Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple kertoi miksi iPhone 5:stä ei löydy yhtä odotettua ominaisuutta

24
Manu Pitkänen

Apple kertoi miksi iPhone 5:stä ei löydy yhtä odotettua ominaisuutta
Joidenkin spekulaatioiden vastaisesti Apple ei lisännyt iPhone 5:een NFC-lähilukuteknologiaa. Aiemmin kesällä esitellyn iOS 6:n uusi Passbook-ominaisuus antoi syytä olettaa, että teknologiajätti olisi tekemässä isosti aluevaltausta mobiilimaksamisessa. NFC olisi sopinut tähän kuvioon kuin nenä päähän.

Applen kirkkaimpaan johtoon kuuluva Phil Schiller paljasti All Things D:lle heti puhelimen julkistuksen jälkeen syyt miksei iPhone 5 sisällä NFC-sirua tai tukea langattomalle lataamiselle.

NFC:n osalta syy on se, ettei Applella olla vielä vakuuttuneita siitä, että NFC olisi juuri se teknologia minkä avulla tulevaisuudessa toimittaisiin. Jo Passbookin kaltaisella ratkaisulla täytetään Schillerin mielestä käyttäjien vaatimukset tällä hetkellä. Kommentti on varsin ylimalkainen, eli täsmällisiä syitä ei voi vielä muuta kuin arvailla.


Yksi mahdollinen syy saattaa olla se, että NFC:n turvallisuutta ei olla vielä päästy testaamaan tarpeeksi hyvin käytännösä. Esimerkiksi Googlen Walletissa on ollut tietoturvaongelmia, mikä on saattanut saada Applenkin varovaiseksi.

Apple osti hiljattain tietoturvayhtiö AuthenTecin itselleen, mikä viittaisi siihen, että Cupertinossa kehitetään vielä mobiilimaksamiseen liittyvän järjestelmän turvallisuutta.

Langattoman latauksen osalta Schiller huomauttaa, ettei se todellisuudessa helpota asioita. Nykyisissä sovelluksissa joudutaan edelleen liittämään erillinen lataustelakka kiinni johonkin. Lisävarusteiden määrän kasvaminen ei ole välttämättä sitä mitä ihmiset haluavat.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (24)

KIPPO76
KIPPO76

1

"Lisävarusteiden määrän kasvaminen ei ole välttämättä sitä mitä ihmiset haluavat."

Applellahan näitä lisälaitteita ei ole kun 7 miljardia. Hirveetä selitystä kun eivät tajunneet laittaat kyseisiä toimintoja puhelimeen. Taas kerran tuli selväksi että kuinka idiootteja ihmisiä siellä on päättämässä asioista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

3

Käyttäjät eivät halua TURHIA lisävarusteita kuten DOCK - MicroUSB liitintä, DOCK - Telakka sovitinta.

Sen sijaan käyttäjät haluavat langattoman latauksen lisälaitteita ja langattomia kuulokkeita jotka pelittävät automaattisesti luurin kanssa.

Lausunnot alkavat kuulostaa nokian lausunnoilta ylimielisyydessään niin ei hyvältä vaikuta.

Vastaa
emagdnim
emagdnim

4

"Lisävarusteiden määrän kasvaminen ei ole välttämättä sitä mitä ihmiset haluavat."

Mutta helekutisti adaptereita?

Vastaa
aj84
aj84

5

Tämäkin oli jo tiedossa aikaa sitten. Itse en todellakaan hoida raha-asioitani perustaen tekniikkaan jota ei vielä ole koko kansalla edes perusteellisesti testattu. Ainahan Apple on ollut varovainen näiden hetken villitysten suhteen, siksi antavat muiden kärsiä lapsukset ja lähtevät sitten kelkkaan jos lähtevät. Pelkkää rationaalista ajattelua siis, jopa esimerkillistä.

Vastaa
JoniS
JoniS

6

erilainen laturinpää taas vaihteeksi...
siihen ei suoraan käy mikään lisälaite mikä käytti vanhaa liitintä....
ei vieläkään EU:n vaatimaa micro-usbia...(vähän ylimielistä olettaa että jokaisesta kodista löytyy dock/applen laturi)

ymmärsinkö jotain väärin, vai missä se näkyy että lisälaiteet vähenee?

Vastaa
aj84
aj84

7

Montaakos lisälaitetta sitten käytätte ? Itse käytän laturia, ja tietty samaa piuhaa datan siirtoon tarvittaessa. Muuten täysin langattomasti. Ainoa varsinainen lisälaitteeni on hdmi adapteri, joten 40e tulee maksamaan omalla kohdallani tämä varsin törkeä liittimen vaihdos. Aijaijai..

Vastaa
JoniS
JoniS

8

@7

mietippä asiaa siltä kantilta että koko laturi on yksi turha lisälaite talouteen mikä käy tasan yhteen laiteesseen tällä hetkellä kun taas se micro-usb liitäntä käy kaikkiin uusiin puhelimiin, miksi ei siis voinut sellaista laittaa kun sitä liitintä vaihtoivatkin...

keksin yhden syyn: AHNEUS, tehdään omaliitin ja meidät pakotetaan tekemään adapterikin jotta eu sen hyväksyy, näin voimme myydä 2 tuotetta.

Vastaa
aj84
aj84

9

Kyllä täällä micro-usb liittimiä löytyy heti laatikollinen (kirjaimellisesti), vaikkakin juurikaan koskaan en niitä käytä oikeastaan missään. Se että miksi Apple uusi liittimensä on heidän asiansa, vaikkakin itse törmäsin monasti varsinkin pimeässä siihen että tungin tätä vanhaa liitintä väärin päin. Siinä on riittävä syy minulle.

Ennen kuin aletaan sortamaan uutta liitintä niin kiinnostaisi tietää sen tiedonsiirtonopeus ja muut hyödyt. Tästä hyvänä esimerkkinä thunderbolt, joka sai vastaavanlaisen mollauksen osakseen vaikka tiedonsiirto oli aivan eri planeetalta kuin silloinen usb. Tottakai otan mielummin mahdollisimman nopean liitännän vaikka se ei mikään standardi olisikaan.

Mihin tarvin siis tätä micro-usb liitäntää puhelimessa ? Koska usb se on tämänkin piuhan toisessa päässä mitä todennäköisimmin. Siksi toisekseen piuha tulee laitteen mukana, joten en näe tässä mitään ongelmaa. Tismalleen sama asia kuin tivaisin että mihin sinä tarvit sitä micro-usb liitäntää puhelimessasi ? En tarvi myöskään mitään muistikortti härpäkkeitä koska 64gb riittää ajamaan sen asian vallan mainiosti. Kuvat ovat koneella koska ne ovat iCloudissa.

Yksinkertaisin vastaus kysymykseesi lienee kuuluisa slogan "Think different".

Vastaa
delic
delic

10

@8 micro usb ei olisi mahdollistanut yhtä ohutta luuria? Dock liitin sopii molemminpäin laitteeseen, mitä itse ainakin pidän aika hyvänä juttuja.

Mitä tulee tohon nfc, niin passbook vaikuttaa kyllä melko järkevältä avaukselta. applella on nyt heti parin sadan miljoonan? Potentiaalinen käyttäjäryhmä tuolle. Eli ei tarvi alkaa kehittää ensimmäisiä asiakkaita tulevista iPhone 5 myynneistä, jos siinä olisi ollut nfc. Nyt yritykset voi panostaa passbookkiin kun tietävät, että se saattaa löytyä yli 100:sta miljoonasta laitteesta viikon päästä. Onhan se valtava etu.

Nythän jo huvipuistoja ja lentoyhtiöitä on lähtenyt tähän mukaan ja lisää yrityksiä koko ajan, tämä todennäköisesti tulee leviämään vauhdilla ja siitä on hyvä jatkaa ja kehittää, että mitä kaikkea sillä voisi tehdä. Eiköhän se nfc tule tähän jatkoksi sitten ehkä jonain päivänä.

Vastaa
aj84
aj84

11

Itse pitäisin mahdollisena jopa sitä, että nfc on hyvinkin ohimenevä villitys. Jotain tietoturvaltaan parempaa ja kehittyneenpää on nurkan takana. Saa nähdä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

12

@5
Aivan totta. Apple mielummin katsoo vähän aikaa ja kun aika on kypsä tekee asian paremmin. Esimerkkeinä vaikka iPod taikka iPad. Varovaisuuden lisäksi Apple on tunnettu siitä, että se ei lisää ominaisuuksia huvikseen, vaan haluaa että lisätty ominaisuus toimii ja sille on joku oikea käyttökohde.

NFC on monien puhelimien checklist-ominaisuus. Se laitetaan kun piirivalmistajat tukevat ja kun kilpailijoillakin on. Google ja moni Androidvalmistaja suhtautuu tähän mentaliteetilla "laitetaan mukaan ja katsotaan mitä käyttäjät tekevät". Apple ei toimi noin, se haluaa rakentaa tai olla mukana jossain toimivassa järjestelmässä ja tässä tapauksessa se vaatisi jonkun sovelluksen, esimerkiksi maksamisen ja tarpeeksi infrastruktuuria maksua vastaanottavaan päähän.

Juurikaan oikeata käyttöä sille en puhelimien NFC:lle ole vielä havainnut, poikkeuksena ehkä bluetoothin paritus ja joku N9 peli. Aika heikkoa siis, kun ottaa huomioon, että ensimmäisestä NFC-puhelimesta on jo 6 vuotta ja tekniikkaa on rummutettu jo melkein 10 vuotta...

Jossain vaiheessa (ensi vuonna?) homma voi muuttua, kun esimerkiksi kaupoista alkaa löytymään maksupäätteitä. Ovathan kaikki nykyiset NFC-puhelimet tulevien järjestelmien kanssa yhteensopivia pelkällä softapäivityksellä vai meneekö puhelimet uusiksi ja on kauhea taistelu miksi mun NFC ei toimikaan sun NFC:n kanssa?


@6
Todellakin taas, ensimmäinen muutos yhdeksään vuoteen. kun lasketaan mukaan myös iPodit ja iPadit. Kuinkas monta erilaista laturiliitintä on tänä aikana ollut vaikka eräällä suomalaisella kilpailijalla? Riittääkö neljä?

Applen adapteriratkaisu täyttää EU:n kirjaimen.

Tosiasia on se, että liittimet eivät ole ikuisia. Miten tämä olisi mielestäsi pitänyt hoitaa? Useamman vuoden siirtymä-ajalla, jolloin sama tuska vaan pitenisi ja lisääntyisi? Miten luulet Samsungin siirtyvän pois Galaxy Tab dockista vai luuletko Samsungin tukevan sitä ikuisesti?

Vastaa
wipe2000
wipe2000

13

Ei langattoman latauksen vielä nykypuhelimissa pitäisikään olla ainut latausmahdollisuus, mutta kyllä se ainakin minulle mainio apu olisi jokapäiväiseen latailuun. Matkoille riittää sitten tavallinen usb-lataus.

Periaatteessahan induktiolataus olisi myös helppo saada toimimaan eri laitteiden välillä, kunhan sekä laturin että puhelimen sisäset induktiosilmukat edes suunnilleen tekisi yhteneväisiksi.

NFC:n poissaoloon on aiemmin arveltu sitäkin mahdollisuutta, että Apple toteuttaisi maksusovelluksen Bluetoothin avulla. Silloin kaikki puhelimen ostaneet ovat heti alusta asti potentiaalisia käyttäjiä.

Vastaa
ZZboy
ZZboy

14

Eikös joku Googlen miehistä sanonut et Google Wallet on heille enemmänkin uhka kuin sulka hattuun, käytännössä todella vaikea saada toimimaan niin ettei joku olisi jollain käämillä kyttäämässä. Onneksi pankkiautomaatit ovat 100% varmoja. Enpä taitaisi antaa pankki yms. tietojani Applelle, tai ehkä he ovat pienin paha, Google varmaan hukkaisi tai möisi tietoni, Nokia Microsoft samoin. Apple haluaa vain myydä enemmän iTuotteita.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

16

> Induktiolatausta ei tule koskaan applen puhelimiin koska se tuo
> millin paksuutta lisää.

Saatat valitettavasti olla oikeassa. Jotenkin tuntuu menneen yli järkevistä rajoista tuo ohentamisen pakko. Lisätty akkukapasiteetti olisi ainakin minusta ollut paljon hyödyllisempää kuin puolentoista millin ohennus. Mekaanisesti rakenne kyllä vaikuttaa hienolta, saa nähdä sitten kun laitteen saa käsiinsä tai kuulee oikeita käyttökokemuksia.

NFC-pohjaisessa "kukkarossakin" on toki turvallisuusriskinsä, mutta itse näkisin sen käteväksi erityisesti pienten rahasummien maksamiseen, esim. pysäköintimittareihin tai jätskikiskalle, sekä erilaisten kulkuoikeuksien ja lippujen hallintaan.

Passbook kyllä yllätti minut toteutuksellaan eli kameran käytöllään. Sellaisenaan se ei vaan taida olla riittävä elektroniseksi kukkaroksi eikä Applenkaan kunnianhimoa pitkällä tähtäimellä tyydyttää. Joku radiosignaaleihin perustuva kaksisuuntainen järjestelmä tullee jossain vaiheessa siihen vielä tueksi. Onko se sitten NFC, BT vai joku muu, jää nähtäväksi. No mutta, tämä menee jo ihan arvailuksi.

> Enpä taitaisi antaa pankki yms. tietojani Applelle...
Ei välttämättä tarvitsekaan, jos joku rahalaitos tai puhelinoperaattori olisi sähköisen kukkaron takana ja Apple (tai Nokia, Samsung, ...) olisi vain siinä välissä puhelimen ja yhteyksien toteuttajana.

Tosin eikös jo nyt aika paljon tietoja anneta puhelimen käyttöjärjestelmän toimittajalle, perustietojesi (nimi etc.) lisäksi mm. tieto lähipiirisi jäsenistä (puhelinluettelo), paikoista joissa liikut (paikkatieto), mieltymyksistäsi (latauksesi, nettiselailusi), kiinnostuksen kohteistasi (Google/Bing haut), aikataulustasi (kalenteri, puhelimen päälläolo- ja käyttöajat), ...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

17

@16
> Passbook kyllä yllätti minut toteutuksellaan eli kameran käytöllään.

Näytön ja olemassaolevien halpojen lukijoiden käyttö on kyllä aika hyvä idea. Sillä homman saa käyntiin heti paljon suuremmalla volyymillä kuin mitä NFC:n kanssa olisi mahdollista.

Kun iOS 6 shippaa ensi viikolla, on ratkaisua tukevia päätelaitteita potentiaalisesti jokunen sata miljoonaa (kaikki viimeisten vuosien aikana myydyt iPhonet ja iPod Touchit). NFC:ta tukevia laitteita on asiakkailla samalla hetkellä nolla. Oletettavasti myös BT ja etenkin BT LE olisivat olleet huonommassa asemassa. BT-ratkaisut ovat eri iOS-laitteissa aika riemunkirjavia ja BT LE:ta tukee ainoastaan iPhone 4S.

Puhumattakaan olemassaolevista lukulaitteista, niitä on monilla potentiaalisilla myyntipisteillä jo ennestään ja niitä on mahdollista hankkia kohtuullisen halvalla. NFC:n kanssa on ainakin hetki vielä vähän ongelmia.

Lisäksi PassBook on paljon yksinkertaisempi järjestelmä kuin mitä monen osapuolen kanssa yhteensopiva NFC-wallet voisi edes teoriassa olla. Yksinkertaistettuna PassBook vain kerää ja näyttää viivakoodeja ja numeroita. Mitä numerot tarkoittavat on jätetty myyjän vastuulle.


> Sellaisenaan se ei vaan taida olla riittävä elektroniseksi kukkaroksi eikä Applenkaan kunnianhimoa pitkällä tähtäimellä tyydyttää. Joku radiosignaaleihin perustuva kaksisuuntainen järjestelmä tullee jossain vaiheessa siihen vielä tueksi.

Aivan totta. Mutta se vaikuttaa ihan pätevältä yritykseltä ensimmäiseksi askeleeksi mobiilimaksamiseen/lippuihin/kuponkeihin. Mielummin tehdään teknisesti "huonompi", mutta laaja ja toimiva järjestelmä, kuin odotellaan muutama vuosi ja yritetään saada kuuta taivaalta pienemmälle joukolle.

Aika näyttää lähteekö tuo lentoon, Suomessa tuskin ainakaan, mutta pääasia että yritetään.

Vastaa
ZZboy
ZZboy

18

Ameriikan setä joka on Safewayllä töissä kehittämässä heidän e-commers järjestelmiä heitti 3 viikkoa sitten seuraavanlaista kommenttia. "NFC on OK, joissakin kännyköissä se jo on, sillä ei ole nyt eikä varmaan lähitulevaisuudessakaan mitään suurempaa käyttöä, mutta Bluetooth 4 on pakko olla. Sen varaan on rakennettu jo niin paljon sovelluksia ja lisävarusteita, että monilta menee puhelimet vaihtoon sen puuttumisen takia.

En tuota tullut ajatelleeksi sen kummemmin, mutta nyt kun asiaa enemmän ajattelen, niin äärettömän pieniruokainen lisälaite (kun wireless on päällä) saattaa olla hyvinkin tärkeä ja mahdollistaa monien hienojen ideoiden uudelleen tulemisen. Itsellänikin on muutama BT kuuloke, jotka ovat jääneet käyttämättä ihan sen vuoksi, että BT teknologia ei ollut tarpeeksi varmaa kun akkua piti säästää.

Vastaa
ZZboy
ZZboy

19

Yks asia mikä unohtui tuosta edellisestä ja joka tulee olemaan mielenkiintoista testata. Suurin syy Lumian langattomaan lataukseen on sen suuri virrankulutus, sitä pitää mielellään latausalustalla koko ajan. Kuulin tuon Microsoftilaiselta, joten oisko heidän vika joka voidaan korjata myöhemmin. "Se suuri akku ei ole siellä turhanpäitten, kun käytät laitetta hiemankin monipuolisemmin niin huomaat".

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

20

@13
"
Periaatteessahan induktiolataus olisi myös helppo saada toimimaan eri laitteiden välillä, kunhan sekä laturin että puhelimen sisäset induktiosilmukat edes suunnilleen tekisi yhteneväisiksi. "
Eikös Nokian langatonlataus perustu johonkin standardiin? Ei tietenkään tarkoita vielä, että samat laturit kelpais jollekin muulle luurille, mutta mahdollisuus siihen lienee kuitenkin...

Vastaa
aj84
aj84

21

Kyllähän se tietenkin on parasta, että induktio-silmukat pysyvät poissa ainakin puhelimista. Arvelitteko että täysin häiriötön keksintö on ? Tohdin epäillä, ja aika luultavasti todistaa epäilyni taas kerran oikeaksi. Magneettisuushan on luonnollisesti hyvä asia elektroniikan parissa vai mitä :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ja48 (vahvistamaton)

22

Alajärvi taas vauhdissa (pitkästä aikaa?). Mitäs sun aikaisemmat epäilyt on?

Vastaa
aj84
aj84

23

Ei, vaan taas jossain muualla kuin töissä.. No sijoittaisin NFC-tekniikan keksintönä samaan tärkeysasteikkoon QR-koodeja lukevien kameroiden kanssa. Toki kaksi periaatteessa eri asiaa, mutta yhtä huonoja keksintöjä molemmat :)

Ai niin, epäilen kaikkea ja erityisesti kaikkia.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

24

> Kyllähän se tietenkin on parasta, että induktio-silmukat pysyvät
> poissa ainakin puhelimista.

Onhan se periaatteessa noin, mutta lataustaajuuden voinee kuitenkin valita tuossa aika vapaasti sellaiseksi, ettei se pahasti häiritse muita toimintoja. Ja puhelimessahan silmukka on passiivinen, eli kun laite on poissa laturista, silmukasta ei ole haittaa - paitsi nyt tietysti sen viemä tila ja tuoma lisäpaino.

NFC on "ollut tulossa" viitisen vuotta eikä sille vieläkään ole mitään killer-sovellusta, mutta itse näkisin sen tällä hetkellä tiedossa olevista tekniikoista parhaaksi vaihtoehdoksi pienten summien nopeaan maksamiseen. Samsungin itse ohjelmoitavissa olevat NFC tagit (TecTiles) ovat kai mielenkiintoisinta mitä NFC:llä toistaiseksi on saatu aikaan massamarkkinoille. Valittetavasti. Mutta jospa vaikka puolen vuoden sisään joku hieno NFC appsi nousisi vähän angry birdsmaisesti suosioon, olisi hauska nähdä kuinka kova kiire Applelle tulisi seuraavan iPhone:nsa kanssa...

Nokian alunperin kehittämä BT 4.0:n low energy on myös mielenkiintoinen tekniikka, muttei minusta ihan samaan käyttöön. Valittetavan huonosti Nokia on viime vuosina osannut ideoista jalostaa menestyksiä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja