Operaattorin verkot eivät kestä - mobiililaajakaistaan 500 megatavun siirtoraja

10
Kaarlo Räihä

Operaattorin verkot eivät kestä - mobiililaajakaistaan 500 megatavun siirtoraja
T-Mobile-operaattori tarjosi Britanniassa viikonloppuna asiakkailleen vähemmän mukavan yllätyksen, kun se kertoi ottavansa käyttöön uuden 500 megatavun kuukausittaiseen tiedonsiirtorajan mobiililaajakaistoissaan.

Aiemmin siirtorajat ovat olleet T-Mobilen asiakkaille kuukaudessa yhden ja kolmen gigatavun kohdilla, mutta uuden muutoksen jälkeen 500 megatavun on riitettävä kaikille kytkypaketin hankkineille. Erikseen mobiililaajakaistan tilanneet saavat jatkossa tyytyä gigatavun siirtorajaan.

Kuluttajat eivät luonnollisesti ole tyytyväisiä T-Mobilen toimiin, ja monille kytkypaketin hankkineille uudistus ei todellakaan ole mieluisa asia. Esim. App Storen suurimmat sovellukset ovat satojen megatavujen kokoisia, joten 3G-yhteyden kautta näitä ei kannata enää T-Mobilen asiakkaiden ladata.T-Mobilen tiedotteen mukaan surffailu tarkoittaa webbisivujen katsomista ja sähköpostin lukemista. Videoiden katselu, pelien pelaaminen ja tiedostojen lataaminen eivät puolestaan ole operaattorin mukaan normaalia webin käyttöä, joten näiden toimien tekeminen estyy heti, kun kuukausittain siirtoraja menee umpeen. Sivujen selaus ja sähköpostin lukeminen onnistuvat T-Mobilen mukaan myös tiedonsiirtorajan ylittyessä, mutta muut toimet pitää operaattorin mukaan suorittaa kodin laajakaistalla.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (10)

dRD
dRD

3

Tähän vielä se tosiasia, että Briteissä on hankalaa, joskus jopa puolimahdotonta hommata jokin muu kuin kytkyliittymä. Tarkoittaa siis, että olet esim. joulukuussa solminut T-Mobilen kanssa 2v sopimuksen mobiililaajakaistasta, sopparissa joku lause "palveluntarjoaja voi halutessaan muuttaa sopimusehtoja sopimuksen kuitenkaan raukeamatta sen johdosta" ja olet nilkissä kaistarajan kanssa, joka tarkoittaa sitä, että normaali verkkosivujen surffaus 30 päivän ajan saattaa paukuttaa jo kaistarajat rikki ja P2P:stä on turha haaveillakaan :-)

Tosin kaistarajoitukset ovat Briteissä ja mm. Irlannissa ihan arkipäivää kiinteissäkin DSL- ja kaapeliyhteyksissä, tyyliin 10GB/kk, vaikka yhteysnopeus saattaa olla 100/10.

Joskus pitää nostaa hattua Suomen operaattoreillekin, vaikka niistä aina motkotetaankin -- kaista on täällä lähes aina rajoittamaton, kk-maksut ja puheluhinnat länsimaiden halvinta tasoa ja yleensä ottaen verkko "just works" (esim. Jenkeissä 20krt päivässä katkeavat puhelut ovat ihan normitilanne). Toki aina asioita voi tehdä paremminkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Markus95 (vahvistamaton)

5

Olisi suoranainen ihme jos nuo rajat eivät saapuisi Suomeenkin vuoden-parin sisällä. Ensin muutamat operaattorit myyvät noita halpoja "rajoittamattomia" kytkypaketteja ja sitten onkin helppo lätkäistä capit päälle kun kuorma "yllättäen" kasvaakin yli verkon kapasiteetin :-D

Seuraava askel onkin kiinteiden lankaliittymien rajoitus mikä on jo maailmalla kovassa vauhdissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
imoth (vahvistamaton)

6

Suomessa onneksi voi perustaa uusia palveluoperaattoreita, jos verkkojen omistajien omiin liittymiin tulee rajoituksia. Eikä verkon omistaja voi veloittaa ylihintaa tukkudatasta jne. Muualla maailmaa (missään) ei taida olla numeronsiirtoa operaattorilta toiselle ja verkon vuokrausvelvollisuutta palveluoperaattoreille?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Peelo8 (vahvistamaton)

7

Eli jos lähettää videon sähköpostin liitteenä niin homma pelaa taas...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

8

6@
>Suomessa onneksi voi perustaa uusia palveluoperaattoreita,
>jos verkkojen omistajien omiin liittymiin tulee rajoituksia.

Voi jos pääsee sopimukseen, mutta ei se kuitenkaan taivasta avaa datassa.

>Eikä verkon omistaja voi veloittaa ylihintaa tukkudatasta jne.

Mutta ei tarvi ilmankaan myydä, eli rajatondata voi tulla kalliiksi kk hinnaltaan jos operaattori meinaa tehdä kannattavaa businesta niin että verkoissa myös mahtuu dataa liikkuun.

>Muualla maailmaa (missään) ei taida olla numeronsiirtoa
>operaattorilta toiselle ja verkon vuokrausvelvollisuutta
>palveluoperaattoreille?

Ei numeron siirto oli ainutlaatuista, vaan sitä löytyy muualtakin ja samoin myös palveluoperaattoreita, jopa briteistä.

Vastaa
avthein
avthein

9

Parempi käyttää luonnollista rajaa ja priorisointia. Eli kun kaista tukkeutuu niin priorisoidaan säästeliäämmät edelle.

Tiedonsiirrot katkaisu johonkin määrärajaan on todella huono kikka.

Vastaa
hynkkis
hynkkis

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ode178:

Eihän App Storessa voi ladata kuin korkeintaan 20mt tiedostoja 3g:ssä, ellei ole jailbreakannut?

..niin, mitä sitten? 500 megatavua on silti se kuukausi raja. ja vaikka app storesta sais ladattua vaan 10mt kerrallaan, niin silti se 500mb on kuukausi raja.. app storen rajoitukset ei muuta mitään miksikään..

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.