Nokia N96

Markus Lehtiniitty
11. helmikuuta, 2008 16:35

Nokia N96 on Nokian uusi lippulaivamalli, parhaista parhain. Tässä tehtävässä se seuraa edeltäneitä N95/N95 8GB-malleja. Muotoilussa on haettu vaikutteita puolestaan N81/N81 8GB-mallista. N96:ssa on keskitytty erityisesti liikkuvan kuvaan katselemiseen unohtamatta kuitenkaan hyviä puhelinominaisuuksia, hyviä kameraominaisuuksia, hyviä musiikkiominaisuuksia, hyviä internetin selailumahdollisuuksia sekä paikannus- ja navigointiominaisuuksia. Liikkuva kuva on kuitenkin N96:n "se juttu".
N96:n suurin uusi ominaisuus on DVB-H-tuki eli toisin sanoen mobiili digi-tv. Suomessa DVB-H-verkossa näkyy toistaiseksi kolme kanavaa, jotka ovat MTV3, Nelonen ja musiikkikanava Voice. DVB-H-verkon maantieteellinen laajuus on toistaiseksi melko rajallinen, mutta se on laajenemassa.
Digi-tv:n lisäksi videoihin on panostettu N96:ssa myös laajalla erilaisten videoformaattien tuella ja nyt mukana on valmiiksi tuki myös flash-videoille, joita esimerkiksi YouTube käyttää. N96:lla onnistuu siis nyt myös YouTuben katselu. Lisäksi Nokia tarjoaa omaa Nokia Video Center -sovellustaan, jota kerrotaan uudistetun. Muistiin mahtuu videosisältöä jopa 40 tunnin edestä.
Videonkatselua helpottamaan N96:een on lisätty esiin käänettävä tuki, jolla laitteen saa pysymään sopivasti pystyssä sivuttain katselua varten.
Uutta N96:ssa on myös sisäinen 16 gigatavun muisti, jota voidaan vielä laajentaa maksimissaan 8 gigatavun microSD-muistikortilla. Muistin ei siis luulisi loppuvan ihan heti kesken. Vanhaa puolestaan on ns. "dual slide", eli kansi liukuu sekä ylös- että alaspäin. Yläpäästä paljastuu medianäppäimet, kun taas alhaalta työntyvät tuttuun tyyliin esiin perinteinen numeronäppäimistö.
Näyttö on kooltaan 2,8 tuumaa, tekniikaltaan TFT, resoluutioltaan tutut 240x320 pikseliä ja värejä löytyy 16,7 miljoonaa kappaletta.
Kameran, musiikkiominaisuuksien ja paikannuksen osalta N96 on hyvin pitkälti ennallaan N95:een verrattuna. Kamera on viisimegapikselinen ja varustettu Carl Zeiss -optiikalla sekä automaattitarkennuksella. Uutena ominaisuutena kuviin voi nyt liittää GPS:n avulla paikkatiedon. Itse asiassa N95:ssäkin olisi jo ollut tekniset valmiudet tähän. Videokuvaus on edelleen hyvää VGA-tasoa. N96:ssa tupla-LED-kuvaus/videovalo.
Musiikkia N96:een mahtuu paljon ja sen kuuntelu onnistuu musiikkisoittimella, jonka käyttöä helpottavat medianäppäimet. Musiikkia voi kuunnella kuulokkeilla - N96:sta löytyy 3,5 mm standardi kuulokeliitäntä - tai stereona joko kaiuttimien tai Bluetoothin kautta. Myös radio löytyy, nyt kuitenkin RDS-tuen kera.  Radio voi kuunnella myös Nokia Internet Radio -sovelluksella. Karttaohjelma Nokia Maps on päivitetty uuteen 2.0 -versioon. Varsinainen navigointi on edelleen maksullinen lisäpalvelu.
Painoa N96:lla on 125 grammaa mittojen ollessa 103 x 55 x 18 millimetriä. Käyttöliittymänä N96:ssa on S60-alustan uusin 3rd Edition, Feature Pack 2 -versio.
Yhteyksien osalta N96 tarjoaa varsin samaa kuin jo N95:kin. Lähiyhteyksinä Bluetooth ja WLAN. Matkapuhelinverkoista GSM/GPRS/EDGE-tukea löytyy neljällä taajuudella ja 3G-tukea kahdella taajuudella (900/2100 MHz). Lisäksi tuttuun tyyliin N96:sta löytyy myös televisioulostulo.
Luonnollisesti N96 tukee myös kattavasti Nokian uutta palvelutarjontaa: Nokia Maps, Nokia Music Store, Share on Ovi ja niin edelleen. Myös N-Gage-tuki on tulossa. N96:n odotetaan saapuvan kauppoihin vuoden 2008 kolmannella vuosineljänneksellä eli viimeistään syyskuussa 2008. Veroton hinta-arvio laitteelle on 550 euroa.
Kokonaisuutena N96 tarjoaa hyvän päivityksen N95/N95 8GB:lle, ei mitenkään mullistavaa mutta paljon pieniä päivityksiä ja uusissa kuorissa. Merkittävin uudistus kasvaneen muistin ohella on ehdottomasti mobiilin digi-TV:n tuki. Muotoilussa lähtö N81:n linjoille ei ainakaan itseltäni saa suuria pisteitä. Mielestäni alkuperäinen N95 tai ainakin N95 8GB oli tyylikkäämpi ja tämä on liian samankaltainen N81:n kanssa ja jää myös jotenkin mitäänsanomattoman näköiseksi. N96:ssa Nokia saa jälleen uuden lippulaivan - mutta tuskinpa N96 tulee saavuttamaan  aivan N95:n veroista suosiota.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.