Ensimmäinen Googlen Android-puhelin virallisesti julki

Markus Lehtiniitty
23. syyskuuta, 2008 18:27

Ensimmäinen Googlen Android-käyttöjärjestelmällä varustettu puhelin, HTC:n valmistama T-Mobile G1 julkistettiin tänään New Yorkissa pidetyssä Googlen, T-Mobilen ja HTC:n yhteisessä tilaisuudessa. Google korosti erityisesti ohjelmistoalustansa avoimuutta: Android-käyttöjärjestelmä perustuu Linux-alustalle ja on avointa koodia. Lisäksi Android-alustan laitteissa korostuu vahva integrointi Googlen verkkopalveluihin.
G1 on 3G-puhelin (tukee taajuuksia 1700 ja 2100 MHz) ja sen ominaisuuksiin kuuluvat suuri kosketusnäyttö (tarkkuus 480x320 pikseliä), GPS-paikannus, WLAN-yhteys, kolmen megapikselin kamera, esiin liukuva QWERTY-täysnäppäimistö, kiihtyvyysanturi ja tuki esimerkiksi lisäsovellusten lataamiselle Android Market -kaupasta sekä tuki Amazonin mp3-musiikkikaupalle. Luonnollisesti G1:stä löytyy myös monipuolinen internet-selain. 3G-verkon ohella G1 on nelitaajuus-GSM-puhelin. GSM-verkossa tuetaan GPRS- ja EDGE-datayhteyksiä.
Kosketusnäytön ja QWERTY-täysnäppäimistön lisäksi G1:stä löytyy myös ns. "trackball"-pallo-ohjain näytön alta.
G1:stä löytyy monia Googlen tuttuja palveluja kuten Google Maps -karttaohjelma Street View -ominaisuudella, Gmail-sähköposti push-tuella sekä YouTube-videopalvelu. Tietenkin myös itse Google-haku on näyttävästi esillä laitteessa. Myös monet pikaviestipalvelut, kuten Google Talk ja Yahoo Instant Messenger, ovat tuettuja.

G1:n käyttämiseksi vaaditaan Gmail-sähköpostitili. Lisäksi stereo-Bluetooth ei ole vielä valmis ja aluksi G1 tukeekin vain aivan perustason Bluetooth-toiminnallisuutta. Myöskään yritysmaailmassa kaivattua Exchange-tukea ei G1:stä vielä löydy.
Mukana tulee yhden gigatavun microSD-muistikortti ja laite tukee kahdeksan gigatavun kortteja. Saataville G1 tulee kolmena eri värinä, jotka ovat valkoinen, ruskea ja musta.
T-Mobile G1 tulee markkinoille 22. lokakuuta Yhdysvalloissa SIM-lukittuna ja kahden vuoden T-Mobilen kytkyliittymällä hintaan 179 dollaria. Marraskuun alussa saatavuus laajenee Iso-Britanniaan ja vuoden 2009 alkupuolella Saksaan, Itävaltaan, Tsekkiin ja Hollantiin. Ensimmäisen Google-puhelimen myyntiintulosta Suomessa ei vielä toistaiseksi ole tietoa.
Lisää tietoa T-Mobile G1:n omilta sivuilta!
Alla on video, jolla esitellään Android-alustan toimintoja.

T-Mobile G1 -mainosvideo

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.