Uutiskommentti: Onko Nokialla käsissään kaksi tulevaa menestystarinaa?

Markus Lehtiniitty
5. lokakuuta, 2008 21:11

Nokia julkisti tämän viikon torstaina kosketusnäytöllä varustetun 5800 XpressMusic -musiikkipuhelimen ja lisätietoja tulevasta Comes with Music -palvelusta.
Uutisemme aiheista:
Nokia julkisti kosketusnäyttöisen 5800 XpressMusicin
Kaikki suuret levy-yhtiöt mukana Nokian Comes With Musicissa
Molemmilla uusilla tarjokkailla Nokian voidaan nähdä pyrkivän hyökkäämään Applen kimppuun. 5800 XpressMusicin tärkein vertailukohta on Applen iPhone 3G ja Comes with Music puolestaan pyrkii horjuttamaan iTunesin dominanssia. Mutta onko 5800 XpressMusicilla ja Comes with Music -palvelulla eväitä, joita vaaditaan menestymiseen?
5800 XpressMusic ei ole Nokian varsinainen iPhonen-tappaja siinä mielessä, että se on asemoitu eri tavalla. Kyseessä ei ole high-end-laite vaan keskihintaluokkaan kuuluva musiikkipuhelin. 5800 XpressMusicin veroton hinta-arvio on 279 euroa ja verojen kanssa Suomessa suositushinta on 420 euroa. Käytännössä hinta asettunee Suomen markkinoilla edullisimmillaan 340-370 euroon. Applen iPhone 3G:stä joutuu maksamaan vähintään satasen enemmän ja se on lukittu Soneran liittymään kahdeksi vuodeksi.
Käytettävyyden osalta 5800 XpressMusic tuskin voittanee iPhonea. S60-käyttöliittymä on yhä liian sekava, vaikka uuden version myötä sitä on yritetty siistiä ja optimoida kosketusnäytöille. Ominaisuuspuolella 5800 XpressMusic voittaa iPhone 3G:n kirkkaasti: parempi kamera, videokuvaus, radio, langattomien kuulokkeiden tuki, äänekkäät stereokaiuttimet, TV-ulostulo, multimediaviestit, videopuhelut sekä tarkempi näyttö ovat esimerkkejä siitä, mitä 5800 XpressMusic tarjoaa ja iPhone 3G ei. iPhonen ansioiksi jää oikeastaan fyysisesti 5800 XpressMusicia suurempikokoinen näyttö, joka on myös toteutukseltaan parempi. iPhoneissa käytetään kapasitiivista kosketusnäyttöä ja 5800 XpressMusicissa resistiivistä.
Kuitenkin hinta luultavasti on se tekijä, joka tulee tekemään 5800:sta menestyksen. Hinta on todella alhainen ominaisuuksiin nähden verrattuna moniin muihin Nokiankin puhelimiin.
Nokian toisen suuren uutuuden, ehkäpä sen vielä suuremman, Comes with Music -palvelun osalta on vielä toistaiseksi vaikea sanoa menestymisen suhteen mitään. Lähtökohdat kuitenkin näyttävät hyviltä, toisaalta myös esteitä on.
Comes with Music tulee tämän vuoden puolella vasta Iso-Britannian markkinoille 5310 XpressMusic -puhelimen kanssa. Tuki laajenee sen jälkeen N95 8GB -malliin ja ensi vuoden puolella 5800 XpressMusiciin. Operaattorit eivät kuitenkaan Comes with Music -hanketta tue, sillä ne pelkäävät sen tuhoavan niiden omat musiikkikaupat ja on helppoa nähdä miksi.
Myös Comes with Music -palvelun hinnoittelu nimittäin vaikuttaa edulliselta ja aggressiiviselta. 5310:n Comes with Music -versio tulee maksamaan 129,95 puntaa Isossa-Britanniassa Carphone Warehouse -ketjussa, joka tuleekin olemaan aluksi Nokian oman verkkokaupan ohella Comes with Music -laitteiden ainoa jälleenmyyjä. Tavallinen 5310 XpressMusic maksaa samassa ketjussa 79,95 puntaa eli Comes with Music tuo lisähintaa 50 puntaa, joka on noin 64 euroa. Tämä on melko vähän oikeudesta ladata vuoden aikana musiikkia lähes tulkoon niin paljon kuin huvittaa.
Jos hintaa ajatellaan yksittäisinä musiikkikappaleina, 64 kappaletta, on se erittäin alhainen. Kuka haluaisi ostaa musiikkikaupasta yksittäisiä kappaleita euron kappalehintaan, jos 64 eurolla saa ladata niitä niin paljon kuin huvittaa?
Totta kai myös Comes with Musicissa on omat koukkunsa. Musiikki on sidottu vuoden ajan yhteen puhelimeen ja yhteen tietokoneeseen ja CD-levylle sitä ei voi polttaa. Vuoden jälkeen musiikin käyttöoikeuden voi siirtää kerran kolmessa kuukaudessa uusiin laitteisiin. Kahden vuoden jälkeen tätä ei voi enää tehdä, vaan musiikki jumittuu niihin laitteisiin, jossa se silloin on. Toinen vaihtoehto on ostaa vuoden määräajan jälkeen uusi Comes with Music -laite ja jatkaa palvelun käyttöä kuten ennenkin. Vuoden musiikit maksavat siis noin 65 euroa. Ei kuulosta pahalta hinnalta.
Comes with Music -palvelun suosion voivatkin oikeastaan enää estää operaattorit tai musiikkiliiketoiminnan merkittävä avautuminen ja mp3-tiedostojen yleistyminen musiikin verkkokaupoissa. Comes with Music on suojattu DRM-suojauksin ja se voisi joutua tällöin epäsuosioon.
Myöskään sitä, tuleeko Comes with Music olemaan Nokialle taloudellisesti menestys, mahdollisesta suosiosta huolimatta, ei voi vielä tietää - eikä ehkä koskaan. Nokia ei luonnollisestikaan ole kertonut millaiset sopimukset sillä on korvauksista levy-yhtiöille ja muille osapuolille. Toivoa kuitenkin sopii, että Nokia on tehnyt laskelmansa oikein - muuten edessä voi olla suuria tappioita.
Nokian molemmat musiikkiuutuudet vaikuttavat olevan äärimmäisen aggressiivisesti hinnoiteltuja. Siitä saattaa tulla myös niiden suurin kilpailuvaltti.
P.S. Nokialta saatetaan nähdä kosketusnäyttölaitteiden julkistuksia lisää jo 2. joulukuuta, jolloin käynnistyy kaksipäiväinen Nokia World -tapahtuma.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.