>Löydä halvin ja sopivin liittymä Puhelinvertailun liittymävertailusta<

Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple osti kovan luokan teknologiaa, josta myös Yhdysvaltojen armeija ja NASA ovat kiinnostuneita

Manu Pitkänen

Apple osti kovan luokan teknologiaa, josta myös Yhdysvaltojen armeija ja NASA ovat kiinnostuneita
Applen tekemät yritysostot liittyvät yleensä ohjelmistoihin ja verkkopalveluihin, mutta yhtiö on satsannut miljoonilla dollareilla myös uusien materiaalien kehittämiseen. Viime vuosina otsikoihin ovat päässeet Arizonan Mesaan pystetty safiirilasitehdas ja Liquidmetal Technologiesin kanssa vuonna 2010 solmittu yksinoikeussopimus, jota on jatkettu jo muutamaan kertaan (seuraavan kerran sopimus on katkolla helmikuussa 2015).

Vaille huomiota on jäänyt vuonna 2012 tehty kauppa, jossa iso Piilaaksossa majaansa pitävä yritys osti Chicagon pohjoispuolella toimivan materiaalikehitysyritys QuesTek Innovationsin teknologian. Kauppa koski vain teknologiaa, joten itse yritys on jatkanut toimintaansa vanhojen asiakkaiden kanssa kuten ennenkin, mutta kaupan yhteydessä muutama työntekijä muutti töiden perässä Kaliforniaan. QuesTekillä on oikeudet omiin patentteihinsa kaupan jälkeenkin. Puhelinvertailun tekemien selvitysten perusteella on syytä uskoa, että nimettönä pysytellyt ostaja on Apple.Millainen yritys QuesTek sitten on? Kyseessä on Northwesternin yliopiston materiaalitieteiden professori Greg Olsonin vuonna 1996 perustama laskennalliseen materiaalikehitykseen erikoistunut yritys. Sen omistaman teknologian avulla voidaan simuloida erilaisia metalliseoksia ja arvioida etukäteen millaisia ominaisuuksia sillä on. Teknologian ansiosta uusien materiaalien kehitysnopeus kasvaa 50 prosentilla ja kustannukset laskevat jopa 70 prosentilla, koska välistä jää pois paljon yritys-ja-erehdys-tekniikalla toteutettuja vaiheita.

QuesTekin avainasiakkaat löytyvät ilmailusta ja puolustusteollisuudesta (Yhdysvaltojen ilmavoimat). Lisäksi sen valikoimista löytyy tuotteita energiateollisuuden, liikenteen ja lääketeollisuuden tarpeisiin. Yhtiö on tehnyt yhteistyötä myös NASAn kanssa.

Ennen vuoden 2012 lopulla toteutunutta kauppaa QuesTekin henkilöstö koostui näistä työntekijöistä. Lähtijöihin kuuluu muiden muassa tuotekehityspäällikkö Jim Wright, teknologiajohtaja Herng-Jeng Jou sekä materiaalisuunnitteluinsinööri Rajesh Prasannavenkatesan, joka kertoo LinkedIn-profiilissaan suorasanaisesti työskennelleensä Applella marraskuusta 2012 lähtien (huhtikuussa 2014 hän siirtyi Teslalle). Muut samaan aikaan QuesTekiltä lähteneet työntekijät mainitsevat LinkedInissä työnantajakseen "San Franciscon lahden alueella toimivan kulutuselektroniikkayhtiön".

Miksi Apple osti pääsyn QuesTekin teknologiaan? Vaikea sanoa varmasti, mutta ulkopuolisen silmiin kauppa näyttäisi liittyvän tavalla tai toisella Liquidmetal Technologiesin kanssa solmittuun yksinoikeussopimukseen. Apple on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä menetelmiä, joilla se voisi tuottaa amorfisesta metalliseoksista koostuvia osia suuressa mittaakaavassa. Apple pidensi aiemmin tänä vuonna yksinoikeussopimuksen kautta Liquidmetalin teknologiaan yhdellä vuodella.


Kysyimme QuesTekiltä vahvistusta tiedoillemme, mutta he eivät suostuneet myöntämään tai kiistämään tietoja salassapitosopimusten takia. Applelta emme ole saaneet vielä vastausta (päivitämme sen juttuun jos/kun se tulee).


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.