Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Perusniksit: Näin pidennät puhelimen akkukestoa

13
Manu Pitkänen

Perusniksit: Näin pidennät puhelimen akkukestoa
Puhelimien akkukestosta on muodostunut first world -ongelmien selvä ykkönen. Virta loppuu puhelimesta yleensä juuri silloin kun puhelinta tarvittaisiin, minkä vuoksi paljon matkustavien kannattaa harkita kannettavan mobiililaturin ostamista. Jos et kuitenkaan näe tarpeelliseksi investoida kannettavaan laturiin tai et halua kiinnittää puhelimeen paksua akkukuorta, niin puhelimen akkukestoa voi yrittää pidentää muutamilla nikseillä. Alle olemme koonneet muutaman ohjenuoran, joilla voi pidentää Lumia-puhelimien akkukestoa.

Lyhyenä tiivistyksenä voisi todeta: Sulje kaikki toiminnot, joita et tarvitse.

Aseta puhelin virransäästötilaan

Jos et halua käyttää aikaasi puhelimen virrankulutuksen optimointiin, niin kytke virransäästö päälle Virransäästö-sovelluksesta (Asetukset > Virransäästö > "Aina" tai "kun virta on vähissä".

Järkevöitä langattomien yhteyksien käyttöä

Langattomat yhteydet ovat puhelimien kenties suurin virtasyöppö, minkä vuoksi niiden käytöllä on myös suuri vaikutus akkukestoon. Vastaavasti niiden käytön järkevöittämisellä voi saada aikaan huomattavia parannuksia akkukestoon.Mikäli et tarvitse langatonta laajakaistaa, kannattaa 3G- ja 4G-verkkoyhteydet kytkeä kokonaan pois päältä (sovellusten synkronointi ei toimi). Tämä onnistuu aukaisemalla "Asetukset" ja valitsemalla sieltä kohta "matkapuhelinverkko". Pyyhkäise "Datayhteys" pois käytöstä.

Sama käsittely kannattaa tehdä myös WLANille, Bluetoothille ja NFC:lle, mikäli et niitä tarvitse. WLAN-, Bluetooth- ja NFC-asetukset löytyvät "matkapuhelinverkon" tapaan Asetukset-valikosta.

Akkukestoa voi pidentää myös välttämällä turhaa datasiirtoa. Valikkosijainnissa "Asetukset > varmuuskopiointi" voit estää puhelinta tallentamasta automaattisesti erilaisia tiedostotyyppejä, esimerkiksi videoiden ja valokuvien siirtämistä kannattaa välttää.

Säädä näytön asetukset kohdilleen

Näyttö on langattomien yhteyksien ohella suurimpia virtasyöppöjä. Sen virrankulutukseen voi vaikuttaa Lumioissa muutamilla tavoilla.

Ensinnäkin puhelimen näytön aikakatkaisuviive kannattaa pitää lyhyenä, jolloin näyttö sammuu itsekseen heti kun sitä ei enää käytetä (Asetukset > lukitusnäyttö > valitse aikakatkaisuun haluamasi viive). Jos Lumiasi tukee niin sanottua vilkaisunäyttöä, joka kertoo kellonajan ja tietyt ilmoitukset puhelimen ollessa lukittuna, kannattaa se laittaa pois päältä, mikäli et tarvitse sitä (Asetukset > vilkaisunäyttö). Puhelimen kaksoisnäpäytysherätyksen saa pois päältä kosketus-valikosta (Asetukset > kosketus > aktivointi).

Lumioissa näytön kirkkauden säätö on oletuksena päällä ja asetettu tasolle normaali. Kirkkaussäädön voi vaihtaa tasolle pieni seuraavasti: Asetukset > kirkkaus > kytke automaattinen säätö pois > vaihda taso pieneksi > kytke automaattinen säätö takaisin päälle. Automaattisen säädön ansiosta näytön luettavuus säilyy vaikka ympäristön valaistus muuttuisikin.

Mikäli haluat säätää näytön kirkkautta vieläkin alhaisemmaksi, niin sekin onnistuu. Valitse Asetukset > näyttö > kirkkausprofiili. Kirkkausprofiilissa voi säätää portaattomasti kuinka kirkkaita eri tasot ovat.


Estä sovellusten taustatoiminnot

Akkukeston maksimoimiseksi taustalla hääräävien sovellusten aktiviteetti kannattaa mahdollisimman pienenä. Sovellusten taustatoimintaa pystyy rajoittamaan Virransäästö-sovelluksen kautta. Näet mitkä sovellukset voivat toimia taustalla vaihtamalla "näytä kaikki sovellukset" -näkymän "näytä taustakäyttöön oikeutetut sovellukset" -tilaan. Näpäyttämällä sovellusta pääset muokkaamaan sen asetuksia ja estämään ohjelman taustatoiminnot. Mikäli estät sovelluksen taustakäytön, eivät ohjelman kaikki ominaisuudet välttämättä toimi.

Mikäli sinulla on päällä sovelluksia, joita et juuri sinä hetkenä tarvitse, voit sulkea ne avaamalla moniajonäkymän (paina pitkään näytön alareunassa olevaa takaisin-nuolta) ja painamalla sovellusten yläreunassa olevaa ruksia.

Mykistä äänet ja käytä kuulokkeita

Viimeisiin oljenkorsiin pidentää akkukestoa kuuluu puhelimen äänien mykistys sekä värinäpalautteen esto. Valikosta "Asetukset > soittoäänet + äänet" voit valita missä tilanteissa puhelin antaa äänipalautetta ja milloin ei. Mikäli haluat estää värinäpalautteen painaessasi siirtymäpalkkia (näytön alareunassa olevat takaisin-, koti- ja haku-näppäimet), voit tehdä sen paikassa Asetukset > kosketus > Siirtymäpalkki. Samasta paikkaa voit vaihtaa myös kosketusnäytön herkkyyden normaaliksi (tällöin puhelinta ei voi käyttää hansikkaat kädessä).

Microsoftin mukaan myös johdollisten kuulokkeiden käytöllä kaiuttimien huudattamisen sijaan voi säästää virtaa.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (13)

perhana
perhana

1

Tuo kohta langattomien yhteyksien käytöstä voisi kaivata vielä hieman tarkennusta, eli jos ei surffaile netissä eikä lataile mitään suurempaa mutta haluaa sähköpostin, säätietojen yms synkronoinnin silti toimivan, voi asetuksiin laittaa kohdassa "matkapuhelinverkko - SIM-asetukset" nopein yhteys - asetukseksi 2G joka kuluttaa huomattavasti vähemmän akkua kuin 3G tai 4G.

Jos taas kotona on wlan käytettävissä, kannattaa kännykän wlan pitää selaillessa päällä, koska wlan tuntuu myös kuluttavan akkua hieman vähemmän kuin 3G tai 4G, itse olenkin nykyisin pitänyt suosiolla sen wlanin päällä, niin yhdistää siihen aina automaattisesti kotona (tai muualla wlan-alueella) ollessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
eikiitoslumiaatoiste (vahvistamaton)

2

Tai vielä helpompi ratkaisu: vaihtaa puhelimeen, jossa akku kestää ilman mitään kikkailuja. Itselläni on puhelin, jossa akku kestää pari vuorokautta helposti kaikki paikannukset, wifi, mobiilidata jne. koko ajan päällä.

Lumiaan on joko saatava virtapihimpi käyttis ja rauta tai suuremmat akut, muutoin tällaiset kikkailut on kuin tekohengitystä rähjääntyneelle mannekiininukelle.

Vastaa
PatrikSelin
PatrikSelin

3

Osta älypuhelin ja ota verkkoyhteys pois - järkevää?

Toki jokainen käyttää puhelinta niin kuin haluaa, mutta verkkoyhteys on kyllä yksi isoin juttu älylaitteissa.

Vastaa
Calileon
Calileon

4

Ei tuo akunkesto-ongelma ole vain Lumioiden ongelma vaan aivan yleinen ongelma. Tässä artikkelissa vain pureuduttiin keinoihin joilla juuri Lumioiden akunkestoa voi parantaa. Androdissa ja iOS:ssa kun asetukset ovat erilaiset. WP on kohtuullisen pihi käyttöjärjestelmä niin virrankulutuksen kuin raudankin suhteen.

Itsellä Lumia 920 joka kevyessä käytössä kestää 2-3 päivää ja hieman raskaammassa 1-2 päivää. Useimmiten illalla kun laturiin laitan on akkua 50-60% jäljellä (päivän käyttönä muutama lyhyt puhelu, useampi tekstari, useampi whatsapp-viesti, n. 30min pelailua ja saman verran nettiselailua. Puhelimessa 3g/4g, wlan sekä paikannus kokoajan päällä. Näytön kirkkaus maksimi, vilkaisunäyttö "vilkaisu"-tilassa ja "double-tap-to-wake-up" käytössä).

Vastaa
Calileon
Calileon

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PatrikSelin:

Osta älypuhelin ja ota verkkoyhteys pois - järkevää?

Toki jokainen käyttää puhelinta niin kuin haluaa, mutta verkkoyhteys on kyllä yksi isoin juttu älylaitteissa.

Moni saattaa ostaa älyluurin vaikkei käyttäisi nettiä lainkaan. Halvimmillaan kun esim. Lumia 520:ä on saanut viidellä kympillä joka menee halvemmaksi kuin osa peruspuhelimista. Vaimoni osti aikanaan käytettynä iPhone 3gs:n eikä koskaan käyttänyt sitä muuhun kuin puheluihin ja tekstareihin. Vasta kun osti uutena 4S:n, otti liittymän jossa data.

Vastaa
dRD
dRD

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PatrikSelin:

Osta älypuhelin ja ota verkkoyhteys pois - järkevää?

Toki jokainen käyttää puhelinta niin kuin haluaa, mutta verkkoyhteys on kyllä yksi isoin juttu älylaitteissa.

Toki näinkin, mutta toisinaan tulee myös tilanteita, jossa akkukestoa pitää saada venytettyä selkeästi normaalia pidemmälle. Toisekseen monella sitä älypuhelimen "äly"-puolta käytetään lähinnä paikoissa, joissa on WLAN saatavilla: kotona ja työpaikalla, jolloin datayhteyden kytkeminen pois päältä on tietty ihan fiksukin ratkaisu.

BT mahtaa olla aika isolle osalle käyttäjistä täydellisen turha, nappikuulokkeita ja autojen handsfree-systeemejä lukuunottamatta (jotka nekin ovat empiiristen havaintojen perusteella aika harvinaisia käyttötapoja), joten ihmettelen sen defaulttina päällä olemista monessakin nykyluurissa.

Vastaa
arivesa
arivesa

7

Tuossa ei selkeästi mainittu sitä,että kaikkien noiden tukiasema ja paikannusyhteyksien päälläollessa,laite syö virtaa vaikka mitään trafiikkia ei ole,pelkkä yhteyden todentelu vaatii signaalin vastaanoton ja kuittaukset.Sateliittietsintä kellarissa etenkin.

Vastaa
perhana
perhana

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PatrikSelin:

Osta älypuhelin ja ota verkkoyhteys pois - järkevää?

Toki jokainen käyttää puhelinta niin kuin haluaa, mutta verkkoyhteys on kyllä yksi isoin juttu älylaitteissa.

Osta televisio ja sammuta se kun et katso - järkevää?

Jos pointti ei nyt tuosta auennut, niin aukaistaan sen verran että pointtihan on siinä että jos asetuksista sellainen on kohtalaisen helposti mahdollista, ja haluaa akun kestävän pidempään, niin miksei sen verkkoyhteyden voi katkaista tai ainakin hidastaa akkua säästääkseen silloin kun sitä ei käytä, älypuhelinkin kun kuitenkin monilla on suuren osan päivästä ihan vaan taskussa tai pöydällä puhelimena, ja silloin riittää se että puhelut ja tekstiviestit tulevat perille.

Yhtä ominaisuutta olen jo android-aikoina kaivannut, ja kaipaan sitä myös lumiaan, eli miksi ihmeessä ei ole asetusta jolla saisi verkkoyhteyden siirtymään automaattisesti esimerkiksi 2G tilaan aina kun näytön sammuttaa, tai vaikkapa katkeamaan kokonaan ja kytkeytymään esimerkiksi 30 minuutin välein hetkeksi päälle sähköpostin yms synkronoimista varten... harva kun kuitenkaan nettiä selailee silloin kun näyttö on sammutettuna.

Vastaa
PJL78
PJL78

9

Lumia 720, akku kestää kaksi kokonaista päivää. Se riittää. Ei säätelyitä, muutteluita tai muita kikkoja.

Vastaa
arivesa
arivesa

10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PatrikSelin:

Osta älypuhelin ja ota verkkoyhteys pois - järkevää?

Toki jokainen käyttää puhelinta niin kuin haluaa, mutta verkkoyhteys on kyllä yksi isoin juttu älylaitteissa.

Osta televisio ja sammuta se kun et katso - järkevää?

Jos pointti ei nyt tuosta auennut, niin aukaistaan sen verran että pointtihan on siinä että jos asetuksista sellainen on kohtalaisen helposti mahdollista, ja haluaa akun kestävän pidempään, niin miksei sen verkkoyhteyden voi katkaista tai ainakin hidastaa akkua säästääkseen silloin kun sitä ei käytä, älypuhelinkin kun kuitenkin monilla on suuren osan päivästä ihan vaan taskussa tai pöydällä puhelimena, ja silloin riittää se että puhelut ja tekstiviestit tulevat perille.

Yhtä ominaisuutta olen jo android-aikoina kaivannut, ja kaipaan sitä myös lumiaan, eli miksi ihmeessä ei ole asetusta jolla saisi verkkoyhteyden siirtymään automaattisesti esimerkiksi 2G tilaan aina kun näytön sammuttaa, tai vaikkapa katkeamaan kokonaan ja kytkeytymään esimerkiksi 30 minuutin välein hetkeksi päälle sähköpostin yms synkronoimista varten... harva kun kuitenkaan nettiä selailee silloin kun näyttö on sammutettuna.


-------------------------------------------------------------------
Ymmärtääkseni GSM(2),UMTS(3)tai LTE(4)verkoissa tapahtuva signaalitunnistelu tukiasemaan,kuluttaa virtaa tasan saman.
Mitään ei lie säästettävissä tyhjäkäynnillä.

Vastaa
perhana
perhana

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Yhtä ominaisuutta olen jo android-aikoina kaivannut, ja kaipaan sitä myös lumiaan, eli miksi ihmeessä ei ole asetusta jolla saisi verkkoyhteyden siirtymään automaattisesti esimerkiksi 2G tilaan aina kun näytön sammuttaa, tai vaikkapa katkeamaan kokonaan ja kytkeytymään esimerkiksi 30 minuutin välein hetkeksi päälle sähköpostin yms synkronoimista varten... harva kun kuitenkaan nettiä selailee silloin kun näyttö on sammutettuna.


-------------------------------------------------------------------
Ymmärtääkseni GSM(2),UMTS(3)tai LTE(4)verkoissa tapahtuva signaalitunnistelu tukiasemaan,kuluttaa virtaa tasan saman.
Mitään ei lie säästettävissä tyhjäkäynnillä.

Täytyy myöntää että itse verkkotekniikasta en niin paljon tiedä että osaisin selittää miksi näin on, mutta ihan käytännössä useammalla eri puhelimella kokeilemalla olen todennut että jos työpäivän ajan on 3G päällä vaikka mitään nettisovelluksia ei käyttäisikään, kuluttaa kännykkä päivän mittaan paljon enemmän akkua kuin jos päällä on pelkkä 2G

Vastaa
arivesa
arivesa

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arivesa:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Yhtä ominaisuutta olen jo android-aikoina kaivannut, ja kaipaan sitä myös lumiaan, eli miksi ihmeessä ei ole asetusta jolla saisi verkkoyhteyden siirtymään automaattisesti esimerkiksi 2G tilaan aina kun näytön sammuttaa, tai vaikkapa katkeamaan kokonaan ja kytkeytymään esimerkiksi 30 minuutin välein hetkeksi päälle sähköpostin yms synkronoimista varten... harva kun kuitenkaan nettiä selailee silloin kun näyttö on sammutettuna.


-------------------------------------------------------------------
Ymmärtääkseni GSM(2),UMTS(3)tai LTE(4)verkoissa tapahtuva signaalitunnistelu tukiasemaan,kuluttaa virtaa tasan saman.
Mitään ei lie säästettävissä tyhjäkäynnillä.

Täytyy myöntää että itse verkkotekniikasta en niin paljon tiedä että osaisin selittää miksi näin on, mutta ihan käytännössä useammalla eri puhelimella kokeilemalla olen todennut että jos työpäivän ajan on 3G päällä vaikka mitään nettisovelluksia ei käyttäisikään, kuluttaa kännykkä päivän mittaan paljon enemmän akkua kuin jos päällä on pelkkä 2G


------------------------------------------------------------
On mahdollista siten,että toinen(2)tarkastaa yhteyden olemassaolon puolet harvemmin.

Vastaa
MKRinnet
MKRinnet

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PJL78:

Lumia 720, akku kestää kaksi kokonaista päivää. Se riittää. Ei säätelyitä, muutteluita tai muita kikkoja.

Sama juttu, kaikki mahdollinenon käytännössä koko ajan päällä, plus ajaessa vielä mixradiosta musiikkia ( n. 2-4 h/päivä )
Ja käytön kannaltamuutenkin eri luokkaa kuin mitkään anterot...
Lumia 720 jokatyöpuhelimena, on niin hyvä, että ostin henk. koht. käyttöönkin lumian. Ei ole tarvinnut katua, toisin kuin edellisen androidin kanssa, jossa kaikki takkusi, ja koko ajan tuli päivittää erinäisiä ohjelmia yms.

Ja WP:lle on muutenkin nuo ladattavat ohjelmat ainakin kaikki mitä itse tarvinnut, löytynyt, useimmiten on voinut jopa valita minkä ottaa käyttöön.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja