Kuoleeko Nokian mobiilitelevisio?

Matti Robinson
12. syyskuuta, 2008 10:47

Nokian mobiilitelevisiostandardi DVB-H on ollut vaikeuksissa sen virallistamisen jälkeen. Euroopan Unioni valitsi DVB-H-lähetystekniikan alueen viralliseksi mobiilitelevisiostandardiksi puoli vuotta sitten. Valinta ei ole kuitenkaan antanut tarvittavaa lisäpotkua standardin yleistymiselle.
Kuuden kuukauden aikana kovimmat iskut DVB-H:lle antoi kolme Saksassa toimivaa eurooppalaisoperaattoria - saksalainen T-Mobile, espanjalainen O2 ja brittiläinen Vodafone - joiden matkapuhelimet tukivat virallisen ja kehittyneemmän standardin sijasta vanhempaa dvb-t-standardia. Myös muun muassa tutkimuslaitos In-Stat kyseenalaisti jo alkuvuodesta DVB-H-standardin yleistymistä.
Suomessa DVB-H-kanavista luopui tämän kuun alussa Nelonen, jonka mukaan sopimuskiemurat ulkomaalaisten TV-ohjelmien kanssa olivat liikaa yritykselle. Yleisradio puolestaan ei ole vielä kokeillut DVB-H:ta lainkaan, johtuen pienistä mobiili-TV:n pienistä katsojamääristä. Tällä hetkellä kännykkätelevisiosta voi katsoa ainoastaan MTV3- ja The Voice -kanavia.
Tutkimusyhtiöt uskovat mobiili-TV:n suosion kasvuun. Jupiter Research on ennustanut, että vuonna 2012 mobiilitelevisiolla olisi jo 120 miljoonaa katsojaa ja ABI Researchin mukaan huimat 462 miljoonaa katsojaa.
Tänään alkaneessa IBC-tapahtumassa Amsterdamissa pohditaan mobiilitelevision ja DVB-H-standardin kohtaloa. Vaakalaudalla on muun muassa Ranskan mobiili-TV.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.