Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian uusi lippulaiva ensimmäisissä arvosteluissa: rauta saa kiitosta, Windows Phone ei

39
Teemu Laitila

Nokian uusi lippulaiva ensimmäisissä arvosteluissa: rauta saa kiitosta, Windows Phone ei
Nokian uusi Windows Phone -alustaan perustuva lippulaivamalli Lumia 900 on tulossa myyntiin Pohjois-Amerikassa tämän viikon lopulla. Ennen myynnin aloittamista bloggaajat ja testaajat ovat saaneet uutuuspuhelimet käteensä ja arvostelut on julkaistu tänään.

Arvostelujen yleissävy vaihtelee suuresti. Toisissa teksteissä on keskitytty miettimään Windows Phone -alustan vikoja kun toiset arvostelijat ovat keskittyneet Nokian Lumia 900 -mallin rautaan sen kummemmin käyttöjärjestelmästä välittämättä. Teksteistä käy hyvin ilmi myös arvostelujen erilaiset lähtökohdat ja se, miten arvostelun lopputulos riippuu paljolti kirjoittajan ennakkoasenteesta huolimatta yleisestä pyrkimyksestä objektiivisuuteen.
Kävimme läpi muutamia alan suosituimpien sivustojen arvosteluja ja kokosimme linkit sekä pienen yleiskatsauksen lopputuloksesta.

The Verge

Arvostelun takana on sivuston päätoimittaja Joshua Topolsky. Vasta viime vuoden loppupuolella lanseerattu sivusto on kasvattanut suosiotaan ennätysnopeasti. Topolsky kehuu laitteen ulkomuotoa ja suunnittelua, mutta Windows Phone -järjestelmän rajoituksista johtuvia speksejä pidetään vanhentuneina siitä huolimatta, että käyttöjärjestelmä pyörii sulavasti. Kameran laatu ei miellytä Topolskya, vaikka kuvat eivät silti ole huonoimmasta päästä. Kamera saakin loppupisteissä vain välttävän arvion, yhtenä suurimmista ongelmista pidetään muitakin älupuhelinkameroita vaivaavia punertavia täpliä kuvan keskellä. Topolskyn arviossa suurin osa tekstistä kuluu Windows Phone -alustan puutteiden ruotimiseen. Kirjoittajan mielestä Windows Phone ei ansaitse enää kevennettyä kohtelua ja kirjoituksia kehityskelpoisuudesta, vaan alusta on jo ehtinyt siihen ikään, että sitä pitää arvioida samoilla tiukoilla kriteereillä kuin Androidia ja iOS-laitteita.

Lumia 900 review (Joshua Topolsky)

ArsTechnica

The Vergen tavoin ArsTechnican arvostelussa keskityään paljolti Windows Phone -alustaan. Kirjoittajan mukaa rauta on erittäin hyvää, mutta käyttöjärjestelmä ei edelleenkään pärjää kilpailijoilleen. Erityisesti artikkelin kirjoittaja Casey Johnston nostaa esiin Windows Phone -alustan graafisen ulkoasun, joka isoine fontteineen hukkaa paljon kallisarvoista ruututilaa, mikä aiheuttaa ylimääräistä tarvetta rullaamiselle ja pyyhkäisyille. The Vergen tapaan ArsTechica ei anna hyviä arvosanoja kameralle. Johnston myös nostaa esille kysymyksen, onko Windows Phone nykymuodossaan paras alusta tehokäyttäjälle.

The Nokia Lumia 900 review (Casey Johnston)

All Things Digital

The Wall Street Journal -lehden digisivusto AllThingsD selviää artikkelista kaikkein lyhyimmässä ajassa. Walt Mossbergin arvio on korkeintaan pintapuolinen. Mossbergin mukaan puhelin sopii mukavasti käteen ja taskuun. Toisin kuin muissa testeissä, akkukesto arvioidaan huonoksi. Tekstin perusteella myös kuormitus on ollut keskimääräistä kovempaa (selailua, tunnin mittainen elokuva verkosta toistettuna sekä tunnin mittainen puhelu). Akkukeston lisäksi selain arvioitiin erittäin huonoksi.

It?s Big, It?s Blue, It?s Windows, but Can It Beat Rival Phones? (Walt Mossberg)

Anandtech

Anandtechin arviosta vastaa Brian Klug. Anandtech on tunnettu perinpohjaisista ja tekniikkapainotteisista testeistään ja myös Lumia 900:n arvio keskittyi lähes pelkästään rautaa sekä osittain Nokian tarjoamiin sovelluksiin, jotka ovat tärkeä osa pakettia. Täysin muista testeistä poiketen Klug mainitsee kameran olevan edelleen Nokian vahva puoli ja kameran laatua kehutaan keskivertoa paremmaksi. Painoarvoa mielipiteelle antaa muita sivustoja tarkemmat kameratestit, jotka eivät perustu pelkästään silmämääräiseen kuvien arviointiin. Anandtechin arvion mukaan Lumia 900 luo jopa kilpailullisia paineita Android-valmistajille sekä Applelle. Vaikka monissa arvioissa on painotettu sitä, miten tärkeä Lumia 900:n julkaisu on Nokian ja Microsoftin kannalta, Anandtechin Brian Klug pitää uutta lippulaivaa vasta ensimmäisenä askeleena, joka on saatu kokoon uskomattoman nopealla aikataululla viimevuotisen strategiamuutoksen jälkeen. Todellisen Windows Phone -puhelimen julkaisu tapahtuu vasta seuraavan käyttöjärjestelmäversion myötä, kun Nokia on voinut käyttää kunnolla aikaa uuden puhelimen suunnitteluun.

Nokia Lumia 900 Review - Windows Phone with LTE (Brian Klug)

Kommentit (39)

TUHKANE
TUHKANE

1

Outoa, että eräässä testissä selainta haukutaan huonoksi, vaikka monissa testeissä wp selainta on kehuttu erittäin hyväksi?? Kertoo aika paljon miten paljon testeihin on kulutettu.

Vastaa
ep_
ep_

2

Puhelinvertailun omaa arviointia odotellessa... :-) (Kunhan ensin laitteen saatte käsiinne)

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

4

On kovin vaihtelevaa arviointia. Yhtä ominaisuutta haukutaan toisaalla ja toisaalla kehutaan. No, kaipa se uusin iPhonekin mielipiteitä jakoi, kun toiset aina varauksetta hehkuttavat ja toiset kokeilematta tyrmäävät. Nyt vain toivotaan Nokialle edes etäisesti samanlaisia myyntilukuja!

@3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Uutinen:

Kävimme läpi muutamia alan suosituimpien sivustojen arvosteluja

Vastaa
3rd_party
3rd_party

5

The Vergen kohdalla on kyllä pakko ihmetellä suuresti, että miten Lumia 900 on voinut saada huonommat pisteet kuin Lumia 800: http://www.theverge.com/products/compar.../5237/3604/2783

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikös 900 ole kaikin puolin hieman paranneltu versio 800:sta, ja ansaitsisi näin ollen hieman paremmat pisteet?

Nokian kannalta positiivista on, että suunnittelu saa runsaasti kehuja. Huono puoli sitten on, ettei kumppani kykene toimittamaan riittävän hyvää tuotetta (tämä taisi olla Nokian ongelma myös Intelin kanssa, ainakin osittain). Kertooko sitten huonosta strategisesta suunnittelusta vai liekö vain alkukankeuksia, aika näyttää.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

6

Mitään muuta ei ole voinut edes olettaa. Jos tuote jää jo paperilla kaksi vuotta jälkeen niin ei se kiri mitenkään muutenkaan rinnalle ja ohi.

SAmaa olen minäkin ihmetellyt alusta saakka käyttöliittymäsuunnittelussa. WP vaatii jatkuvaa pyyhkimistä ja suurin osa tiedosta on kokoajan piilossa, joten täytyy tehdä jotain, että näkee sen mitä haluaa. En ymmärrä miksi niin, sillä aina kun vaaditaan käyttäjältä toimia normaalikäytössä, on se huono asia.

Eli alussa tuosta käyttöliittymästä tuli poikkeuksetta hyviä arvioita, koska se nautti uutuuden viehätystä, mutta nyt se on hävinnyt ja sitä aletaan arvioimaan järkipohjaisesti, kuten muitakin. Sinä arvostelussa se häviää.

Surusllista tuossa on se, että tuota Metro suunnitelmaa ollaan vasta tuomassa muihin MS:n tuotteisiin ja nyt siitä alkaa jo viehätys haviämään ja ärtymys tulemaan tilalle.

No ehkä se Symbbari sieltä vielä nousee ja Elop potkitaan kiertoradalle:).. Symbbari on saanut jo kiitettäviäkin arvioita nykyisistä versioista.

Vastaa
Hassua (vahvistamaton)

7

Jännää on vielä se, että vaikutusvaltainen (?) ja laajalti tunnettu lätäkön toisella puolella oleva teknologiasivusto Engadget lähestulkoon ylistää (http://www.engadget.com/2012/04/03/nokia-lumia-900-review/). Eli aika ristiriitaista vastaanotto on ja ainakin itse tulkitsen asian myös arvostelijoiden asennekysymykseksi, en niinkään onko Lumia 900 oikeasti helmi vai ei.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

8

Ei Engadget sitä nyt ihan ylistä, mutta löytää siitä kyllä vahvuuksia, kieltämättä onhan niitä.
Engadgetinkin arvostelusta, kuten monesta muustakin huokuu se, että sitä arvostellaan Nokian WP puhelimena verrattuna muihin WP luureihin, mutta tosiasia on se, että sen pitäisi kilpailla myös muiden alustojen kanssa, eikä se siihen ainaskaan vielä pysty.

Tuon kilpailijoita kun on oikeasti iPhone 4S ja esimerkiksi HTC:n One sarjan keskimmäinen 4.3" näytöllä oleva malli.

Lisäksi tuon kilpailijoiksi tulee todennäköisesti lähikuukausina myös tuleva Galaxy S3 ja iPhone5. Nämä eivät tietenkään vielä ole, mutta myyntiin tulon jälkeen ovat, sillä Nokialta tuskin on tulossa uutta Flagshippia WP luureihin ennen syksyä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

@5

Syitä on varmasti monia. Eri arvostelija, eri maa, ekosysteemiä on arvotettu enemmän ja siltä voikin odottaa enemmän kuin puoli vuotta sitten. 900 ei ole kaikin puolin paranneltu versio. Suurempi koko ei ole ainoastaan positiivista, etenkin kun resoluutio pysyy muuttumattomana.

Arviot ovat aika vaihtelevia, toivottavasti Windows Phone saa tuulta alleen, muuten alkaa usko loppua ainakin USA:ssa. Olin kyllä aika pettynyt Nokian smartphonebetatest-kampanjan,iPhone-mustamaalauksesta. Olisin toivonut vähän positiivisempaa linjaa, lähtien omista eduista eikä iPhonen heikkouksista, etenkin kun kaksi kolmesta väitetystä ongelmasta oli hakemalla haettuja.

Vastaa
Mmikkis (vahvistamaton)

10

@9 Niin ja varsin huvittavaksi tämän lokakampanjan tekee tämä: Vergen lumia 900 tekee kameralla keskelle kuvaa pinkin läiskän http://www.theverge.com/2012/4/3/292369...a-shots#3216447

Juuri kun ovat antaneet omasta tuotteesta muka niin valmiin kuvan niin yhden suosituimmista arvostelijoiden kännykästä löytyy tuollainen ja nythän tuota on jo pastettu ympäri nettiä maailmalla. http://www.theverge.com/2012/4/3/292369...a-shots#3216447

Nokian kannalta sopii toivoa, että kyse ei ole oikeasta ongelmasta. No siitä tiedämme enemmän viikonloppuna.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

11

10@
>Niin ja varsin huvittavaksi tämän lokakampanjan tekee tämä:
> Vergen lumia 900 tekee kameralla keskelle kuvaa pinkin läiskän

Ei ole yllätys että tuo tiimi jotain tuollalista löytää, mutta Jenkeissä eri meininki kuin täällä pohjolassa, ei pidä ottaa liianvakavasti.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

12

No sitähän minäkin olen jo pitkään sanonut Lumia 800:sta. Raudaltaan se on ihan kohtuullisen ok, vaikka siitä puuttuukin mm. ominaisuudet kuten hdmi ja usb-otg. Raudasta minulla ei ole mitään varsinaista valittamista. Nokia on tehnyt hyvää työtä raudan kehityksessä.

Mutta MkicroSoftin Windows Phone 7 on kyllä täysin ylihypetetty, eikä vastaa niitä väitteitä joita joykut Windows-fanit siitä esittää. Siitä ei ole minusta korvaamaan Symbiania, ja on suoranainen valhe väittää sitä Symbiania paremmaksi.

WP7:n nopeus on ihan kohdillaan, en kiellä sitä, mutta se on laiha lohtu kun WP7 on monelta osin varsin rajoittunut ja puutteellinen Symbianiin verrattuna. Molempien alustojen uusien puhelimien omistajana en ymmärrä alkuunkaan WP7:n hehkutusta. En ole löytänyt siitä mitään mikä tekisi siitä oikeasti paremman alustan, sovellusten kehittäminenkin on selkeästi helpompaa Qt:lla ja QML:llä kuin Silverlightilla.

Linux-käyttäjänä WP7:ssä ärsyttää myös sen täysin olematon liitettävyys ja yhteensopivuus Linux-tietokoneen kanssa. Siinä missä Symbian toimii hienosti Linuxin kanssa, WP7-puhelinta ei käytännössä lainkaan pysty käyttämään Linuxin kanssa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@12

> Mutta Windows Phone 7 on kyllä täysin ylihypetetty, eikä vastaa niitä väitteitä joita joykut Windows-fanit siitä esittää.

Ehkäpä.

> Siitä ei ole minusta korvaamaan Symbiania, ja on suoranainen valhe väittää sitä Symbiania paremmaksi

WP7, kuten Meego/Maemo, hakkaa Symbianin, mittarina käyttökokemus. Ihan vaikka perusjutut, kuten webbiselaus, vierityksen sulavuus, mailit, tekstinsyöttö, sofiten yhdenmukaisuus. Symbianilla, ei Bellelläkään (myönnän, testattu vain N8:lla), ei ole jakoa.

Arvostelujen konteksti oli WP7:n pärjääminen iOS:lle ja Androidille, siinä kisassa WP7 jäi vielä monen mielestä toiseksi. Symbianiin eivät verranneet, tulos olisi ollut selvä.

> En ole löytänyt siitä mitään mikä tekisi siitä oikeasti paremman alustan,

Ei voi kauhalla vaatia kun on lusikalla annettu.

Ihan vakavasti: vaikuttaisi siltä, että katsot asiaa ihan liian läheltä, vanhan Symbian-kehittäjän mielestä, joka ei vaan millään pysty hyväksymään sitä, että juna meni jo monta vuotta sitten, pakko mukautua uuteen. En muista että olisit kertaakaan vuosien varrella tunnistanut Symbianin käyttöliittymä-, sulavuus-ja kokemusongelmia. Etkä myöskään ymmärtänyt sitä, että kehittäjäkiinnostus oli etenkin Jenkeissä lähellä nollaa, kiitos soutamisen ja huopaamisen eri ratkaisujen välillä. Ei yllätä, että lievä Stockholm Syndrome on edelleen päällä.

> sovellusten kehittäminenkin on selkeästi helpompaa Qt:lla ja QML:llä kuin Silverlightilla

Tämä ei loppukäyttäjiä kiinnosta juuri millään tavalla.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

14

@13 Jonahan

> WP7, kuten Meego/Maemo, hakkaa Symbianin, mittarina käyttökokemus. Ihan vaikka perusjutut,
> kuten webbiselaus, vierityksen sulavuus, mailit, tekstinsyöttö, sofiten yhdenmukaisuus.
> Symbianilla, ei Bellelläkään (myönnän, testattu vain N8:lla), ei ole jakoa.

Täyttä hölynpölyä. Ensinnäkin kuten viestissäni sanoin, niin WP7:n nopeus on ihan kohdillaan, mutta se on laiha lohtu kun WP7 on muuten rajoittunut.

Ja mitä tulee MeeGoon, niin MeeGon ja Symbianin sovellusten käyttöliittymät ovat nykyään varsin samanlaisia, mikä ei ole mikään ihme kun molemmilla alustoilla sovellukset tehdään Qt:lla, ja käyttöliittymissä käytetään kummallakin alustalla Qt Quick Components-käyttöliittymäkomponentteja.

Ja mitkä ihmeen mallit? Mistä nyt oikeen puhut?

Ja mikähän siinä WP7:n tekstinsyötössä muka on parempaa? Ihan vastaavasti se toimii kuin Symbianissa, sitäpaitsi Symbian on Symbian Annasta lähtien tukenut jaetun näytön näppistä, joten et voi vedota edes siihen.

Mitä sitten tulee softien yhdenmukaisuuteen, niin se on täysin kiinni siitä noudattaako sovelluskehittäjät alustan design guidelines -määrityksiä vai ei. Symbianille julkaistiin juuri ennen Bellen markkinoille tuloa uudistettu design guidelines -määrittely jota noudattamalla sovellusten käyttöliittymistä tulee yhdenmukaisia, ja Bellen tyylin mukaisia. Symbianin sovellukset ei ole millään tavalla sen vähemmän yhdenmukaisia kuin WP7: -sovellukset. Itseasiassa olen tehnyt joitakin havainnon WP7:stä, joka todistaa asian olevan juuri päinvastoin. sovelluskehittäjänä kiinnitän tälläisiin asioihin huomiota, koska joudun itse myös suunnittelemaan käyttöliittymiä.

Ensinnäkin Symbianissa sovelluksissa oleva valikko on uuden design guidelines -määrityksen mukaan aina ruudun alareunassa olevan työkalupalkin oikeassa reunassa. Eli valikko, jos sellainen näkymässä on, on aina näkymän
oikeassa alakulmassa, joten käyttäjä löytää sen aina samasta paikasta.

WP7:n sovelluksien näkymissä käytetääbn myös valikkoa, jonka kuvakkeena on kolme pistettä. Olen havainnut, että WP7:ssdä, jopa puhelimen vakiosovelluksissa tämä valikko vaeltelee ymoäri näyttöä, sillä ei näytä olevan mitään vakiopaikkaa. Eli toisinsanioen valikko on eri näkymissä eri paikoissa ruudulla, vaikka olisikin näytön alaosassa, tämä on typerää, koska käyttäjä joutuu etsimään ominaisuutta jonka pitäs aina olla samassa paikassa.

Toinen juttu on myös käyttöliittymäkomponentteihin liittyvä. Esimerkiksi WP7;n kalenterissa uutta tapahtumaa luotaessa näkymässä on useita valkoisia laatikoita käyttöliittymäkomponentteina. Ne laatikot on päällep'in täysin saman näköisiä, joten niiden olettaisi siis toimivan myös samoin, mutta kun ne ei toimi. Ne laatikot näyttää kaikki siltä kuin ne olisi tekstinsyöttökenttiä, mutta kun ne ei näköjään ole. Kun laatikoita klikkaa, niin kaksi ylintä on tekstinsyöttökenttiä. sitten kaksi seuraavaa avaakin yllättäen uuden näkymän, jossa voi valita päiväyksen ja kellonajan tumbler-tyylisellä käyttöliittymäkomponentilla. Alimmainen laatikko taas avaakin uuden näkymän jossa on valintalista. Lisäksi olen löytänyt puhelimen ohjelmistosta ainakin kaksi muuta erilaista toimintoa noille valkosille laatikoille. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa se avaa työpöytä-tyylisen pop-up valintalistan. Kun ensimmäistä kertaa käytin Lumia 800 satuin
klikkaamaan yhtä tuollaista laatikkoa ja sitten ihmettelin, että mitä helvettiä se puhelin teki, ihmettelin että
eikö se ollutkaan tekstinsyöttökenttä vaikka se siltä näytti.

Minusta tuollinen on typerää, ja epäkäyttäjäystävällistä. Käyttöliittymästä pitää heti nähdä mitä sen käyttöliittymäkomponentit tekee.

Symbianissa on erillinen käyttöliittymäkomponentti, jota käytetään kun halutaan avata vaikkapa valintalista. Siitä näkee heti, että sitä klikkaamalla avautuu jonkinlainen valinta joko dialogiin tai uuteen näkymään. Minuista tuo on huomattavasti parempi ratkasua kuin tehdä tekstinsyöttökentän näköinen komponentti, joka ei kuitenkaan toimi kuin tekstinsyöttökenttä.

Kolmas asia on sitten se, että WP7:ssä tuntuu olevan randomilla valittu mikä näkymä kääntyy vaaka-asentoon kun puhelimen kääntää vaaka-asentppn. Osa näkymistä kääntyy, osa ei, ja sen seurauksena puhelinta saa käännellä pystyyn ja vaakaan edestakasin jo puhelimen vakio-ohjelmistoa käyttäessä. Edes puhelimen alotusnäyttö ja päävalikko eivät tue vaakatilaa. Symbianissa taas pääsääntöisesti kaikkien ohjelmien kaikki näkymät toimii sekä pysty, että
vaaka-asennossa, mikä mahdollistaa puhelimen mukavan käytön kummassa asennossa tahansa ilman jatkuvaa
puhelimen kääntelyä.

Neöjäs asia on se, että WP7:ssä käytetään erittäin kitsaasti värinävastetta. Käytännössä mikään käyttöliittymäkomponentti ei anna värinävastetta kun sitä klikkaa, ei edes näppäimistö. Tämä on täysin typerää ja epäkäyttäjäystävällistä. Kosketusnäytön ongelmana on se, että se on täysin tunnoton. käyttöliittymäkomponentteja ei voi tuntea sormin, siksi on kehitetty värinävaste joka parantaa asiaa. Miksi WP7:ssä ei tunnuta käyttävän sitä on täysin käsittämätöntä. Symbian käyttää yleusesti värinävastetta, jonka voimakkuutta voi säätää ja jos niin haluaa sen saa myös pois päältä. Värinävasteen puute tekee esimerkiksi näppäimistön käytön WP7:ssä paljon hankalammaksi ja epäintuitiivisemmaksi kun sormissa ei tunne painallusten perille menoa. Sama koskee koko WP7 käyttöliittymää.

Viides asia on sitten WP7 sovellusten ruudun alareunan työkalupalkki. Jostain käsittämättömästä syystä WP7:ssä työkalupalkin kuvakkeet on keskitetty keskelle näyttöä, jollon ne on aivan liian lähellä toisiaan. En ymmärrä miksi kuvakkeet ei hyödynnä työkalupalkin koko leveyttä.Symbianissa työkalupalkin kuvakkeet käyttävät työkalupalkin tilan tehokkaammin jollon kuvakkeet ovat riittävän kaukana toisistaan. Toki Symbianissa vasemmanpuoleisin reuna työkalupalkista on aina varattu takaisin-napille, ja oikea reuna on varattu valikko-napille sillon kun näkymässä sellainen on, mutta silti muut kuvakkeet levittäytyvät täyttämään koko jäljelle jäävvän tilan. Assiaa on sitten pahennettu WP7:ssä vielä käyttämällä epäselviä ympyräreunasia kuvakkeita, joista ei meinaa ottaa selvää mitä ne esittää. Symbianin työkalupalkin kuvakkeet ovat selkeitä eikä niitä ole ympyröity typerillä rinkuloilla, jotka vain jättää itse kuvakkeelle vähemmän tilaa.

Voisin jatkaa käyttöliittymästä vielä puhumaslla monesta asiasta, kuten vaikkapa siitä kuinka rajoittunut puhelimen alotusnäyttö on ja kuinka hankalaa siihen on lisätä niitä sen laatikoita. Tai monesta muusta asiasta. Mutta tämä on jo varsin pitkä viesti joten olkoon.

> Ei voi kauhalla vaatia kun on lusikalla annettu.

Aha, kun et muuta keksi niin pitää mennä henkilökohtasiin solvauksiin?

> Ihan vakavasti: vaikuttaisi siltä, että katsot asiaa ihan liian läheltä, vanhan Symbian-kehittäjän
> mielestä, joka ei vaan millään pysty hyväksymään sitä, että juna meni jo monta vuotta sitten,
> pakko mukautua uuteen.

Toi on silkkaa hölynpöltä ja valhetta. Sitäpaitsi sovelluskehittäjänä ei voi toimia, jos ei ole valmis oppimaan uutta, siitä tässä siis ei ole kyse.

> En muista että olisit kertaakaan vuosien varrella tunnistanut Symbianin käyttöliittymä-, sulavuus-ja kokemusongelmia.

Taas silkkaa hölynpölyä ja valhetta. Ensinnäkin monet niistä väitteistä mitä keskustelualueilla on esitetty ovat olleet täysin paikkansapitämättömiä, ja monesti silkkaa loanheittoa muiden alustojen fanien puolelta.

Minä en ole missään vaiheessa kieltänyt sitä, että Symbian tarvitsi uudistamista käyttöliittymään, MUTTA minä sanoin jo KAUAN ennen Bellen julkistamista, että Symbianille on tulossa uusi Qt-pohjainen käyttöliittymä joka parantaa Symbiania huomattavasti. Sinä ja muut kaltaisesi auoitte minulle päätänne siitä. En ole viitsinyt toitottaa nyt jälkeenpäin, että minähän sanoin Symbianin uudistuvan, mutta nyt sen teen: MINÄHÄN SANOIN JO AIKOJA SITTEN SYMBIANIN SAAVAN UUDEN QT-POHJAISEN KÄYTTÖLIITTYMÄN.

> Ei yllätä, että lievä Stockholm Syndrome on edelleen päällä.

Jospa olisit puhumatta asioista, joista et mitään tiedä

>> sovellusten kehittäminenkin on selkeästi helpompaa Qt:lla ja QML:llä kuin Silverlightilla
> Tämä ei loppukäyttäjiä kiinnosta juuri millään tavalla.

Kyllä olis syytä kiinnostaa, koska sovelluksiahan älypuhelinten käyttäjät haluavat.

Vastaa
Mmikkis (vahvistamaton)

15

Kylläpäs tuli miksuhilta taas täyslaidallinen, noh kiteytetään tämä nyt ihan yksinkertaisesti: symbian selain vs WP7 selain, Toista on yritetty saada toimimaan sulavasti jo muutaman vuoden, WP7 selain toimii juuri niinkun tänpäivän standardeilla pitää, eli älyttömän sulavasti joten sen käyttö on mielekästä.

Suurin osa kuitenkin haluaa simppelin älyluurin muutamaan juttuun, todella harva käyttää koko älyluurin potentiaalia, eli ne vähät asiat minkä takia nykyään ihmiset älyluureja ostaa sopisi toimivan hienosti, tämä ei toteutunut symbian luureissa vaikka kuinka tuli päivitystä ja päivitystä. Ehkäpä sitten carla korjaa? taas tulee uusi killeri selain? :)

Juuri tuore tutkimus kertoo, että 49,2% älypuhelimen käytöstä menee nettiselailuun. Eniten aikaa menee tekstailuun (yli 70%), toiseksi eniten sovellusten kanssa touhuiluun (49,5%) ja kolmantena tulee nettiselaus. Eli puhutaan siis todella tärkeästä asiasta älypuhelimessa.

Pitipä oikeen kuukausien tauon jälkeen youtubesta kattoa miten se nokian nykyinen selain pelaa, tässä viimekuulta video http://www.youtube.com/watch?feature=pl...Bc94elEU#t=126s

Eipä tuohon ole mitään lisättävää.

http://www.youtube.com/watch?v=H4_WXEE2...etailpage#t=12s Tässä vertailuna lumian selain, etkö Miksuh vieläkään ymmärrä? Se on hyvin yksinkertaista, toinen toimii paljon paremmin kuin toinen. Potentiaalinen ostaja haluaa nimenomaan sen paremmin toimivan ei huonommin toimivaa.

Sä et vaan jostain syystä osaa nähdä näitä asioita niiden potentiaalisten ostajien kannalta jotka sitten katsoo minkä laitteen haluavat, olet sen verran syvällä siellä symbian maailmassasi aina ollut, että et tajua, että juna meni jo aikaa sitten mitä tulee hi end älyluureihin. Itsehän olen sitä N8 myyntiin tulosta ja ennenkin jo sanonut, että ei näillä lagi kasoilla pärjää ja silloinkin niin väitit vastaan ja ja selitit kaikenlaista paremmasta huomisesta ja tulevista uusista selaimista jne (vielä ei ole tullut), no mites se tilanne nyt sitten on, ei kovin vahvasti nokialla mene.

Jonahan tuossa aika hyvin kiteytti kyllä kaiken.

Vastaa
wakawakaa (vahvistamaton)

16

Minun mielestäni on outoa että Lumian rautaa haukutaan vanhentuneeksi, eikä tämän takia pysty mitenkään haastamaan useimpia android sekä iOS laitteita.. Jos suoritin on tarpeeksi hyvä pyörittämään käyttöjärjestelmää ja ohjelmia niin mihin sitä enää edes tarvitsisi parempaa rautaa?

Ei kai kaiken tarvitse olla sellaista rautaerotiikkaa mitä Android laitteilijat tekevät esim. HTC One X.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

18

@spam

Selain on vain yksi SOVELLUS älypuhelimessa, se ei ole mitään sen enempää. Se ei kerro itse alustasta yhtään mitään. Sitäpaitsi Symbianin selain on parantunut jokaisella uudella versiolla ja niin tulee tapahtumaan myös seuraavan Symbian-version selaimen kohdalla.

> Sä et vaan jostain syystä osaa nähdä näitä asioita niiden potentiaalisten ostajien kannalta
> jotka sitten katsoo minkä > laitteen haluavat, olet sen verran syvällä siellä symbian maailmassasi
> aina ollut, että et tajua, että juna meni jo aikaa sitten mitä tulee hi end älyluureihin.

Höpön löpön, tyhjänpäivästä hölynpölyä, valhetta ja solvaamista.

> Jonahan tuossa aika hyvin kiteytti kyllä kaiken.

Jonahan selitti silkkaa hölynpölyä

Vastaa
Lauzi
Lauzi

19

@19 Jäitä hattuun kerpele =)

Selain ei ole vai yksi SOVELLUS, se on olennainen osa käyttökokemusta tälläiselle perus käyttäjälle. Jos puhelin ei toimi sulavasti, sen käyttö ei ole miellyttävää eikä siinä parempi huominen paljoa lämmitä.

Esimerkki 1. Annoin serkkulikalle wanhan HTC Wildfireni. Tämä ihmetteli jotta onpahan vaikea selkoinen puhelin ja kuuluuko sen hidastella kun avaa tekstiviestejä tai selaa nettiä??

Esimerkki 2. Vanhempi työkaveri kirosi N8 luuriaan, kun se "meni ja päivitti itsensä" ja nyt on kaikki sekaisin.

Se saattaa täällä höpistessä unohtua, että tavallinen tallaaja ei odota puhelimeen tulevaa päivitystä, eikä osaa arvostaa sen tuomia korjauksia ja uudistuksia. Tämä olettaa puhelimen toimivan halutulla tavalla, kun sen kaivaa paketista ja jos näin ei ole, on puhelin huono ja ensikerralla koitetaan toista valmistajaa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

20

@15

> Ensinnäkin kuten viestissäni sanoin, niin WP7:n nopeus on ihan kohdillaan

Niin on, kuten on N9:ssakin. Ongelmana onkin se, että Symbianissa, ehkä aivan uusimpia malleja lukuunottamatta, ei ole, eikä moni muukaan käyttökokemukseen liittyvä asia.

Bellessä on edelleen luokaton selain. Syinä sivun yleinen renderöinti, tekstinpiirto ja aivan käsittämättömästi toimiva skrollaus. Vieritys on toki paljon nopeampi kuin Annassa, siis paikoin sulava, mutta tuntuisi olevan rajattu vain kahdeksaan suuntaan ja hyppii miten sattuu.

Suurin ongelma Symbianin virtuaalinäppiksessä on se, että se ei ymmärrä monikosketusta, eli se hidastaa ja aiheuttaa turhia virheitä.. Empiirisesti tarkasteltuna myöskään automaattikorjaus ei ole toiminut samalla tasolla kuin kilpailijoissa. Kirjoitan säännöllisesti kolmella kielellä, voi olla, että erot kaikissa kielissä eivät ole yhtä suuria eri käyttisten välillä.

> Ja mitkä ihmeen mallit? Mistä nyt oikeen puhut?

Puhun maileista, eli niinsanotuista sähköposteista. Bellen mail-klientti oli parannus entiseen, html-mailit vaan renderöitiin jollain ihan muulla kuin normaaliselaimen moottorilla (vieläkin huonommalla) ja vieritysnopeus on tökkivä. Erittäin huono kokemus.

> Mitä sitten tulee softien yhdenmukaisuuteen, niin se on täysin kiinni siitä noudattaako sovelluskehittäjä alustan design-määrutyksiä vai ei. Symbianin sovellukset ei ole millään tavalla sen vähemmän yhdenmukaisia kuin WP7:n

Niinpä niin. Kun Nokia ei pysty edes itse käyttämään yhtä rajapintaa (paras olisi ilmeisesti Qt) ja tyyliä kautta linjan ei sitä oikein voi vaatia kehittäjiltäkään. Vielä Bellessäkin pystyi toiminnallisuuden ulkomäön ja nopeuden eroista huomaamaa, että yhtä yhteistä rajapintaa ei ole käytetty. Ja sama näkyi kolmannen osapuolen softista, joita oli vaikka minkälaisia virityksiä. Hyvän Twitter-klientin löytäminen osoittautui mahdottomaksi, Nokian oma, Gravity ja joku kolmaskin oli testissä. Kaikki olivat aivan erilaisia tyyliltään ja oletettavasti sisuskaluiltaankin, niin epätasainen käyttökokemus oli.

> MINÄHÄN SANOIN JO AIKOJA SITTEN SYMBIANIN SAAVAN UUDEN QT-POHJAISEN KÄYTTÖLIITTYMÄN

Sitähän *kaikki* odottivat vuosikausia kuin kuuta nousevaa. Pakko myöntää, että en olisi ikinä osannut arvata kuinka kauan siihen menee (noin neljä vuotta trolltechin ostosta) ja vieläkin odotellaan lupauksien täyttymistä kokonaan. Ja jos tiedot Carlasta pitävät paikkansa, ei N8 monista, "sinun ja kaltaistesi", lupauksista huolimatta tule koskaan saamaan kunnollista selainta. Harmi.

> Jospa olisit puhumatta asioista, joista et mitään tiedä

Tiedän sattuneesta syystä *täsmälleen* miten Belle toimii N8:ssa ja millainen Ghetto kolmansien osapuolten softamarkkina Ovi-kaupassa on. Ja pahinta on se, että N8 ei ole mikään satunnainen halpismalli, vaan *vain* puolitoista vuotta vanha S^3 malliston huippumalli ja kulmakivi (ja kyllä, se oli jo silloin pahasti vanhentunut, yhtenä syynä yllätys, yllätys, softan viivästyminen). Suurin osa Symbiankäyttäjistä elää vieläkin heikommassa todellisuudessa.

Myönnän, että en pysty ymmärtämään suunnatonta myopiaasi Symbianin ongelmiin liittyen. Kaikki muut ovat nähneet ja tunnustaneet realiteetit jo aikapäiviä sitten, Nokia julkisestikin yli vuosi sitten. Muut Symbian-valmistajat jo paljon aiemmin.

Mutta ei, kaikki muut, paitsi Miksu ja ne kaksi muuta uskollista Symbianritaria, ovat väärässä, eivät tiedä, eivät ymmärrä, ovat fanipoikia tai jopa osa suurta salaliittoa, jolla on saatu raivattua markkinoiden paras käyttöjärjestelmä pois tieltä. Vai olisikohan Occamin Partaveitselle kuitenkin töitä?

Vastaa
Mmikkis (vahvistamaton)

21

@20

"Selain ei ole vai yksi SOVELLUS, se on olennainen osa käyttökokemusta tälläiselle perus käyttäjälle"

Juurikin näin, en minäkään selainta lukisi yhdeksi sovellukseksi, selain on yksi älypuhelimen kulmakivistä ja se on juuri se yksi suurimmista syistä miksi älyluureja ostetaan, käyttäjät kaipaa hyvin toimivaa nettiä taskuun ja nokia ei sitä symbianilla pystynyt tarjoamaan.

Nyt viimeisetkin suomalaiset käyttäjät on ilmeisesti lumian myynnistä päätellen tajunneet miten hyvin se selain voi puhelimessa oikeen toimiakaan ja no yleisestikkin koko käyttis.

Tuli itseasiassa eilen fiilisteltyä ja katseltua eka iPhonen julkistustilaisuus ja ei voi kuin hämmästellä miten se selain ja koko luuri toimi jo ensimmäisen iPhonen aikaan.

Tässä on selain ensimmäisellä iPhonella http://www.youtube.com/watch?v=Eh3mRZ8iQXo Huomatkaa tuo on vuodelta 2007!

Tuohan toimii paremmin kuin 4 vuotta myöhemmin tulleet nokia symbbarit, ei ihme, että nokia on ongelmissa. :)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

22

@22

> Juurikin näin, en minäkään selainta lukisi yhdeksi sovellukseksi, selain on yksi
> älypuhelimen kulmakivistä

Se ei muuta sitä tosiasiaa yhtään miksikään, että selain ON vain yksi SOVELLUS eikä se siksi kerro itse alustasta mitään. Selain voidaan myös korvata tosella niin haluttaessa aivan samalla tavalla Symbianissa kuin esimerkiksi Windowsissa IE voidaan korvata Firefoxilla. On täysin kohtuutonta leimata koko alustaa yhden sovelluksen takia.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

23

@19

> Selain on vain yksi SOVELLUS älypuhelimessa, se ei ole mitään sen enempää.

Selain on älypuhelimen tärkein sovellus. Jos se tökkii kammottavasti kuten videolla, jonka toivottavasti katsoit ja ymmärrät ongelman, on se pahasti rikki. Peli on menetetty heti kun noin käy puhelinkaupassa ja viereinen puhelin onkin parempi.

> Se ei kerro itse alustasta yhtään mitään

Jos Nokian kaltainen suuryritys ei saa tärkeimmän älypuhelinalustansa selainta kuntoon vuosikausien yrittämisenkään jälkeen kertoo se jotakin alustastakin. Joko alusta tai kehitysprosessi on tavalla tai toisella rikki, kunnollisen selaimen tekeminen on lähes mahdotonta tai alustan tekijällä on aivan väärä käsitys riittävästä laadusta ja käyttökokemuksesta, joten samanlaista jälkeä löytyy pakostikin muualtakin järjestelmästä.

Lisäksi käyttiksen mukana tulevat softat ohjaavat kolmansien osapuolten laatukriteereitä ja käsitystä mihin kyseisellä alustalla edes voi yltää. Tietynlainen rikottujen ikkunoiden teoria, alustan omistajan (havaittu) asenne säteilee muihinkin toimijoihin.

> Sitäpaitsi Symbianin selain on parantunut jokaisella uudella versiolla ja niin tulee tapahtumaan myös seuraavan Symbian-version selaimen kohdalla.

Varmasti. Ehkä jonakin päivänä se selain on vihdoin hyvä. Asiakkaita vaan kiinnostaa eniten nykyinen toiminta verrattuna vaihtoehtoihin, ei luvattu tai toivottu tulevaisuus. Myöskään kilpailijat eivät pysy paikallaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

24

@21 Jonahan

> Suurin ongelma Symbianin virtuaalinäppiksessä on se, että se ei ymmärrä monikosketusta,
> eli se hidastaa ja aiheuttaa turhia virheitä.

Kuten sanoin toisessa viestissäni, WP7:n näppis on puolestaan täysin tunnoton, koska se ei anna minkäänlaista värinävastetta. Siinä sitä vasta virheitä tulee kun kirjottaa näppiksellä, joka ei anna mitää palautetta painalluksista.

>> Mitä sitten tulee softien yhdenmukaisuuteen, niin se on täysin kiinni siitä noudattaako
>> sovelluskehittäjä alustan design-määrutyksiä vai ei. Symbianin sovellukset ei ole millään
>> tavalla sen vähemmän yhdenmukaisia kuin WP7:n
> Niinpä niin. Kun Nokia ei pysty edes itse käyttämään yhtä rajapintaa (paras olisi
> ilmeisesti Qt) ja tyyliä kautta linjan ei sitä oikein voi vaatia kehittäjiltäkään.
> Vielä Bellessäkin pystyi toiminnallisuuden ulkomäön ja nopeuden eroista huomaamaa,
> että yhtä yhteistä rajapintaa ei ole käytetty

Ei kyse ole mistään pystymisestä. Bellessö on kyllä vielä nähtävissä, että AVKON on osittain käytössä, mutta se johtuu ennenkaikkea siitä, että aivan kaikkea ei ole ehditty kirjottaa uusiksi Qt:lla. Carla tulee parantamaan asiaa. Belle on kuitenkin jo nyt erittäin hyvä, vaikka koetatkin kovasti muuta väittää.

> Hyvän Twitter-klientin löytäminen osoittautui mahdottomaksi, Nokian oma, Gravity ja joku
> kolmaskin oli testissä. Kaikki olivat aivan erilaisia tyyliltään ja oletettavasti
> sisuskaluiltaankin, niin epätasainen käyttökokemus oli

Symbianille on kyllä useita hyviä twitter sovelluksia. Ja mikä ihme se nyt on, jos esim Gravityssä on erilainen käyttöliittymä kun se on tehty kauan ennen Belleä. Jostain syystä et ilmeisesti pysty ymmärtämään, että tottakai eri ikäiset sovellukset eroaa toisistaan, etenkin kun alustaa on uudistettu niin rankasti kuin on. Olisiko sun mielestä sitten muka parempi estää vanhempuen socellusten toiminta? minusta ei olisi.

Ja kuten mä sulle jo sanoin, niin alustan tyylin noudattaminen on sovelluskehittäjän tehtävä, halutessaan siitä voi poiketa mutta se on sitten sovelluskehittäjän itsensä tekemä valinta. Ketään ei voi pakottaa noudattamaan guidelineja. Se että gyudelineista poikkeaminen on mahdollista ei ole alustan vika.

Aivan sama koskee WP7; ää, jos sä ihan oikeasti luulet, että kaikki kehittäjät tulevat noudattamaan sen design guidelineja kaikissa sovelluksissa, niin sillon et kyllä ole miettinyt asiaa loppuun asti. Sä tulet 100% varmasti näkemään hyvin kirjavia ja toisistaan käyttökokemukseltaan merkittävästi eroavia sovelluksia myös WP7:llä, niitää 100% varmasti on jo.

On täysin älytöntä leimata Symbiania asiasta, joka koskee jokaista alustaa.

> Sitähän *kaikki* odottivat vuosikausia kuin kuuta nousevaa. Pakko myöntää, että en olisi
> ikinä osannut arvata kuinka kauan siihen menee (noin neljä vuotta trolltechin ostosta)

Miten sä siitä neljä vuotta saat laskettua kun Nokia osti Trolltechin alkuvuodesta 2008 ja Belle julkastiin kesällä 2011, Sitäpaitsi kyllä tuon kokoluokan projektiin kuluu väkisin pari-kolme vuotta. Ei noin isoa uudistusta voi mitenkään tehdä kuin sormia napsauttamalla, Alustan siirtäminen käyttämään uutta sovellus- ja käyttöliittymä frameworkkia vaatii varsin paljon työtä, se ei ole mikään pieni projekti.Etenkin kun Qt:ta ei oltu aiemmin käytetty älypuhelimissa lukuunottamatta QTopiaa.

> ja vieläkin odotellaan lupauksien täyttymistä kokonaan. Ja jos tiedot Carlasta pitävät
> paikkansa, ei N8 monista, "sinun ja kaltaistesi", lupauksista huolimatta tule koskaan
> saamaan kunnollista selainta. Harmi.

Se, että Carla ei tule N8:lle ei millään tavalla välttämättä tarkoita sitä etteikö N8 voisi saada päivitystä selaineen. Kuten olen jo jokusen kerran sanonut, selain on vain sovellus, eli mikään ei estä päivittämästä N8:n selainta. Tuleeko se saamaan päivitystä, sitä minä en tiedä.

> Tiedän sattuneesta syystä *täsmälleen* miten Belle toimii N8:ssa ja millainen Ghetto
> kolmansien osapuolten softamarkkina Ovi-kaupassa on.

Mikä ihmeen ghetto, mitä hittoa nyt oikeen selität?

> Juurikin näin, en minäkään selainta lukisi yhdeksi sovellukseksi, selain on yksi
> älypuhelimen kulmakivistä ja se on juuri se yksi suurimmista syistä miksi älyluureja
> ostetaan, käyttäjät kaipaa hyvin toimivaa nettiä taskuun ja nokia ei sitä symbianilla
> pystynyt tarjoamaan.

Se on täysin yhdentekevää miksi sinä sen luet, selain kuitenkin ON vain yksi SOVELLUS ihan täysin riippumatta siitä onko se tärkeä käyttäjälle vai ei. Sitäpaitsi läheskään kaikki älypuhelinten käyttäjät eivät pidä selainta niin tärkeänä kuin sanot. Monille tärkeäpää ovat sovellukset, kamera, paikannus ja muut älypuhelinominaisuudet. Kokonaisuus painaa paljon enemmän, kuin pelkkä selain, joka ON vain yksi älypuhelimen ominaisuujsista, älypuhelimella tehdään paljon muutakin kuin vain surffataan webissä. Webbisivujen selailu on sitäpaitsi aina älypuhelimella kaikkea muuta kuin optimaalista, ja siihen sopii paljon paremmin tabletti, läppäri tai pöytäkone.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

25

Tuossa aiemmin sanoin, että Linux-käyttäjänä minua ärsyttää WP7:n olematon liitettävyys ja yhteensopivuus Linux-tietokoneen kanssa, tässä hiukan esimekkejä siihen liittyen.

**** Puhelimen ohjelmiston päivittä,oneb ****

WP7:stä puuttuu kokonaan mahdollisuus päivittää puhelimen firmware langattoman verkon yli niin, että puhelinta ei tarvitse kytkeä tietokoneeseen. WP7 puhelimet voidaan päivittää vain kytkemällä puhelin tietokoneeseen ja käyttämällä MicroSoftin työkaluja. Käytännössä tämä tarkottaa, että päivittäminen onnistuu vain Windowsissa ja mahdollisesti Mac:llä, mutta ei Linuxissa.

Tämä on täysin käsittämätöntä ja typerää. Hei, me eletään nyt vuotta 2012!! Symbianissa on ollut jo vuosia FOTA tuki! Symbian mahdollistaa firmwaren päivittämisen langattoman verkon yli ja puhelinta EI TARVITSE kytkeä tietokoneeseen. Firmwaren lisäksi myös pienemmät päivitykset on saatavissa FOTA:n avulla. Homma toimii hienosti Symbianissa. Miksi hitossa tämä ei ole mahdollista WP7:ssä?


**** Puhelimen liitettävyys tietokoneen kanssa ****

WP7-puhelimen liitettävyys tietokoneen kanssa on käsittämättömän puutteellinen verrattuna Symbianiin.

** 1) USB-massamuistitila

Ensinnäkin Windows Phone 7 ei tue lainkaan USB-massamuistitilaa, tiedonsiirto puhelimen ja tietokoneen välillä pitää tehdä käyttäen MicroSoftin työkaluja. Käytännössä tämä tarkottaa, että me Linux-käyttäjät emme pysty lainkaan siirtämään tiedostoja tietokoneen ja puhelimen välillä USB:tä käyttäen. USB-massamuistitilan pois jättämineb on täysin idioottimaista, koska kyseinen ominaisuus on erittäin hyödtllinen. Jos laite tukee USB-massamuistitilaa, niin se voidaan kytkeä mihin tahansa tietokoneeseen, jossa on USB-portti. Laite näkyy sitten tietokoneelle USB-levyasemana, ja siis mitään erillisiää ajureita tai ohjelmistoja ei tarvita. USB-massamuistitila mahdollistaa paitsi tiedostojen siirron oman tietokoneen ja puhelimen välillä, sekä puhelimen käyttämisen mukana kulkevana USB-massamuistina USB-tikun tapaan.

WP7 EI TUE USB-MASSAMUISTITILAA!!! Kaikki tiedonsiirto pitää tehdö MicroSoftin Zunea käyttäen

Symbian taas puolestaan toimii hienosti massamuistitilassa, joten on se nyt hitto ettei WP7 pysty samaan.

** 2) USB Mediansiirtotila MTP-protokollaa käyttäen

Mediansiirtotila MTP-protokollaa (Media transfer protocik) käyttäen on erittäin yleinen tapa siirtää mediasisältöä tietokoneen ja mobiililaitteiden välillä. MTP-protokollaa tukee lähes joka ikinen digikamera, mp3-soitin, videokamera ja älypuhelin.

Symbian-älypuhelimet voidaan nekin kytkeä tietokoneeseen USB-kaapelilla MTP-mediansiirtotilassa ja homma toimii hienosti. Jos puhelimessa on valokuvia, niin Linux-tietokone huomaa sen ja kysyy halutaanko ne siirtää tietokoneelle valokuvagalleria-sovellukseen. Lisäksi puhelin näkyy esim Linuxin Rhythmbox-musiikkisoittimessa ja suoraan soittimesta voi siirtää musiikkia puhelimeen, soitin myös näkee puhelimessa olevan musiikin.

mutta... WP7 EI TUE MTP-PROTOKOLLAA LAINKAAN!!

Eli esim WP7:-puhelimella otettuja valokuvia ei pysty siirtämään Linux-koneelle.

Ei helvetti sentään!! Käytännössä siis Linuxissa ei voi lainkaan siirtää tiedostoja tietokoneelta puhelimeen, eikä puhelimesta tietokoneelle käyttäen USB-kaapelia...MITÄ HITTOA MOINEN ON OLEVINAAN?

** 3) Bluetooth-tiedonsiirto

No entäs Bluetooth sitten?

Symbian-älypuhelimen ja Linux-tietokoneen välille muodostuu Bluetooth-pari täysin ongelmitta, ikinä ei ole ollut mitään ongelmaa yhdenkään Symbian-puhelimen parittamisen kanssa. Ja tiedostonsiirto Bluetoothin yli toimii molempiin suuntiin ongelmitta, sekä tietokoneelta puhelimeen, että päinvastoin

Olen yrittänyt monta kertaa parittaa Linux-tietokoneen ja WP7:llä varustetun Lumian Bluetooth pariksi, jotta tiedostoja voisi siirtää Bluetoothin kautta. Arvatkaapa vaan onnistuko, NO EI ONNISTU!! Puhelin ja tietokone näkee toisensa, eli Bluetooth toimii. Laiteparia muodostettaessa puhelin ja tietokone aivan oikein pyytävät hyväksymään PIN-koodin, mutta sitten WP7 ei kuitenkaan suostu muodostaan laitepaeia. Eli siis tiedonsiirto Blurtoothinkaan kautta ei onnistu :P

Linux on näköjään kokonaan suljettu ulkopuolelle. Johan onkin "hienoa" :P

Tämän linkin mukaan Bluetooth-tiedostonsiirto ei olisi edes tuettuna WP7:ssä!! .
http://windowsphone.uservoice.com/forum...h-file-transfer

Käsittämätöntä.. Symbian on tukenut tota siitä alkaen kun eka Bluetoothilla varustettu Symbian-älypuhelin julkastiin, ja WP7 ei tue tota vuonna 2012!!

Tiedostojen siirto puhelimen ja tietokoneen välillä on erittäin tärkeä ominaisuus älypuhelimessa, joten tämmöstä ei voi hyväksyä. Symbian toimii hienosti yksiin Linuxin kanssa. Tiedostojen siirto puhelimen ja tietokoneen välillä toimii Symbianissa hienosti,.Eli taas kerran, on se nyt hitto ettei sama onnistu WP7-puhelimella.


** 4) Käyttäminen 3G-modeemina

Olen monesti käyttänyt Symbian-älypuhelintani tietokoneen 3G-modeemina/mokkulana ja homma on toiminut hienosti. Puhelin kiinni tietokoneeseen tai Bluetooth-yhteys tietokoneen ja puhelimen väliin ja sitten Linuxista avataan 3G-yhteys puhelimen kautta ja sitten tietokone onkin jo kiinni netissä. Toimii hienosti.

No entäs WP7-puhelimella? NO EI ONNISTU!! Kun ei puhelinta saa toimimaan yhdessä tietokoneen kanssa USB:n eikä Bluetoothin kautta, niin eihän tästä tule mitään.


** 5) Tekstiviestin lähetys tietokoneelta

Minulla on Linuxissa sovellus, joka osaa lähettää tekstiviestin Bluetoothilla tietokoneeseen yhteydessö olevan puhelimen kautta. Homma toimii Symbian-älypuhelimen kanssa. Mutta arvatkaas toimiiko se WP7:n kanssa? No miten se nyt onnistus, kun ei kerran Bluetooth-parin muodostaminen onnistu. GGGRRRR1!


Eli yhteenvetona:älypuhelinen käytöstä yhdessä Linux-tietokoneen kanssa:

Symbian:
* FOTA: TOIMII
* USB-massamuistitila: TOIMII
* MTP - valokuvien siirto: TOIMII
* MTP - musiikin siirto: TOIMII
* Bluetooth-tiedonsiirto: TOIMII
* Käyttäminen 3G-modeemina: TOIMII
* Tekstiviestin lähetys tietokoneelta: TOIMII

WP7:
* FOTA: EI TUETTU
* USB-massamuistitila: EI TUETTU
* MTP - valokuvien siirto: EI TUETTU
* MTP - musiikin siirto: EI TUETTU
* Bluetooth-tiedonsiirto: EI TUETTU
* Käyttäminen 3G-modeemina: EI TOIMI / EI TUETTU
* Tekstiviestin lähetys tietokoneelta: EI TOIMI / EI TUETTU

Anteeks nyt vaan, mutta WP7:n osalta tuo ei kyllä oikein vastaa sitä mitä älypuhelimelta odotan. Symbianin osalta homma toimii hienosti, joten on käsittämätöntä, että sitä ollaan korvaamassa WP7:llä, joka ei toimi alkuunkaan niin kuin sen pitäisi.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

26

22@
>
>"Selain ei ole vai yksi SOVELLUS, se on olennainen osa
>käyttökokemusta tälläiselle perus käyttäjälle"
>
>Juurikin näin, en minäkään selainta lukisi yhdeksi sovellukseksi,
>selain on yksi älypuhelimen kulmakivistä ja se on juuri se yksi
>suurimmista syistä miksi älyluureja ostetaan,

Älypuhelimissa Selain on yksi sovellus, se erottaa älypuhelimen peruspuhelimista.
Web selain on kuitenkin tärkeä sovellus, ja hyvä selain on osalle tarkeä osa laitteen valintaa.

WP tarjoaa vakiona varsin hyvää selainta ja osalle se on paljon tärkeämpää kuin ns älypuhelinominaisuudet.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

27

@12-27 yksi tykkää äidistä toinen tyttärestä.

Näytätte arvostavan puhelimessa niin vahvasti eri ominaisuuksia, ettei teidän ole mitään syytä keskustella siitä, onko WP parempi vai huonompi kuin Symbian.

Ihan varmasti Symbian on parempi kuin WP monellakin osa-alueella, ja toisin päin. Se, kumman kohdalla kokonaisuus on parempi riippuu ihan vain subjektiivisista osa-alueiden painotuksista.

Älkääkä nyt vain kukaan menkö sanomaan, että edustatte enemmistön mielipidettä. Ette edusta, eikä edusta kukaan muukaan.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

28

@25
> WP7:n näppis on täysin tunnoton, koska se ei anna minkäänlaista värinävastetta. 

Vaikka normaalilla tuntoaistilla varustetut yksilöt tuntevat milloin sormi koskettaa ruutua ja milloin ei, voi haptiikka oikein toteutettuna olla hyvä lisä kosketusnäytön käyttöön. Oikein toteutettu haptiikka ei ole perinteinen puhelinvibra. 

Minkäänlainen värinä tai sen puute ei tosin vaikuta pätkääkään kuvaamani ongelmaan. Jos Symbianin virtuaalinäppiksellä kirjoittaa "liian nopeasti", eli ei ehdi nostamaan edellistä sormea ylös ennen seuraavan laittoa alas, jää kyseinen painallus rekisteröimättä. Ja kuten voi arvata, sen jälkeen minkään valtakunnan autocorrect ei tilannetta enää pelasta. 

Multitouchin kanssa kyseistä ongelmaa ei ole, kaikki painallukset rekisteröityvät.  Autocorrectilla on siis paljon enemmän, ja etenkin parempaa, dataa tehdäkseen taikansa. 

> Belle on kuitenkin jo nyt erittäin hyvä, vaikka koetatkin kovasti muuta väittää. 

Erittäin hyvä verrattuna mihin, ja millä mittarilla? Onhan se todellakin paljon parempi kuin se kauheus, joka tuupattiin puhelimen mukana markkinoille, mutta valitettavasti se ei ole ainoa vertailukohta. 

> Et ole ilmeisesti edes vaivautunut kunnolla etsimään.

Niinpä niin, käyttäjän vika. 

> Olet ilmeisesti täysin kykenemätön ymmärtämään, että tottakai eri ikäiset sovellukset eroaa toisistaan, etenkin kun alustaa on uudistettu niin rankasti kuin on. 

En ole. Gravitya suositeltiin niiden kahden muun pettymyksen jälkeen, joten yritin sitä käyttää. Se ei ollut hyvä. 

> Olisiko sun mielestä sitten muka parempi estää vanhempuen socellusten toiminta? minusta ei olisi. 

En esittänyt mitään tällaista. Minusta olisi hyvä, jos "vanhemmatkin sovellukset" jaksaisivat päivittää käyttöliittymäänsä sulavasti ja toimisivat jokseenkin järkevästi. 

> Aivan sama koskee WP7; ää, jos sä ihan oikeasti luulet, että kaikki kehittäjät tulevat noudattamaan sen design guidelineja kaikissa sovelluksissa, niin sillon olet typerämpi kuin luulinkaan ja se on jo paljon.

Myös tuo on ihan jotain omaa kuvitelmaasi. 

> >  (noin neljä vuotta trolltechin ostosta) 

> Miten sä siitä neljä vuotta saat laskettua kun Nokia osti Trolltechin alkuvuodesta 2008 ja Belle julkastiin kesällä 2011, 

Noin kolme vuotta ja kahdeksan kuukautta trolltechin ostosta. Parempi? Ja sekin on ensimmäiseen puhelimeen, ei toteutuneeseen transitioon. 

> Sitäpaitsi kyllä tuon kokoluokan projektiin kuluu väkisin pari-kolme vuotta. 

Paitsi kun siinä kuluu noin neljä vuotta, transitio ryssitään ja kilpailijat vievät tuhkatkin pesästä. Ja ihan samassa onnistuttiin hinaamaan käsittämättömästi myös Maemon tapauksessa, jossa olisi pitänyt olla mahdollisuus liikkua paljon nopeammin (ei vastaavia taaksepäinyhteensopivuusongelmia). N900/Maemo5 shippasi noin kaksi vuotta Trolltechin oston jälkeen, pääosassa GTK.  (kuriositeettina, täsmälleen samaan aikaan, mutta nopeammin, konkurssin partaalla ollut Palm sai aikaan WebOS:n) 

Sen jälkeen ei sitten Nokialta tullutkaan mitään ennenkuin muut olivat jo puhdistaneet pöydän. 

> Ei noin isoa uudistusta voi mitenkään tehdä kuin sormia napsauttamalla, et ilmeisesti lainkaan käsitä mitä alustan siirtäminen [...] vaatii

En voi väittää käsittäväni sitä kunnolla, mutta eipä tainnut käsittää Nokiakaan kun sellaista alkoi yrittämään, tunnetuin seurauksin. 

> Tuleeko se saamaan päivitystä, sitä minä en Eli kuten sanoin jo aiemmin, älä esitä väitteitä sellasesta mitä et ymmärrä.tiedä. 

Ymmärrän onneksi erinomaisesti sen, että N8:n selain on edelleen paska (kuten sähköposti, tekstinsyöttö ja tyypilliset kolmannen osapuolen sovelluksetkin), ja näillä näkymin tulee sellaisena pysymään. Eikä minun tarvitse keksiä tekosyitä tosiasioiden kiertämisen.

> Mikä ihmeen ghetto, mitä hittoa nyt oikeen selität? 

Kielikuva. Jos termi on outo: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=ghetto

> Anteeksi nyt vaan,, mutta sinä olet idiootti. 

Tuskinpa vaan. Hetkinen, sinä kuitenkin pidät itselläsi oikeuden esittää väitteitä asioista joista et mitään tiedä? :)


Allaoleva oli vastaus jollekin toiselle, mutta menkööt nyt samalla:

> Sitäpaitsi läheskään kaikki älypuhelinten käyttäjät eivät pidä selainta niin tärkeänä kuin sanot. 

Lähde? 

> älypuhelimella tehdään paljon muutakin kuin vain surffataan webissä.

Aivan totta. Älypuhelimella seurataan mm. Twitteriä, ja klikataan siellä oleviin linkkeihin, luetaan irc:a ja klikataan siellä oleviin linkkeihin, saadaan sähköpostia, jopa html-postia, ja klikataan siellä oleviin linkkeihin. Jne. 

> Webbisivujen selailu on sitäpaitsi aina älypuhelimella kaikkea muuta kuin optimaalista, ja siihen sopii paljon paremmin tabletti, läppäri tai pöytäkone. 

Totta ja ihanan irrelevanttia, kunnes joku kaivaa ratikassa taskustaan pöytäkoneen jolla surffaa. 

Kun mobiiliselainta haluaa käyttää on aika harvoin mahdollista odottaa pöytäkoneelle. Mutta ehkäpä Nokia voisikin korvata selaimen softalla, joka vain lähettää kaikki linkit ennaltamääriteltyyn sähköpostiin. Käyttäjälle ne näytetään vasta optimaalisen selaimen ääressä! Tässäkö N8:n unelmaselain?


@26:
> Symbian: FOTA: TOIMII

Ai samalla tavalla kuin se toimi N8:n Belle-päivityksessä? Eli, ei toiminut ja työkalu on saatavissa ainoastaan Windowsille.

Vastaa
Mmikkis (vahvistamaton)

29

@25 "Webbisivujen selailu on sitäpaitsi aina älypuhelimella kaikkea muuta kuin optimaalista, ja siihen sopii paljon paremmin tabletti, läppäri tai pöytäkone. "

Älypuhelimella nettiselaus voi olla yllättävän mielekästä (kun ei ole muuta tarjolla), mutta siitähän sinä et symbian käyttäjänä mitään tiedä, tiedän kokemuksesta, olen selaillut nettiä E7:llä ja se kuten jonahan tuossa sanoi, se kokemus oli suoraansanottuna paskaa vaikka koitin operaakin, sekään ei toiminut niinkuin olettaisi sen toimivan (suorituskyky ei riittäny edes vertailussa omaan 2009 vuotena tulleeseen 3GS malliin). Olisiko jotain parempaa selainta tarjolla niin voin kertoa tästä kaverille? kaverini meinaan tuskaillu kuukaudesta toiseen kun E7 on niin surkea.

Mutta jos jatketaan tuosta aiheesta niin otetaanpa mukaan tosiaan tämä tablet asia, eli jo senkin puolesta on fiksua, että nokia siirtyy pois symbianista.

Esim itse ostin tämän uuden iPadin kuin koin jo puhelimella surffauksen ihan kohtuullisen mukavaksi ja huomasin surffaavani sillä esim tv:tä katsoessa mainostauoilla. Nyt sitten ajattelin että padi samaan on varmasti paljon mukavampi ja nyt surffaus onkin sitten mitä mukavinta jää usein pöytäkonekin taakse :)

Eli pointti on tässä siis, että nyt kun ihmiset ostelee lumioita ne varmaan todennäköisemmin ostaa sitten myös WP8 tms. tabletin ja suurella todennäköisyydellä nokian jos sellasta kokevat joskus tarvitsevansa, koska ne varmasti toimii hyvin yhteen, samalla tavalla kuin iPhone ja iPad.

Tulevaisuudessa nokialla saattaa siis olla mahdollisuus saada myös ne tablet rahat jos tekevät tabletin eikä tarvi kerätä rahaa pelkästään luureista. Mutta sen näyttää sitten aika miten WP8 tms tabletit otetaan vastaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

30

@30 mMikkis

> Älypuhelimella nettiselaus voi olla yllättävän mielekästä (kun ei ole muuta tarjolla), mutta

Ehkä, mutta hyvin usein webbiselaimen sijasta on mahdollista käyttää haluttuun tarkoitukseen tehtyä sovellusta, jolla saman asian saa tehtyä paljon mukavammin kuin millään webbiselaimella millään älypuhelinalustalla. etenkin kun webbisivut on pääsääntlisesti suunniteltu käytettäväksi suurinäyttöisillä tietokoneilla, sillon kun webbosivustosta on mobiiliversio se on useimmiten hyvin rajoittunut. Eli ei ole mikään ihme, että älypuhelimelle tarkoitukseen räätälöidyt sovellukset mahdollistavat saman asian tekemisen mukavammin kuin selaimella. Sovellukset voivat sitäpaitsi webbipalvelun hyödyntämisen ohessa samalla hyödyntää puhelimen ominaisuuksia kuten gps:ää ja yhteystietoja/kakenteria.

Älypuhelimen vahvuus piilee sovelluksissa, joten miksi pitää väkisin käyttää selainta, jos saman asian voi tehdö mukavammin ja kätevämmin nimenomaan älypuhelinkäyttöön tehdyllä sovelluksella.


> siitähän sinä et symbian käyttäjänä mitään tiedä

Ja siitähän sinä et yhtään mitään tiedä.


> tiedän kokemuksesta, olen selaillut nettiä E7:llä ja se kuten jonahan tuossa sanoi, se
> kokemus oli suoraansanottuna paskaa

Täyttä hölynpölyä, ainut mikä on paskaa on kommenttisi kuten tavallista. E7:n selain on aivan hyvä siihen, johon älypuhelinten selaimia pääsääntöisesti käytetään, eli satunnaiseen selailuun. E7:n selain ei ehkä ole maailman paras, mutta eipä ole minkään muunkaan älypuhelimen selaus. Minkään älypuhelimen selain ei ole erityisen optimaalinen laajamittasempaan webbiselailuun, ei edes iPhonen selain vaikka niin tunnutkin kuvittelevan. Jos vähänkin enemmän meinaa surffata webissä liikkeellä ollessaan, niin sillon tuskin on ongelma pitää läppäriä tai tablettia mukana laukussa, koska ne sopii webissä surffaamiseen paremmin kuin mikään älypuhelin.


> suorituskyky ei riittäny edes vertailussa omaan 2009 vuotena tulleeseen 3GS malliin

Täyttä hölynpölyä.


> Olisiko jotain parempaa selainta tarjolla niin voin kertoa tästä kaverille? kaverini
> meinaan tuskaillu kuukaudesta toiseen kun E7 on niin surkea.

Jos kuukaudesta toiseen itkenyt, niin veikkaampa ettei ole edes vaivautunut päivittämään sitä puhelimen ohjelmistoa. E7 on kaikikea muuta kuin surkea, toisin kuin esim iPhone jota fanitat. Vai pitääkö mun muistuttaa sua iPhonen puutteista?

> Mutta jos jatketaan tuosta aiheesta niin otetaanpa mukaan tosiaan tämä tablet asia, eli jo
> senkin puolesta on fiksua, että nokia siirtyy pois symbianista.

Hölynpölyä, aivan kuin ihmiset olisi niin aivottomia etteivät osaisi tehdä omia valintojaan ilman että heitä pitää pakottaa johonkin tiettyyn valintaan. No Applefanit voi tietty olla poikkeus.


> Eli pointti on tässä siis, että nyt kun ihmiset ostelee lumioita ne
> varmaan todennäköisemmin ostaa sitten myös WP8 tms. tableti

Jos WP7 ei olisi niin rajoittunut kuin se on, sillon tuskin olisi mitään ongelmaa laitteiden välisessä yhteensopivuudessa, sitä varten on kehitetty yleisiä standardeja joita noudattamalla yhteensopivuus saadaan aikaan. Jos nyt luit viestini WP7:n käytöstä Linuxin kanssa, niin siinä tuli jo monta asiaa mainittua. Itseasiassa moni niistä asioista koskee yhtälailla Windowsia ja OSX:ää kuin Linuxia. Esimerkiksi WP7 ei tue bluetooth-tiedostonsiirtoa, mediansiirtotilaa eikä usb-massamuistitilaa riippumatta siitä mikä käyttöjärjestelmä on sill'ä tietokoneella/laitteella jonka kanssa WP7-puhelinta yritetään käyttää. WP7 ei yksinkertaisesti tue näitä yleisesti käytettyjä tekniikoita.

On täysin älytöntä väittää, että on muka jotenkin hyvä asia ottaa käyttöön älypuhelimissa WP7, joka on erittäin rajoittunut yhteensopivuudeltaan ja liitettävyydeltään, ja sitten vielä WP7 tabletti, joka olisi todennäkösesti aivan yhtä rajoittunut. Kyllähän ne joo varmaan toimisi keskenään yhteen, mutta entäs yhteensopivuus muiden laitteiden kanssa? Veikkaampa, että se olisi edelleen täysin olematon.

Miten tollasta asiaa voi kukaan pitää hyvänä kuluttajalle? Ehkä se sopii applefaneille, jotka ovat jo tottuneet Applen alustojen sulkeutuneisuuteen, mutta muille notmaaleille käyttäjille tuollaisesta on merkittävää haittaa.

Om ,uös älytöntä väittää, että Symbianista luopuminen olisi muka jotenkin fiksua, jotta päästäisiin yllä kuvaamaani tilanteeseen. Ei todellakaan ole. Kuten siinä Linuxia ja WP7:tä käsittelevässä viestissäni sanoin Symbian toimii hienosti yksiin Linuxin. ja muidenkin alustojen kanssa, koska Symbian ei ole yhtä sulkeutunut kuin WP7 ja Symbian tukee esimerkiksi edellä mainittuja yleisesti käytettyjä tekniikoita.

Tokihan sukeutunut WP7 olisi varmaan kätevä pyrittäessä monopoliin, mutta onko sellainen muka kuluttajan edun mukasta? No ei ole.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

31

@29 Jonahan

>> WP7:n näppis on täysin tunnoton, koska se ei anna minkäänlaista värinävastetta. 
> Vaikka normaalilla tuntoaistilla varustetut yksilöt tuntevat milloin sormi koskettaa
> ruutua ja milloin ei

Kyse ei nyt ole siitä, että sormi tuntee näytön pinnan, moista ei luulisi tarvitsevan edes mainita. Kyse on siitä että käyttöliittymän pitää antaa tuntoaistiin perustuva palautte kun jotakin käyttöliittymäkomponenttia, kuten nappia, painetaan, koska muutoin käyttöliittymä on täysin tunnoton. Kosketusnäytöllä olevaa käyttöliittymäkomponenttia ja esimerkiksi napin painumista alas sitä painettaessa, ei voi tuntea sormissa ja siksi nykyään käytetään värinävastetta palautteen antamiseen käyttäjälle.


>,voi haptiikka oikein toteutettuna olla hyvä lisä kosketusnäytön käyttöön. Oikein
> toteutettu haptiikka ei ole perinteinen puhelinvibra. 

Miten niin muka ei ole? Värinävaste toimii itseasiassa varsin hyvin. Toki jokin esim Nokian kehittelemä Haptikos voisi olla vielä parempi, mutta nykyisellään värinävaste on paras älypuhelimissa käytettävissä oleva keino poistaa kosketusnäytön ongelmana oleva tunnottomuus.

Kun niin väität ettei värinävaste muka ole oikea tapa toteuttaa asia, niin viitsisitkö osottaa mulle yhdenkin puhelimen, jossa sama asia on toteutettu paremmin jollakin muulla lailla? Et muuten pysty, koska sellaista ei ole nykyään olemassakaan, tulevaisuudessa asia voi olla toki toisin, mutta nykyään on hyödynnettävä sitä tekniikkaa, joka on käytettävissä.


> Minkäänlainen värinä tai sen puute ei tosin vaikuta pätkääkään kuvaamani ongelmaan.

Se liittyy MINUN kuvaamaani ongelmaan, joka on se että WP7:n näppäimistö on tunnoton, ja tunnottomuus aiheuttaa aivan 100% varmasti virheitä kirjoitettaessa. Sinä koetat mustamaalata Symbianin näppistä ja minä vastasin siihen, että WP7:n tunnottomalla näppiksellä se vasta virheitä tuleekin. Kun näppäimistö ei anna mitään värinävastetta painalluksista, niin se tekee näppäimistln tunnottomaksi ja aivan 100% varmasti lisää virheiden mahdollisuutta merkittävästi.Sitäpaitsi WP7:n koko käyttöliittymä on aivan tunnoton, koska käytännössä mikään käyttöliittymäkomponentti ei anna värinävastetta siihen koskettaessa.


> Jos Symbianin virtuaalinäppiksellä kirjoittaa "liian nopeasti", eli ei ehdi nostamaan
> edellistä sormea ylös ennen seuraavan laittoa alas, jää kyseinen painallus
> rekisteröimättä. Ja kuten voi arvata, sen jälkeen minkään valtakunnan autocorrect ei
> tilannetta enää pelasta. 

Kyllä melkosen nopeaa saat kirjottaa, että saat moisen aikaan.

Jos näppis savuten kirjotat, niin miksi et sitten käytä Swypeä? Sillä kirjottaminen on erittäin nopeaa, ja Swype-näppistähän ei klikkailla, vaan sormea liu'utetaan näppistä pitkin, joten sun valitukseltasi multitouchista katoaa pohja pois. Suomenkielinen Swype-näppis on saatavilla myös Symbianille Nokia Storesta. Henkilökohtasesti en pidä Swypestä, mutta sillä sä voit kirjottaa paljon nopeammin kuin mikään multitouch sallii.


>> Belle on kuitenkin jo nyt erittäin hyvä, vaikka koetatkin kovasti muuta väittää. 
> Erittäin hyvä verrattuna mihin, ja millä mittarilla? Onhan se todellakin paljon
> parempi kuin se kauheus, joka tuupattiin puhelimen mukana markkinoille, mutta
> valitettavasti se ei ole ainoa vertailukohta

Erittäin hyvä verrattuna muihin älypuhelinalustoihin, esimerkiksi siihen sinun ihannoimaasi WP7:ään Annoin jo tässä ketjussa joukon esimerkkejä miksi Symbian on WP7:tä parempi älypuhelinalustana, mutta jos sä luulit että siinä oli kaikki niin erehdyt pahasti.

Koska sä tunnut niin haluavan kuulla asiasta, niin kunhan mulla jossainvaiheessa on aikaa siihen, niin aion kirjottaa pitkän blogikirjoituksen WP7:n puutteista Symbianiin nähden. Olen täysin kyllästynyt perusteettomaan WP7:n hehkuttamiseen ja Symbianin haukkumiseen. Minusta on korkea aika sanoa julkisesti kuinka pahasti totuutta vääristelevää moinen on.

Listasta tulee pitkä. Voisin jatkaa jo tässä ketjussa aloittamistani aiheista kuten WP7:n käyttöliittymästä, ja WP7:n liitettävyys- ja yhteensopivuusongelmista tietokoneen kanssa. Sutten voisi jatkaa vaikkapa WP7:n moniajon rajoittuneisuudesta, WP7:n asetusten ja kustomointimahdollisuuksien puutteellisuudesta, aloitusnäytön rajoittuneisuudesta, WP7:n unified filesysteemin aiheuttamista ongelmista muistikorteille ja miksi muistikorttipaikkoja ei tulla juuri näkemään WP7-puhelimissa, puutteista WP7:n muissa ominaisuuksissa kuten kuvagalleriassa ja viestiominaisuuksissa jne jne jne. Voisi myös esimerkiksi verrata saman asian tekevää QML-koodia Symbianille ja Silverlight -koodia WP7:lle. Varoitan jo valmiiksi, että WP7 faneilla ei tule olemaan hauskaa, etenkin kun sanomani tulee olemaan itse todettavissa käyttämällä Symbian Belleä ja WP7:ä rinnakkain.


>> Et ole ilmeisesti edes vaivautunut kunnolla etsimään.
> Niinpä niin, käyttäjän vika.

No siltähän se vaikuttaa. 


> En ole. Gravitya suositeltiin niiden kahden muun pettymyksen jälkeen, joten yritin
> sitä käyttää. Se ei ollut hyvä. 

Symbianille on monia muitakin Twitter-clienttejä kuin Gravity. En otsekään erityisemmin Gravitystä välitä sen omaperäisen käyttöliittymän takia, mutta se ei ole ainut vaihtoehto. Bellellekin on ehtinyt tulla nimenomaan sille tehtyjä clienttejä, joista tulee mieleen ekana Tweeties. Tweetiesin kehittäjä ei ole tehnyt siitä aivan Symbianin guidelinesien mukaista, mutta toisaalta Tweeties muistuttaa erittäin paljon muiden alustojen virallisia Twitter-clienttejä ja ilmeisesti se on tarkoitus ollutkin.


>> Olisiko sun mielestä sitten muka parempi estää vanhempuen socellusten toiminta?
>> minusta ei olisi. 
> En esittänyt mitään tällaista. Minusta olisi hyvä, jos "vanhemmatkin sovellukset"
> jaksaisivat päivittää käyttöliittymäänsä sulavasti ja toimisivat jokseenkin
> järkevästi. 

Tottakai vanhija sovelluksia uudistetaan, ja monista on jo tullutkin uudistettu versio Belle-tyylisellä käyttöliittymällä. Mutta et kai sä nyt realistisesti odota, että kaikki vuosien mittaan tehdyt sovellukset muunnettas hetkessä uutta käyttöliittymää käyttämään? Etenkin kun monet vanhat sovellukset n tehty AVKON:lla. Usein on helpompi tehdä kokonaan uusi Qt-sovellus korvaamaan vanhoja, ja niin on tehtykin.

Symbianille tulee jatkuvasti uusia Qt ja QML-sovelluksia ja se näkyy myös Nokia storen rajusti kasvavissa latausmäärissä.


>> Aivan sama koskee WP7; ää,
> Myös tuo on ihan jotain omaa kuvitelmaasi

Niin mikä on omaa kuvitelmaani, sekö että sama koskee WP7:ää, eli se, että sillekin tulee ja on jo tullut käyttökokemukseltaan hyvin kirjavia ja toisistaan merkittävästi eroavia sovelluksia, jotka eivät läheskään aina noudata WP7:n guidelineja? Ei se ole mitään kuvitelmaa, kyllä se on ihan tosiasia, samaa tapahtuu jokaisella alustalla. Kaikilla sunnuntai-koodareilla eu ole edes hajuakaan mistään guidelineista, ja osa taas rikkoo niitä ihan tietoisesti.


>>>  (noin neljä vuotta trolltechin ostosta) 
>> Miten sä siitä neljä vuotta saat laskettua kun Nokia osti Trolltechin alkuvuodesta
>> 2008 ja Belle julkastiin kesällä 2011, 
> Noin kolme vuotta ja kahdeksan kuukautta trolltechin ostosta. Parempi?

Ei, koska se ei edelleenkään pidä paikkaansa. Trolltech ilmoitti hyväksyneensä Nokian ostotarjouksen 28.1.2008. Symbian Belle julkastiin 24.8.2011. Eli Belle julkaistin hiukan alle 3 vuotta ja 7 kuukautta Trolltechin oston jälkeen, joka ei ole lähelläkään neljää vuotta, koaska vuodessa on 12 kuukautta jos et ole sattunut huomaamaan.


> Ja sekin on ensimmäiseen puhelimeen, ei toteutuneeseen transitioon. 

Symbian Belle julkaistiin, 24.8.2011. Symbian siis uudistui virallisesti silloin. Jos nyt transitiolla tarkotat Belle-päivitystä N8:lle, E7:lle jne, niin et kai sä nyt tosissasi odottanut, että vanhat älypuhelimet saisi päivityksen ennen uusia nimenomaan Belleä varten suunniteltuja älypuhelimia? Ei tietenkään. Belle suunnattiin tietenkin ensin uusille laitteille ja sitten päivityksenä vanhoille. Vanhemmille älypuhelimille sovittaminen on oma haasteensa ja se vaatii oman työnsä mukaanlukien testaus. Ota nyt huomioon, että Belle ei ole mikään pieni päivitys Annaan nähden.


>> Sitäpaitsi kyllä tuon kokoluokan projektiin kuluu väkisin pari-kolme vuotta. 
> Paitsi kun siinä kuluu noin neljä vuotta,

Toistan uudelleen sen mitä jo sanoin yllä. Trolltech ilmoitti hyväksyneensä Nokian ostotarjouksen 28.1.2008. Symbian Belle julkastiin 24.8.2011. Eli Belle julkaistin hiukan alle 3 vuotta ja 7 kuukautta Trolltechin oston jälkeen, joka ei ole lähelläkään neljää vuotta, koaska vuodessa on 12 kuukautta jos et ole sattunut huomaamaan.

Toivottavasti asia nyt meni perille ettei sitä enää tarvitse toistaa.


> transitio ryssitään ja kilpailijat vievät
> tuhkatkin pesästä. Ja ihan samassa onnistuttiin hinaamaan käsittämättömästi myös
> Maemon tapauksessa, jossa olisi pitänyt olla mahdollisuus liikkua paljon nopeammin
> (ei vastaavia taaksepäinyhteensopivuusongelmia). N900/Maemo5 shippasi noin kaksi
> vuotta Trolltechin ston jälkeen, pääosassa GTK.  (kuriositeettina, täsmälleen samaan
> aikaan, mutta nopeammin, konkurssin partaalla ollut Palm sai aikaan WebOS:n) 

Et ilmeisesti myöskään ole seurannut tarkasti Qt:n tuomista Symbianille ja Maemolle/MeeGolole, minä taas olen seurannut sitä alusta alkaen. Kunhan
ehdin, niin kirjoitan jossain vaiheessa pitkän viestin, jossa koetan helppotajuisesti selittää
sulle mitä kaikkea piti kehittää ja luoda ennenkuin Trolltechin ostaminen johti Bellen julkaisuun.

>> Ei noin isoa uudistusta voi mitenkään tehdä kuin sormia napsauttamalla, et
>> ilmeisesti lainkaan käsitä mitä alustan siirtäminen [...] vaatii
> En voi väittää käsittäväni sitä kunnolla, mutta eipä tainnut käsittää Nokiakaan kun
> sellaista alkoi yrittämään, tunnetuin seurauksin.

No siinä tapauksessa ei kyllä kannattas esittää väitteitä asiasta jota ei tunne. Huomaa, en moiti sua, jos ei ole seurannut tarkemmin asioita, ei voi tietää mitä kaikkea pinnan alla on tapahtunut. Mitä Nokiaan tulee, niin he aivan varmasti kyllä ymmärsivät projektin laajuuden. Kuten sanoin kirjotan pitkän viestin tähän liittyen kunhan ehdin.


>> Tuleeko se saamaan päivitystä, sitä minä en Eli kuten sanoin jo aiemmin, älä esitä
>> väitteitä sellasesta mitä et ymmärrä.tiedä. 
> Ymmärrän onneksi erinomaisesti sen, että N8:n selain on edelleen paska

Ei pidä paikkaansa minä en ole missään vaiheessa ole moista väittänyt, joten jospa et yrittäisu esittää omia mielipiteitäsi minun mielipiteinäni. N8:n selain ei ole millään tavalla paska, vaan aivan hyvä siihen mihin se on tarkoitettu eli satunnaiseen surffaamiseen liikkeellä oltaessa. Kuten olen jo monesti sanonut sulle, minkään älypuhelimen selain ei ole erityisen optimaalinen laajamittaisempaan webin käyttöön, ei iPhonen ei WP7:n eikä minkään muunkaan alustan selain.

Sitäpaitsi Nokia 808 PureView;n mukana tulee käsittääkseni uuden 8.x sarjan selain (tälläistä olen kuullut), tällähetkellä uusimmatkin käytössä olevat selaimet ovat 7.x sarjaa


> (kuten sähköposti, tekstinsyöttö ja tyypilliset kolmannen osapuolen sovelluksetkin),

Tuo on ihan täyttä hölynpölyä. Symbian Bellen sähköpostiominaisuudet ovat hyviä, Symbianille on PALJON erittäin hyviä kolmannen osapuolen sovelluksia.


> Eikä minun tarvitse keksiä tekosyitä tosiasioiden kiertämisen.

Sinähän juurikin teet niin.


>> Mikä ihmeen ghetto, mitä hittoa nyt oikeen selität? 
> Kielikuva. Jos termi on outo:..

No kyllä on melkoisen typerä kielikuva, eikä se edes millään tavalla kuvaa Nokia Storea.


> Hetkinen, sinä kuitenkin pidät itselläsi oikeuden esittää väitteitä asioista joista
> et mitään tiedä? :)

Paraskin puhumaan


>> Sitäpaitsi läheskään kaikki älypuhelinten käyttäjät eivät pidä selainta niin
>> tärkeänä kuin sanot. 
> Lähde? 

Jospa itse antasit lähteen, jossa todistetaan, ei siis pelkästään väitetä, että asia olisi toisin kuin sanoin. Itseasiassa verkkopalvelujen käyttöön tehtyjen sovellusten suosio kertoo, siitä, että erittäin suuri osa käyttäjistä käyttää webissä olevia palveluita hyödyntämään räätälöityjä älypuhelinsovelluksia mieluummin kuin käyttäisivät puhelimen webbiselaimella samaa palvelua webbiversiona, joka on suunniteltu pääasiassa suurinäyttöisiä tietokoneita varten. Ja ihan sama koskee jokaista älypuhelinalustaa, ei pelkästään Symbiania. Ylipäätänsä sovellusten suosio älypuhelimilla osottaa sen, että webbiselaimen käyttö on vain yksi tapa käyttää älyouhelinta eikä edes se tärkein kuten väität. Älypuhelimen vahvuus on nimenomaan sovelluksissa.


>> älypuhelimella tehdään paljon muutakin kuin vain surffataan webissä.
> Aivan totta. Älypuhelimella seurataan mm. Twitteriä, ja klikataan siellä oleviin >
> linkkeihin, luetaan irc:a ja klikataan siellä oleviin linkkeihin, saadaan
> sähköpostia, jopa html-postia, ja klikataan siellä oleviin linkkeihin. Jne

Älypuhelimella käytetään joo irc;ä ja twitteriä, omilla sovelluksillaan. Itsekin
käytän niitä. Käytöstä suurin osa on jotain ihan muutra kuin webbilinkkien
klikkailua.

Alla on lisää esimerkkejä älypuhelimen käytöstä, joka ei vaadi webbiselainta. Itse käytän omaa Symbian -älypuhelintani kaikkiian alla oleviin tarkoituksiin ja paljoon muuhunkin:

Älypuhelinta käytetään omilla sovelluksillaan myös esim Skypepuheluihin, navigoimtiin, mp3-musiikon kuunteluun, nettiradioiswn ja spotifyn kuunteluun, podcastien kuunteluun ja katseluun, elokuvien ja videoiden paikalliseen katseluun, elokuvien vuokraukseen Voddlerilla, Youtube-videoiden katseluun (CuteTube), lähiverkon käyttöön vpn:llä, ssh-yhteyksien käyttöön, kävelylenkkien tallennukseen Sportstrackerillä, valokuvien ja videoiden kuvaamiseen, Qik:llä videoiden kuvaamiseen ja, strriimaamiseen livenä nettiin, sähköpostien ja tekstiviestien lukemiseen ja kirjoittamiseen, äänikirjojen kuunteluun, yle areenan tv-uutisten ja tv-ohjelmien katseluun, musiikkin tunnistamiseen Shazamilla, lähellä olevien ruokapaikkojen ja muiden palvelujen löytämiseen esim Nokia Maps Suitella, ns Check-in kirjautumiseen (foursquare jne). säätietojen selvitykseen, hotellihuoneen varaamiseen, ostoslistojen hallintaan, pizzan tilaamiseen ja täytteiden valintaan, taksin tilaamiseen, valuuttakurssimuunnoksiin ja valuuttakaupan myynti/osto hintojen selvitykseen (Forex), lentojen lähdöistä muistuttamiseen, kaupunkioppaiden tutkimiseen, julkisen liikenteen reittiopaan käyttämiseen, tiedostojen siirtämiseen ja jakamiseen, dropboxin käyttämiseen, facebookin ja linkedin käyttämiseen, dokumenttien ja esitysten käsittelyyn toimistosovelluksilla, pikaviestimien käyttöön, muistiinpanojen tekemiseen, kalenterimerkintöjen ja muistutusten hallintaan, Wordpress blogiin kirjoittamiseen, pelaamiseen, maikkarin, iltasanomien ja hesarin uutisten lukemiseen, valokuvien ja videoiden jakamiseen lähiverkkoon, puhelimen käyttämiseen pienenä tietokoneena (älypuhelin + hdmi-kaapeku + televisio/monitori + bluetooth-näppis + usb-hiiri (usb-otg -tuen ansiosta)), pelaamiseen / vudeoiden katseluun isolta näytöltä(älypuhelin + hdmi-kaapeku + televisio/monitori), valokuvien ja videoiden muokkaukseen puhelimessa, valokuvien ja videoiden geotaggaukseen kartalla näyttämistä varten, , älypuhelimenn nettiyhteyden jakamiseen tietokoneelle, ruokareseptien hallintaan, salasanojen hallintaan, nykyisen sijaintini välittämiseen kavereille, tähtitaivaan kohteiden löytämiseen ja tunnistamiseen, omien sovellusten testaamiseen, musiikin scrobblaamiseen Last.fm palveluun, tekstiviestien lähettämiseen tietokoneelta, dokumenttien ja valokuvien tulostamiseen suoraan puhelimesta HP;n tulostimelle, tuntemattomasta numerosta tulevan soiton soittajan selvittämiseen, musiikin ostamiseen, tietokoneen etäohjaukseen, tietokoneella olevan VLC-videosoittimen ohjaamiseen, tietokoneen työpöydän etäkäyttöön (remote desktop client), tuetokoneella pyörivien openoffice/poweroiubt -esitysten ohjaamiseen, puhehuluiden tallentamisee, audiotallenteiden tekemiseen, viihde-elektroniikan kauko-ohjaamiseen, MPD-musiikiisoittimen etäohjaukseen jne jne

... Ja paljon paljon paljon muuta, jota ei nyt tullut tässä listattua. Tussa oli vasta pieni murto-osa kaikista niistä asioista, joihin itse Symbian-älypuhelintani käuyän, ja YKSIKÄÄN noista käyttötavoista ei vaado puhelimen webbiselaumen käyttämistä, koska jokaiseen noista käyttötavoista löytyy sopivia sovelluksia yllin kyllin.


>> Webbisivujen selailu on sitäpaitsi aina älypuhelimella kaikkea muuta kuin
>> optimaalista, ja siihen sopii paljon paremmin tabletti, läppäri tai pöytäkone. 
> Totta ja ihanan irrelevanttia, kunnes joku kaivaa ratikassa taskustaan pöytäkoneen
> jolla surffaa. 

No johan osas taas olla harvinaisen tyoerä kommentti, eikä tuo edes muuta asiaa miksikään.


> Kun mobiiliselainta haluaa käyttää on aika harvoin mahdollista odottaa pöytäkoneelle.

Ehkä, mutta hyvin usein webbiselaimen sijasta on mahdollista käyttää haluttuun tarkoitukseen tehtyä sovellusta, jolla saman asian saa tehtyä paljon mukavammin kuin millään webbiselaimella millään älypuhelinalustalla. etenkin kun webbisivut on pääsääntlisesti suunniteltu käytettäväksi suurinäyttöisillä tietokoneilla, sillon kun webbosivustosta on mobiiliversio se on useimmiten hyvin rajoittunut. Eli ei ole mikään ihme, että älypuhelimelle tarkoitukseen räätälöidyt sovellukset mahdollistavat saman asian tekemisen mukavammin kuin selaimella. Sovellukset voivat sitäpaitsi webbipalvelun hyödyntämisen ohessa samalla hyödyntää puhelimen ominaisuuksia kuten gps:ää ja yhteystietoja/kakenteria.

Älypuhelimen vahvuus piilee sovelluksissa, joten miksi pitää väkisin käyttää selainta, jos saman asian voi tehdö mukavammin ja kätevämmin nimenomaan älypuhelinkäyttöön tehdyllä sovelluksella.

Symbianin selain on aivan hyvä satunnaiseen surffaukseen, jota suurin osa webin käytöstä puhelimella on. Ehkä selain ei ole maailman oaras, mutta eipä ole minkään muunkaan älypuhelimen selain. Jos oikeasti meinaa surffata enemmän liikkeellä oltaessa, niin sillon tuskin tabletin tai läppärin kuljettaminen laukussa on mikään ongelma.


> Mutta ehkäpä Nokia voisikin korvata selaimen softalla, joka vain lähettää kaikki
> linkit ennaltamääriteltyyn sähköpostiin. Käyttäjälle ne näytetään vasta optimaalisen
> selaimen ääressä! Tässäkö N8:n unelmaselain?

Et tainnut tulla oikeen ajatelleeksi asiaa loppuun, nimittäin moinen sovellus voisi oikeasti olla varsin kätevä. Esimerkiksi mainitsemasi irc:ssä jaetut linkit erittäin harvoin on niin tärkeitä, että niitä tarvitsi heti paikalla katsoa.


>> Symbian: FOTA: TOIMII
> Ai samalla tavalla kuin se toimi N8:n Belle-päivityksessä? Eli, ei toiminut

Älä vääristele asioita, miten niin muka ei toiminut? Belle päivitys ei ollut saatavilla FOTA:n kautta sen takia, että se oli niin suuri uudistus Annaan nähden, kyse ei ollut mistään tavallisesta päivityksestä vaan koko alusta myllättiin niin perusteellisesti, että päivittäminen oli parempi hoitaa noin kuin se hoidettiin. Sitäpaitsi Belle-päivitys oli niin suuri, että sen lataaminen langattoman verkon kautta olisi saattanut kestöö turhan kauan.


> ja työkalu on saatavissa ainoastaan Windowsille.

Mikä työkalu? Jos nyt tarkotat Nokia Suitea. niin onhan se saatavilla vain Windowsille, mutta sitä tarvitaankin erittäin harvoin, koska päivityksistä 99.9% on asennettavissa FOTA:n kautta. Belleen päivittäminen oli itseasiassa muistaakseni ensimmäinen kerta kun olen Nokia Suitea tarvottiin päivitysten asentamiseen siitä alkaen kun Nokia 5800 XPressMusiciin tuli FOTA-tuki vuosia sitten.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

32

@ Jonahan, mMikkis

Mulla ei ole nyt enempää aikaa leikkiä teidän WP7- ja iPhone-fanien kanssa.

Olen menossa englantiin ja ennen sitä haluan ehtiä koodaamaan erään älypuhelinsovelluksen siihen pisteeseen, että sitä voidaan testata Lontoossa. Olin viimeeksi englannissa joulukuussa, ja olen menossa sinne taas aivan lähiaikoina.

Joten jospa menisitte vaikka ulos hiekkalaatikolle leikkimään, siellä voitte riidellä keskenänne siitä kumpi käyttää lapiota ja kumpi hiekkakakkumuottia, tai vaikkapa siitä onko tähden vai ankan muotoinen hiekkakakku designiltään ylivertaisesti parempi ja kumman muotin käyttäminen on sulavampaa.

Itselläni on tosiaan tärkeämpää tekemistä kuin leikkiä teidän kanssa.

Ainiin, meinaspa unohtua mainita. että... se sovellus,jota on tarkotus testata Lontoossa, on Symbianille tehty Qt-sovellus.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

33

@34

En noin yleisesti viitsi vastata, koska et ole ilmeisestikään ymmärtänyt mitä minä olen, tai joissakin tapauksissa edes sinä itse olet, aiemmin kirjoittanut. Mutta yritetään vääntää vielä rautalankaa parista asiasta. 

> Kun näppäimistö ei anna mitään värinävastetta painalluksista, niin se tekee näppäimistln tunnottomaksi ja aivan 100% varmasti lisää virheiden mahdollisuutta merkittävästi

Jos nyt miettisit edes hetken mistä puhut etkä vain julistaisi vibran ilosanomaa. 

Jos ruudulla on selkeästi erillisiä nappeja, eikä tap downissa annettu visuaalinen vaste ole jostain syystä riittävä, voi karkea vibrakin olla hyödyllinen lisäinformaatio kertomaan, että nappiin on osuttu. 

Virtuaalinäppäimistö ei kuitenkaan ole tällainen tapaus. Sen tap target on noin kolmannes ruudusta. Minne tahansa sinne osuu, painuu tasan yksi nappi alas, värinä siis antaa täsmälleen saman tiedon kuin sormen pää. Sormen lokaatio määrittää valitun kirjaimen, värinä ei paranna tarkkuutta, eikä tuntumaa, yhtään, ei varmaan merkittävästi huononnakaan. 

Hyvän fyysisen mobiilinäppäimistön tuntuma on parempi kuin virtuaalinäppäimistön. Se tarkoittaa sitä, että käyttäjä voi tuntea napit, ennen painallusta ja sen aikana, korjata painalluksensa kohtaa tai tietää pelkän tuntoaistin perusteella tehneensä virhepainalluksen. Tavallinen vibra ei pysy mihinkään noista asioista, Immersionin vibralla, tai Sensegin haptiikkakalvolla, se voinee olla mahdollista, ainakin osin. 

Toisaalta taas jokseenkin satunnaisen merkkien puuttuminen heikentää tarkkuutta merkittävästi. Mutta tätähän sinä et halua tunnustaa, koska Symbianin metodi niitä ilmiselvästi hukkaa, eikä siinä voi olla mitään vikaa sinun maailmassasi. 

Swype on koitettu useammalla puhelimella, mutta ei toimi kauhean hyvin suomeksi. Englanniksi se on huimasti parempi kuin N8:n normaalinäppis. Kirjoitan kuitenkin mielummin, ja nopeammin, esimerkiksi N9:n tai iPhonen kaltaisella kunnollisella multitouch-näppiksellä. 

Ja kuten selaimenkin tapauksessa, "koodaa itse parempi" tai "asenna storesta kunnollinen" ei ole hyvä tekosyy nykytilaan. Pikemminkin ne kertovat karua kieltään alustan ongelmista. Argumentti "ihan sama miten se toimii, kunhan nyt saadaan ruksi ominaisuusmatriisiin, desktopilla se on kuitenkin optimaalisempaa" kertonee sitten enemmän Miksun 90-lukulaisesta käsityksestä mobiililaitteista, valitettavasti.

> Et tainnut tulla oikeen ajatelleeksi asiaa loppuun, nimittäin moinen sovellus voisi oikeasti olla varsin kätevä. Esimerkiksi mainitsemasi irc:ssä jaetut linkit erittäin harvoin on niin tärkeitä, että niitä tarvitsi heti paikalla katsoa.

Olen ajatellut asiaa vähintäänkin riittävästi, koska käytän tuollaista palvelua päivittäin. Instapaper on mainio palvelu, mutta EI missään tapauksessa hyvän selaimen korvike. Ennemminkin se voisi olla hyvän selaimen ominaisuus. 

> > Hetkinen, sinä kuitenkin pidät itselläsi oikeuden esittää väitteitä asioista joista et mitään tiedä? :) 
> Paraskin puhumaan 

Sinä moitit minua perusteettomasti asiasta X, syyllistyt sitten samaan potenssiin kaksi, etkä tunnu edes ymmärtävän tilanteen koomisuutta. Hyvin menee :)

@35
LOL

Vastaa
delic
delic

34

Kuten näkee viimiseimmistä miksun kommentista niin mielestäni tämä keskustelu on turhaa.

Toiset vaan arvostaa toisia asioita ja toiset vaatii luurilta toisissa asioissa enemmän kun toiset.

Jos miksun mielestä Nokian symbian selain on hyvä ja varsin riittävä niin sitten on. Se ei kuitenkaan poista sitä että mun mielestä se on surkea ja aina ollut. Kuten olen sanonut, että tuollaista suorituskykyä selaimesta mitä symbian 3 toi markkinoille ei olla esim iOS maailmassa nähty no ei varmaan iPhone 2008 julkaistun iPhone 3G:n jälkeen ja se kertoo paljon se.

Yleisesti symbian 3 selaimia on haukuttu lähes joka arvostelussa ja lehdessä. On se kummaa, ku miksuh kuitenkin sanoo, että se on varsin hyvä? Kumma että se ei sitten muille riitä?

Tämä ei vaan mene mun jakeluun ei sitten millään. About kaikki jotka on siirtyneet symbian luureista eteenpäin ovat kehuneet miten hienosti selain voi toimia ja mitä kuraa se oli symbianissa.

Oikeastaan miksuh oli jo ensimmäisen symbian 3 selaimen kanssa sitä mieltä että se on oikein hyvä ja se on oikein riittävä jne. että minä vain mustamaalaan Nokiaa ym roskaa, vaikka se oli silloinkin täyttä roskaa, mielestäni tämä kertoo kaiken.

Kai kaikki on hyvää ennenkuin tottuu parempaan tai näkee parempaa? en kyllä käsitä miksi juuri kukaan haluaisi vaihtaa WP7/iOS/android nettiselainkokemusta takaisin symbianin vastaavaan.

Voisin tästä heittää esimerkkinä uuden iPadin eli siitä kun ei tiedä paremmasta. En ole koskaan kokenut omaa tietokoneen näyttöä mitenkään epätarkkana. Nyt kun käytössä on uusi iPad niin kyllä vaan kovin huonolta alkaa näyttämään tämä oma näyttö mitä enemmän tuota iPadia käyttää ja tekisi mieli lähteä näyttökaupoille :)

@35 Toivottavasti kuitenkaan et ole itse sitä koodia kirjoittanut, meinaan jos siellä on yhtä paljon kirjoitusvirheitä kuin aina kommenteissasi niin tuskin häävisti toimii, mutta toivotaan parasta.

PS vaihdoin nimen takaisin Mmikkiksestä delicciin koska huomasin, että rekisteröidyllä nikillä on etuja eikä tuonne toisaalle voi toisaalta edes kirjoittaa ilman rekisteröintiä.

Vastaa
Tiina Koo (vahvistamaton)

35

@
Jonahan
mMikkis,
d elic

Kuulkaas nyt, teidän oikeasti kannattas kuunnella miksuhia, eikä yrittää kokoajan väittää vastaan joka asiassa. Tuntuu siltä, että haraatte vastaan ihan itsepäisyyttänne, koska miksuh tukee Symbiania, ja koska hän on arvostellut teidän rakasta puhelintanne. Jotenkin on vaikea ymmärtää teidän asennettanne, oletteko tuollaisia livenä netin ulkopuolellakin?
miksuhin kommentit on kuitenkin täyttä asiaa, pidätte sinä siitä tai ette

Muuten Jonahan. Sinä vain valitit Symbianin Twitter-sovelluksista, ja pelkästä valittamisestahan ei ole mitään apua kenellekään. miksuhin kommentista puolestaan oli oikeasti apua mulle. miksuh suositteli Tweeties Twitter-sovellusta. Itse en ollut siitä aiemmin kuullut, ja siksii asensin sen kokeeksi hetki sitten.

miksuhin vinkki oli tosi hyvä, tämä on oikeesti hyvä twitter-sovelus, ja kuten miksuh sanoi tämä on tosi samanlainen kuin Androidin ja iiPhonen Twitter-sovellukset. Tää Tweeties toimii myös tosi hyvini, kuten kaikki uudet sovellukset Symbianille joita oon kokeillut Belleen..

Löysin pari Tweeties -arvostelua ja kuvia siitä, tällänen se on
http://www.allaboutsymbian.com/reviews/item/14038_Tweeties.php
http://www.n8fin.com/nopea-twitter-sovellus-tweeties-v-1-0-0/

Vastaa
Ax__man (vahvistamaton)

36

Kylläpäs on hektistä vääntöä :)

Omasta mielestäni älypuhelimen käytön kannalta tärkeintä on intuitiivinen ja sulavasti toimiva käyttöliittymä sekä riittävän kattava ja laadukas "ekosysteemi".

Tällä hetkellä Applella on kehittynein ekosysteemi ja vaikka iso osa iOS appsesta on pelkkää kuraa, tehdään myös parhaat (IMO) hyötysoftat iOS -laitteille. Mm. itselleni tärkeimmät sovellukset (RSS -lukija, Linkedin, Facebook, Twitter, IRC yms. SoMe -sovellukset) löytyvät kyllä kaikille alustoille, mutta laatu vaihtelee suuresti.

Viime aikoina olen huomannut, ettei tuo alustan avoimuus ja säätäminen ole kovinkaan iso juttu omassa käytössäni. Puhelimeen siirtyy musiikit ihan sujuvasti apusovelluksellakin tai sitten pistän kaiken pilveen ja käytän sieltä - ei tuo paikallinen muisti ole oikeasti nopeiden data yhteyksien aikana pakollinen.

Jos voisin valita tän hetken valikoimasta parhaan kokoelman, niin valitsisin WP 7.5 käyttöliittymän, iOS:n sovellukset ja Android -laitteiden raudan. Mutta eipä tällaista komboa vielä löydy.

Mutta kun ei löydy, niin käyttelen sitten sopivasti vähän kaikkia laitteita sekaisin, etenkin kun työ vaatii perehtymistä kaikkiin yleisimpiin mobiilialustoihin.

Nyt taloudesta löytyy: Lumia 800 (kotipuhelin), E7 ja Apple 4s (Työ) sekä osin työkäytössä oevat iPad ja Android -tabletti.

Suunta on mobiililaitteissa on mielenkiintoinen - varsinkin kun muistelee mistä ollaan tultu tähän päivään (vai kuka muistaa Nokian 110 tai Ringo -puhelimet?).

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

37

39@
>Omasta mielestäni älypuhelimen käytön kannalta tärkeintä on
>intuitiivinen ja sulavasti toimiva käyttöliittymä

Käytettävyys on tärkeää, ei tietenkään mikään älypuhelimen yksinoikeus. Puhuit intuitiivisesta, se kai juurkin se millä WP pyrkii erottuun.

>sekä riittävän kattava ja laadukas "ekosysteemi".

Juu, Valmistajalle ja markkinointikoneistolle tärkeä, mutta se on kaksiteräinen miekka, eli se on ensisijaisesti väline millä asiakasta kyykytetään.

Eli kattava ja laadukas ekosysteemi on tarpeen valita vain sen takia että sellainen on luotu. josta seuraa se että asiakas jotuu valitsemaan ekosysteeminsä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

38

@38

Kyllä, myös netin ulkopuolella arvostan faktoja ja käyttöliittymien laatua. En myöskään pidä keskustelutyyilistä, etenkään netin ulkopuolella, joka sisältää lapsellisia hiekkalaatikkoviittauksia ja toistuvia perusteettomia toisen keskustelijan vähättely- ja mustamaalausyrityksiä.

Myös vääntö kuinka Qt-UI:n tulo Symbianiin 3v 7kk:ssa onkin ihan eri juttu kuin "noin 4 vuotta", oli käsittämätön. Etenkin kun muutamalla kuukaudella ei ole tuossa tapauksessa mitään väliä. Ollakseen kilpailukykyinen olisi *transitio* pitänyt suorittaa jo pari vuotta sitten. Siinä utopiassa Nokian ratkaisut noin vuosi sitten olisivat olleet aivan toiset. On selvää, että Nokialla joko arvioitiin projektin kesto alakanttiin tai arvioitiin markkinatilanne aivan väärin: Apple ja etenkin Android yllättivät Nokian housut kintuissa ja Elop oli pakko kutsua saneerausjohtajaksi.

Myönnän virheeni olettaessani, että alan ammattilainen voisi nähdä selvistä esimerkeistä, että edes tietyt perusasiat eivät ole vieläkään, puhumattakaan parin vuoden takaisesta, "riittävän hyvin" Symbianissa. Video Bellen selaimen toiminnasta tai rautalanka virtuaalinäppäimistön monikosketuksen eduista olivat aika kiistämättömiä. Mutta toisaalta, jos Symbian-ammattilaisten käsitys mobiililaitteiden riittävästä käyttökokemuksesta ja käyttötilanteista on tuo, selittää se monta asiaa, mutta en nyt ala yleistämään yksittäisen henkilön perusteella.

Omissa silmissäni Symbianin kohtalo oli sinetöity loppusyksyllä 2010, kun ZTE:n Android-halpismalli Blade tuntui kameraa lukuunottamatta paremmalta (nopeampi, sulavampi, modernimpi, integroidumpi) kuin monta kertaa kalliimpi Nokian huippumalli N8. Nokialla tultiin samaan johtopäätökseen viimeistään helmikuussa 2011, oletettavasti jo huomattavasti aiemmin, mutta siitä ei vaan julkisesti puhuttu.

Vastaa
delic
delic

39

Kävin muuten viikonloppuna kaupassa testaamassa lumia 800 elisaliikkeessä. Luurin kotinäyttö tahmasi ja tökki aika ikävästi. Vaivaako Windows phonea sama ongelma mikä pöytä windowssia? eli luuri hidastuu käytössä huomattavasti ja joskus ollaan siinä pisteessä, että pakko vain asentaa uusiksi kaikki.

Eihän lumia ole edes kauaa ollut kaupassa ja toimi heikosti, sama homma oli jo viimevuonna testaamallani htc titan luurilla joka myös siis WP7 luuri.

Tiedän kyllä, että windows phone toimii paketista vedettynä erittäin sulavasti joten olikin ikävä huomata mitä noinkin vähäinen aika tekee WP7 käyttikselle.

Vertailun vuoksi en ole nähnyt kaupassa yhtäkään tökkivää iPhonea, ne esittelykappaleet ovat aina toimineet täydellisesti. Enkä ole myöskään ajankuluessa huomannut mitään näkyvää hidastumista iPhonessa.

Jos olisin nokia käskisin tyhjentämään/vaihtamaan noita testiluureja about 1-2kk ajan välein. Meinaan se lumia mitä testasin elisa liikkeessä ei todellakaan antanut luurista hyvää kuvaa eikä ollut sellainen mitä se on laatikosta otettaessa.

Onko WP7 käyttäjille käynyt vastaavaa, kun on ollut muutaman kuukauden käytössä luuri?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja