Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Elop lupaa Windows Phone -strategian olevan täydessä vauhdissa ensi vuoden lopulla

22
Manu Pitkänen

Elop lupaa Windows Phone -strategian olevan täydessä vauhdissa ensi vuoden lopulla
Matkapuhelinjätti Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop lupaa tämän vuoden helmikuussa julkistetun Windows Phone -strategian puksuttavan täydellä teholla runsaan vuoden kuluttua. Tähän asti Symbian-käyttöjärjestelmää käyttäneen Nokian odotetaan julkistavan ensimmäiset WP-puhelimet ensi kuussa.

Elop pyytää ymmärrystä hitaalle siirtymiselle, sillä hänen mukaansa iso laiva kääntyy hitaasti, eikä näin radikaaleja muutoksia voida toteuttaa kertarysäyksellä. Ensi vuoden lopulla siirtymävaihe on kuitenkin tarkoitus saada päätökseen, jolloin Nokian yhteistyökumppani Microsoftin odotetaan julkaisevan sekä Windows 8- että Windows Phone Apollo -käyttöjärjestelmät.
Nokian tarkoituksena on edelleen jatkaa Symbian-tukea, vaikka Yhdysvalloissa siihen perustuvien puhelimien myynti aiotaankin lopettaa.

Helsingin Sanomien haastattelussa Elop vihjaa, että yhtiötä seuraavien kannattaa tarkkailla miten sen omistama Navteq-paikannusyhtiö aiotaan integroida tiiviimmin Nokiaan. Se miten tämä näkyy Nokian puhelimissa tai Windows Phone -strategiassa, jätettiin vielä lukijoiden mielikuvituksen varaan. Hän myös lupaa ensi vuodeksi uusia keksintöjä, joista ei ole ulospäin kerrottu mitään.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (22)

Ranvier
Ranvier

1

Ensi vuoden loppuun mennessä kilpailijat taitaa olla roimasti edellä. Jää nähtäväksi kurooko Nokia kiinni tulevien vuosien aikana.

Vastaa
ikkunalelu Nokia (vahvistamaton)

2

Efloppi lupaa vaan ihan rauhassa,mutta...kattotaan. =)
Meego tulee ja menee ohi!. ;)

Vastaa
Totuus tuli nyt ilmi (vahvistamaton)

4

Yep,näin on!!. =)
Aika paha menneisyys (1980-luvun aikoina...valehtelua ym "kieroa peliä"!!) on Nokialla ollut,jonka kautta Nokia siirtyi maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi!!.Tuli äsken ilmi MTV3 45 minuuttia-ohjelmassa.

Vastaa
Totuus tuli nyt ilmi (vahvistamaton)

5

"Menestystä toisen kustannuksella tai toisten kustannuksella"!!.Saa nähdä,että mitä Microsoft tuo tullessaan jatkossa.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

8

"Iso laiva kääntyy hitaasti". Tämän takia myös Titanic upposi. Toivotaan, että Nokialle ei hitauden takia tapahdu samaa.

Vastaa
HatersGonnaHate888 (vahvistamaton)

9

Ihan viisasta odottaa joulun aluseen ni ei lippulaivan lanseeraus osu ihan samaan aikaan iPhone 5:n kanssa. Toivottavasti Nokia onnistuu rassaa suomalaisten perinteinen vinetys ja negatiivisuus WP:nki suhteen vaikka maailmalla suhtautuminen käyttikseen on ollu huomattavasti positiivisempaa ja kiinnostuneempaa. Kai se vaan kuuluu kansanluonteeseen että halutaan aina haukkuu omia ja ollaan kateellisia kaikesta menestyksestä...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

10

@9

Toisaalta niin, mutta toisaalta Nokia missaa jo kolmannen tai neljännen joulumyynnin peräkkäin kun huippumalli tuodaan markkinoille liian myöhään. Oikea ajoitus olisi 3-4 kuukautta ennen Joulua, jotta tuotanto saataisiin riittävän suureksi riittävän pitkällä ramp-upilla ja laite ehtisi suurempienkin ketjujen joulukuvastoon.

iPhonekin on tänä vuonna aika myöhässä, mutta Applea auttaa se, että suuri osa tuotteista myydään sen omien kauppojen kautta.

Vastaa
Ralle_ (vahvistamaton)

11

Jos ja hyvin todennäköisesti kun Windows-luurit eivät mene kaupaksi, niin ei Elop ole Nokian toimitusjohtajana enää ensi vuoden lopulla. Siinä sitten Nokia joutuu taas vaihtamaan toimaria ja siirtymään johonkin B-suunnitelmaan mikäli sellaista on.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

12

@8

Totta, mutta toisaalta Titanicin olisi mahdollisesti voinut pelastaa ajamalla rohkeasti jäävuorta päin sen sijaan että yrittää epätoivoisesti väistää (siinä vaiheessa kun se ei enää hitaudesta johtuen ole mahdollista). Nyt Nokia on samassa tilanteessa: väistäminen ei enää onnistu, mutta sitä voi kyllä aina yrittää (ja epäonnistua niin tehdessään).

Ainoa keino selvitä on tehdä hullunrohkea päätös, joka voi osoittautua oikeaksi, tai sitten ei. Rohkeutta Nokian strategiamuutos kyllä osoittaa, mutta se, onko se viisasta, jää nähtäväksi.

Jokatapauksessa, jos tästä selviää, kannattaisi varmaan tehdä jotain sille hitaudelle.

Vastaa
Totuus tuli nyt ilmi (vahvistamaton)

15

Nokia ja Microsoft yhdessä...Ei todellakaan hyvä "yhdistelmä"!!.
Rahastusta,kieroa peliä/salailua,vedätystä ja (ylimielisyyttä)!!.

Vastaa
pain83
pain83

16

On se kiva kun toimitusjohtaja ei näe, että ovat juuri julkaisseet voittaja luurin. No se hautautuu sitten kaiken hötön sekaan, kun ei markkinoida tarpeeksi, eikä luvata tulevaisuuden tukea. Sen sijaan toitotetaan Windows luureja mitkä ei myy hyvin millään valmistajalla. Jep jep se on se kelkka mihin kannattaa hypätä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

17

@16 toimitusjohtaja kuitenkin näki, että pelkällä voittajaluurilla tai parhaalla käyttöjärjestelmällä ei päästä pitkälle. Tarvitaan globaali presenssi ja toimiva ekosysteemi, johon kuuluu paljon muutakin kuin yksittäinen luuri, oli se kuinka hyvä tahansa.

Toimitusjohtaja näki myös, kuinka paljon rahaa symbian ja maemo/meegokehitys veivät, mitä sillä satsauksella saadaan ja teki oikeat johtopäätökset.

Toki sana toimitusjohtaja on tässä vähän epätarkka, pitäisi olla "johtoryhmä ja hallitus", toimitusjohtaja toki osana prosessia.

Vastaa
djtob
djtob

18

@17. Oletko kokeillut Windows 8 alphaversiota? Et varmaan ole koittanut. Ole hyvä ja näytä kaikki linkit, mihin "luotettava" puheesi perustuu.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

19

@18 Mitä tekemistä Windows 8:lla on tämän asian kanssa? Minulla ei ole juuri nyt kiinnostusta Nokian mahdollisiin tietokoneisiin tai tabletteihin. Puhutaan ensin puhelimista.

"Näytä kaikki linkit", puuh. Jos jokin kirjoittamani oli epätarkkaa tai olet eri mieltä, kysy tai anna vastine viitaten suhteellisen tarkasti siihen kohtaan mikä särähti korvaan.

Otetaan nyt muutama esimerkki. Älypuhelinten tapauksessa ostopäätökseen vaikuttavat huomattavasti myös kolmansien osapuolien softat, lisälaitteet ja kaikki muu "ei puhelin"-tauhka. Suoraa linkkiä tähän en voi antaa, mutta sen pitäisi olla aika päivänselvää kaikille. Ostopäätökseen vaikuttaa suuresti myös saatavuus, johon vaikuttavat operaattorit. Nokialla on ollut suunnattomia vaikeuksia päästä operaattorien valikoimiin USA:ssa, joten kuluttaja ei ole käytännössä voinut Nokiaa edes valita, vaikka tuote olisi ollut hänen mielestään paras (epätodennäköistä).

Symbian ja Meegokehitykseen uponneet rahamäärät on esitelty esimerkiksi Nokian helmikuisessa sijoittajatapahtumassa, ja neljänneskatsauksistakin niitä voi arvoida. Jokainen on omin silmin nähnyt kehityksen vauhdin. Sillä satsauksella olisi pitänyt saada yhtä hyvä tai parempi tuote, mutta käytännössä Androidin ja iOS:n etumatka vain kasvoi pitkän aikaa. Nokian USA-myynti on myös aika hyvä mittari.

Pörssiyhtiössä strategian määrittää hallitus, kymmenet Nokian julkiset lausunnot viime helmi/maaliskuulta puhuvat sen puolesta että näin meneteltiin myös tässä tapauksessa. Esimerkiksi:

http://www.taloussanomat.fi/informaatio...sta/20112305/12

Kannattaa lukea koko juttu eikä takertua hölmöön otsikkoon.

Lauseella "teki oikeat johtopäätökset" tarkoitan sillä sitä, että Symbianista oli päästävä eroon, Meego oli karahtanut kiville ja uskoa ekosysteemin rakentamisesta omin voimin sen päälle ei ollut ja muut puhelinvalmistajat eivät olleet juurikaan siitä kiinostuneita. -> Oli otettava Android tai Windows (tai joku muu erittäin hasardi vaihtoehto, esimerkiksi lisendoida WebOS tai ostaa joku käyttis, mikä?)

Vastaa
pain83
pain83

20

Ompas sinuun Elopin sanat purrut. No mitäpä tuosta. En millään tapaa paheksu Symbianin dumppaamista. Se olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten ja siirtää resurssit Maemo/Meego kehitykseen. Minusta ei myöskään ole huono, että Nokia päätti ottaa Windows Mobilen käyttöön. Ainoa huono juttu tässä on se, että nykyisellään Meego/Harmattan on Windows Phonea edellä lähes kaikessa ja saavat luurinkin ulos ennen kuin yhtään windows tuotetta. Windows Phone olisi pitänyt ottaa ainoastaan Meegon rinalle ja pitää Meego pääkäyttiksenä. Nokia käytännössä luovutti kaikken osaamisensa ilmaiseksi MS:n käyttöön tuossa diilissä ja juuri mitään sieltä ei tihku takaisin. Tämän lisäksi todella monet eivät halua Windows Phonea missään nimessä puhelimiinsa, se näkyy jo nyt Samsungin, HTC:n ja LG myyntiluvuissa. Hitto niitä luureja tarjotaan ihan polkuhintaan ja äkspoksien kylkiäisinä, mutta ei ne silti ota jalansijaa markkinoilla.

Mitään todellista/kehityksellistä syytä ei ollut siis täysin MS linjalle siirtymisessä. Tässä kaupassa ei voittanut kuin MS ja siitä piti varmuuden MS:n oma kätyri herra Elop.

Mitä itse pidän hirveänä Windows Phonessa on ne helvetin animoidut tiilet joita siinä aloitusnäytössä on ja sitten todella sekavat sivuttain scrollaavat paljon sinkin sonkin sijoiteltua tekstiä sisältävät perussovellukset. Tulee ihan ADHD olo, kun koittaa käyttää sitä. Monet muut on myös samaa mieltä ja pitävät tiiliä todella tylsinä yms. Oma veikkaukseni on, että jos asiakkaan eteen annettaisiin N9 ja Windows Phone luuri (asiakkaan tietämättä mikä käyttis näissä on) olisi valinta 90% todennäköisyydellä N9. On se vain niin paljon luontevampi käyttää ja antaa käyttäjälleen todellisen wow efektin ensi kosketuksella.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

21

> Nokia käytännössä luovutti kaikken osaamisensa ilmaiseksi MS:n käyttöön tuossa diilissä ja juuri mitään sieltä ei tihku takaisin

Nokia on julkisesti väittänyt muuta, ja luulisi että siellä muutaman muuki niitä sopimuksia tavaa kuin toimitusjohtaja. Ja edelleen Nokian hallituksella (mm. puheenjohtaja Ollila) on päätäntävalta strategiasta ja toimitusjohtajan työsuhteesta.

> nykyisellään Meego/Harmattan on Windows Phonea edellä lähes kaikessa ja saavat luurinkin ulos ennen kuin yhtään windows tuotetta

"Meego"/Harmattan:in ongelmina ovat hinta (nokialle), muidenvalmistajien tuki, kolmannen osapuolen softa, kehitystyökalut, skaalautuvuus alempiin hintapositioihin.

Käsittääkseni Windows Phone-tuotteita on jo kaupoissa, ei tosin vielä Nokialta.

> Oma veikkaukseni on, että jos asiakkaan eteen annettaisiin N9 ja Windows Phone luuri (asiakkaan tietämättä mikä käyttis näissä on) olisi valinta 90% todennäköisyydellä N9

Itse en osaa tuota arvioida, mutta vaikka tuo pitäisi paikkansa ei se pelkästään riitä, valitettavasti.


> Mitään todellista/kehityksellistä syytä ei ollut siis täysin MS linjalle siirtymisessä.

Minä katsoisin että helmikuussa oli jäljellä enää kaksi vaihtoehtoa Android tai MS. Ja Nokian kannatti keskittyä täysillä siihen uuteen. Toki sen olisi voinut julkistaa myöhemmin ja eri tavalla.

Vastaa
pain83
pain83

22

Niin todellakin Nokialla on jo Meego puhelin ulkona, mutta ei yhtään Windows Phonea. Yksistään tämä jo torppaa Elopin puheet Meego kehityksen hitaudesta, jos joku niin Windows Phonen kehitys on ollut todella hidasta. Mango ei ole vieläkään ulkona ja se ainoastaan saattaa käyttöjärjestelmän sille tasolle missä muut olivat jo vuosi sitten.

Totta on kyllä se, että Nokian olisi pitänyt tuikata Meego/Harmattan ulos jo ensimmäisellä neljänneksellä, mutta näin ei tapahtunut, koska liikaa resursseja käytettiin Symbianiin Meegon sijaan. Toki ihmetyttää Nokian touhut jo N900 aikaan sen Maemo käyttöjärjestelmä pesee edelleen Androidin useissa asioissa ja siinä on todellinen moniajo.

Ei ne Nokian pamput ikinä älyä koska niillä on jotain syyrta käsissä. Toitottivat vain symbianin paskaa jatkuvasti eivätkä huomanneet miten mammuttimaiseksi ja hankalaksi hallita se projekti oli kasvanut. Sitä koodasi ihan liian monta ihmistä liian monessa eri maassa/toimipisteessä.

Windows Phone tulee olemaan floppi ja sitten se onkin aika rytinää, ellei Nokia ole säilyttänyt Meego kehitystään, miltä asia ei vaikuta, koska monet Meego tiimin jäsenet ovat näemmä saaneet jo kenkää tai lähteneet omasta tahdosta.

En ymmärrä mikä pakko on tukeutua yhteen käyttikseen. Tarjoisivat asiakkaalle oikeuden valita, eikä koittaa väkisin tuputtaa kurkusta alas sitä mikä heidän mielestä olisi minulle paras.

Kannattaa käydä lukasemassa:
http://felipec.wordpress.com/2011/06/21...-elop-on-meego/

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja