vain 24 dollaria.

Puhelimen muita hintavia komponentteja ovat mm. A4-suoritin (10 tai 10,75 dollaria), SDRAM-muisti (13,80 dollaria), matkapuhelinliikenteestä huolehtiva piiri (11,72 dollaria) ja viiden megapikselin kamera (9,75 dollaria).BroadPoint AmTechin ja iSupplin harmiksi virallinen valvoja eli Apple ei ole kommentoinut kummankaan yrityksen esittämiä lukuja, joten seitsemän oikein -rivi ei todennäköisesti selviä koskaan.

Arvioihin ei sisälly mukaan esim. ohjelmistoista tai patenttimaksuista tulevia kustannuksia, joten esitetyt arviot ovat ainoastaan suuntaa antavia, eivätkä ne siis kerro tarkasti kuinka paljon Applelle maksaa valmistaa yksi iPhone 4 -puhelin.

Ranskassa SIM-vapaita iPhone 4 -puhelimia kaupataan 629 euron ja 739 euron hintaan. Arvioiden mukaan iPhone 4:n katetuottoprosentti on 61, joten Apple saa voittoa satoja euroja/dollareita jokaisesta myydystä iPhone 4 -puhelimesta.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -40%

Oppo A77 5G
149 € DNA
199 € Proshop
249 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 249 €

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
372 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Realme 9 4G – hinta laskenut -31%

Realme 9 4G
283 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 410 €

Sony Xperia 10 IV – hinta laskenut -29%

Sony Xperia 10 IV
250 € Kärkkäinen
349 € Elisa
399 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Kommentit (38)

Tcav
Tcav

3

Tää on muuten ihan kiinnostava kapula, mutta jää ostamatta, koska:

- Aivan järkyttävän yli-extra-superkallis (uusi sana :D)
- Applen sulkeutunut käyttis
- Applen pieni "standardivastaisuus" eli vihreä luuri oikealla ja punainen vasemmalla.
- Ei-vaihdettava akku (siis nopeasti ja ilman meisseleitä)
- Antenniongelma
- Epästandardit (tai ei-yleiset) liittimet

Vastaa
juhamm
juhamm

4

Ei tavaroita voi myydä komponenttien hinnalla. Jonkun täytyy maksaa myös suunnittelu, testaus, markkinointi, työntekijöiden palkat, ja kassassa täytyy olla rahaa myös takuukorjauksien varalta.

Vastaa
PJL78
PJL78

5

Toi on kyllä NIIN hirveetä ryöstöä kuin vain olla ja voi, puhelinta myydään neljä kertaa suuremmalla hinnalla iAasiakkaille, voittoahan sen Applenkin pitää saada. Ja eihän se oo tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa (tai, no, ehkä molemmat tässä tapauksessa). Ja mitä sillä rahalla saa.... sen voimme lukea näiltä sivuilta ;)

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

7

ei puutu enää kuin takalasi, napit, kuulokkeet, mikrofonit, laturi, johdot, metallikehys,kehitystyö, suunnittelu, testaus, valmistus, postitus ja vaikka mitä muuta..... uskokaa lista on pitkä. Turha ajatella että puhelimen valmistus maksaa sen mitä osat!

Vastaa
EET
EET

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ralle_:

Kyllä Apple osaa kyniä tyhmiltä iFaneilta rahat pois.

Ja muut matkapuhelinvalmistajat ei?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tcav:

- Applen pieni "standardivastaisuus" eli vihreä luuri oikealla ja punainen vasemmalla.

Öh..?

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sandels12:

@4 on siinä hinnassa silti vielä aika mukavasti ilmaa mukana.

Kyllähän sillä pitää voittoakin tehdä.


On naurettavan yksinkertaista verrata komponenttien hintaa myyntihintaan ja puhua siitä kuinka joku on "kiskuri".

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

11

@9 itse ostin lukitsemattoman IP4:sen 16GB 600€ apple storesta siinä on tohon listan hintaan 400€ eroa ja on silloin samalla viivalla muiden puhelimien hintojen kanssa ainakin linkittämässäsi taulukossa ja yhdyn EET:n kommenttiin:
On naurettavan yksinkertaista verrata komponenttien hintaa myyntihintaan ja puhua siitä kuinka joku on "kiskuri".

Vastaa
SFXman
SFXman

12

Lukiko kaikki uutisen ja artikkelit kokonaan, ei siinä verrata pelkästään komponenttien hintaa myyntihintaan. Kyl siinä on laskettu muutenkin kustannuksia, ja siitä nuo katearviot jotka on aika makoisat.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Peku123 (vahvistamaton)

13

Naurettava hinta ja vielä rikkinäinen antenni. Nokian patenttihaaste osui ja upposi, kun apple joutui käyttämään toimimatonta antennia, buahahahahahahaaaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Raunno (vahvistamaton)

14

USA:ssa hinta kytkysopimuksen kanssa on $199, joten ei Amerikan puolelta paljoa katetta tule.

Vastaa
Pume
Pume

16

@14 Meinaatko, ettei sopimusta tarjoava firma ole mitään katetta tuosta luurista Applelle jättänyt?

Vastaa
LoBer
LoBer

17

@14

199 dollarin kertamaksu + 2 vuoden kytkysopimus (keskimäärin n. 700-1200 dollaria lisää perusliittymilläkin)

ja applella vielä toki operaattorien kanssa sopimus esimerkiksi yo. tilanteista saavat vielä rahastaa..

Vastaa
perhana
perhana

23

@20

Jos apple tuolla hinnalla myy kaiken mitä pystyy toimittamaan, niin mitä hyötyä heille olisi hinnan tiputtamisesta?

ja muuten.. tosi kivasti lähti ensimmäinen postaus enterin painalluksella, kun tarkoitus oli riviä vaihtaa, voisi tuo "lähetä kommentti" painike toimia pelkästään klikkaamalla.

Vastaa
EET
EET

25

@24

Eli vaihtoehtoina on:

a) Toimiva, käytännöllinen, ominaisuuksiltaan rikas ja hieno puhelin hintaan 600€

vai

b) Ruma, kömpelö, hidas, toimimaton ja yleisesti ottaen surkea puhelin (jota saat olla viemässä huoltoon joka toinen kuukausi) hintaan 500€?

----------------------

öö... annas ku mietin.. joo eiku mä tykkään Nokia Care:n sisustuksesta ja sen seinien tuijottamista ku odottelen puhelinta huollosta. + siellä saa ilmasta vettä. eiku ei, sori, ne otti sen vesiautomaatinki pois.

Vastaa
Qwerty141
Qwerty141

27

Juu rahantekoahan se puhelinbisneskin on, iPhone 4 jää kyllä silti hyllyyn pahimpina syinä antenni,hinta ja kaikki se vika tilpehööri mitä nyt huomattiin, en ole nokia fani mutta odottelen kyllä N9 ja muita MeeGo laitteita =)

Olen miettinyt kun kaikki valittavat siitä kuinka nokialaisia pitää huollattaa koko ajan jne jne.. itselläni oli iPhone 3G ja jouduin kolomasti viemään huoltoon ja aina sisäinen muisti pois, muut ollut nokialaisia lukuunottamatta yhtä samsungia vuonna kivi ja lapio, no nokialaista ei ole tarvinnut minun huollattaa kertaakaan paitsi N90 kerran kun meni jotain taivutusmekanismissä vikkaan, mutta sekin oli osittain oma syyni kun pudotin puhelimen kivilattialle :I Nykyinen N900 minun mielestäni voittaa nykyisen iPhone 3GS monellakin tapaa. No nyt on Apple-Nokia vertailua tehty kylliksi =P

Vastaa
Raattis
Raattis

28

Propsit Applelle. Näitä myyntilukuja tullaan muistelemaan vielä pitkään. Inhoan hartaasti Applen suljettuja alustoja, mutta pitää silti ihailla markkinointi- ja brändäysosastojen saavutuksia.

Satoja euroja pelkästä puhelimesta ja kytkyistä, 20%(?) Appstore myynneistä muiden tekemällä koodilla. Tuollaiset katteet ovat sitä luokkaa, ettei edes naurata.

~500 dollaria * 1,7 milj = ~850 miljoonaa dollaria voittoa ekan kolmen päivän myynneistä. iPhone 4 taisi tahkota kerralla enemmän voittoa kuin esim. PS3 koko olemassaolonsa aikana.

Eihän Applen kannata kohta tehdä tietokoneita enää ollenkaan.

Vastaa
ranemang
ranemang

29

Ymmärrän kyllä, että puhelimen tekemien maksaa, mutta on tossa silti joku 200e liikaa ylimääräistä. Case closed.

Vastaa
EET
EET

31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Dollarinen:

@25

Eli vaihtoehto a. Nokia ja b. iPhone? Näin siis käytännössä. Piste.

Mistäs mä saan iPhone 4:n 500€:lla?

Vastaa
Stonik
Stonik

32

Engadgetin mukaan seuraava vikakohde iPhone 4:ssä on etäisyystunnistin, eli puhelut menevät pitoon yms. näytön pysyessä aktiivisena. Oli totta tai ei, niin Applen ajojahti mediassa on näköjään aikamoisen kovaa. Ja yllättäen negatiiviset asenteet tulevat Amerikasta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tenhunen (vahvistamaton)

33

Ne on kato laskenu et jää vielä katetta, kun joutuvat takuuseen vaihtamaan kaikki antenni- ja näyttövikaiset uusiin, uudelleen suunniteltuihin rautoihin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Raunno (vahvistamaton)

34

Minä veikkaan, että iPhone 4:n komponentit ja lukuisat muut kulut maksavat $204,22.

Vastaa
djabu
djabu

35

Hmm, jos jenkkilässä saa tuohon 199$ hintaan puhelimen, niin siihen pitää vielä VÄHINTÄÄN ottaa 15$/kk maksavan netin. Ja jos hieman puhepakettia ottaa, niin sellainen olisi 39$/kk halvimmillaan.Valinnaista SMS pakettia: 200kpl 5$/kk..

Että kyllä tuolla hintaa osataan ottaa silti..

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.