Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia kasvoi hurjasti Pohjois-Amerikassa – ennen Elopia myynti oli kuitenkin vieläkin parempaa

9
Manu Pitkänen

Nokia kasvoi hurjasti Pohjois-Amerikassa – ennen Elopia myynti oli kuitenkin vieläkin parempaa
Nokian tänään julkaiseman osavuosituloksen mukaan yhtiön puhelimien myynti laski niin kappalemäärällä kuin liikevaihdolla mitattuna kaikissa maanosissa vuodentakaiseen nähden, paitsi Pohjois-Amerikassa.

Pohjois-Amerikan myynti kasvoi huimasti viime vuoteen nähden, mikä johtuu siitä että vuosi sitten oltiin pohjamudissa. Puhelimia myytiin Pohjois-Amerikassa heinä-syyskuussa 1,4 miljoonaa kappaletta, mikä on 367 prosentin parannus viime vuoteen nähden. Liikevaihto kasvoi vieläkin enemmän, lähes 500 prosentilla 214 miljoonaan euroon. Huhti-kesäkuuhun nähden puhelinmyynti (kappalemäärällä mitattuna) lähes kolminkertaistui Pohjois-Amerikassa.

Vuonna 2010 vastaavalla ajanjaksolla, jolloin Nokian älypuhelimet perustuivat Symbianiin, Nokian puhelintoimitukset Yhdysvaltoihin olivat 3,2 miljoonaa kappaletta. Windows Phone -strategia ei siis auttanut Nokiaa saavuttamaan Pohjois-Amerikan markkinoita.

Kiinan alueella myynnin lasku on ollut vielä dramaattisempaa. Elopin tultua taloon Nokia-merkkisiä matkapuhelimia vietiin Kiinan alueelle 20,2 miljoonaa kappaletta. Nyt toimitukset olivat vain neljä miljoonaa kappaletta. Kiinan tapauksessa voidaan puhua todellisesta imploosiosta. Muualla Aasiassa kehitys ei ole ollut yhtä jyrkkää.Kolmen vuoden takaiseen aikaan nähden Nokian matkapuhelinmyynti on laskenut 40 prosentilla.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (9)

Anonyymi käyttäjä
an_Tero (vahvistamaton)

1

Nokia on toteuttanut uutta strategiaansa ja osoittanut sen vähitellen toimivaksi. Lumiat myyvät kokoajan kiihtyvällä vauhdilla. Silti näissä kotimaisissa artikkeleissa ja "uutisissa" (lue: klikkih***at) dissataan Nokiaa jatkuvalla syötöllä. Huvittavinta ja samalla ala-arvoisinta on vertailu johonkin ikivanhoihin jo lakkautettuihin symbianeihin ja niiden myyntilukuihin. Yhtä tyhmää on verrata jonkin asian hintaa markka-aikaan. Niitäkin vielä löytyy ja joka kerta tekevät itsensä naurunalaiseksi vertauksillaan.

Tällä kertaa kirjailijamme Manu on päässyt briljeeraamaan termillä imploosio, kun teki vertailunsa Kiinan myynteihin Symbian-ajalta. Hienoa Manu, Todella asiantuntevaa!

Nyt on menossa uusi aika ja uudet laitteet ja joka vanhoja muistaa niin sitä symbianilla silmään. Lumioiden myynti aloitettiin nollasta ja kasvu on ollut jatkuvaa. Jos myynti olisi aloitettu 20 miljoonasta/Q niin sillon näitä vertailuja voitaisiin tehdä.

Manu, kannattaa ajatella asioita siltä kantilta että jos Nokia olisi vain roikkunut Symbianissa ja jättänyt muutokset tekemättä niin Nokiaa ei olisi enää lainkaan. Näin ajateltuna tilanne on paljon valoisampi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iKnow_ (vahvistamaton)

2

"Manu, kannattaa ajatella asioita siltä kantilta että jos Nokia olisi vain roikkunut Symbianissa ja jättänyt muutokset tekemättä niin Nokiaa ei olisi enää lainkaan. Näin ajateltuna tilanne on paljon valoisampi."

Tässä välissä olisi ollut aika monta muuta ja myös parempaa vaihtoehtoa. Nokiahan on viime ajat juuri juossut markkinaosuuden perässä mikä (ent.) uuden strategian ja siihen liittyvien sähläyksien yhteydessä luovutettiin ilmaiseksi lähinnä Samsungille.

Vastaa
mcmopo
mcmopo

3

@1 Pointti ei ole pelkästään tuo symbian wp vertailu vaan strategian onnistumisesta ja markkinaosuuksien vertailussa. Tottakai markkinaosuudet on nousussa kun aloitetaan nollasta ja tuhlataan miljoonia markkinointiin. Ja tottakai vertailu voidaan tehdä kun kerran markkinoilla oli vaihtoehtoinen kayttöliittymä jolla oli jo iso myyntimäärä. Ellet vieläkään tajunnut niin uutinen koskee Elopin johtamaa strategiaa ja sen onnistumista.

Mitä itse uutiseen niin en ole kyllä yhtään yllättynyt. MS on jarruttanut laitteiston kehittämistä aikalailla. Uutta tekniikkaa on ollut saatavilla mutta sitä ei ole pystynyt käyttämään kun järjestelmä ei ole tukenut sitä. Muutenkin ihmiset rupeaa tajuamaan että järjestelmä on vielä "beta" vaiheessa josta puuttuu iso liuta perusominaisuuksia.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

4

Kolme vuotta sitten myös Blackberryn markkinaosuus oli huomattavasti korkeampi[1]. Romahduttiko Elop senkin?

BlackBerryn strategia oli muuten juurikin se, jota moni haikaili Nokialle. Pidetään kiinni BlackBerryOS:sta (pitkälti teknisesti kuin Symbian) ja tuodaan moderni BB10-käyttis markkinalle yksin (pitkälti teknisesti ja strategisesti kuten Maemo olisi ollut, Meegossa oli mukana Intel, mutta siitä tuskin oli kauheasti iloa).

Vähän siis näyttäisi siltä, että markkinalla tapahtui jonkinlainen murros, jonka jälkeen BlackBerry ja Symbian eivät olleet kilpailukykyisiä ja menettivät osuuttaan nopeasti. En nyt heti osaa keksiä mikä moinen murros olisi voinut olla… :)

[1] http://dominiescommunicate.files.wordpr...es_relative.png

[edit tuli mukaan väärä graafi, korjattu]

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
retericc (vahvistamaton)

5

@2 ja mitkä olisivat olleet parempia vaihtoehtoja? Android tai meego ei ole oikea vastaus.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

6

@4 Meego oli aika kyseenalainen mahdollisuus - myönnetään, mutta ainakin BB10 verrattuna käyttöjärjestelmä olisi ollut markkinoilla lähes kaksi vuotta aikaisemmin samanlaisella line-upilla kuin BB10 aloitti tänä vuonna (Lauta + N9).
Onhan sitä pitkään jo mietitty, että miksei Nokia koskaan palkannut innovatiivista softa-alan osaajaa johtotiimiinsä. Vanjoki johti pitkään osastoa, joka ei tuntunut edistyvän niin missään. Silti työvoimaa hänellä oli käytössä vaikka kuinka.

Toisaalta Symbianin romahdukseen osa-auttoi Elop itse. Nokia olisi voinut kituutella Symbianin myynnillä varmasti vuoden pidempään ennen kuin kysyntä alkaisi todella romahtamaan. Palava öljylautta nyt vain sattui olemaan se asia, joka katkaisi kamelin selän.

Mutta kuten aiemmin sanoin, niin softajohtaminen olisi asian kulmakivi. Kaikki tuotteet, jotka olisi pitänyt saada valmiiksi tai edistymään eivät olleet markkinoilla valmiina silloin kuin niiden piti. Pyhä kolminaisuus MeeGo-Qt-Symbian kaatui Nokian johtajien kyvyttömyyteen käsitellä niin suuria softaprojekteja. Mitään muuta syytä sille ei voi löytyä, sillä ammattitaitoa ja lahjakkuutta yrityksestä löytyi vaikka muille jakaa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

@6
Siitä palavasta lautasta ei varmasti ollut apua, mutta pääsyy Symbianin myynnin laskuun oli halvat ja paremmat Androidlaitteet ja käyttäjien halu iPhonen kaltaisiin tuotteisiin. Ne olisivat tulleet täsmälleen samanlaisina ja samalla aikataululla riippumatta Elopin puheista.

Huomasithan että BlackBerryn lasku (toki alemmalta lähtötasolta) on lähes identtinen ajoitukseltaan Nokian kanssa. Siellä ei ollut palavasta lautasta tietoakaan, päin vastoin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

9

Mielestäni Teemu kirjoittaa tilanteesta aika asiallisesti. Hän tuo esille Nokian lähiaikoijen kasvun aiempiin heikoimpiin lukuihin nähden, mutta asiallisesti myös sen, miten kaukana ollaan Elopin julkisuudessa ilmoittamista tavoitteista tai edes nykyisen strategian julkistamishetkellä vallinneesta tilanteesta.

"Imploosio" on ehkä vähän briljeeraavaa, mutta ihan toimivaa ja osuvaa sellaista.

On sinulta myös hiukan hassua moittia Manua siitä, että hän vertaa Nokian tämän hetken kännykkämyyntiä kolmen vuoden takaiseen, kun itse perään rinnastat hänen vertauksensa ontuvasti markka-euro-vertailuun ;-)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja