Adobe kertoi jälleen tuovansa Flashin iPhonelle

Kaarlo Räihä
1. lokakuuta, 2008 10:49

Soutaminen ja huopaaminen Applen iPhonen ja iPod touchin mahdollisen Flash-tuen ympärillä on jatkunut tämän vuoden maaliskuusta asti, kun Adoben toimitusjohtaja Shantanu Narayen kertoi yrityksen työstävän Flash-ohjelmaa iPhonelle. Flashin tuomiselle iPhoneen on kuitenkin yksi suuri este, sillä ohjelmien kehitykseen tarkoitettu iPhone SDK sisältää sopimusteknisiä rajoitteita, joiden takia Flash-tuen tuleminen puhelimiin vaatisi muutoksia Applen suunnalta.
Nyt Adobe on jälleen kertonut tuovansa Flash-tuen iPhoneen, mutta Adobella työskentelevän Paul Betlemin mukaan ohjelman julkaisu riippuu Applesta. Flash On The Beach -tapahtumassa (FOTB) esiintynyt Betlem kertoi, että hänen työryhmänsä on työstänyt Flash-soittimen jo lähes valmiiksi, ja jos Apple antaa sille hyväksyntänsä, voitaisiin Flash-tuki tuoda iPhoneihin ja iPod toucheihin hyvin nopeasti.
Mahdollisen julkaisun ohella iLaitteiden omistajia kiinnostanee se, kuinka jouhevasti Flash-sovellukset toimisivat kyseisillä laitealustoilla. Steve Jobs on aiemmin sanonut, että Flash-tuki jätettiin pois iPhonesta, koska Flash-sovellukset eivät pyörineet laitteille riittävän sulavasti.
Flash-tuen myötä laitteiden ohjelmistotarjonta kasvaisi huomattavasti, mutta samalla jotkin App Storen tarjoamat ohjelmat voisivat menettää selvästi suosiotaan, joka näkyisi tiettyjen kehittäjien tulojen tippumisena ja samalla myös Applen App Storen kautta saamat tulot tippuisivat. Flash-tuesta hyötyisivät erityisesti monet video- ja musiikkipalvelut sekä pieniä Flash-pelejä tarjoavat sivustot.
Jos Flash-tuki tulee kuluttajien ulottuville SDK-ehtojen löysentymisen seurauksena, olisi todennäköistä, että myös Java- ja Silverlight-tuet ilmaantuisivat jossain vaiheessa kuluttajien ladattavaksi. Tämä kuitenkin heikentäisi Applen rautaista otetta laitteiden ohjelmistotarjontaan, mutta Apple voisi välttää tämän ongelman julkaisemalla itse Adoben kehittämän Flash-tuen osana firmware-päivitystä, jolloin SDK:n ehtoja ei tarvitsisi löysentää.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.