Apple iPhone - kenties pettymys?

Markus Lehtiniitty
13. tammikuuta, 2007 13:04

Apple julkisti tällä viikolla ensimmäisen matkapuhelimensa, iPhonen. iPhone on saanut aikaan valtavan melskeen internetin blogeissa ja keskustelupalstoilla. Ja onhan kyseessä ihan siisti laite, mutta ainakin allekirjoittaneen mielestä on menty liian pitkälle. Itselleni iPhone oli jopa pieni pettymys. Tosin pettymyksethän johtuvat aina liian suurista odotuksista, joten ehkäpä odotin vielä enemmän. On iPhone hieno tuote, mutta ongelmansa on siinäkin.
Itse asiassa Apple joutunee luopumaan iPhone-nimestä, koska siihen omistaa oikeudet Cisco, joka ei ole sanojensa mukaan luopumassa nimestä. Cisco haastoikin Applen jo oikeuteen asiasta ja jos oikeuteen mennään, Applen tappio on varma. iPhone-nimi on ollut rekisteröity jo vuodesta 1996 asti.
Applen mukaan iPhone yhdistää kolme laitetta: laajakuvanäyttöisen musiikkisoittimen, puhelimen ja internet-laitteen. Kaikki yhteen laitteeseen. Käytännössä markkinoille on jo piakkoin tulossa kovia haastajia iPhonelle ja varmasti vuoden loppuun mennessä, kun iPhone saapuu Euroopan markkinoille, niitä on paljon. Yksi hyvä esimerkki kovasta kilpailijasta on Nokia N95.
iPhonessa on vain yksi näppäin ja muuten laitetta ohjataan kosketusnäyttöä sormella painelemalla. iPhonessa on melko perinteiset ominaisuudet, lähinnä erikseen niistä mainittaviksi voisi nousta ainoastaan WLAN ja se, että iPhonesta on saatavilla kaksi versiota: 4 ja 8 gigatavun flash-muistilla. Näille jenkkihinnat ovat 499 ja 599 dollaria Cingularin kahden vuoden kytkysopimuksella. Käyttöjärjestelmänä iPhonessa on Mac OS X:n karsittu, todella paljon karsittu, versio. Lähinnä kyseessä on melko pitkälti tavallinen suljettu käyttöjärjestelmä.
iPhone on hyvin applemainen tuote kaikilla tavoilla. Ja Steve Jobs, Applen CEO, esitteli sen hyvin omaan tyyliinsä: iPhone on markkinoiden paras ja monta vuotta edellä kilpailua. Kaikki muut kilpailevat laitteet ovat surkeita.
Mitä hyvää ja huonoa iPhonessa sitten on?
Plussia:
-helppokäyttöisyys ja yksinkertaisuus
-varsin kompakti koko (115 x 61 x 11,6 mm)
-ominaisuuksien huippukohta on näyttö: uudenlaiset kosketusominaisuudet, 3,5 tuumaa, 480x320 pikseliä ja ei erillistä kynää, stylusta, jolla sitä tarvitsisi tökkiä vaan ihan sormella onnistuu
-iTunes on ylivertainen ohjelmisto hallintaan, varsinkin musiikin osalta
-iTunes myös ylivertainen musiikkikauppana ja sieltä ostettu musiikkihan soi vain Applen tuotteilla
-automaattinen vaihto laajakuvanäyttötilaan, kun iPhone käännetään vaakasuoraan
Miinuksia:
-ei näppäimistöä, esiinliukuva näppäimistö olisi voinut olla hyvä...toisaalta tämä on vähän mielipideasia
-ei häikäise ominaisuuksillaan, ainakaan enää silloin kun on markkinoille tulossa ja varsinkin yhteyspuolella on melko heikko esitys (ei 3G/HSDPA:ta, eli nopeampaa yhteyttä)
-suljettu käyttöjärjestelmä, eli käyttäjien itse asentelmia lisäohjelmia ei tueta
-onko muotoilu ja ulkonäkö sittenkään niin hieno? Olisin odottanut jotain tyylikkäämpää
-aika kallis Suomessa luultavasti, 700-800 euroa ainakin
-tulossa Eurooppaan vasta vuoden lopulla
Loppujen lopuksi Applen vaikutus matkapuhelinmarkkinoihin tullee olemaan melko pieni, varsinkin Euroopassa. USA:ssa Applen pitäisi menestyä paremmin ja yltää koviinkin myyntilukuihin. Muut valmistajat myös varmasti kopioivat ainakin osan iPhonen uusista ideoista omiin tuotteisiinsa nopeasti.
Lue lisää iPhonesta Applen omilta sivuilta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.