Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple yrittää mullistaa seuraavaksi mobiiliterveysmarkkinan: iWatch ja "Healthbook" kehitteillä

Manu Pitkänen

Apple yrittää mullistaa seuraavaksi mobiiliterveysmarkkinan: iWatch ja Healthbook kehitteillä
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n julkisen kalenterin mukaan Applen johtoporras on keskustellut viraston kanssa terveyteen liittyvästä mobiilisovelluksesta, kirjoittaa The New York Times. Applen puolelta keskusteluihin on osallistunut operatiivinen johtaja Jeff Williams ja ohjelmistoteknologian johtaja Bud Tribble.

FDA:n ja Applen tapaamisen tarkemmista yksityiskohdista ei ole tietoa, mutta keskusteluissa on saattanut nousta esiin Healthbook-sovellus, jollaista IT-jätti 9to5mac-sivuston mukaan parhaillaan kehittää. Sivuston mukaan se on yksinkertaistettuna Passbook-lompakkoa muistuttava sovellus, joka kertää käyttäjänsä ruumiintoimintoihin liittyvää dataa jäsenkorttien sijaan.Sovellukseen voidaan tallentaa tietoja verenpaineesta, kehon nestetasapainosta, sykkeestä ja mahdollisesti muistakin verestä mitattavista ominaisuuksista, kuten vaikkapa glukoosiarvoista. Healthbook osaa muistuttaa milloin lääkkeet tai ravintolisät pitää ottaa. Askelten ja kuntoilumatkojen mittaus kuulunevat viime syksynä esitellyn M7-sirun perusteella myös varustukseen. Ohjelma saatetaan sisällyttää iOS 8 -käyttöjärjestelmään.

Healthbook tulee todennäköisesti olemaan iWatchia varten luotu iPhone-sovellus, vaikka periaatteessa Apple voisi myös avata sen kolmansille osapuolille. The New York Timesin mukaan viime kesänä Applen huippuvirasta projektiluontoisempiin tehtäviin siirtynyt Bob Mansfield on vastuussa kehitteillä olevan iWatch-rannelaitteen teknologisista ominaisuuksista ja Adoben entinen teknologiajohtaja Kevin Lynch vastaa sen ohjelmistosta.

Apple aloitti viime keväänä ja kesänä asiantuntijoiden rekrytoinnit iWatchia varten, joten tämä lienee se ajankohta, jolloin projekti siirtyi uuteen vaiheeseen kohti kaupallistumista.

Lynch siirtyi Applelle keväällä 2013 ja Mansfield siirtyi erityisprojektin pariin kesällä. C8 MediSensorsin, Senseonicsin, AccuVeinin ja Masimon työntekijöitä rekrytoitiin niin ikään keväällä ja kesällä. Muotitalo Yves Saint Laurentin entisen toimitusjohtajan, Paul Deneven, palkkaamisesta erityisprojektiin kerrottiin myös viime kesällä. Nikellä FuelBand-kuntoilurannekkeen kehityksessä mukana ollut fitness-asiantuntija Jay Blahnik siirtyi Applelle niin ikään kesällä. Kenkävalmistajan pääsuunnittelijoihin kuuluva Ben Shaffer siirtyi IT-jätille syksyllä.


Ennen näitä rekrytointeja iWatchin parissa työskenteli sadan hengen tiimi. Julkisuuteen ei ole paljastunut, että Apple olisi tehnyt mitään merkittävää yritysostoa tältä alalta, joten iWatchin kehitys on ollut todennäköisesti suurilta osin Applen omien iPhone- ja iPod-insinöörien käsissä. Toisaalta Apple kyllä osti vähävirtaisten sirujen suunnitteluun erikoistuneen Passif Semiconductorin viime vuonna ja iWatchin on kerrottu kärsineen akkukestoon liittyvistä ongelmista. 9to5macin mukaan Mansfieldin teknologiatiimi olisi onnistunut yhdistämään iWatchia varten useita erilaisia sensoreita yhteen pakettiin.

Vaikka iWatchista puhutaankin älykellona, tulee sen pääfunktio olemaan aivan jossakin muualla kuin kellonajan näyttämisessä (ihmisillä on puhelin sitä varten). Ruumiintoimintojen mittaaminen ja rekisteröinti älypuhelimeen tulee varmasti olemaan iWatchin suurin koukku. Kuntoilijat saattavat innostua laitteesta, mutta kohdemarkkina on todennäköisesti paljon laajempi.

Applen laitteet ovat olleet toistaiseksi suunnattu nuorille ja työssä käyvälle väestölle. IPhone ja iPad löytyvät jo monien länsimaisten nuorten taskuista tai laukuista. Tämän takia Applen on ehkä järkevää hakea kasvua sille neitseellisemmästä maaperästä, eli ihmisistä, jotka eivät todennäköisesti omista iPhonea tai iPadiä. Yhdellä sanalla sanottuna: vanhuksista.

Jokainen jolla on (ollut) isovanhempi tietää, millainen säätäminen lääkkeiden ottamiseen tai vaikkapa verenpaineen mittaamiseen liittyy. (Iso)vanhempiin liittyy paljon huolta ja siksi olisi hienoa, että markkinoilta löytyisi laite, joka muistuttaa milloin vanhusten tulisi ottaa lääkkeet, kertoisi lähipiirille milloin tarvitaan apua (vanhus esimerkiksi kaatu tai verenpaine laskee liian alhaiseksi).


Uusista autoista löytyy jo tekniikkaa, joka seuraa kuljettajan ajokykyä. Pidemmällä aikavälillä Apple saattaa hyödyntää iWatchia iOS in the Car -ohjelmassaan autovalmistajien omien järjestelmien täydentämiseksi. 9to5macin mukaan Applen kartat tulevat olemaan iWatch-hankkeen polttopisteessä.

Applelle iWatch on erittäin tärkeä laite ja se tarvitsee sitä paikatakseen laskevan iPodin myyntiä. Älyrannekkeen avulla Apple vastaa myös yhtiön rahantekokoneeseen eli iPhoneen kohdistuvaan haasteeseen. Älypuhelimien high-end-markkina on hiljalleen saavuttamassa "maksiminsa" länsimaissa, joten Applelle on tärkeää saada nykyiset iPhonen omistajat "lukittua" sen ekosysteemiin. IPhonen ympärille luodusta ekosysteemistä pitää luoda niin monipuolinen ja haluttava, ettei Applen puhelimen omistaja halua luopua yhdestäkään sen osasesta. App Store -sovelluskauppa toimittaa tätä tehtävää jo, mutta iWatchin ja iOS in the Carin kaltaiset lisälaitteet ja -palvelut antaisivat roimasti lisää syitä Applen ekosysteemissä pysymiseen.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.