Mobiili-tv:n yllättävä startti

Markus Lehtiniitty
11. toukokuuta, 2007 16:48

Vähän aikaa sitten valittelin täälläkin blogissa mobiili-tv:n heikolta näyttänyttä tilanneta Suomessa. Syynä silloin olivat tekijänoikeusjärjestöjen vaatimukset. Tuolloin oltiin neuvottelujen osalta pattitilanteessa ja sopua ei ollut näkyvissä.
Nyt onkin iloista, että voin todeta, että sopu syntyi kaikkia ennakko-odotuksia nopeammin. Asioista on nyt siis päästy sopuun ja MTV3 aloitti mobiili-tv-lähetyksensä DVB-H-verkossa jo eilen ja Nelonen aloittaa ensi viikolla. Hienoa.
Sekä MTV3:n että Nelosen kanavat tulevat olemaan ainakin alkuun maksuttomia ja niiden ohjelmisto on identtinen tavallisen tv:n kanssa, eli sama ohjelma lähetetään aiempaan verrattuna siis myös mobiililähetysten DVB-H-verkossa.
Mielenkiintoinen aspekti tässä mobiili-tv-saagassa tosin vielä on: uudet tekijänoikeussopimukset perustuvat maksuihin liikevaihdon mukaan. Ja nämähän uudet palvelut eivät synnytä hirveästi mitään uutta liikevaihtoa MTV3:lle tai Neloselle, kun uudet kanavat ovat maksuttomia. Mutta YLE:n osalta tilanne on erilainen, kun YLE:n toiminta rahoitetaan tv-maksuin. Käytännössä siis samanlaisen hinnoittelumallin soveltaminen Yleisradion kohdalle ei luultavasti onnistu.
Nyt mobiili-tv-lähetysten laajamittaisempana esteenä on vain päätelaitteiden puute, joita ei juuri vielä löydy. Tosin Nokia tuonee nyt N92:nsa varsin pikaisesti myös Suomen markkinoille, kun nyt on saatu sisältöä kehiin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.