Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian kipupisteet: Eurooppa ja Kiina -- Elop lupaa uudistusta S40:een

22
Manu Pitkänen

Nokian kipupisteet: Eurooppa ja Kiina -- Elop lupaa uudistusta S40:een
Nokia on julkaissut tammi-maaliskuun osavuosikatsauksen, josta saatiin tietoa jo viikko sitten negatiivisen tulosvaroituksen muodossa.

Elopin mukaan yhtiö on ylittänyt odotuksensa Yhdysvalloissa, eli Lumia-malliston lanseeraus rapakon toisella puolella on lähtenyt erinomaisesti käyntiin. Samaan aikaan Nokialla on ongelmia vanhalla mantereella, jossa se on perinteisesti pärjännyt. Ongelmalliseksi alueeksi Elop mainitsee Britannian. Ongelmia on ollut myös peruspuhelinten kanssa, jotka ovat olleet niin ikään Nokian vahvinta aluetta. Elopin mukaan Nokian on kiihdytettävä Windows Phone -strategian aikataulusta ja uudistettava S40-ohjelmistoalusta.

Edullisempien hintaluokkien matkapuhelinmarkkinat käyvät läpi rakennemuutosta, jossa täysin kosketusnäytölliset puhelimet haastavat perinteiset matkapuhelimet. Tästä muutoksesta johtueen jatkamme tarkkaan harkituilla toimenpiteillä Series 40 -ohjelmistoalustan uudistamista ja suunnittelemme tuotevalikoiman vahvistamista vuoden 2012 toisen neljänneksen aikana. Investoimme Mobile Phones -yksikköömme tavoitteena tuotetarjonnan aukkojen täyttäminen.
Selvin romahdus on tapahtunut Euroopassa ja Kiinan alueella, jossa Devices and Services -osaston laitetoimitukset putosivat viime vuoden 23,9 miljoonasta kappaleesta yhdeksään miljoonaan (Q4/2011: 14,7). Euroopassa toimitukset putosivat 23,4 miljoonasta 15,8 miljoonaan kappaleeseen (Q4/2011: 25,3 miljoonaa). D&S:n liikevaihto Pohjois-Amerikassa kasvoi viime vuoden lopusta 75 prosentilla.

Peruspuhelinten keskihinta putosi vuoden takaisesta lähes viidenneksellä 33 euroon. Älypuhelinten keskihinta putosi vain kaksi prosenttia 143 euroon.

Nokian liiketappio vuoden alussa oli 260 miljoonaa euroa (ei-IFRS). Liikevaihto putosi yli 10 miljardista seitsemään miljardiin.Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (22)

Anonyymi käyttäjä
ghuuut (vahvistamaton)

1

Täysi floppi nuo Windows Phone -puhelimet.

"Nokia on myynyt Yhdysvalloissa 600 000 puhelinta tammi–maaliskuun aikana, paljastui yhtiön osavuosikatsauksesta."

Vastaa
IlariJ
IlariJ

2

Eiköhän pikemminki itse firman pitäisi luvata uudistusta ja "lahjoittaa" Eloppi vaikka Applelle, olisi mielenkiintoista testata kuinka kauan iFanien usko kestäisi..!

Vastaa
delic
delic

3

Tässä olis vähä uutisia EFloppi nimimerkille

"Nokian älypuhelinyksikön (Smart Devices) liikevaihto supistui tammi-maaliskuussa yli puolella 1704 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 3528 miljoonasta eurosta.

Raju pudotus johtui Nokian mukaan ensisijaisesti Symbian-laitteiden merkittävästi alentuneesta kappalemääräisestä myynnistä. Symbianin myyntiä ovat syöneet kilpailevat älypuhelinalustat, jotka ovat "edenneet voimakkaasti" suhteessa Symbian-laitteisiin, yhtiö kertoo osavuosikatsauksessa.

Älypuhelinliiketoiminnan kannattavuudesta kertova bruttokateprosentti laski 15,6 prosenttiin vuodentakaisesta 28,9 prosentista"

Eli kuten odotettua, symbian älyluurit ei mene hyvin kaupaksi ja syyt on sanottu moneen kertaan.

Vastaa
Minimum
Minimum

4

Mielestäni (huom. mielipide,ei fakta) Nokian syöksykierre ei johdu Symbianista sen enempää kuin Windowsistakaan. Ykköspaikalla oltiin tyytyväisiä liian kauan. Kilpailijat ottivat kiinni ja menivät ohi. Tällä hetkellä paluun kärkeen estää liian pitkä matka piirustuspöydältä kuluttajalle. Innovaatioita löytyy, mutta siinä vaiheessa kun ideat konkretisoituvat ovat ne jo kilpailijoihin nähden vanhoja (lukuunottamatta ehkä kameroita). Ikävä kyllä en enää näe, että Nokiasta olisi enää edes haastajaksi. Tämän sanon haikein mielin sillä haluaisin vielä joskus ostaa Nokian joka peittoaa kilpailijansa joka osa-alueella.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
EFloppi (vahvistamaton)

5

@3 delic

Itsellesi tiedoksi se, että Nokia myi vuoden ekalla neljänneksellä noin 11.9 miljoonaa älypuhelinta, joista vain noin 2 miljoonaa oli WP7-puhelimia. Joten loput n. 10 miljoonaa myytyä älyouhelinta olivat enimmäkseen Symbian-älypuhelimia, toki joukossa oli myös jonkin verran MeeGoa ajavia N9-älypuhelimia mutta niiden menekki on kokoajan ollut Symbiania selvästi alempi johtuen ihan jo siitäkin, että N9 on Nokian ainut MeeGo Harmattan puhelin.

Eli siis WP7 älypuhelimia myytiin noin 2 miljoonaa, ja Symbian-älypuhelimia lähemmäs 10 miljoonaa. Ja sinä väität, että nimenomaan Symbian-puhelimet myisi huonosti? Eiköhän ne ole ne WP7-puhelimet jotka ei mene kaupaksi.

Symbian-älypuhelinten menekin lasku johtuu sitäpaitsi ennenkaikkea Elopin uudesta strategiasta eikä Symbianista itsestään.

Mut joo sinun mielipiteesi nyt on jo varmasti kaikkien tiedossa, sinähän teet aina kaikkesi Symbianin mollaamiseksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
EFloppi (vahvistamaton)

6

@5 1.paikka meni!

> Kauan jatkunut ylimielisyys ja piittaamattomuus asiakkaita
> kohtaan ovat ajaneet Nokian tähän tilanteeseen!!.

Nokia on niitä harvoja suuryrityksiä, jotka oikeasti kuuntelee käyttäjiään. Älypuhelinvalmistajista yksikään muu ei tarjoa vastaavan laajuista tukea ja vaikuttamismahdollisuutta käyttäjille. Ainoastaan Nokialla on esimerkiksi Nokia Beta Labsin kaltainen palvelu, jossa käyttäjiltä suorastaan toivotaan palautetta, mielipiteitä ja kehitystoiveita. Beta Labs on myös osoitus Nokian avoimuudesta kun käyttäjät pääsevät näkemään ja kokeilemaan kehitteillä olevia uusia tuotteita. Nokian tuki käyttäjä ja kehittäjäyhteusöille on myös ihan omaa luokkaansa älypuhelinvalmistajien joukossa.

Jos toisaalta otetaan esimerkiksi Apple, niin Applehan on jatkuvasti julkisuudessa liittyen siihen miten Apple aina kieltää kaikki heidän laitteissaan olevat viat, mikä pahinta Apple tuntuu aina pistävän kaikki laitteissa havaitut ongelmat käyttäjien syyksi. Eli Applen suhtautuminen käyttäjiinsä on ihan erilainen kuin Nokian, Apple se ylimielisesti suhtautuu käyttäjiin.

Vastaa
delic
delic

7

@6 Kannattaa ymmärtää, että puhutaan hiukan eri hintaluokan luureista. Kuinkahan paljon noista 11.9 miljoonista on noita kalliimman luokan symbian luureja joiden paikkaa siis Lumiat nimenomaan on viemässä eli E7, N8 ja mitä näitä nyt on. Noihin verrattuna lumiana luvut taitaa näyttää aika hyvälle?

"Mut joo sinun mielipiteesi nyt on jo varmasti kaikkien tiedossa, sinähän teet aina kaikkesi Symbianin mollaamiseksi."

Ei mun tarvi tehdä yhtään mitään, kyllä nokia on ihan itse itsensä tuohon tilanteeseen ajanut, yritin kyllä jo kertoa heti symbian 3:n julkistaessa, että mikä on vikana että ei hyvä seuraa tuosta ja kuten on nähty eipä siitä seurannutkaan.

Edelleen suuri ongelma symbianissa on se mainitsemasi ihkun selaimen puuttuminen joka siis WP7 luureissa on. Se tosin ei vielä yksinään riitä kun on androidit ja ios käyttikset, mutta symbiania WP7 tulee viemään 6-0 kalliimman pään älyluureissa ja keskihintaisissa, ei ole epäilystä siitä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

8

6@
>Ja sinä väität, että nimenomaan Symbian-puhelimet myisi huonosti?
> Eiköhän ne ole ne WP7-puhelimet jotka ei mene kaupaksi.

Älypuhelimien myynnin lasku tuli nimenomaan Symbianin puhelimien jyrkkästä myynnin laskusta.

Lumioita on myyty kohtuullisesti, ja koska niitä saitiin ennakoitua nopeammin markkinoille olisi ehkä voinut olla resursseja vähän parempaan myyntiin, mutta parhaimmillaankaan ei kyse isoista määristä.


Kiina oli se joka pahiten kyykkäsi, joka siis oli puhdasta Symbiani aluetta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

600000 myytyä wp7 lumiaa USA:ssa ja puhelinmyynti kokonaisuudessaan putosi jenkkilässä puoleen viime vuoteen nähden. Ei menny siis oikee putkeen jenkkilässäkää

Vastaa
miksuh2
miksuh2

10

600000 myytyä wp7 lumiaa USA:ssa ja puhelinmyynti kokonaisuudessaan putosi jenkkilässä puoleen viime vuoteen nähden. Ei menny siis oikee putkeen jenkkilässäkää

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
EFloppi (vahvistamaton)

11

> Älypuhelimien myynnin lasku tuli nimenomaan Symbianin
> puhelimien > jyrkkästä myynnin laskusta.
> Lumioita on myyty kohtuullisest

Nokia myi 2 miljoonaa Lumiaa ja lähes 10 miljoonaa Symbian-älypuhelinta, joten kyllä Symbian-älpuhelimet meni kaupaksi erinomaisesti wp7-puhelimiin nähden. WP7-puhelinten myynti taas ei ollut kohtuullista millään mittareilla mitattuna. USA:ssakin Lumioiden myynti jäi satoihin tuhansiin, ja USAhan oli se mitä nyt muka oltiin vallottamassa.

Vastaa
delic
delic

12

@6 "sinä väität, että nimenomaan Symbian-puhelimet myisi huonosti?"

"Älypuhelinmyynti laski 11,9 miljoonaan kappaleeseen. Vielä loka-joulukuussa Nokia sai älyluureja kaupaksi 19,6 miljoonaa kappaletta."

Tuohan kertoo kuinka todella pienessä ajassa symbianin älyluuri myynti on romahtanut!

Vastaa
delic
delic

13

@10 ja 12

Nokian tuloslukujen yksityiskohtaisempi tarkastelu osoittaa yhden valonpilkahduksen. Tämä on Pohjois-Amerikka. Suuresta muutoksesta ei voida vielä puhua, mutta kvartaalitasolla myynti nousi 20 prosentilla 0,5 miljoonasta 0,6 miljoonaa laitteeseen. Pohjois-Amerikka oli ainoa markkina-alue, jossa Nokian myynti kasvoi vuoden 2011 loka-joulukuuhun nähden. Lumiat saattavatkin siivittää Nokian Pohjois-Amerikassa toisella neljänneksellä hyvään kasvuun.

Kannattaa myös huomioida tämä pieni detaili: "Käytännössä alkuvuoden aikana Nokian ainoa Yhdysvalloissa myyty puhelin oli Nokia Lumia 710 -puhelinta, joka oli operaattori T-Mobilen valikoimissa.

Nokia Lumia 800 -puhelinta myytiin Yhdysvalloissa helmikuun puolivälistä lähtien vain muutamassa Microsoftin kaupassa. Puhelinta myytiin yhtenä tuotepakettina kuulokkeiden ja kaiuttimien kanssa 900 dollarin hintaan.
"

Vastaa
miksuh2
miksuh2

14

hm itseasiassa se 600000 oli kokonaismyynti jenkkilässä, eli lumiaa ei myyty lähellekään edes tuota määrää, suo

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
EFloppi (vahvistamaton)

15

@ delic

Mitä sieniä oikein syöt? Sinä taidat elää jossain vaihtoehtotodellisuudessa, koska väität ihan päinvastasta kuin mikä totuus on. USAn puhelinmyynti romahti puoleen viimevuodesta ja Lumiaa myytiin siellä vain muutama sata tuhatta kappaletta. Naurettavaa myös väittää, että Lumian maailmanlaajuinen 2 miljoonan kappaleen myynti muka siivitti myyntiä.

Vastaa
perhana
perhana

17

@15
Amerikan markkinoille suunnattu Lumia 900 tuli myyntiin huhtikuussa, ja tuo 600000 oli myyntimäärä maaliskuussa, eli ei kerro vielä mitään siitä kuinka Lumia 900 tulee myymään.
Symbian-kiimassasi voisit kertoa meille kuinka monta miljoonaa N8 symbian-nokialaista amerikassa on tähän mennessä myyty?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

18

15@
>hm itseasiassa se 600000 oli kokonaismyynti jenkkilässä, eli lumiaa
>ei myyty lähellekään edes tuota määrää, suo

Totta, mm Symbiani (Jenkki C7). mutta valo oli siinä että myynti oli isompi kuin joulumarkkinoilla ja se että liikevaihto kasvoi Q4sta 75%, ilmeisesti vahvasti Lumia vetoisesti. Globaalisti nuo tietenkin pieniä määriä.

12@
Toki Symbiani myi enemmän kuin Lumia, ja enemmän kuin moni valmistaja sai yhteensä myytyä.

Mutta Symbiani myynnin romahtaminen oli se syy myynnin jyrkkään laskuun, eniten petti Kiinan markkina, joka oli tai piti olla Symbiani aluetta vielä pitkään.

Vaikka jotain Lumiaa yhdelle operaattorille sinne tulee Q2lla, niin se ei kykene alkuunkaan tuota aukkoa paikkaan.

Vastaa
jartar
jartar

19

Ei yllätä yhtään että Nokialla menee huonosti. Se kun on tehnyt kaikkensa että huimasti kehittynyt Symbian tai erittäin lupaava Meego ei myisi yhtään. Meego haluttiin ampua suoriltaan alas ja Symbianille annettiin kuolinisku ilmoittamalla, että Nokia luopuu siitä. Ei siis mikään ihme, että ihmiset jättävät Symbian luurit kauppoihin. En nyt yritä väittää, että Symbianista olisi kalliimman pään kännyihin, mutta Bellen myötä se on ihan toimiva halvemman pään kosketusnäyttö kännyihin.

Kaksi käyttistä ammuttiin alas jo aikoja sitten, mutta näiden jättämiä aukkoja ei ole paikattu vieläkään. Monen arvio tuntuu olevan että WP ei ole paremman pään kännyissä Meegon tasolla ja halvemman luokan WP puhelimet loistavat poissaolollaan. Ei hyvältä näytä.

Millä ihmeellä Nokia on olettanut pärjäävänsä? Muutamalla myöhään julkaistulla WP kännyllä ja s40 halpiksilla. Ja mitä sitten vaikka Nokia onnistuisi kääntämään WP käyttiksen kiinnostavaksi. Kyllä sen jälkeen kaikki merkittävät kännyvalmistajat ovat markkinoilla ja kilpailu on kovaa...

Mielellään toivoisi Nokialla hyvää, mutta luottamus ei ole kova tällä hetkellä...

Vastaa
immolatus
immolatus

20

Onneksi ei tarvitse ostaa yhtään WP-laitetta, kun vaihtoehtojakin on tarjolla. Jos WP olisi ainoa älypuhelinkäyttis, siirtyisin savumerkkeihin ;)

Vastaa
Mahteri
Mahteri

21

@20

Tässä tulee hyvin tiivistettynä omatkin ajatukseni.. En epäile, etteikö Symbianin myynti olisi joka tapauksessa tippunut, mutta tästä suuresta rysäyksestä syytän nimenomaan Elopin idiottimaista strategiaa, en niinkään itse Symbiania.

@delic

Kun Elop suureen ääneen ilmoitti, että Symbiania ruvetaan alas ajamaan ja siirrytään käyttämään Windowsin alustaa, niin eikö tällä samaisella sekunnilla nimenomaan WP:n pitäisi olla se, joka pystyy Symbianin vähenevän myynnin korvaamaan?

Jokaisella on myös mielipiteensä itse puhelimen softasta, minusta Belle voittaa WP:n usealla osa-alueella:
-Persoonallisemman näköinen. Kotinäkymä ei ole pelkkä samankokoisten tiilien kasa. Itse en tykkää henk.koht yhtään myöskään wp:n valikoista, jotka ovat minusta sekavan näköisiä
-Parempi softavalikoima (Kyllä, siinä paljon parjatussa nokia kaupassa nyt vaan on wp:n sovelluskauppaa enemmän tarjontaa)
-Parempi tuki (mahdollisuus hyödyntää eri prosessoreita, pureview yms.)
-Selaimesta olen toki samaa mieltä, mutta minun kohdallani se jää ainoaksi asiaksi, jossa wp on Belleä edellä

Ei kannata ymmärtää väärin, minusta Nokia on jäänyt Symbianinsa kanssa kehityksessä jälkeen, jos Androidiin tai iPhoneen verrataan, mutta en näe Nokian pääsevän wp-strategiallaan yhtään näitä kahta alustaa lähemmäs, pikemminkin päin vastoin...

jännä myös, että kirjoitit Lumialaisiten olevan ainoastaan näitä N8:a ja E7:a vastaavia kalliimman pään puhelimia, mutta lähes samaan hengenvetoon muistutat, kuinka Lumia 710 on käytännössä ainoa amerikassa tähän tulokseen vaikuttava malli.. ristiriita?

Vastaa
delic
delic

22

Eilen tuli telkkarista oikeen hyvä ohjelma nokiasta

MOT: Näin Nokia tuhoutui

Johtavat analyytikot kertovat, onko Nokian peli pelattu. Toimittaja Hannu Sokala.

http://areena.yle.fi/video/1335203413299

http://ohjelmat.yle.fi/mot/mot_23_4/kyselyn_tulokset
Täällä on myös kaikki analyytikoiden vastaukset kyselyihin, mielenkiintoista luettavaa.

Tässä esim näitä mistä itse jo puhuin kun symbian 3 esiteltiin:

On November 8, 2010, Nokia "reaffirmed its commitment to the Symbian platform. Nokia plans to continue to invest its own resources in developing Symbian, the world's most widely used smartphone platform, and expects to deliver a strong portfolio of Symbian-based smartphones to people around the world." Only three months later (February 11, 2011) Nokia announced its strategic partnership with Microsoft. Should Nokia have ditched Symbian:

1. Earlier: 65%
2. As decided: 20%
3. Later: 10%
4. Not at all: 5%

Eli 65% analyytikoista on sitä mieltä että symbian olisi pitänyt jo paljon aikaisemmin hylätä.

Sitten on tämä "symbianin säilyttäminen johtui Nokian ylpeydestä, ja ylpeys tappoi nokian.

"historia osoittaa, että symbian oli perustavalla tavalla "rikki", eikä se pystynyt kilpailemaan Applen ja Androidin kaltaisten uusien käyttöjärjestelmien kanssa. Symbianin alamäki oli jatkunut jo vuosia, mutta nokian johto ei ollut valmis tunnustamaan sen puutteita"

Jep suurin puute kokonaisuus: sulava käyttökokemus uupui, androidissa se oli suht hyvin hallussa ja iOS maailmassa ihan omaa luokkaa.

Nokia vähätteli sulavan käyttökomuksen tärkeyttä ja se oli todella suuri virhe. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii se surullisen kuuluisa nettikokemus symbian luurilla mitä ei olla vielä kahden vuoden jälkeenkään saatu kuntoon vaikka aina on pitänyt tulla se superpäivitys joka sen kyllä saa hyväksi.

Muistan miten täälläkin sivulla oli käyttäjiä jotka ei myöskään pystynyt tunnistamaan sen puutteita. Nämä nokiaa puolustavat selitti jostain suurimmalle osalle turhista ominaisuuksista, kun paljon enemmän merkitsi se, että on sopivasti toimintoja ja että ne toimii hienosti, ei se että luurissa on paljon kaikkea mitä suurin osa ei ymmärrä eikä tule koskaan käyttämään.

Huvittava esimerkki tästä oli N8:n tullessa myyntiin. Se oli se sama usb otg, hdmi, micro usb, bluetooth 3 tms. litania mitä melkein joka nokiakäyttäjä selitti ympäri nettiä ja ympäri maailmaa :) Kaikkialla tuli se sama speksilista, vaikka olisi ollut paljon tärkeämpiäkin juttuja mitkä vaikuttaa massan mielipiteeseen ja ostokäyttäytymiseen, eikä tuollaiset asiat mistä galluppia tehdessä suurin osa ihmisistä ei ole koskaan edes kuullut tai ymmärrä mitä ne on tai mitä niillä tehdään.

Se on ollut se suuri ongelma nokialle, että tehdään älypuhelimesta tietokonemainen ja ängetään siihen kaikki mahdollinen.

Noh nyt on nokiallakin uusi meininki windows luurien kanssa, mutta onko se nyt jo liian myöhäistä niin sen aika näyttää. Tällä hetkellä ei hyvältä näytä kilpailu on nyt vaan niin paljon kovempaa. Tänään itseasiassa kurssi kävi alempana kuin koskaan.

Edit: lisätään tähän vielä aiheeseen hyvin sopiva, katsoin juuri AT&T tulosjulkistuksesta jonkun pätkän ja tuossa joku AT&T jamppa sano, että 2 vuotta sitten tekivät kyselyn niin käyttäjät koki älyluurit liian monimutkaisiksi ja vaikeiksi ja sanoivat että se on liikaa niille. Nyt tekivät saman kyselyn tänävuonna niin tulokset on täysin erit ja sanotaan, että käyttäjät rakastaa uutta teknologiaa ja sitä, että tekee niiden elämästä helpompaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja