Musiikkipuhelimet jytäävät Suomessa

Lauri Jämsä
4. heinäkuuta, 2008 11:17

Suomalaisista 33 prosenttia omistaa MP3-soittimen. Musiikki- ja videotoisto-ominaisuuksilla varustettuja matkapuhelimia sen sijaan löytyy jo 40 prosentilta suomalaisista, kertoo Teosto.
Otantatutkimus Oy organisoi toukokuussa Teoston hyvitysmaksuyksikön toimeksiannosta MP3-soittimien ja matkapuhelimien musiikki- ja videokäyttöä kartoittavan tutkimuksen. Tutkimuksen mukaan enemmistö mediapuhelimien hankkijoista todellakin myös käyttää puhelimen tarjoamia musiikki- ja video-ominaisuuksia.
Suurimpana musiikkilähteenä puhelimeen tallennetusta musiikista on tutkimuksen mukaan omat CD-levyt (60%). Toiseksi selvisivät kavereiden tai perheenjäsenien CD-levyt (41%). Kavereiden tai perheenjäsenien kautta saadut musiikkitiedostot jäivät kolmannelle sijalle (38%). Myös MP3-soittimiin tallennetun musiikin lähteet vastaavat tutkimuksen mukaan varsin tarkasti edellä mainittuja lukuja.
Joka neljännen vastaajan puhelimesta löytyi kyselyhetkellä vertaisverkoista ladattua musiikkia. Samoihin levinneisyyslukemiin ylsi myös verkkomusiikkikaupoista ostettu laillinen musiikki.
Tutkimuksen mukaan 43 prosenttia musiikkipuhelimien omistajista kuuntelee laitteellaan musiikkia päivittäin tai ainakin muutaman kerran viikossa. Radiota, joiden puhelimesta sellainen löytyy, kuuntelee 21 prosenttia vastanneista.
Musiikkikappaleiden lukumäärän mediaanin matkapuhelimeen musiikkia tallentaneilla kerrotaan olevan 20. MP3-soittimien vastaava luku on sen sijaan 86. Kunnollisella näytöllä varustetuista mediasoittimista löytyy tutkimuksen mukaan 200 musiikkitiedostoa (mediaani).
Kun tarkastellaan ainoastaan nuorisoa (15-24-vuotiaat), löytyy musiikkipuhelin jo noin 63 prosentilta.
Tutkimus tehtiin viime toukokuussa haastattelemalla puhelimitse tuhatta 15-79-vuotiasta suomalaista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.