Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Ensivaikutelmia: Samsung Galaxy S5 ja Gear Fit, Gear 2 sekä Gear 2 Neo

12
Juha Tuppi

Ensivaikutelmia: Samsung Galaxy S5 ja Gear Fit, Gear 2 sekä Gear 2 Neo
Samsung kutsui toimittajia kokeilemaan tänä aamuna odotettua Galaxy S5 -älypuhelinta ennakkoon. Näytillä olivat myös yhtiön tuoreimmat lisävarusteet Gear Fit, Gear 2 Neo ja Gear 2. Tässä siis ensivaikutelmia tulevista laitteista, olkaa hyvät.

Samsung esitteli uuden Galaxy S5 -älypuhelimensa viime kuussa Barcelonan mobiilikonferenssissa. Laitteistotiedot on julkaistu jo useaan otteeseen, mutta todetaan tässä nyt kertauksen vuoksi tärkeimmät: eteläkorealaisvalmistajan 5,1 tuuman uutukainen pitää sisällään 2,5 gigahertsin neliydinprosessorin, kaksi gigatavua keskusmuistia ja mallista riippuen 16 tai 32 gigatavua tallennuskapasiteettia. Virtaa laitteelle antaa 2 800 milliampeeritunnin akku ja käyttöjärjestelmänä pyörii Androidin tuorein 4.4.2 -versio. Näyttönä toimii 1920 x 1080 -resoluutioinen Super AMOLED -kosketusnäyttö. Mainittakoon myös heti alkuun, että Galaxy S5:n on tarkoitus tulla myyntiin Suomessa 11. huhtikuuta suositushintaan 699 euroa.UlkoasuIhmeteltävänä ollut Galaxy S5 oli varustettu muovikuorilla ja sen takaosa tuntuikin käteen miellyttävältä mutta myös tiiviisti hyppysissä pysyvältä. Takakansi ja laitteen akku ovat irroitettavissa, ja takakuori selviytyi kunnialla kevyehköstä vääntelytestistä, vaikka vaikuttikin ohuelta. Tästä huolimatta laitteella on IP67-luokitus, eli se on määritelty pölyn- ja vedenpitäväksi.

Muovikuoret vaikuttavatkin varmasti osaltaan laitteen keveään olemukseen: vaivaton käsituntuma herätti epäilyksiä laitteen kestävyydestä, mutta tahaton - ja onneksi toimittajasta riippumaton - pudotustesti noin vyötärön korkeudelta lattialle ei tuntunut hetkauttavan älypuhelinta ollenkaan. Näyttö oli (edelleen) kirkas ja värit kylläiset, eikä näytön terävyydestä myöskään ensisilmäyksellä löytänyt pahaa sanottavaa.

Käyttökokemus

Käyttöliittymä tuntui vanhalta tutulta Samsungin puhelimia käsitelleelle, ja ainoa selkeä uudistus joka pisti silmään oli käynnistyspainikkeesta avautuvaan valikkoon ilmaantunut hätätila. Uusi toiminto salli puhelimen säätämisen erityiseen virransäästötilaan, joka karsii ruudulta värit, katkaisee GPS-yhteydet ja sallii verkkoyhteydetkin vain näytön ollessa aktiivinen. Hätätilassa toimivat lähinnä vain puhelu- ja tekstiviestiominaisuudet, vaikka se myös tarjoaa mahdollisuudet käyttää laitetta taskulamppuna ja hätäsireeninä. Ominaisuuden on tarkoitus pidentää hätätilanteessa laitteen akkukestoa päivällä tai jopa parilla. Lisäksi asetuksien ikonit oli muotoiltu uusiksi palloiksi, jotka vaikuttivat ainakin omaan silmääni miellyttäviltä.


Virtapainikkeesta aukeavaan valikkoon on lisätty uusi hätätila ja ikonit ovat saaneet pallomaisen ulkoasun.


Sovellukset rullasivat laitteessa moitteetta ja ilman huomattavia viiveitä. Samsung lupasi Galaxy S5:n julkistustilaisuudessa laitteen mukaan sovellus- ja palvelupaketin nimeltä Samsung Galaxy Gifts: näitä ei tulla näkemään tässä muodossa Suomessa julkaistavassa versiossa, vaan niiden sijasta laitteen mukana tulee nippu lokalisoituja palveluita Helsingin Sanomista eri operaattorien mukaan räätälöityihin sisältöihin.

Kamera

Samsung on kehunut Galaxy S5:n kameran automaattitarkennusta maailman nopeimmaksi, ja pikatestin perusteella kamera todella tuntui vikkelältä. Kuudentoista megapikselin kamera otti myös laadukkaanoloisia kuvia sekä normaali-, HDR- että Selective Focus -tiloissaan, joista alla esimerkit.


Normaalitilassa otettu kuva.


Vasemmalla HDR-tilassa otettu kuva ja oikealla Selective Focus -tilassa otettu kuva, jossa tarkennus Gear 2 Neo -älykelloon.

Uudet ominaisuudet

Kokeiluun pääsivät myös sormenjälkitunnistus sekä sykemittaus, joista edellämainittu ainakin tunnisti toimittajan räpylän puuttuvan laitteeseen rekisteröidyistä sormenjäljistä ja jälkimmäinen antoi uskottavanoloiset pumppulukemat parin kokeiluyrityksen jälkeen. Sormenjälkilukija oli yhdistetty näytön alapuolella sijaitsevaan painikkeeseen ja sykemittaus tapahtui painamalla sormenpää puhelimen takapuolella olevaan kohtaan.


Gear Fit, Gear 2 Neo ja Gear 2 -älykellot


Kuvassa vasemmalta oikealle Gear Fit, Gear 2 Neo ja Gear 2.

Gear Fit oli esittelyssä olevan lisävarustekolmikon kevytsarjalainen, ja nimenomaan hyvässä mielessä: 27 gramman laite tuntui ranteessa höyhenenkevyeltä. Tämä yhdistettynä komean näköiseen ja selkeään kaarevaan 1,84 tuuman Super AMOLED -kosketusnäyttöön loivat hyvän ensivaikutelman Samsungin tuoreesta kuntoilurannekkeesta. Terveyteen ja elintoimintoihin liittyvien ominaisuuksien lisäksi laitteesta löytyi kaikki älykellon perustoiminnot kameraa lukuunottamatta ilmoitusten näyttämisestä huvi- ja hyötysovelluksiin. Käyttöjärjestelmänä toimi Samsungin Tizen. Laitteella on IP67-luokitus eli se on pöly- ja vesitiivis, ja sen hihna on myös vaihdettavissa. Akkukestoksi on ilmoitettu noin kolme päivää ja suositushinnaksi 249 euroa. Laitteen Suomen-julkaisusta ei ollut tarkkaa tietoa, mutta todennäköisesti se nähdään kaupoissa vielä huhtikuun sisällä.

Seuraavan sukupolven 1,63 tuuman Super AMOLED -näytöillä varustetut Gear 2- ja Gear 2 Neo -älykellot perustuvat niin ikään Tizen-käyttöjärjestelmään. Laitteiden valmistuksessa on myös käytetty keveämpiä materiaaleja ja muotoilua on uudistettu. Tavanomaisten älykellotoimintojen lisäksi laitteista löytyy sisäänrakennettu musiikkisoitin sekä infrapunalähetin, joista jälkimmäinen mahdollistaa esimerkiksi television ohjailun WatchON Remote -sovelluksen kautta. Akkukestoksi laitteille on luvattu noin kolme päivää. Gear 2 ja Gear 2 Neo on tarkoitus tuoda myyntiin Samsung Galaxy S5:n myötä 11. huhtikuuta, ja hinnoiksi on ilmoitettu Gear 2 Neolle 249 euroa ja tyylitellymmälle premium-tyyppiselle Gear 2:lle 349 euroa.

Yhteenveto

Samsungin Galaxy S5 -älypuhelimesta ei ensisilmäyksellä löytynyt juurikaan moittimisen aihetta. Vaikka mitään selkeitä ja mullistavia uudistuksia puhelimeen ei ollut tullut sarjan edelliseen malliin verrattuna, sen toimivuutta on parannettu, laitteistoa ja ohjelmistoa päivitetty sekä yksityiskohtia viilattu. Laite tuntui kädessä kevyeltä sekä vaivattomalta käyttää, ja kameran nopeuskin vaikutti ensikokeilulla erinomaiselta.


Yhteistyö toimivanoloisten Gear-lisävarusteiden kanssa vaikutti sujuvan myös ongelmitta, ja vaikka henkilökohtaisesti koen toistaiseksi laitteiden uudet hyvinvointiominaisuudet lähinnä kivaksi lisäksi, olisin ehdottomasti valmis pujottamaan Gear Fitin ranteeseeni lenkille lähtiessä. Myönnettäköön, että myös agentin tai Ritari Ässän leikkiminen Gear 2 -älykellon kanssa kävi mielessä useampaan otteeseen laitetta kokeillessa.

Tarkempaa analyysia on luonnollisesti tarjolla, kunhan saamme testikappaleet toimitukseen pidempiaikaiseen kokeiluun.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (12)

Kiedis
Kiedis

1

Mainittakoon hätätila-ominaisuuteen liittyen, mitä moni ei varmasti tiedä ja mitä ei mediassa ole erityisemmin nostettu esille, laitteesta pytyy napin painalluksella myös lähettää omat, automaattisesti kerätyt koordinaatit viestillä tai sähköpostilla haluamalleen henkilölle, mikäli sattuu sienestysretkellä metsäpolulta pahasti eksymään.

Kuten aiemminkin on ollut esillä, asetusvalikon pallukat saa järjestettyä kolmella eri tavalla: kuvassa näkyvällä oletustavalla, yksitellen listattuna (S III -tyyliin) tai välilehtiin jaettuna (S4-tyyliin).

Laitteen takakansi on tosiaan pehmeää, Note 3:n takakannen kaltaista materiaalia kovan muovin sijaan ja onkin oletettavissa, ettei laite märistäkään käsistä erityisen helposti materiaalin ja kuvioinnin vuoksi tipu - toivottavasti ainakaan.

Vastaa
tataka
tataka

2

Sitten kun tulee oikea arvosteluyksilö teille niin testatkaa toimiiko kuinka hyvin yhdellä kädellä tuo sormenjälkilukija. Varmaan peukalolla onnistuu parhaiten, videoista päätellen yleisesti ottaen vaikutti toimivan paremmin kuin iphonen 5s paitsi yhdellä kädellä ongelmia voi tulla riippuen käsien koosta ainakin..

Vastaa
delic
delic

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:

Sitten kun tulee oikea arvosteluyksilö teille niin testatkaa toimiiko kuinka hyvin yhdellä kädellä tuo sormenjälkilukija.

Kuten netistä on moneen kertaan voinut lukea niin käyttö yhdellä kädellä lähes mahdotonta, viimeisimpänä saman on myöhs huomannut mobiili.fi

Sormenjälkitunnistin toimii hyvin kahdella kädellä, yhdellä kädellä käyttö mahdotonta. Kun iPhonessa sormenjäljen tunnistus tapahtuu vain asettamalla sormi kotinäppäimen päälle, täytyy Galaxy S5:ssä tehdä sormella pyyhkäisyliike näytön alareunasta kotinäppäimen yli. Tämä tarkoittaa sormenjälkitunnistimen käytön olevan käytännössä täysin mahdotonta yhdellä kädellä, koska puhelimesta ei saa sopivaa otetta pyyhkäisyn tekemiseksi.

Kokonaisuutena Galaxy S5:ssä sormenjälkitunnistimen käyttöä tarvitsee erikseen ajatella, kun iPhonessa ylimääräiselle pohtimiselle ei ole tarvetta – sen kuin vain painaa kotinäppäintä näytön herättämiseksi ja puhelimen avaamiseksi lukituksesta saman tien."

Vaikea nähdä muuta pointtia tälle galaxyn sormenjälkitunnistimelle kuin se, että apple teki sen. Applen tapauksessa tunnistimen käyttö on erittäin perusteltua ja se nopeuttaa luurin avaamista. Samsungin tapauksessa se tekee luurin avaamisesta monimutkaisempaa ja hitaampaa. Eli toisinsanottuna aika metsään mentiin. Ei varsinaisesti yllätä. Tässä se taas nähdään se ero, kun tehdään asiat kunnolla ja sitten kun niitä ei tehdä.

Vastaa
tataka
tataka

4

@3 en nyt sanoisi että turha tuo se turvallisuutta ja paypal toimii suojauksella ja tulee varmaan muitakin sitä tukevia esim keepass.

Samsungin turvaratkaisuista sen verran että ne sovellukset saavat vain tietää onko tunnistus oikein eikä sitä sormenjälkeä näe.

Sitten nsa yms no itse hain passin alkuvuodesta niin mun sormenjälki on jo nsa yms natsien hallussa. Kysyin asiasta (vitsillä?) virkailijalta että nyt voi hankkia puhelimen jossa sormenjälkiskanneri kun nsa saa ne nyt eikä vastannut mitään ja hiljeneminen on myöntymisen merkki eli ;)

Vastaa
JoniS
JoniS

5

pitääkö sormen siis olla pystysuorassa että tuo sormenlukija toimii vai mikä älämölö ettei voisi yhdellä kädellä käyttää?
(en ole jaksanut lukea/katsoa yhtään arvostelua)

Vastaa
joohu
joohu

6

Jos asettaa peukalon yhdeksi sormeksi sinne muistiin niin miksei sillä saisi auki yhdellä kädellä käyttäessään?
Vai pitääkö sormi onn 100% suorassa näppäimeen katsottuna.

Mutta eipä se nyt niin hankalaa ole avata sillä toisella kädellä, kun ei se nyt paljon vaadi, kun hetkeksi yhtä sormea.
Ja monissa sovelluksissa pystyy tulevaisuudessa hyödyntämään tätä.

Ja applen tapa sormenjälkitunnistimessa on sen eikä sitä muut saa samalla tapaa käyttää.
Ja tällä hetkellä applen tunnistin on minusta vielä tällähetkelläturha kun ei sillä pysty tekeen mitään muuta, kuin avaamaan näytön.

Vastaa
delic
delic

7

^ Sormi pitää olla suorassa näppäimeen katsottuna, luin netistä että sen jäljen voi myös siihen poikittain rekisteröidä, mutta niin sitä ei ole suunniteltu ja tarkoitetuksi tehtävän, tästä seurauksena erittäin epävarmasti toimiva tunnistin.

Se että joudut käyttämään kahta kättä avaamiseen niin herää kysymys miksi yleensä haluat käyttää kyseistä ominaisuutta, kun yhdellä kädellä olet jo avannut nykyisillä tavoilla laitteen nopeammin.

Ja se suurin mikä tuli mobiili.fi sivustollakin esiin niin on asia, että joka kerta kun avaat luurin joudut ajattemaan sitä prosessia, se ei tule luonnostaan.

Se että monissa sovelluksissa voi tulevaisuudessa hyödyntää tuota tunnistinta samsungilla kuulostaa kyllä varsin mielenkiintoiselta, kun yhdistetään tähän vielä se, että 90% tms haittaohjelmista on androidille, siinä saa olla melkosen luotettava sovellus että moiseen lähtisi antamaan omaa sormenjälkeä.

Kyllä muut varmasti saisi käyttää Applen tapaa, ongelma vain on se mistä olen täällä puhunutkin, muiden valmistajien kotinäppäin on liian pieni sille. Tai ei ole yleensäkään nappia sillle. Eli Applen toteutukseen luurin fyysisten mittojen kasvu olisi pakollista koska kotinappi on liian pieni, ainoa Applelle pärjäävä toteutus olisi laittaa se tunnistin näytön sisään ja sellastahan S5:n tapauksessa huhuiltiinkin, ilmeisesti kuitenkaan sellainen ei vielä ole mahdollista.

Ja kyllä Applen tunnistimella voi myös maksaa sovellukset, missä se onkin erittäin kätevä, lisää käyttöä tulee varmasti myöhemmin.

Vastaa
tataka
tataka

8

@7 Sanoin jo että sovellus ei samsungin rajapinnan kautta näe sitä sormenjälkeä vaan vain onko se kyseisellä käyttäjällä oikein vai väärin. Sehän olisi ihan älytöntä jos näkisivät. Samsung on nimennyt sen kolmannen osapuolen tunnistuksen pass api:ksi jota käyttää alkuun paypal.

Vastaa
delic
delic

9

Tataka, olet sovelluskehittäjä? Vai mistä tiedät. Kumma kun mitään tällaista uutista ei ole vastaan tullut missä noin sanotaan. Luulisi että aiheesta löytyisi paljon. Onko sulla siis joku lähde?

"Released this week, Samsung Mobile SDK 1.5 beta 1 contains a new Pass API, allowing developers to use the Galaxy S5’s fingerprint recognition features in their applications. Developers will be able to use the Pass API to request fingerprint recognition, cancel those requests, register fingerprints, and verify fingerprints against those registered to the S5

Siinähän tuo lukee sovelluskehittäjät voi käyttää mm. "Register fingerprints"

Vastaa
delic
delic

11

^ tuollahan sanotaan ihan selvästi, että voi rekisteröidä sormenjälkiä?

"Registering Fingerprints
If no fingerprints registered in the device, you can use Pass to prompt the user to jump to the Enroll screen where a fingerprint can be registered."

Vastaa
tataka
tataka

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

^ tuollahan sanotaan ihan selvästi, että voi rekisteröidä sormenjälkiä?

"Registering Fingerprints
If no fingerprints registered in the device, you can use Pass to prompt the user to jump to the Enroll screen where a fingerprint can be registered."

Käsittääkseni se tarkoittaa että menee siihen samsunging sormenjälkilukija ohjelmaan jossa voi normaalisti sen rekisteröidä, tai sitten rekisteröi sen ensin ja sitten menee ohjelmaan.

http://www.pocket-lint.com/news/127605-...nt-scanner-work siitä löytyy kuva eli rekisteröidän laite vaikka siihen paypaliin ja sitten maksettaessa paypal ilmoittaa pass api:lle eli sormenjälkiskannerille että tunnista ja jos tunnistaa laitteeseen laitetun sormenjäljen oikeaksi ilmoittaa ohjelmalle että on oikein.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja