Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Internet sekoaa pian: Applelta odotetaan todellista jytkyä

2
Manu Pitkänen

Internet sekoaa pian: Applelta odotetaan todellista jytkyä
Kun Apple kutsuu lehdistöä koolle päämajansa naapurissa sijaitsevaan Flint Centeriin, on yhtiöllä silloin ollut yleensä painavaa asiaa. Kyseisessä paikassa on esiteltiin maailman ensimmäinen Mac-tietokone 30 vuotta sitten sekä ensimmäinen iMac 90-luvun lopulla, mistä oikeastaan alkoi Applen kasvutarina teknologiasektorin kirkkaimmaksi tähdeksi.

Reilun vuoden odottelun jälkeen Apple on taas kutsunut lehdistön koolle hankkimaan ensikäden tietoa uusista iLaitteista. Yleensä nämä tilaisuudet on pidetty San Franciscossa Yerba Buena Centerissä, mutta tällä kertaa Applelle on tullut tarvetta käyttää Flint Centerin pykälän verran isompaa messuhallia. Sekään ei ilmeisesti ole riittänyt, sillä Flint Centerin ulkopuolelle on rakennettu hirveän suuri valkoinen laatikko. Kukaan ei vielä oikein tiedä mitä virkaa laatikolla on, mutta jotkut epäilevät sen olevan niin sanottu hands on -lava, jossa uusia vempeleitä voi kokeilla omin kätösin.
Mikä sitten voi olla niin tärkeää, että paikalle on pitänyt kutsua aiempaa suurempaan halliin? Tällä kertaa Apple ei ilmeisestikään esittele "vain uutta iPhonea", vaan luvassa on jotakin täysin uutta. Applen pomot ovat muistaneet nostatella hypeä matkan varrella, esimerkiksi ennen WWDC-tapahtumaa yhtiön verkkopalvelujohtaja Eddy Cue luonnehti syksyn tuotemallistoa "parhaimmaksi 25 vuoteen" – tähän aikaväliin on mahtunut melkoisten blockbuster-tuotteiden julkaisuja, kuten iPod, iPhone ja iPad.

Applen WWDC-tapahtuma oli kivenkova julkistuksen osalta, ja nyt samanlaisia kovia julkaisuja odotetaan "raudan" suhteen.

Uudet iPhonet julki tänään


Tänään Apple julkaisee uudet iPhonet. Sitä voisi jo sanoa täysin varmaksi maineikkaiden julkaisujen huhu-uutisointien perusteella. Jo viime kesästä lähtien Applen on kerrottu testaavan uusia iPhoneja kahdessa kokoluokassa noin 4,5-tuumaista iPhonea ja yli viisituumaista iPhonea. Tarkat tuumakoot ovat vaihdelleet välillä, mutta viime aikoina raportit ovat olleet täysin yhteneviä siitä, että näyttöjen koot ovat 4,7 ja 5,5 tuumaa.

Aiemmin Apple on pitänyt tiukasti kiinni ohjenuorasta, jonka mukaan puhelinta on pystyttävä käyttämään yhdellä kädellä. Senpä vuoksi iPhonea ei ole voinut ostaa kuin korkeintaan neljän tuuman näytöllä. Nyt tästä ohjenuorasta on luovuttu, koska ihmiset ovat alkaneet haluta isoja näyttöjä, eikä mahdollisuus käyttää puhelinta yhdellä kädellä ole enää mikään vaatimustaso. Pelaaminen, netin selaaminen ja videoiden katselu on paljon mukavampaa isolta kuin pieneltä näytöltä.

Lisäksi Aasiasta on noussut älypuhelimien suurvalta, aiemmin markkinaa hallitsi Yhdysvallat. Aasiassa pätee hieman eri ajattelumalli kuin länsimaissa, sillä isompi on yleensä parempaa. Aasia on myös kahdeksanytimisten low-end-puhelimienkin päämarkkina-alue, niitä ei yleensä tehdä eurooppalaisia kuluttajia ajatellen.

Näytön koon kasvun myötä Applen on käytännössä pakko kasvattaa myös resoluutiota, jotta puhelimia voitaisiin markkinoida edelleen "Retina-näytöllisinä". Tarkasta resoluutiosta on käyty paljon puhetta. Yksi vaihtoehto on, että Apple on pitänyt 4,7-tuumaisen mallin pikselitiheyden (326 PPI) ennallaan eli resoluutio olisi 1334x750 pikseliä (karvan verran yli 720p:n). Toisena vaihtoehtona on pidetty sitä, että Apple pitää nykyisen pohjaresoluution ennallaan ja kasvattaa kerrointa x2:sta x3:een (eli näytön resoluutio olisi tällöin 1704 x 960 pikseliä, alle 1080p:n). 5,5-tuumaisessa iPhonessa resoluutio voisi olla peräti 2208x1242 pikseliä (yli 1080p:n).

Tällä viikolla paljastui, että Apple ei välttämättä tyydy vain kasvattamaan näytön kokoa 5,5-tuumaan, vaan isommalle näyttökoolle on keksitty hyödyllistä käyttöä "iPad-optimoinneilla". Julkaistujen kuvien perusteella iPhonen (4,7") kotinäkymän kuvakkeet olisi sijoitettu aiempaa väljemmin ja isommalle näytölle näyttäisi mahtuvan yksi ikonirivi lisää.

On äärimmäisen kiinnostavaa nähdä miten kuluttajat reagoivat isompiin iPhoneihin. Apple käytännössä hyökää suoraan Android-valmistajien dominoimaan segmenttiin, missä se ei ole koskaan aiemmin ollut.

Vuotokuvissa ollaan nähty myös 2,5D-lasilla varustettu etupaneeli, jossa lasin reunat kaareutuvat hieman puhelimen kyljille. Vastaavanlaista lasia on käytetty monet kerrat esimerkiksi Nokian Lumia-puhelimissa. Täysin selvää ei kuitenkaan ole, että onko kyseessä Corningin Gorilla-lasi vai Applen omalla tehtaalla valmistettu safiirisuoja. On myös mahdollista, että Apple olisi laminoinut tavallisempaa lasia safiirilla – tällöin saadaan aikaan kestävämpi näyttösuoja, mutta kohtuullisin kustannuksin. Safiirinäyttö voi yhtä hyvin jäädä kaikkein kalliimpien iPhone-variaatioiden yksinoikeudeksi.

Puhelimien muutkin ulkoiset piirteet ovat tulleet jo vuotojen kautta hyvin selville. IPhone 6 -puhelimia voisi luonnehtia ulkonäkönsä puolesta isoiksi iPod toucheiksi, sillä niissä käytetään samankaltaista pyöreämpilinjaista muotoilua ja yksiväristä takakuorta.

Suorittimena Applen puhelimissa käytettäneen uutta toisen sukupolven 64-bittistä A8-suoritinta, joka on valmistettu TSMC:n 20 nanometrin tuotantolinjoilla. Tuoreet suorituskykytestitulokset viittaisivat siihen, että uuden piirin kellotaajuutta on nostettu 1,4 gigahertsiin. Joitain arkkitehtuurillisia muutoksiakin on voitu tehdä. 20 nanometrin valmistusprosessi joka tapauksessa varmistaa sen, että A8-suoritin kuluttaa aiempaa vähemmän energiaa. Piirin grafiikkaohjain on toistaiseksi tuntematon, se on joka tapauksessa jokin PoweVR 6 -sarjan ohjain.

Applen uskotaan pysytelleen gigatavun kokoisessa keskusmuistissa, mikä harmittanee erityisesti niitä, jotka tykkäävät käyttää datarohmuja sovelluksia. Ensi vuonna energiatehokkaammat LPDDR4-muistit rynnivät todennäköisesti markkinoille, joten ehkä Applekin uskaltaa siinä vaiheessa lisätä keskusmuistin määrää puhelimissaan.

Isompi näyttö kasvattaa puhelimen pituutta ja leveyttä. Sisuskalujen osalta se tarkoittaa sitä, että isommalle akulle löytyisi paremmin tilaa. Applen on huhuttu siirtyneen 5,5-tuumaisessa iPhonessa 2915 milliampeeritunnin akkuun ja 4,7-tuumaisessa mallissa 1810 milliampeeritunnin akkuun. IPhone 5:ssä käytetään 1560 milliampeeritunnin akkua, parannus ei ole kovin iso 4,7 tuumaisessa mallissa. "iPuhletissa" akun koon kasvu ja uusien komponenttien alhaisempi virrankulutus voi nostaa iPhonen akkukestoa huomattavasti.

Radiotaajuuksissakin on saatettu ottaa käyttöön uudempaa tekniikkaa. Wi-Fissä on saatettu siirtyä viidenteen sukupolveen eli 802.11 b/g/n/ac -piiriin ja mobiilimaksamisen mahdollistava NFC-siru on kaikesta päätellen vihdoin tulossa iPhoneen. Mobiilimaksaminen on ilmeisestikin uusien iPhone-mallien yksi kärkiominaisuuksista.

Toistaiseksi oikein kukaan ei ole onnistunut "ratkaisemaan koodia" mobiilimaksamisessa, mutta Apple voi siinä hyvinkin onnistua. Applen hallussa on satoja miljoonia maksukorttitietoja ja lisäksi muutamat isot ketjut ovat aikeissa siirtyä Yhdysvalloissa NFC-maksupäätteisiin (muun muassa McDonald's). Yhdysvalloissa maksetaan edelleen yleisesti magneettijuovallisilla maksukorteilla. Sirukortteihin ei ole siirretty korkeampien kustannusten takia. Visa ja MasterCard ovat kuitenkin pakottamassa ihmiset siirtymään turvallisimpiin maksutapoihin, tässä voi piillä paikka Applelle.

Mobiiliverkon suhteen isompia edistysaskeleita on turha odottaa, mutta Apple on ilmeisesti päivittänyt modeemin Qualcommin MDM9625M:ään. Sen avulla iPhoneen voi ladata verkosta sisältöä parhaimmillaan 150 megabittiä sekunnissa, sikäli kun paikallinen matkapuhelinverkko tukee sitä.

Tekeekö Apple sen taas – iWatch

Apple ei yleensä ole ensimmäisenä markkinoilla esittelemässä uudenlaista tuotetta, mutta yleensä laitteet on onnistuttu "kehittämään oikein". Niin iPod, iPhone kuin iPadikin eivät olleet kategoriansa ensimmäisiä, mutta ne totisesti olivat sellaisia, mitä kuluttajat halusivat.

Sama voi hyvinkin päteä tänään esiteltävän iWatchin kohdalla. Se ei ole ensimmäinen älykello (Android-valmistajat ja etenkin Samsung dominoivat markkinaa), mutta se voi olla tuote, joka tekee älykelloista haluttavan "uuden ison jutun".

Applen toimitusjohtaja Tim Cook totesi taannoin All Things Digital -konferenssissa aivan oikein, että ajannäyttöominaisuudet eivät ole niitä featureita, joilla 2010-luvulla elävälle ihmiselle pystytään myymään ranteessa pidettävä vekotin. Puhelin on aikoja sitten korvannut kellon useimmilla ihmisillä, eikä menneeseen ole enää paluuta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ihmiset olisi enää valmiita laittamaan ranteeseensa mitään laitetta. On vain keksittävä ne ominaisuudet, joiden takia ihmiset haluavat liittää kätensä ympärille sähköisen vempeleen.

Mitä nämä ominaisuudet sitten voisivat olla? Ensimmäisenä tulee mieleen kehon ja elintoimintojen mittaaminen, minkä Apple on lukuisten rekrytointien perusteella mahdollistamalla iWatchilla. Se kuinka laajasti kehoa iWatch pystyy mittaamaan, jää nähtäväksi. Diabeetikot, joita länsimaissa kyllä riittää, toivoisivat varmasti helppoa verensokerimittausta. Pelkästään tämä ominaisuus saattaisi olla tarpeeksi hyvä syy monille diabeetikoille ostaa iWatch.

Kehonmittaus ei kuitenkaan riitä jos iWatchin asiakkaiksi halutaan ihmisiä, joilla ei ole ongelmia terveyden kanssa tai jotka eivät ole himourheilijoita. Tarvitaan siis jotain muuta.

Tämä "jotain muuta" voisi olla esimerkiksi avain ja lompakko. Älykellon mahdollisuuksia voidaan havainnollistaa kauppareissun muodossa. Menet kauppaan, teet ostoksesi ja menet kassalle. Tässä vaiheessa yleensä aletaan kaivaa lompakkoa taskusta, laukusta tai jostakin muusta paikkaa. Mikäli kelloa voisi käyttää maksukorttina/lompakkona, riittäisi pelkkä ranteen vilauttaminen kassalla ostosten maksamiseen. Kun ostokset vie autoon, voisi auton ovenkin avata laittamalla helposti älykellolla, joten avaimia ei tarvitse alkaa kaivella taskuista. Luonnollisesti kotiovikin voisi tunnistaa henkilön ja hänen kulkulupaoikeudet älykellon avulla (tätä kautta "älykoti" tietäisi ketä on kotona ja ketä ei, jolloin vanhemmatkin tietäisivät ovatko lapset tulleet jo kotiin).

Pidemmälle vietynä älykello voisi olla myös kaukosäädin, jolla voisi ohjata televisiota, pelikonetta tai miksei vaikka kodin koko automaatiota. Ei enää hukassa olevia kaukosäätimiä.

Ranteessa pidettävälle "aina käsien ulottuvilla" olevalle laitteelle löytyy kyllä mahdollisuuksia, mutta älykellojen kysyntä tiivistyy lopulta ajoitukseen. Onko älykellojen ympärillä oleva maailma jo niin valmis, että älykelloille löytyy reaalimaailmasta kiinnostavia käyttökohteita? Applen designjohtaja tuntuu olevan hyvin luottavainen iWatchin kysyntään. Näillä näkymin laite esitellään tänään, mutta se tulee kauppoihin vasta ensi vuoden alussa. Myöhäinen julkaisuajankohta selittää sen, miksei iWatchin komponenteista ole tullut juurikaan vuotoja.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (2)

K4ke (vahvistamaton)

1

Miksi puhelinvertailusta on tullut Suomen iltapäivälehtien tasoinen sontaläjä?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja