Uutiskommentti: Nokian puhelinvalikoimassa on heikkouksia, mutta se ei haittaa

Markus Lehtiniitty
17. lokakuuta, 2008 15:03

Nokia julkisti eilen vuoden 2008 kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa. Kaikki tärkeimmät mittarit, kuten liikevaihto, puhelinten keskimääräinen myyntihinta, liikevoitto ja osakekohtainen tulos laskivat viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Nokia myös menetti markkinaosuuttaan: toisella neljänneksellä Nokian osuus oli 40 % ja kolmannella 38 % maailman matkapuhelinmarkkinoista.
Nokian itsensä mukaan yhtenä suurena vaikuttimena varsinkin markkinaosuuden laskuun ja odotettua pienempiin myyntilukuihin oli kilpailijoiden aggressiivinen hintakilpailu, johon Nokia ei laajamittaisesti ottanut osaa ja näin menetti osuuksiaan. Nokia varoittikin tästä jo aiemmin ja samalla osasyynä pidettiin myös yhden keskihintaluokan älypuhelimen myyntiintuomisvaikeuksia.
Nokia siis olisi halutessaan voinut pitää markkinaosuutensa laskemalla hintoja, mutta Nokian johdon arvion mukaan kilpailijat ajavat itsensä nurkkaan hintakilpailulla. Nokia on markkinajohtaja ja Nokian ei tarvitse moiseen osallistua: Nokia ottaa osuutta vain, kun se on pidemmällä aikavälillä kannattavaa myös tuloksenteon kannalta.
Kaikesta hinnoittelupuheesta huolimatta on selvää, että myös Nokian tuotevalikoimassa olisi tilaa parannukselle. Varsinkin älypuhelinmarkkinoilla, joilla Nokia aiemmin oli täysin suvereeni, markkinaosuus on pienentynyt todella voimakkaasti. Kolmannella vuosineljänneksellä Nokia myi 15,5 miljoona yhdistelmälaitetta (=älypuhelin), kun vuosi sitten myynti oli 16 miljoonaa. Nokian osuus romahtikin 50,5 prosentista 35 prosenttiin.
Älypuhelinosuuden rajun laskun syy on yksinkertaisesti houkuttelevien tuotteiden vähäinen määrä. 15,5 miljoonasta laitteesta 9 miljoonaa oli Nseries-laitteita ja 3 miljoonaa Eseries-laitteita. E71 lieneekin myynyt erittäin hyvin. Sen sijaan N-sarjan mallistossa on suuria heikkouksia. Uusimmat mallit N78, N79, N85 ja N96 yrittävät paikata tilannetta - mutta heikolla menestyksellä. N96 ei tarjoa paljoakaan uutta N95:een verrattuna ominaisuuksien tai käyttökokemuksen suhteen.
Nokian ensimmäinen massamarkkinoiden kosketusnäyttöpuhelin, 5800 XpressMusic (tämän jutun kuvassa), sen sijaan vaikuttaa yllättävänkin onnistuneelta paketilta. Valitettavasti se ei kuitenkaan ehdi Euroopan suurilla markkinoilla vielä joulumyyntiin. N-sarjaan kuitenkin kaivattaisiin uutta verta, ehkäpä juuri myös kosketusnäyttöpuhelimen muodossa.
Jako N-sarjaan, E-sarjaan ja muihin älypuhelimiin on myös ollut aina hieman ontuva ja viime aikoina tämä tuntuu vain kärjistyneen. Mallien suuntaukset erilaisille käyttäjille tuntuvat liian keinotekoisilta. Nokian kannattaisikin etsiä tähän jonkinlaista ratkaisua, jollainen voisi olla luopuminen E-sarjasta ja jatkossa jako vain peruspuhelimiin ja N-sarjan monitoimilaitteisiin.
Kaikesta huolimatta uskon, että Nokia tulee selvittämään mallisto-ongelmansa jo ensi vuoden aikana. Nokialla on ollut aiemminkin vastaavia kriisejä, jolloin sen tuotevalikoiman laatu ei ole kaikilta osin vastannut sitä, mitä kilpailjoilla on ollut tarjota. Nokia on kuitenkin niin iso, että sillä on varaa tulla mukaan trendeihin myöhässä. Mutta miksi Nokia ei ole viime aikoina onnistunut aloittamaan yhtään merkittävää trendiä? Onko Nokian strategia vain seurata, mitä muut tekevät ja tehdä samaa perässä? Näin on tapahtunut simpukkapuhelinten, ohuiden puhelimien sekä kosketusnäyttöjen kanssa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.