Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

iPhone 5:n sisuskaluista uutta tietoa - gigatavu muistia ja muokattu ARM-prosessori

9
Teemu Laitila

iPhone 5:n sisuskaluista uutta tietoa - gigatavu muistia ja muokattu ARM-prosessori
Applen viime viikolla julkistaman iPhone 5 -puhelimen komponenteista alkaa valua lisää tietoa. Apple ei perinteisesti suostu kertomaan laitteistaan juuri mitään teknisiä yksityiskohtia, vaan tyytyy esittelemään saavutettuja käytännön hyötyjä kuten nopeutunutta sovellusten käynnistymistä.

Silti prosessorimallit ja muistimäärät kiinnostavat suuresti ainakin osaa käyttäjistä ja tarkempien teknisten yksityiskohtien esiin kaivaminen jääkin tekniikkablogien tehtäväksi. Esimerkiksi Anandtech on tehnyt ahkeraa salapoliisityötä ja saanut selville mielenkiintoisia yksityiskohtia Applen uudesta A6-järjestelmäpiiristä.

Anandtechin mukaan A6-piiri ei aiemmista arvauksista huolimatta perustu ARM:n Cortex-A15-arkkitehtuuriin. A6 sisältää sen sijaan kaksi 32 nm tekniikalla valmistettua Applen omaan suunnitteluun perustuvaa prosessoriydintä, jotka joiltain osin muistuttavat Cortex-A15-arkkitehtuuria. Anandtech arvioi, että Apple on päätynyt oman prosessorin suunnitteluun, koska ARM:n standardi A15-ydin ei ole paras mahdollinen valinta tehonkulutuksen suhteen. Sama ongelma tulee vastaan, jos nykyisiä A9-ytimiä ryhdytään kellottamaan korkeammalle.Tähän mennessä Apple on käyttänyt pääasiassa standardeja ARM:n suunnittelemia osia, vaikka yhtiöllä on ollut lisenssi myös yhteensopivien prosessoreiden valmistukseen. Applen uusi toimintatapa ei ole sinänsä erikoinen, sillä varsinaisista piirivalmistajista Qualcomm suunnittelee omat ytimensä ja Qualcommin Krait-ytimeen perustuva Snapdragon S4 löytyy tähän mennessä kaikista uuden sukupolven Windows Phone -laitteista sekä monista Android-malleista.


Parannetun arkkitehtuurin lisäksi Apple on nostanut prosessorin kellotaajuutta, mikäli on uskominen Geekbench-testiohjelman tietokantaan ilmestyneitä tuloksia. Tulosten perusteella kaksi ydintä pyörivät 1,02 GHz:n kellotaajuudella ja niiden seurana on gigatavu 1066 MHz:n taajuudella toimivaa LPDDR2-muistia.

Anandtechin arvion mukaan Applen mainostama kaksinkertainen nopeus aiempaan versioon verrattuna on saavutettu yhdistämällä kasvanut IPC-suorituskyky eli kellojaksoa kohti suoritettujen käskyjen määrä 200 MHz korkeampaan kellotaajuuteen sekä reippaasti parantuneeseen muistin suorituskykyyn.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (9)

Anonyymi käyttäjä
ollip-23 (vahvistamaton)

1

tykkään applesta vain ja ainoastaan sen takia että heidän ei tartte laittaa markkinoiden ykkösrautaa puhelimen sisään jotta puhelin toimisi nopeasti.

sen sijaan ne käyttää energiatehokasta ja tarpeeksi tehokkaita osia jotka on optimoitu täydellisesti heidän alustalleen (ios) ja tämän kautta saavutetaan yksi tehokkaimmista ellei jopa tehokkain tämän hetken puhelin.

mikäli vanha iPhone 4s oli Samsung GalaxyS3 tehokkaampi graaffisissa testeissä ja hieman huonompi cpu testeissä on uusi entistä tehokkaampi molemmissa ja luultavasti myös cpu:ssa menee ohi.

Vastaa
K_Kimmo
K_Kimmo

2

Mun on vaikea uskoa että iphone 4s olisi ollut samsung galaxy s3mea parempi missään suorituskykytestissä. Onhan prosessoreissa eroa huimasti. Ja iphone 5 tuskin on sgs3 suorituskykyisempi tuolla kaksi ytimisellä prosessorilla kellotaajuudeltaan 1,02 Ghz.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

3

@2
Ei se ole uskon asia, benchmarkit kertovat aika tarkkaan mitä mittaavat (mutteivät muuta). Niissä on ihan eri GPU, joten ei yllättäisi, jos sen suorituskyvyssä olisi paljonkin eroa.

Voittaako iPhonen dual core SGS3:n quad coren, se nähdään viimeistään viikon päästä kun puhelimia on jo miljoonissa käsissä. Veikkaisin että voittaa etenkin single core taskeissa (joita suuri osa edelleen on, läheskään kaikki ei rinnakkaistu täydellisesti). Kaikkia coreja käytettäessäkin voi kisa mennä tiukaksi.

Vastaa
delic
delic

4

@3

"Tulokset on ajettu ARMv7 tuplaydinsuorittimella. Suoritin toimii 1,02 GHz:n kellotaajuudella ja muistia on tarjolla gigatavu. Tulos: 1601 on huikea kehitysaskel verrattuna iPhone 4S:n 629 pisteeseen. Vertailun vuoksi myös uusi iPad häviää puhelimelle merkittävästi 766 pisteellään.
Apple ei kuitenkaan tyydy parantamaan pelkkiä omia tuloksiaan. iPhone 5 päihittää Geekbench-tulosten varjossa muun muassa suuremmilla gigahertseillä toimivat, neliytimiset Nexus 7 tabletin sekä Samsung Galaxy S III -kännykän (tosin hyvin pienellä marginaalilla).
Käytännössä tulokset tarkoittavat Applen kuitenkin onnistuneen erinomaisesti uuden suorittimensa suunnittelussa, eikä pelkkiin spekseihin kannata luottaa kännykkäänsä valitessa."

Tuo viiminen lause on muuten hyvä jokaisen samsung käyttäjän lukea ;)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

5

@4
Jos tulokset ovat edes oikean suuntaisia olen täysin samaa mieltä tuon kanssa. Mutta yritän nyt olla vielä viikon skeptinen (etenkin kun hyppäsin jo suin päin aiemmin luotettavana pidetyn Anandtechin A15-huhuihin :)

Vastaa
aj84
aj84

6

Heh, on se vanhaa rautaa :) On se vain aina yhtä hauskaa todeta kerta toisensa jälkeen että näiden iPhone-vihaajien kommentit ovat yhtä tyhjän kanssa. Applella ei tarvita quad-coreja tehoja takaamaan, kun saman asian ajaa paremmin tarkkaan harkittu dual-core. Korealaiset hallitsevat kyllä kuluttajien kusettamisen, siitä pojot Samsungille :)

Vastaa
JoniS
JoniS

7

@6

ios onkin huomattavasti paremmin optimoitu käyttis kuin androidi, varsinkin samsungin romit tuntuu olevan surkeita räpellyksiä jotka oikeasti vaatii tehoa että pyörii sulavasti...tosin nopeutta saa custon romilla kaiken tehon eestä.

Vastaa
Stratan
Stratan

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

@3

"Tulokset on ajettu ARMv7 tuplaydinsuorittimella. Suoritin toimii 1,02 GHz:n kellotaajuudella ja muistia on tarjolla gigatavu. Tulos: 1601 on huikea kehitysaskel verrattuna iPhone 4S:n 629 pisteeseen. Vertailun vuoksi myös uusi iPad häviää puhelimelle merkittävästi 766 pisteellään.
Apple ei kuitenkaan tyydy parantamaan pelkkiä omia tuloksiaan. iPhone 5 päihittää Geekbench-tulosten varjossa muun muassa suuremmilla gigahertseillä toimivat, neliytimiset Nexus 7 tabletin sekä Samsung Galaxy S III -kännykän (tosin hyvin pienellä marginaalilla).
Käytännössä tulokset tarkoittavat Applen kuitenkin onnistuneen erinomaisesti uuden suorittimensa suunnittelussa, eikä pelkkiin spekseihin kannata luottaa kännykkäänsä valitessa."

Tuo viiminen lause on muuten hyvä jokaisen samsung käyttäjän lukea ;)

extremetech.com/computing/136291-iphone-5-benchmarks-slower-than-the-galaxy-s3-faster-than-the-nexus-7

Ja tuo on hyvä jokaisen apple fanin lukea (:

Itse sain 1803 (:

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.