Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

DNA: Kilpailu 4G-taajuuksista voi viedä Suomen yli 10 vuotta ajassa taaksepäin

10
Manu Pitkänen

DNA: Kilpailu 4G-taajuuksista voi viedä Suomen yli 10 vuotta ajassa taaksepäin
Neljännen sukupolven matkaviestintään tarkoitetun 800 megahertsin taajuusalueen huutokauppa on tarkoitus järjestää ensi vuoden alussa. DNA:lla pelätään jo nyt huutokauppaa, sillä se voi johtaa viestintäalan keskittymiseen kahdelle toimijalle.

Huutokaupassa myydään viiden megahertsin taajuuspareja yhteensä 2x30 megahertsiä. Tästä riittäisi helposti taajuuksia kolmelle suurimmalle operaattorille, mutta operaattoreille on tarjottu mahdollisuus ostaa itselleen puolet kaupan olevista taajuuksista. DNA:lla pelätään, että kahden kaupasta tulee kolmannen korvapuusti.
Mikäli kaksi toimijaa pääsevät kehittämään rintarinnan uuden sukupolven matkaviestinverkkoa, voi markkinoille myöhemmin tuleminen olla hankalaa. Operaattoreita houkuttelee 2x15 megahertsin alueen ostaminen, koska tässä tapauksessa verkon rakentaminen tulee yhtä kalliiksi kuin 2x10 megahertsillä.

DNA:n toimitusjohtaja Riitta Tiuraniemen mielestä Suomi voi palata ajassa yli 10 vuotta taaksepäin jos kaikki uhkakuvat toteutuvat. Tuolloin viestintäalaa hallitsi kaksi suurta toimijaa. DNA:n mukaan vasta kolmannen toimijan tulo markkinoille aloitti todellisen hintakilpailun.

DNA ei ole vielä varma osallistuuko se huutokauppaan. Yksi vaihtoehto on, että se osallistuu siihen jonkun kumppanin kanssa.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (10)

squi
squi

1

Tämä on kyllä todellinen ongelma, eikä varmaan kukaan halua, että Sonera ja Elisa olisivat ainoat kilpailukykyisiä LTE-liittymiä tarjoavat operaattorit. Toivotaan, että DNA löytää keinon osallistua yhden taajuusparin kauppaan.

Vastaa
JesseKristian (vahvistamaton)

2

Tottahan tuo varmasti on, että asiakkaan asema heikkenee ja hintakilpailu vähenee jos verkot menevät kylmästi vain kahdelle operaattorille. Tämä tuskin on kuitenkaan syy miksi DNA on asiasta huolissaan.

Kuulostaa enemmänkin siltä, että DNA:lla tiedetään, että jos verkkoja lähdetään huutokauppaamaan tällä tavalla, että yhdellä operaattorilla on mahdollisuus ostaa 50% koko paketista, jää DNA kokonaan ilman verkkoja, ja niiden kautta saatavia asiakkaita. Kai siellä johtokunnassa on tajuttu, että Soneralla ja Elisalla on juuri nyt enemmän varaa lähteä investoimaan, ja siksi nyt vedotaan "asiakkaan etuun" ja "hintakilpailun kuolemiseen", vaikka oikeasti on oma lehmä ojassa.

"DNA ei ole vielä varma osallistuuko se huutokauppaan". YEAH RIGHT.

Vastaa
ep_
ep_

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti squi:

Tämä on kyllä todellinen ongelma, eikä varmaan kukaan halua, että Sonera ja Elisa olisivat ainoat kilpailukykyisiä LTE-liittymiä tarjoavat operaattorit. Toivotaan, että DNA löytää keinon osallistua yhden taajuusparin kauppaan.


Katselin juuri itse huolestuneena myös. Elisa ja Sonera ovat ne operaattorit, joilla on rahaa laittaa haisemaan DNA:n jäädessä pienempänä jalkoihin. Jospa DNA onnistuisi jotenkin lusikkansa soppaan työntämään.

Vastaa
jartar
jartar

5

@2
Vaikka DNA:lla on oma lehmä ojassa niin täyttä totta he puhuvat. Asiakkaat kärsii, hintakilpailu kutistuu ja palveluita ei kehitä samalla tavalla kun kilpailijoita vain kaksi. Riittää kun pidetään palvelun tasot ja hinnat samoina ja pyritään saamaan asiakkaat esim. mainonnan kautta. Turha hintoja polkea tai satsata palveluihin kun toinenkaan ei sitä tee.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

6

5@
>Vaikka DNA:lla on oma lehmä ojassa niin täyttä totta he puhuvat.


DNA vain taktikoi.

Se joka tässä kisassa voittaa maksaa siitä hinnan joutumalla tekemään isonverkon, ja maksaa summa, vastineeksi saa pienen etumatkan LTE kisassa.

> Asiakkaat kärsii, hintakilpailu kutistuu ja palveluita ei kehitä
> samalla tavalla kun kilpailijoita vain kaksi

Asiakkaat hyötyy, siis saavat sitä LTE verkkoa syrjäänkin jolla voi olla edes jonkinlaista kapasiteettia.

> kun kilpailijoita vain kaksi

Noilla alueilla moni toivoo että olisi edes yksi.

Taajamissa on edelleen kaikki kolme ja vähän muitakin, DNA nytkinrakentaa kahdella taajuusalueella isommalla kaistalla ja uutinen unohti kertoa myöhemmin jakoon tulevista taajuuksista.

Uutinen (DNA) unohti että markkinoilla on myös DNAstä ylosjääneet paikallisoperaattorit jotka kilpailee jo nyt etelän metropolien ulkopuolella 4Gssä.

>Turha hintoja polkea tai satsata palveluihin kun toinenkaan ei
>sitä tee.

Tässä velvoitetaan tekemään peittoa ja vaikuttaa ettei DNA edes ole kiinnostunut aidosti kisaan (maksaan) tuosta alueesta ja käytännössä jää odottamaan myöhemmin tulevia taajuuslohkoja. Samaa odottamasti voi ynnäillä myös toiset operaattorit. Toivottavasti joku hankkii tuon leveämmän siivun.

Tai sitten vedättää kilpahuutajia.

Vastaa
Ademeion (vahvistamaton)

8

"Kai siellä johtokunnassa on tajuttu, että Soneralla ja Elisalla on juuri nyt enemmän varaa lähteä investoimaan, ja siksi nyt vedotaan "asiakkaan etuun" ja "hintakilpailun kuolemiseen", vaikka oikeasti on oma lehmä ojassa."

En oikein ymmärrä tätä arvosteluasi. Jos esimerkiksi matkapuhelinvalmistaja tuo markkinoille uuden puhelimen, minua kiinnostavat enemmän sen tekniset ominaisuudet kuin se, kuinka suuri merkitys laitteella on valmistajayritykselle taloudellisesti. Samalla tavoin DNA luonnollisesti kertoo viestinsä kohteille siitä mikä näitä kiinnostaa, eli tässä tapauksessa todellisen kilpailun vaarantumisesta. Ei pitäisi olla kenellekään mikään uutinen, että DNA:n (kuten kaikkien muidenkin kaupallisten yritysten) toiminta tähtää liikevoiton tuottamiseen ja tappioiden välttämiseen.

Vastaa
JesseKristian (vahvistamaton)

9

@ 8

Jos lähdet ottamaan suoria lainauksia, niin muista että tekstiä ei ole hyvä irrottaa laajemmasta kontekstista.

"Tottahan tuo varmasti on, että asiakkaan asema heikkenee ja hintakilpailu vähenee jos verkot menevät kylmästi vain kahdelle operaattorille."

En arvostele tässä DNA:ta suhteessa muuhun yritysmaailmaan, vaan tuon vain esille sen, miten huvittavaa on, että AINA kun isot firmat ovat huolissaan kuluttajasta, on taustalla todellisuudesa omat ongelmat. Olen pahoillani jos tämä osui jotenkin henk.koht. arkaan paikkaan.

Vastaa
AhKeefas
AhKeefas

10

Pitäisi huutokaupata miljoonien PANOSTUS verkon rakentamiseen vuoden 2013 loppuun mennessä.
800MHz alue antaa hyvän peiton ja jos rahat eivät mene kertaluonteisesti valtion kassaan huutokaupassa, vaan verkin rakentamiseen, niin liiketoiminnan arvonlisäverokertymä tuottaa enemmän kuin mokoma huutokauppa.
Katainen jälleen osoittaa talous"neroutensa" virkamieskunnan huokaillessa.
Elämme pöljien äänestäjien kalliissa maassa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja