Nokian kartta- ja navigointipalvelu

Markus Lehtiniitty
11. helmikuuta, 2007 14:20

Nokia julkisti viime viikolla aikeensa tuoda ladattavaksi karttoja ja navigointi-ohjelmiston ilmaiseksi. Palvelun piti käynnistyä eilen, mutta ilmeisesti startti tapahtuukin vasta maanantaina.
Uuden palvelun nimi on smart2go, ja sen pitäisi sisältää kartat 150 maasta. Ohjelma kertoo käyttäjän sijainnin GPS-paikannuksen avulla. Täysin ilmaista palvelun käyttö ei ole, vaikka kartat ovatkin ilmaisia. Reittiopastuksen nimittäin saa maksua vastaan. Reittiopastus pisteestä A pisteeseen B on saatavilla 30 maasta. Hinta Euroopan kattavalle opastuspalvelulle on 99 euroa.
Luonnollisesti reittiopastukseen tarvitaan GPS-tuki, joka voi olla nykyään erittäin suosittu ulkoinen sovitin tai integroitu, kuten ensimmäisenä N95:ssä, josta kuva karttapalvelu päällä oikealla.
Nokian mukaan palvelusta löytyy määriteltyjä kohteita (POI = points of interest) 15 miljoonaa kappaletta. Niitä ovat esimerkiksi erilaiset nähtävyydet, hotellit ja ravintolat.
Karttatiedot toimittavat Navteq ja Tele Atlas. Puhelimeen ne voidaan hakea matkapuhelinverkkoyhteyden tai WLAN:in yli tai sitten tietokoneen avustuksella. Kartat tallennetaan muistikortille, joten käyttö ei vaadi jatkuvaa verkkoyhteyttä.
Hieman yllättäen smart2go-palvelua tarjotaan myös Windows Mobile -laitteille S60-laitteiden lisäksi. Myöhemmin järjestelmävalikoimaa on tarkoitus laajentaa käsittämään myös Series 40 (eli peruskännykät) ja Linux. Nokia aikoo asentaa jatkossa ohjelmiston valmiiksi kaikkiin Nseries-multimediatietokoneisiin Nokia Maps -nimellä.
Tästä smart2go-palvelun sivuille, joilta voit ladata palvelun, kun se on tullut mahdolliseksi.
---
Nokian laajeneminen uudelle alueelle on erittäin mielenkiintoinen. Olemme kirjoittaneet tästä ennenkin. Kartta- ja navigointiohjelmistolla Nokia haastaa esimerkiksi Route 66:n, TomTomin ja suomalaisen Navicoren kaltaiset navigointisoftat.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.