Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Ei Flash Playeriä Androidissa? -- Enää alle seitsemän viikkoa aikaa asentaa se

17
Manu Pitkänen

Ei Flash Playeriä Androidissa? -- Enää alle seitsemän viikkoa aikaa asentaa se
Adobe kertoi viime vuoden marraskuussa, että se lopettaa mobiililaitteille tarkoitetun Flash Playerin kehitystyön. Uuden tiedon mukaan Flash Playeria ei voi asentaa uusiin Android-laitteisiin elokuun 15. päivän jälkeen.

Flash Playeriä ei vedetä kokonaan pois Google Play -sovelluskaupasta, sillä "flashillisiin" mobiililaitteisiin voidaan jatkossakin asentaa tuorein versio laajennuksesta. Flashittömiin laitteisiin asennusta ei voida suorittaa elokuun puolivälin jälkeen, joten nyt alkaa olla viimeiset hetket asentaa se.

Samalla Adobe kertoi, ettei se ole testannut laajennuksen toimivuutta Android 4.1:ssä (Jelly Bean). Yhtiö ei myöskään aio jatkaa laitesertifiointiohjelmaansa, joten Flash Playerin toimivuutta uusimmassa Androidissa ei taata. Adobe suosittelee poistamaan laajennuksen, jos Android 4.0 -laite päivitetään Jelly Beaniin.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (17)

Bluejack
Bluejack

1

Kyllä se flashin alasajo vaan on totta näemmä.No,onhan se myönnettävä että parempia ja toimivampia vaihtoehtoja on mobiilipuolelle.Tosin tuo että asentaa voi jatkossakin ja "ne ei todennäköisesti ole toimivuudeltaan testattuja siten yhteensopimattomia" on vähän kuin nykyinenkin virallinen versio.Toimii jos toimii.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

2

Reilu pari vuotta Jobsin kirjoittamasta, Thoughts on Flashista, ja nyt isketään viimeisiä nauloja mobiiliflashin arkkuun jo Adobenkin toimesta. Järki on siis voittamassa.

Jotkut luistelevat sinne, missä kiekko oli äsken, jotkut sinne, minne kiekko on menossa.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

3

Mielenkiinnolla odotan, miten jotkut täälläkin viihtyvät Android-fanit ottavat tämän vastaan. Heille kun flashin puuten on ollut muiden laitteiden ehdoton heikkous, ja Androidista sille löytyvä tuki yksi sen suurimpia vahvuuksia.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

4

Lainaus:

Mielenkiinnolla odotan, miten jotkut täälläkin viihtyvät Android-fanit ottavat tämän vastaan. Heille kun flashin puuten on ollut muiden laitteiden ehdoton heikkous, ja Androidista sille löytyvä tuki yksi sen suurimpia vahvuuksia.

Flashin puute.. miksi minulle tulee fiilis että sen puute on vaivannut juurikin enemmän niitä joiden laitteissa sitä ei ole tai johon sitä ei voi asentaa vaikka haluisi? :)
En minä kyllä juurikaan osu sivuille jossa flashiä tarvittaisiin muussa kuin youtube videoissa
(joita kyllä istutetaan sivuille helposti)
Enkä huolissani olisi eiköhän google korvaa käyttäjilleen selaimen ja uuden youtube sovelluksen joka ohittaa tämän adoben diktatuurin tässä tapauksessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

5

näkyykö ja kuuluuko Yle Areenan ja Yle/musiikki/klassinen -sivut ilman Flashia muilla kuin winkkareilla eli winmedialla? eli onko html5 kehittynyt jo käyttökelpoiseksi vastineeksi? Tai joku muu korvaava?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

6

@4
> flashiä tarvittaisiin muussa kuin youtube videoissa

Eihän niihin tarvita Flashia. Desktop-selaimille saatetaan niitä edelleen tarjoilla Flashilla, jos ei ole html5-kerhoon liittynyt.

iOS, ja arvatenkin muillakaan mobiilialustoilla, YouTubeen ei ole Flashia tarvinnut koskaan, tai ainakaan viimeiseen viiteen vuoteen.

@5
Ainakin osa Areenan tarjonnasta löytyy Mobiili-areenasta, joka tarjoillaan mpeg4 tai h264 muodossa. Ylen muista sivuista ei ole tietoa.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

7

Lainaus:

Jonahan
flashiä tarvittaisiin muussa kuin youtube videoissa

Eihän niihin tarvita Flashia. Desktop-selaimille saatetaan niitä edelleen tarjoilla Flashilla, jos ei ole html5-kerhoon liittynyt.

iOS, ja arvatenkin muillakaan mobiilialustoilla, YouTubeen ei ole Flashia tarvinnut koskaan, tai ainakaan viimeiseen viiteen vuoteen.

Niin! Ollaanko me nyt sitten molemmat onnellisia?
Eli jos käytän opera selainta desktop-modessa luurissa ja menen websivuille jossa youtube video upotettuna,sanot että sitä ei esitetä flashinä? :)

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

8

Tämä on häpeä, mutta olen aika varma, että android saa vastineen, koska on avoin järjestelmä.

Mikäli sitä ei tule niin sitten olen periaatteessa seuraavan puhelimen hankintavaiheessa avoimempi myös muille vaihtoehdoille.

Flashia käytetään todella monessa paikassa, on jopa sivustoja jotka on tehty kokonaan sillä. Lisäksi monet lomakkeet, kuvashowt yms eivät toimi muilla kuin flashilla.

Sitten kun ajatellaan tabletteja, jotka ovat parhaimmillaan webselailussa niin onhan se hassua, ettei kaikki toimi kuten on suunniteltu. Olin jo miettinyt juuri julkaistun google tabletin hankintaa, mutta pitääpä vielä katsella mihin suuntaan tämä asia kehittyy.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jarissimo:

Tämä on häpeä, mutta olen aika varma, että android saa vastineen, koska on avoin järjestelmä.


.apk löytynee jatkossakin ainakin erilaisilta alan foorumeilta, mutta itse en kyllä usko, että kukaan tekisi uutta Flash Playeriä mobiililaitteille. Tällä hetkellä työpöydillekin ainoa jokseenkin toimiva Flash Player on tuo Adoben tekele, ja esim. Gnash on vielä todella kaukana hyvästä yhteensopivuudesta.

Eli "Ding-Dong! The Witch Is Dead" ja toivotaan, että sivustoja kehittävät tahot tajuavat mobiili-Flashin kuolleen.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

10

Kyllä sivustoja kehittävät tahot on asian tajuneet, mutta sivustojen teettäjät ei. Sivustojen budjetit pitäisi laatia niin, että olisi mahdollista rakentaa sivusto myös mobiililaitteita ajatellen. Ikävä tosiasia on, että html5 ei ole vielä valmis standardi eikä kaikilta osiltaan laajasti tuettu. Ja lisäks flash kehitys on nopeaa ja edullista.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

11

Siis asentaa joku kuollut kuopattu asia?

Mitähän järkeä tuossa on. Flash on menneen talven juttuja. HTML5 korvaa on korvannut sen, vaikka kaupalliset tahot siitä ei tykkää DRM puutteen vuoksi.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@12
On toiminut iOS laitteilla jo vuosia ilman flashia, eiköhän toimi muillakin alustoilla.

Tämä keskustelu on varmaan käyty jo silloin kaksi vuotta sitten kun Adobe ja Apple kiistelevät julkisesti Flash playerista. Silloinhan monessa paikassa pyöri jonkun Adobe-henkisen kirjoittama lista saiteista, mm. Redtube, jotka "vaativat" Flashia. Todellisuudessa jo silloin suurin osa niistä toimi mainiosti ilman Flashia iOS laitteilla.

Vastaa
delic
delic

14

@12 Tämä on juuri se suurin ongelma, eli ei ole käsitystä siitä mikä oikeasti toimii ja mikä ei.

Aina saa kuulla esim Applevastaisilta, että ku se iOS on niin surkea ku siinä ei ole flashia, sitten kysyy no kerrotko jonkun sivun missä flashia tarvii. Sitten sieltä tulee joku saitti jonka kuvittelevat, että ei varmasti toimi ja kas kummaa hienosti toimii. Sama toistunu about joka kerta kun olen kysynyt.

Eli jos android käyttäjä näkee flash videon ei se tarkoita sitä, että se ei toimisi iOS laitteilla. Yhtenä esimerkkinä vaikka iltalehden nettitv, missään ei lue, että se pelaa iOS laitteilla, komeasti vaan pelaa!

Jos kytket koneesta flashin pois ja käytät sitä niin se ei tosiaan ole hääviä, aika paljon jää toistamatta asioita ja valkosia ja mustia ruutuja siellä täällä (olen tehnyt testin). Tämä on varmaan se android käyttäjän käsitys siitä millainen iOS käyttäjän nettikokemus on. Se vaan kun on täysin väärä käsitys.

Joten tavallaan ymmärrän sen jatkuvan jankkaamisen flashin tärkeydestä ja full webistä yms.

Se on vähän sama ku puhutaan iOS laitteiden moniajosta, ei android käyttäjillä ole siitäkään mitään käsitystä mihin kaikkeen se kykenee. Mutta jatkuvasti android käyttäjät siitäin keskustelupalstoilla jauhaa, samalla tavalla kun flashista.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

15

Pirstaloituminen on perseestä ja on pikkaisen utoa jos sivuista on tehty mobiiliystävälliset ja niitä ei näytetä mobiililaitteille. Eli ihmetyttää tuo nettitv..

Mitenkäs esimerkiksi katsomo toimii nykyisin ilman flashia? ruudusta ja arenasta on loistavat softat, mutta katsomosta sitä ei ainaskaan androidille ole.

Olen myös monesti antanut kourallisen linkkejä ja esimerkkejä mitkä ei ilman flashia toimi. Noissa siis enimmäkseen lomakkeita ja kuvaesityksiä. Lisäksi pitää huomioida, että on vielä paljon sivustoja jotka on toteutettu vain flashilla.

Ennen tuosta puutteesta pystyi kritisoimaan muita paitsi androidia, mutta jatkossa näköjään sitäkin.


Mikäli tuota ei jatkossa saada toimimaan androidilla jollakin keinolla niin enpä tiedä mitä teen alustan suhteen. Minua meinaan vituttaa pitää 60% :sta nettiä taskussa (ylipäätään vajaata oli prosentti mikä hyvänsä). Ja kun en voi olla varma, että kaikki toimii niin minun pitää jokatapauksessa suunnitella esim työt toisin, jotta voin olla varma, että pääsen hoitamaan asiat ilman tyhmiä rajoituksia.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

16

Pirstaloituminen on perseestä ja on pikkaisen utoa jos sivuista on tehty mobiiliystävälliset ja niitä ei näytetä mobiililaitteille. Eli ihmetyttää tuo nettitv..

Mitenkäs esimerkiksi katsomo toimii nykyisin ilman flashia? ruudusta ja arenasta on loistavat softat, mutta katsomosta sitä ei ainaskaan androidille ole.

Olen myös monesti antanut kourallisen linkkejä ja esimerkkejä mitkä ei ilman flashia toimi. Noissa siis enimmäkseen lomakkeita ja kuvaesityksiä. Lisäksi pitää huomioida, että on vielä paljon sivustoja jotka on toteutettu vain flashilla.

Ennen tuosta puutteesta pystyi kritisoimaan muita paitsi androidia, mutta jatkossa näköjään sitäkin.


Mikäli tuota ei jatkossa saada toimimaan androidilla jollakin keinolla niin enpä tiedä mitä teen alustan suhteen. Minua meinaan vituttaa pitää 60% :sta nettiä taskussa (ylipäätään vajaata oli prosentti mikä hyvänsä). Ja kun en voi olla varma, että kaikki toimii niin minun pitää jokatapauksessa suunnitella esim työt toisin, jotta voin olla varma, että pääsen hoitamaan asiat ilman tyhmiä rajoituksia.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

17

@15
Katsomosta on mobiiliweb-versio, joka toimii ainakin ipadilla. Tarjottu valikoima vaikuttaa olevan heikompi kuin desktopilla, mutta kyllä siitä formulaa tuli joku aika sitten paremman puutteessa katsottua.

Microsoftin Silverlight tukee mpeg4/h264 jakoa ainakin paperilla. Käytännössä se saattaa vaatia lisätyötä ja osa oikeudenomistajusta vaatinee DRM:aa, joka ilmeisesti ei onnistu ihan puhtaalla html5-videolla, mutta esimerkiksi Http Live Streamingilla se onnistuisi.

Ja flashin toimivuudesta Androidilla, aika paljon olen kyllä kuullut Androidkäyttäjien kommentteja että toimivuus ei ole videoiden ulkopuolella lähelläkään 100%, mutta ehkä olen saanut väärää tietoa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja