Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

iPhone 5s:n valmistus maksaa Applelle 26 dollaria enemmän kuin 5c:n

7
Manu Pitkänen

iPhone 5s:n valmistus maksaa Applelle 26 dollaria enemmän kuin 5c:n
Tutkimusyhtiö IHS:n arvion mukaan Apple käyttää iPhone 5S:n (16 GB) valmistusmateriaaleihin 191 dollaria. Komponenttien kokoaminen lopulliseksi tuotteeksi asti maksaa iT-jätille noin kahdeksan dollaria per puhelin. Edullisemman iPhone 5c -mallin materiaalikustannukset ovat IHS:n mukaan 166 dollaria (kokoonpano lisää kustannuksia seitsemällä dollarilla).

Vuosi sitten IHS arvioi iPhone 5:n komponenttien ja kokoamisen maksavan Applelle 205 dollaria. IPhone 4S:n materiaalikustannuksiksi IHS arvioi 188 dollaria vuonna 2011. IPhone-puhelimien materiaalikustannukset ovat pysyneet jokseenkin vakaina, vaikka puhelimiin on tullut vuosien mittaan uusia ominaisuuksia ja tehokkaampia suorittimia. IPhone-puhelimien kallein komponentti on näyttö, jonka hinnaksi IHS on arvioinut 41 dollaria.
IHS:n mukaan iPhone 5s ja 5c ovat komponenttien puolesta hyvin samanlaisia. Puhelinten eroina ovat lähinnä järjestelmämikropiiri, käytetty muistityyppi ja sormenjälkilukija. Puhelimien kuorien valmistusmateriaalikin on eri. Nämä erot luonnollisesti selittävät 25 dollarin poikkeaman materiaalikustannuksissa. Sormenjälkilukijan hinnaksi on laskettu seitsemän dollaria.

iPhone 5s:n 64 gigatavun mallin valmistaminen maksaa Applelle 19 dollaria enemmän kuin 16 gigatavun mallin. Kaupan hyllyllä mallien hinnoissa on 200 dollarin ero.

Apple kertoi maanantaina myyneensä viikonlopun aikana yli yhdeksän miljoonaa iPhone 5c:tä ja 5s:ää.

Kommentit (7)

haga1
haga1

3

"Me emme ole mukana roskabisneksessä" Silti osat maksavat saman verran kuin kilpailijoilla ja myydään kuluttajille kalliilla jotta saadaan paremmat katteet. Ja kuluttajat ovat vietävissä :) Applen asiakkaat ovat siis typeriä.

Vastaa
liirumlaarum (vahvistamaton)

4

@3 Jos osat maksavat saman verran kuin muilla valmistajilla niin miten esim. Samsung eroaa tästä "myydään paremmalla katteella?" Ei ne Galaxy sarjan luurien hinnatkaan kovin maissa ole, ainoa ero näissä on se että iPhone 5S tulee maksamaan vuoden päästä 100e vähemmän kun taas Galaxy S4 hinta tippuu noin 120-150e. Eli Applen brändi on niin vahva että ei hinta tipu niin paljon kuin kilpailijoilla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

5

@3
Teet aikamoisen loogisen loikan arvioidusta(!) osien hinnasta lopputuotteen laatuun ja täten "oikeaan" hintaan.

Ensinnäkin Apple käyttää paljon omia tai vain sen käyttöön tehtyjä osia (mikrokontrolleri, kosketussensori, sormenjälkisensori, osa kameran komponenteista, radiopiiristä, jne.) joka tekee hintojen arvioinnista aikamoista arpapeliä. Etenkin kun kukaan ei tiedä millaisiin volyymeihin tullaan pääsemään. Onko osien arvioituun hintaan laskettu sitä R&D:ta tai yritysostoja, jota Apple on tehnyt osien saamiseksi laitteisiinsa. Ei siltä vaikuta.

Nykyelektroniikka on lisäksi sellaista, että se ei tee yhtään mitään ilman softaa. Itseasiassa suurin osa toiminnallisuudesta ja käyttökokemuksesta tehdään oftalla. Hyvällä softalla samanhintaisesta raudsta saadaan enemmän hyötyä (ei vain nopeutta) irti kuin huonolla, tämän on mm. Nokia näyttänyt halpis-Lumioillaan vs. Androidit.

Mutta jos arviota uskotaan, olet ihan oikeassa. Applen huippumallin osien hinta ja valmistus maksavat suunnilleen saman kuin muidenkin valmistajien huippumallit. Myös kuluttajahinta on suurin piirtein samaa. Apple ei ole mukana roskabisneksessä, koska ei tee roskaa. Ei se lopputuotteen laatu muuttuisi miksikään vaikka Apple saisi huonommat diilit komponenteista (osien hinta nousisi) tai toisin päin.

Samsung ja HTC:kaan eivät ole roskabisneksessä huippumalleillaan, mutta osin niillä halpamalleilla. Niissä on hiuksenohuet marginaalit ja se ei ole pidemmällä tähtäimellä tervettä. Olenkin veikannut jo useasti, että Nokian ja BlackBerryn jälkeen seuraava joka myydään tai loppuu on HTC.

Ja jos ei ole selvää, katetta on pakko saada, sillä katteella maksetaan sitten seuraavien mallien kehitys, käyttiskehitys, myynnin kustannukset ja muutkin henkilöstön palkat.

Vastaa
Brändilisä (vahvistamaton)

6

Onko sitten järkevää maksaa puhelimen yhteydessä 400-500€ pelkästä brändistä...
Ei se tee siitä ainakaan yhtään parempaa tuotetta.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

7

@6
Mitä ilmeisimmin trollaat, mutta menköön. iPhone 4s maksaa 400e, mielestäsi siis oikea hinta siitä olisi -100 euroa. Olisi mielenkiintoista tietää minkälaisella ansaintalogiikalla tämä olisi mahdollista. Ja miten sellainen hinnoittelu olisi järkevää.

Mutta olet toisaalta ihan oikeassa, puhelimen hinnassa maksetaan brändistä, designista ja ekosysteemistä. Ja tuleekin maksaa, koska ekosysteemi tuo laitteelle selvää lisäarvoa, kaksi muutakin voivat joillekin tuoda. Se "lisähinta" ei kuitenkaan ole lähellekään väittämääsi, koska kaikkien muidenkin valmistaijien huippumallit ovat pitkälti samoissa hinnoissa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja