Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

iPhone 5s:n myötä Apple otti askeleen kohti kontekstitietoisia mobiililaitteita ja -palveluita

8
Manu Pitkänen

iPhone 5s:n myötä Apple otti askeleen kohti kontekstitietoisia mobiililaitteita ja -palveluita
Apple kuvailee lehdistötiedotteessaan iPhone 5s:ää kaikista kaukokatseisimmaksi puhelimeksi mitä se on tehnyt. Se voi olla pelkkää superlatiivihössötystä, mutta väitteelle löytyy myös ihan hyviä perusteluita. Siirtymisellä 64-bittiseen arkkitehtuuriin ja sormenjälkilukijalla Apple panostaa tulevaisuuteen, mutta sama pätee myös M7-mikrosirua.

IPhone 5s:n kohdalla Apple päätti erottaa tiettyjen sensoreiden tuottaman datan käsittelyn omalle sirulleen, M7-liikesuorittimelle. Tähän asti gyroskoopin, kiihtyvyysantureiden ja kompassin käyttöä varten on pitänyt herättää Ax-järjestelmpiiri, joka kuluttaa Applen mukaan enemmän energiaa kuin jos sensoreita varten olisi oma piirinsä. Oman piirin ansiosta Apple voi mitata iPhonen liikkeitä jatkuvasti akkukeston siitä kärsimättä.
Applen M7-suoritin tuo mieleen Motorolan Moto X:ssä käyttämän ratkaisun, jossa on oma suoritinydin puhelimen käyttöympäristön havainnontia varten. M7:n funktio on hieman sama kuin Moto X:n piirillä, se tarkkailee ympäristöä, jossa iPhone 5s:ää käytetään ja mukauttaa toimintojaan sen mukaan. Apple kertoo verkkosivuillaan, että M7 tietää milloin iPhonen kantaja kävelee, liikkuu autolla tai juoksee. Näiden tietojen pohjalta Maps-sovellusta voidaan käskeä siirtymään kävelemiseen ja autokäyttöön optimoitujen turn-by-turn-navigointitilojen välillä. Kävelymatkan varrella olevia Wi-Fi-verkkoihin yhdistämisehdotukset voidaan myös eliminoida kun puhelimen olevan ohikulkumatkalla. Pitkään paikallaan ollutta iPhonea voidaan taas käskeä vähentämään pingaamista akun säästämiseksi.

Julkistustilaisuudessa Apple alleviivasi M7:n olevan hyödyllinen kuntoilusovellusten kehittäjille. Tämä herättää kysymyksiä M7:n roolista esimerkiksi iWatchissa, jonka kohdalla Applen on huhuttu ottavan terveys- ja kuntoilupainotteisen suunnan.

9to5macin mukaan Apple testaa parhaillaan Maps-sovellukseen integroitavaa ominaisuutta, jonka avulla M7:ää voitaisiin hyödyntää parkkeeratun auton sijainnin tallentamiseen. Suomessa oman auton löytyminen kaupan parkkipaikalta ei välttämättä tuota ongelmia, mutta esimerkiksi West Edmonton Mallin (ostos- ja viihdekeskus Kanadassa) 20 000 autopaikan parkkialueelta oman auton löytäminen voi olla hieman haasteellisempaa. Jos kerran M7 tietää milloin iPhone on liikkuvaussa autossa, saatetaan piiriä hyödyntää iOS in Car -hankkeenkin kohdalla.

Puhelimen käyttöympäristöstä tehtyjä havaintoja voidaan käyttää varmasti moneen muuhunkin ja on perusteltua olettaa, että tulevina vuosina Apple aikoo hyödyntää näitä mahdollisuuksia mobiililaitteissaan. Yhtiö tuskin olisi aloittanut M-sirumalliston kehittämistä ja valmistusta, ellei sillä olisi selvää usean vuoden visiota piirin hyödyntämiselle. Sama koskee myös sormenjälkilukijaa. Apple tuskin käytti 365 miljoonaa dollaria AuthenTecin ostoon vain sen takia, että se saisi iPhonen lukituksen avaamisesta kätevämpää.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (8)

Jonahan
Jonahan

1

Tämä oli aika mielenkiintoista uutta tietoa 5S:sta, ja kuten artikkeli sanoo potentiaalia on ainakin teoriassa vaikka mihin, vaikka alkuvaiheessa käyttökohteet ovat rajattuja.

AuthenTecin ostossa on varmasti pitkän aikavälin strategia, mutta lyhyelläkin aikavälillä siitä on etua, kun voidaan blokata tietyntyyppiset sormenjälkitunnistimet muilta valmistajilta ja AuthenTecilla oli paljon alaan liittyviä patentteja.

Vastaa
Jakele
Jakele

2

ehkä kuitenkin vasta seuraavissa versioissa nähtävää... Milloinkas se 6 oiskaan tulossa? Vasta vuoden kuluttua vaikon voisko tulla jo kesäksi? ...hiukka isommall (4,3-4,7") kokolevyisellä näytöllä...

Vastaa
jonppaa
jonppaa

3

Kyllä se niin vaan on että Apple ja Google innovoi ja muut vikisee. Nokian ja Microsoftin ongelmaksi on muodostunut liian insinöörikeskeinen ajattelu joka ei anna tilaa oikeanlaiselle luovuudelle.

Vastaa
Hui Lai Lee (vahvistamaton)

5

Mielenkiintoisia tietoja joita en ainakaan itse huomannut, kun keskityin siihen 5C malliin, olisivat julkaisseet ensi 5S mallin niin maailma olisi kuin ennen :)

5C myöhemmin ja Apple olisi saanut tämän mallin hinnan kyllä puristaa 350$. Varmasti saisivat aikaa hyvän käyttökokemuksen karsituilla ominaisuuksilla. Suurelle osalle riittää se soitto, teksti ja netti toiminnalisuus.

Vastaa
G. Orwell (vahvistamaton)

6

Iphonen sormenjälkitunnistin on maailmaa mullistava keksintö. NSA saa käyttäjien sormenjäljet suoraan itselleen, siinä on perustuslain, henkilötietolain ja tietotuojalain noudattaminen kaukana. Hyvää tässä on vielä se että saan maksaa tietojeni luovuttamisesta n. 1000,00€. Ehdottomasti ostamisen arvoinen hilavitkutin. Tervetuloa Orwell - maailma. Buaah...Buaah!!!

Vastaa
arivesa
arivesa

7

Just noin,#6. Lukitun toiminnon salasanalla aukaisu,ei kaapattunakaan kytke käyttäjää fyysisiin todisteihin,kuten sormenjälki tekee.
Ei mitään järkeä kuluttajan kannalta.
Authen Tecin (pyyhkäisy)tunnistimet läppäreissäni,ovat niin alkeellisia,että mitään kunnon tunnistusta ei synny.
Applen versio lie painallus ruutuun,kuten poliisiskannereissa.
Tunnetusti pyytäjä ei ole tyhmä,vaan suostuja.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

@7
Aivan totta, AuthentTecin tunnistin iPhonessa on paljon parempi. En yllättyisi jos tämä olisi *taas* asia, jossa Apple näyttäisi mallia muille valmistajille.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja