HS: Nokialta Linux-puhelimia ensi vuonna

Markus Lehtiniitty
4. kesäkuuta, 2008 10:22

Helsingin Sanomat kertoi eilen illalla uutisessaan Nokialta olevan tulossa Linux-älypuhelimia ensi vuoden aikana. Lähteitään HS ei mainitse.
Nokia käyttää nykyisin Linuxia Internet Tablet -laitesarjassaan. HS:n mukaan tämän sarjan seuraavan sukupolven mallissa olisi mukana myös puhelinominaisuudet. Toistaiseksi näiden Internet Tabletien yhteydet ovat rajoittuneet WLAN- ja Bluetooth-yhteyksiin sekä uusimmassa, vain jenkeissä myynnissä olevassa, mallissa myös WiMAX-yhteyksiin. On mahdollista, että puhelinyhteydet tuodaan nykyisen kaltaisiin Internet Tablet -laitteisiin myös vain datayhteyskäyttöön.
HS:n tietojen mukaan Nokian mahdollinen Linux-puhelin perustuisi siis nykyisen kaltaiselle maemo-alustalle. Esimerkiksi Googlen Android olisi myös vaihtoehto, mutta Nokian Android-panostukset eivät vaikuttaisi hirveän järkeviltä oman palvelubisnespanostuksen rinnalla.
Huolimatta mahdollisesta Linuxin tulemisesta osaksi Nokian puhelinvalikoimaa, Nokia jatkaa täysillä myös Symbianin päällä toimivan S60-alustansa kehittämistä.
Jatkossa käytössä olevan käyttöjärjestelmän vaikutus myös saattaa kutistua. Samanlainen käyttöliittymä saadaan rakennettua riippumatta alla olevasta käyttöjärjestelmästä. Lisäksi kolmannen osapuolen ohjelmistot voivat jatkossa olla koodattuja monille alustoille yhteisillä tekniikoilla, esimerkiksi tulevaisuuden web-tekniikoilla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.