Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nämä uudet teknologiat yrittävät mullistaa älypuhelimella valokuvaamisen tänä vuonna

3
Manu Pitkänen

Nämä uudet teknologiat yrittävät mullistaa älypuhelimella valokuvaamisen tänä vuonna
Vuosien saatossa kamerasta on tullut kiinteä osa niin älypuhelimien kuin tavallisten matkapuhelimienkin varustelua. Nykypäivänä on lähes mahdotonta ostaa top 10 -valmistajilta puhelinta, jossa ei olisi lainkaan kameraa.

Kehitys on edennyt huimasti Nokia 7650:n VGA-tason kameran ajoista ja älypuhelimet ovatkin suurelta osin korvanneet digipokkarit. Flickr-kuvapalveluun lisättyjen kuvien perusteella viidestä suosituimmasta kamerasta neljä suosituinta ovat älypuhelimia (kaikki ovat itse asiassa Applen iPhone-puhelimia). Viidenneksi suosituin kamera on Canon EOS 5D Mark II.

Älypuhelimien kamerateknologian kehitys määrittelee pitkälti sen, millaisia kuvia ja videoita meidän ajastamme jää jälkipolvien ihmeteltäväksi.

Vuodelta 2013 jäi mieleen muutama uusi tai ainakin uutuutta hohtava tekniikka. HTC yritti Onessa olleen UltraPixel-kameran avulla lopettaa useita vuosia jatkuneen megapikselikisan ja kääntää huomion kohti parempaa kuvanlaatua. Nokia puolestaan "keksi zoomin uudelleen" 41 megapikselin kameralla varustetun Lumia 1020:n myötä ja mahdollisti RAW-kuvauksen älypuhelimilla. LG otti käyttöön optisen kuvanvakaimen, joka löytyi myös useammasta Nokian mallista.


Alkaneesta vuodesta ei näytä tulevan välivuotta mobiilikuvaustekniikan kehityksessä, vaan teknofirmojen valikoimista löytyy jo täysin uusia ratkaisuja tämän vuoden lippulaivapuhelimia varten. Alla on lyhyt lista niistä.

Pelican Imaging

Pelican Imaging on Nokian pääomasijoitusyhtiön tukema kasvuyritys, joka kehittää plenoptista kameraa älypuhelimiin. Käytännössä tekniikassa kyse on siitä, että linssimatriisilla varustetulla kameralla otettuja kuvia voi jälkikäteen tarkentamaan eri kohtiin. Se siis toimii samaan tapaan kuin Lytro-kamera, mutta tekniikka on vain jalostettu pienempään kokoon. Kuvaustekniikan pitäisi sopia lisäksi 3D-mallien tekoon.

Pelican Imaging totesi viime keväänä, että heidän tekniikkaa hyödyntävä älypuhelin on tulossa markkinoille vuonna 2014. Valmistajan nimeä ei paljastettu, mutta epäsuorat merkit viittaisivat Nokiaan.Samsung ISOCELL

Samsung esitteli viime vuonna ISOCELL-nimisen kennoteknologian ja arvioi sen tulevan yhtiön älypuhelimiin vuosien 2014-2015 aikana. ISOCELLin johtoajatuksena on estää "seinämien" avulla ylikuulumisesta (crosstalk) aiheutuvat värivirheet ja vähentää myös valohäviöitä. Tekniikka parantaa kuvien dynamiikkaa ja mahdollistaa kennon asentamisen aiempaa ohuempiin laitteisiin. Samsungin Galaxy S5:ssä on huhuttu olevan 16 megapikselin ISOCELL-kenno.Aptina Clarity+

Aptinan viime kesällä esittelemässä Clarity+-tekniikassa on kyse perinteisen bayerilaisen värisuodinmatriisin vihreiden suodattimien korvaamisesta Clear-suodattimilla (kuvattu valkoisena). Bayerilaisessa suodatuksessa vihreä suodin päästää läpi vain vihreän valon, punaiset punaisen valon ja siniset sinisen valon, mutta Clarity+:n clear-pikselit päästävät läpi kaikkia kolmea väriä. Suodatuksen läpi pääsee enemmän signaalia, minkä pitäisi helpottaa valokuvaamista hämärissä olosuhteissa ja vähentää kohinaa. Lisää tietoa löytyy Aptinan White Paper -julkaisusta.


Toistaiseksi ei ole tietoa aikooko mikään puhelinvalmistaja käyttää Aptinan kennoja puhelimissaan tänä vuonna.mems|cam

Kaikki tietävät kuinka tuskaisen hidas tarkennus kännyköissä on. MEMS-teknologiaa hyödyntävän mems|camin ansiosta uudelleentarkennuksen viivettä saadaan leikattua radikaalisti. Nopea tarkennus mahdollistaa mm. useiden kuvien ottamisen samasta tilanteesta erilaisilla tarkennuksilla, minkä ansiosta päästää lytromaiseen jälkikäteen tehtävään tarkennukseen.

DigitalOptics kertoi syksyllä, että puhelinvalmistaja Oppo on tilannut siltä ensimmäisen erän mems|cam-rautaa.Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (3)

member83
member83

1

En aio luopua N8:sta, heti ostan kun tulee android jossa salama, kunnon optiikka sekä aukko ja kaksivaiheinen kuvausnäppäin. Mokia voisi kunnioittaa vähän valokuvaajia ja julkistaa moisen. Ja kunnon akulla kanssa sitte, kiitos :)

Yli 3 vuotta kulunut tämän N8:n myyntiin tulosta mutta parempaa ei vaan kuulu muilta valmistajilta eikä ohjelmatkaan niin eri planeetalta ole kuin moni antaa ymmärtää. Lumiat taas ei iphonemaisen tylsän sävynsä vuoksi voisi vähempää kiinnostaa joten ikävä tilanne perfektionismiä hakevalle puhelinkuvaajalle.

Jos nyt haluaisi edes vähän nykyaikaisen luurin hyvillä kuvausominaisuudella ja monipuolisella käyttiksellä, niin se olisi pari vuotta sitten julkistettu pureview 808. Se tosin on vähän ruman näköinen puhelimeksi ja muistuttaakin enemmän pokkaria, mutta kuvausominaisuuksiltaan samaa tasoa lumia 1020:n tai 150-200€ pokkarin kanssa.

Vastaa
Giis
Giis

2

@Member83

Olen omistanut N8, 808, sekä nyt Lumia 1020 puhelimen. Näin jälkeenpäin ajateltuna en näe mitään syytä pitää N8 puhelinta. Enkä kyllä 808 puhelintakaan, jos vaihtoehtona on hankkia suoraan Lumia 1020. Jos haluaa hyvää kameraa ja puhelinta, jolla varmasti pärjää, niin Lumia 1020 täyttää tämän. N8 on edelleen kameran suhteen hyvä, jos vertaa suurinta osaa muita puhelimia missä kamera. 808 ja Lumia 1020 painii kuitenkin ihan omassa sarjassaan. Lumiat taas yhä edelleen omassa sarjassaan Symbiaan nähden.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Teemu_84 (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti member83:

En aio luopua N8:sta, heti ostan kun tulee android jossa salama, kunnon optiikka sekä aukko ja kaksivaiheinen kuvausnäppäin. Mokia voisi kunnioittaa vähän valokuvaajia ja julkistaa moisen. Ja kunnon akulla kanssa sitte, kiitos :)

Samoilla linjoilla ollaan, vaikkei minulla olekkaan N8:ia. Siihen vielä fyysinen vaakamallin slideri qwerty, niin alettasiin olla hyvin lähellä täydellistä puhelinta. Eipä siitä veden ja pölyn kestostakaan olisi haittaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja