Motorola vs. Nokia, 2007

Markus Lehtiniitty
29. joulukuuta, 2006 12:11

Motorola arvioi nousevansa maailman matkapuhelinmarkkinoiden markkinajohtajaksi vuoden 2008 syksyyn mennessä. Rohkea väite Motorolan mobiilidivisioonaa johtavalta Ron Garriguesiltä. Voisin lyödä vetoa, että ei tule toteutumaan. Tällähän hetkellä tilanne on se, että Nokialla on markkinoista noin 35 prosenttia ja Motorolalla vähän päälle 20 prosenttia.
Motorola on kasvattanut osuuttaan viime vuosina rajusti. Välillä Motorola oli pudonnut jopa Samsungin taakse kolmannelle sijalle, mutta on tullut sieltä takaisin entistä vahvempana. Motorola voi yhä kasvattaa markkinaosuuttaan, mutta myös Nokia kasvattaa. Motorola saavuttaa Nokiaa, mutta aiempaa hitaammin.
Motorolan kasvun ja nousun takana on ollut RAZR-malli ja sen jatkovariaatiot. Jossain vaiheessa RAZR menee pois muodista ja siinä vaiheessa Motorolalla pitäisi olla seuraava hitti taskussa. Mutta ainakaan RAZR:in nykyinen seuraaja KRZR ei ole saanut markkinoilla aikaan odotetun kaltaista, villiä vastaanottoa. Sama ongelma seuraavan hitin löytämisessä on myös toisella viime hittien luojista: LG:n pitäisi löytyä jatkoa Chocolate-mallilleen. Nokian valikoimasta ei yksittäisiä hittejä löydy ja näin Nokian eteneminen on tasaisempaa.
Matkapuhelinten markkinaosuudet ratkaistaan Aasiassa ja siellä Nokia on toistaiseksi ollut erittäin vahva. Nokian osuus tullee hieman laskemaan Aasiassa, mutta samaan aikaan Nokia vihdoin saanee hieman ryhtiä Pohjois-Amerikan toimintoihinsa panostamalla niihin selvästi aiempaa enemmän. Tämä tasoittaa Aasian pieniä menetyksiä.
Nokia myös parantaa asemiaan yleisesti mallistonsa osalta. Mallistoon on vihdoin tulossa odotettuja ohutpuhelimia, Multimedia-ryhmä tekee vakuuttavia N-sarjan puhelimia ja yrityspuhelinten E-sarja alkaa saamaan tulta alleen.
Oma veikkaukseni on, että Nokia tulee kasvattamaan markkinaosuuttaan vuonna 2007 hieman. Samoin myös Motorola. Kumpikaan ei kuitenkaan kasvata osuuttaan selvästi toista enempää ja näin puntit säilyvät aika lailla nykyisellään kamppailussa matkapuhelinten maailmanherruudesta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.