Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Näin paljon Elop on irtisanonut: Työntekijöitä potkittu yhden Googlen verran

6
Manu Pitkänen

Näin paljon Elop on irtisanonut: Työntekijöitä potkittu yhden Googlen verran
Microsoft kertoi eilen historiansa suurimmista irtisanomisista, joissa annetaan kenkää yhteensä 18 000 työntekijälle. Kaikkein rankimmin leikkaukset kohdistuvat Stephen Elopin hallinnoimaan laiteyksikköön, jossa Nokian entistä matkapuhelinyksikköä yritetään sulauttaa osaksi ohjelmistojättiä. Tätä kautta irtisanomiset vaikuttavat myös Suomeen, josta ollaan irtisanomassa 1100 työntekijää – Oulun yksikön lopettamisesta syntyy noin puolet irtisanottavista.

Stephen Elopin ollessa Nokian toimitusjohtaja, suomalaiset tottuivat kuulemaan vähän väliä irtisanomisuutisia, eikä nuotti näytä muuttuvan yhtään iloisempaan suuntaan puhelinyksikön omistajavaihdoksen jälkeenkään. Microsoftin eilen ilmoittamasta 18 000 irtisanottavasta noin 12 500 tulee olemaan Nokian entisiä työntekijöitä.Elop aloitti Nokian toimitusjohtajana syksyllä 2010, jolloin Nokian palkkalistoilla oli yhteensä 131 553 työntekijää. Heistä noin 66 090 teki töitä verkkolaiteyksikkö NSN:ssä ja 5 195 työntekijää karttayksikkö Navteqilla (nykyisin HERE). Näin ollen puhelinyksikkö Devices & Servicen pääluku (johon sisältyy myös koko konsernin yhteisiä työntekijöitä) on noin 60 268.

Vuoden 2011 alussa Elop kertoi uudesta matkapuhelinstrategiasta, jonka myötä MeeGo- ja Symbian-puhelimet korvattaisiin Microsoftin tuoreella Windows Phone -alustalla. Strategiamuutoksen seurauksena työntekijöitä jouduttaisiin irtisanomaan ja osa ulkoistettiin Accenturelle. Syksyllä 2011 yhtiössä työskenteli 135 949 työntekijää, joista 5 818 sijoittui karttayksikkö Navteqiin ja 74 954 sijoittui NSN:ään (sis. Motorola Solutions -kaupan mukana tulleet työntekijät). Näin ollen puhelinyksikön ja muun konsernin työntekijöiden määrä oli arviolta 55 177 kappaletta.

Devices & Services -yksiköstä alkoi lähteä porukkaa pihalle vuoden 2012 aikana. Syksyllä Nokian puhelinyksikön ja konsernin yhteisten työntekijöiden määrä oli enää noin 38 000 kappaletta. Nokian mukaan luku on noin 15 500 työntekijää vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Viime syksynä konsernin yhteisiä ja puhelinyksikön työntekijöitä oli enää 32 200 ja NSN:ssä 49 100 kappaletta (Heressä 5 790). Nokia ja Microsoft kertoivat puhelinyksikön myymisestä 3. syyskuuta. Edellä mainitusta 32 200 työntekijästä kaikki ei tietenkään siirtynyt keväällä Microsoftille. Ohjelmistojätin mukaan sen palkkalistoilla oli keväällä 101 914 työntekijää ja Nokian matkapuhelinkaupan varmistumisen jälkeen 127 104 työntekijää. Nokialta tulleen henkilöstön määrä on näin ollen noin 25 190 työntekijää, joista Microsoft aikoo irtisanoa noin 12 500 työntekijää vuoden sisällä.


Elopin ollessa Nokian toimitusjohtaja ja Microsoftin laiteyksikön johtaja, "Nokian matkapuhelinliiketoiminnasta" on lähtenyt jo noin 35 000 työpaikkaa ja niitä lähtee vielä noin 12 500 työpaikkaa lisää. Kokonaisuudessaan siis noin 47 000 työpaikkaa. Mikäli lukemaan lasketaan vielä NSN:n irtisanomiset, kasvaa irtisanottujen määrä 25 000 työntekijällä (kun vertailukohta on vuosi 2011). Tarkan luvun määrittämistä hankaloittaa se, että koko konsernin yhteisten työntekijöiden määrää Nokia ei ole kertonut (tai emme ainakaan löytäneet sitä tietoa).

Vertailtavuuden vuoksi todettakoon, että Googlella työskenteli vuonna 2013 yhteensä 47 756 työntekijää ja kesäkuun lopussa 52 069 työntekijää.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (6)

Anonyymi käyttäjä
dffewsdsdds (vahvistamaton)

1

Kysymys oikeasti on, KUKA tai KETKÄ päästivät Elopin Nokian sisälle ja käskivät tehdä mitä Elop on tehnyt? Ei Elop ilman Nokian hallituksen valtuutusta ole ketään irtisanonut...

Vastaa
Jukopliut
Jukopliut

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dffewsdsdds:

Kysymys oikeasti on, KUKA tai KETKÄ päästivät Elopin Nokian sisälle ja käskivät tehdä mitä Elop on tehnyt? Ei Elop ilman Nokian hallituksen valtuutusta ole ketään irtisanonut...

Irtisanomiset taitavat olla kyllä tappiollisessa liiketoiminnassa aika perus manööveri, kai siinä haluttiin joku ulkopuolinen syntipukki.

Vastaa
teme565
teme565

3

Tällaiset irtisanomiset ovat vain merkki siitä, että firma on epäonnistunut strategioissaan. Tuossa on nyt vapailla markkinoilla paljon porukkaa, joista moni työllistyy johonkin pieneen tai keskisuureen yritykseen, jota ei ole pilattu monimutkaisella organisaatiolla.

Tästähän on ollut esim. Nokian kohdalla juttua, että organisaatio kangistui kasvaessaan niin, etteivät uusia ideoita keksineet tekijät saaneet enää ääntään kuuluviin. Noh, siinä alkoivat sitten sopeutumiskykyisemmät ja notkeammat kilpailijat mennä ohi oikealta ja vasemmalta

MS:llä on muutenkin kova työ, jos mielii iOS:än ja Androidin rinnalle. Ja sitten on vielä muistettava tämä perinteinen tietokonepuoli. Servereissä on Unix/Linux ollut kilpailijana jo iät ja ajat ja nyt tablettien esiinnousun myötä Linux (Android) työntyy myös kuluttajapuolelle. Eli ei se MS:än asemakaan ole mitenkään itsestäänselvyys.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
nsn (vahvistamaton)

4

NSN oli kyllä ihan erillinen yritys, kun siellä tehtiin mittavat vähennykset. Elop ei liittynyt niihin vähennyksiin mitenkään. Vähennysten aikana tunnelmat olivat NSN:ssä toki tosi huonot, mutta vähennysten ja muiden isojen muutosten avulla NSN:stä tuli kannattava yritys ja näin jälkikäteen voi sanoa, että Rajeev Suri teki tosi hyvää työtä NSN:ssä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jukopliut:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dffewsdsdds:

Kysymys oikeasti on, KUKA tai KETKÄ päästivät Elopin Nokian sisälle ja käskivät tehdä mitä Elop on tehnyt? Ei Elop ilman Nokian hallituksen valtuutusta ole ketään irtisanonut...

Irtisanomiset taitavat olla kyllä tappiollisessa liiketoiminnassa aika perus manööveri, kai siinä haluttiin joku ulkopuolinen syntipukki.

Juurikin näin. Vuonna 2010 Nokia huomasi että Apple oli vienyt high endin, Androidit kilpailivat kovasti mid-endissä ja että softaprojektien kanssa oltiin yksin ja karilla. Edellinen toimitusjohtaja sai lähteä ja Elop tuotiin taloon saneeraamaan.

Kuten Tero Kuittinen sanoi tänään digitodayssa: "Nokian peli oli menetetty jo vuonna 2010, sillä isoimmat virheet tehtiin jo 2004–2006".[1] Erittäin hyvä arvio tapahtuneesta.

[1] http://www.digitoday.fi/bisnes/2014/07/...ta/201410002/66

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja