Testissä Nokian lippulaiva N96 - lunastaako televisiopuhelin odotukset?

Markus Lehtiniitty
5. marraskuuta, 2008 21:36

Nokian N95 lienee yksi Nokian kaikkien aikojen legendaarisimmista puhelimista. Sen takia sille on myös hyvin vaikea tehdä arvoistaan seuraajaa. N96:ta istutetaankin siis hyvin suuriin saappaisiin, mutta pystyykö se ne täyttämään? Onko N96:sta Nokian lippulaivaksi?
N96:n ominaisuuksia emme listaa sen tarkemmin tässä, sillä Nokia N96:nkin tekniset tiedot löytyvät Puhelinvertailu-osiostamme. Vertaile myös N95:tä, N95 8GB:tä ja N96:ta!
N96 on tällä hetkellä Nokian malliston lippulaivamalli, jonka pitäisi edustaa Nokian osaamisen huippua ja toimia haastajana kilpailijoiden vastaaville ykköstuotteille. Viime aikoina Apple on saavuttanut suurta suosiota iPhone 3G:llään, joka N96:n pitäisi myös haastaa. N96 ja iPhone 3G ovat hyvin erilaisia tuotteita. iPhone 3G tekee tietyt asiat paljon paremmin, toisaalta N96:lla voi tehdä paljon enemmän erilaisia asioita. N96:n kanssa samaa S60-alustaa käyttävä Samsungin INNOV8 on toinen kova haastaja N96:lle. Se tarjoaa kahdeksan megapikselin kameran, mutta N96:een verrattuna INNOV8:sta uupuu muun muassa mobiili-TV.
N96:n vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti
+ kattava kokonaispaketti herättää omistamisen halua
+ Mobiili-TV
+ 2,8 tuuman näyttö
+/- kamera
- ei tarjoa paljoa uutta vrt. N95/N95 8GB
- liian pieni akku, joka johtaa heikkoihin toiminta-aikoihin
- heikko laatuvaikutelma
- kallis
Myyntipakkauksen sisältö

N96:n myyntipakkaus. Päällä kerrotaan, että mukana tulee Transformers-elokuva, mutta sellaista ei ainakaan testilaitteestamme löytynyt.

-N96-puhelin
-BL-5F-akku
-AC-5-laturi
-DC-4-autolaturi
-AD-54-kuulokeadapteri ja HS-45-kuulokkeet
-CA-101-datakaapeli
-CA-75U-videokaapeli
-ohjelmisto-CD-levy
-ohje- ja esitevihkosia

Kun myyntipakkauksen avaa, näkee aluksi vain pelkän N96:n.
N96:n myyntipakkauksen sisältöä voi pitää varsin mukavana. Mukana tulevat tavallisen tavaramäärän lisäksi ilahduttavasti myös autolaturi sekä videokaapeli (TV-ulostulo). N96 on yksi harvoja Nokian puhelimia, joiden mukana tulee autolaturi. Muistikorttia ei paketissa mukana tule. Tämä johtuu siitä, että sisäistä muistia N96:ssa on 16 gigatavua.

Mukana tulee monenlaista johtoa ja piuhaa.
Varsinaisen fyysisen sälän lisäksi N96:n myyntipaketin mukana tulee muutakin. Navigointilisenssi, jonka pituus vaihtelee 3 ja 12 kuukauden välillä sekä Tetris-pelin latausoikeus N-Gage-palveluun. Lisäksi mukana pitäisi tulla vielä Transformers-elokuva, mutta ainakaan testilaitteestamme sitä ei löytynyt. N96:n mukana tulee monta paperivihkosta, joihin lukeutuvat tietenkin käyttöohjeet mutta myös Nokian Ovi-palveluiden esittelylehtinen.
Muotoilu ja rakenne

N96 edestä
N96 on rakenteeltaan kahteen suuntaan liukuva liukukansimalli. Toimintonäppäimet sijaitsevat puhelimen näytön alla kansiosassa, kun taas numeronäppäimistö paljastuu kun kansiosa liu'utetaan ylös. Kun kantta liu'utetaan alaspäin, paljastuvat puhelimen yläosasta median hallintaan tarkoitetut eteenpäin-, taaksepäin-, aloitus/tauko- ja keskeytysnäppäimet.
Näytön alta löytyvät toiset vastaavat medianäppäimet suuntaohjaimen ja vahvistusnäppäimen ympäriltä.

N96 takaa

Kun kantta liu'uttaa alaspäin, paljastuu yläpäästä medianäppäimet.
Lisäksi näytön alta löytyvät tutut valikkonäppäin, kaksi valintanäppäintä, punainen ja vihreä luurinäppäin, C-näppäin, sekä harmaa multimedianäppäin, joka edelleen aiempaan tapaan erottuu todella selkeästi, mutta samalla pilaa ainakin omasta mielestäni puhelimen muotoilun estetiikan. Näytön yläpuolelta löytyy N96:n kakkoskamera, joka on tarkoitettu lähinnä videopuhelukäyttöön.

N96:n pohja

N96:n yläpää
Puhelimen yläpäästä löytyvät virtanäppäin, 3,5 mm:n standardi kuulokeliitäntä sekä lukitusnäppäin. Pohjasta löytyvät puolestaan laturi- ja datakaapeliliittimet. Puhelimen vasemmalta laidalla on ainoastaan microSD-muistikorttipaikan luukku. Oikealta puolelta löytyvät kameranäppäin sekä äänenvoimakkuuden säätönäppäimet. Oikean puolen kulmista löytyvät myös N96:n kaksi kaiutinta.







N96 oikealta

N96 vasemmalta

Takakannesta löytyy kamera, jota ei ole suojattu erillisellä linssinsuojuksella sekä kaksois-LED-kuvausvalo. Piilotettuna kameran reunukseen löytyy yksi N96:n nerokkaimmista uutuuksista, nimittäin ns. kickstand eli tuki jolla puhelimen saa pysymään vaaka-asennossa pystyssä pöydällä esimerkiksi videota katsottaessa. Kun kickstandiin on tottunut, kaipaa sitä jokaiseen puhelimeen!

Yksi N96:n parhaita puolia: kickstand, joka auttaa puhelinta pysymään hyvässä katseluasennossa pöydällä.
N96:n muotoilu noudattaa linjoja, jotka alkavat olemaan ehkä jo pikku hiljaa hieman liiankin tutut. Täysin vastaavaa muotokieltä käytetään niin N78-, N81- kuin N85-malleissakin. Toisaalta, jollei tämänlaista tylsyyttä oteta huomioon, näyttää N96 varsinkin tyylikkäältä. Muotoilullisesti puhelimessa ei ole suurempaa vikaa, lukuun ottamatta samankaltaisuuden luomaa tylsyyttä.

N96 kansi auki
N96 ei tarjoa kovin korkeaa laatuvaikutelmaa. Kahteen suuntaan liukuva kansi on melko löysä ja voi tuottaa hankaluuksia saada puhelin esimerkiksi pois taskusta ilman kannen liukumista jompaan kumpaan suuntaan. Kiinni ollessaan puhelimen kansiosa (osa missä näyttö on) myös liikkuu ja heiluu hieman. N96:n kuoret koostuvat täysin muovista, joka ei myöskään nosta laatuvaikutelmaa.

E90 vs. N96

N96 vs. N81 8GB. Eikö tyylissä olekin jotain samaa?
N96:n koko ei ainakaan itselleni aiheuttanut ongelmia. N96:n mitat ovat 103 x 55 x 18 millimetriä ja painoa sillä on 125 grammaa. N96 ei siis ole aivan ohuimmasta päästä muun muassa kahteen suuntaan liukuvan liukukansirakenteensa myötä, mutta kuitenkaan kyse ei ole mistään aivan massiivisen suuresta laitteesta ja ominaisuuksiin nähden kokoa voidaan pitää kohtuullisena.

E90+N81+N96
Näppäimet ja näppäimistö
N96:n toimintonäppäinten (heti näytön alta löytyvät näppäimet) tuntuma on vaihteteleva. Suuntaohjain ajaa asiansa, mutta muuten pieneen on tilaan on ehkä tungettu liikaa näppäimiä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia suurempisormisille. Varsinkin valikkonäppäintä on vaikea painaa sillä se on pieni ja aivan alareunassa. Suuntaohjaimen ympäriltä löytyvät medianäppäimet ovat myös ehkä hieman turhat, kun myös kantta alaspäin liu'uttamalla saa esiin vielä toisetkin medianäppäimet. Yläpään medianäppäimet laskevat jälleen N96:n laatuvaikutelmaa, sillä ne eivät tarjoa kunnollista tuntumaa. Toisaalta ne ovat tarpeeksi suurikoisia suuremmillekin sormille.

N96:n näppäimistö. Numeronäppäimet tarjoavat hyvän kirjoitustuntuman, toimintonäppäimet eivät ja niitä on liikaa.
Varsinaisesta numeronäppäimistöstä, joka tulee esiin kantta ylöspäin liu'uttamalla, itselläni ei ole suurempaa valittamista. Ylin näppäimistörivi on kuitenkin aivan kiinni kannen reunassa, joka voi tuottaa jälleen hankaluuksia suuremmat sormet omaaville ihmisille. Lukuun ottamatta tätä numeronäppäimistön tuntuma vaikuttaa mukavalta ja N96:lla on helppo kirjoittaa.
Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti
N96 on varustettu Symbian OS 9.3 -käyttöjärjestelmän päällä toimivalla S60-käyttöliittymän 3rd Edition, Feature Pack 2 -versiolla.








Valmiustila vaakasuuntaisella kuvarivillä

Valmiustila pystysuuntaisella kuvarivillä







Tyhjä valmiustila

Avoimet sovellukset

Valmiustilan tarjoaman toiminnallisuuden saa valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Vakiona on perinteinen, tuttu aktiivinen valmiustila, jossa N96:n tapauksessa on ylimpänä pikakuvakkeet seitsemälle sovellukselle, joiden alta löytyvät tiedot muun muassa kalenteritapahtumista, WLAN-haku sekä kuvajakopalvelutoiminnallisuus. Lisäksi esimerkiksi musiikkia soitettaessa, soivan kappaleen nimi tulee näkyviin tähän. Uutena vaihtoehtona Feature Pack 2 -versio tuo ns. pystysuuntaisen kuvarivin. Pystysuuntaisella kuvarivillä ovat allekkain näkyvissä kuvakkeita ja suuntaohjainta oikealle painamalla saa esiin nopeasti erilaisia vaihtoehtoja näihin liittyen, kuten kuvassa näkyvän profiilin vaihdon. Kolmas vaihtoehto on, että valmiustilan ruudulla ei ole mitään toimintoja.






Valikko ruudukkona

Valikko listana







Hevosenkenkä

V-muoto

Myös valikon tyylin voi valita useammasta eri vaihtoehdosta, jotka ovat perinteinen 3 x 4 kuvakkeen ruudukko, lista, "hevosenkenkä" tai V-muoto. Näistä ruudukko on vakioasetus ja tuskin kovin monet sitä muuksi muuttavat. Varsinkin kaksi viimeksi mainittua eivät ole kovinkaan käyttökelpoisia. N96:ssa sovelluksia on koitettu järjestää valikoihin, niin että päävalikossa on vain näytölle kerralla mahtuvat 12 ikonia. Edelleenkin eri valikkokohteita on liikaa ja niitä pitäisi pystyä karsimaan rankalla kädellä. Ilmeisesti uudessa kosketusnäyttölaitteisiin tarkoitetussa S60 5th Editionissa näin on tehtykin.






Työkalut-valikosta löytyy vielä alavalikoitakin

Myös Sovellukset-valikkoa on jaettu vielä alavalikoihin


Multimediavalikon kautta pääsee nopeasti käsiksi tärkeimpiin multimediatoimintoihin kuten musiikkiin tai N-Gage-palveluun.
Feature Pack 2:n uudistuksiin kuuluu myös avoinna olevien ohjelmien tuominen paremmin esille. Jokaisen popup-valikon ylimpänä on kohta "näytä avoimet sovellukset". N96:sta löytyy myös tuttuun Nseries-tyyliin multimediamenu, joka avautuu multimedianäppäintä painamalla. Feature Pack 2:n uudistuksiin kuuluvat myös käyttöliittymäefektit, jotka vakiona eivät ole päällä. Näihin lukeutuu esimerkiksi efekti näytön kääntyessä pysty- ja vaaka-asennon välillä, mikä tuo lisää näyttävyyttä käännökseen. Käytettävän väriteeman voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta: useimmissa kuvissa esiintyvä pinkki, vaaleansininen ja oranssi.






Vaaleansininen on vakioväriteema

Oranssi väriteema

N96:ssa on erillinen lukitusnäppäin ja ns. lukitusautomatiikka. Jos on lukitusnäppäimellä lukinnut näppäimet niin liu'utettaessa kansi auki, aukeavat myös näppäimet ja kun liu'uttaa kannen kiinni, lukittuvat näppäimet automaattisesti. Tämä on yllättävän mukavaa.
Erinomaisen hienoa nykypuhelimissa ovat muun muassa niiden sisältämät sisäänrakennetut kiihtyvyysanturit, jotka helpottavat käyttöä merkittävästi. Kiihtyvyysanturi mahdollistaa näytön kääntymisen automaattisesti puhelimen asennon mukaisesti joko pysty- tai vaaka-asentoon. N96:n kaikkia toimintoja ja valikkoja voi käyttää niin pysty- kuin vaakasuunnassa. Välillä automaattisesta näytön kääntymisestä tosin on haittaakin, sillä näyttö kääntyy automaattisesti joskus myös kun sen ei sitä haluttaisi tekevän.
Puhelimena N96:n käytettävyys on mitä mainioin, kuten sopii odottaakin. Puheluiden äänenlaadusta ei ole pahaa sanottavaa, osoitekirja on tuttua S60-tasoa eli erittäin kattava ja toimiva ja myös viestien suhteen N96 tarjoaa kaiken tarpeellisen. Teksti- ja multimediaviesteillä on yhteinen luontisovelluksensa eli jos haluaa lähettää multimediaviestin, niin lisää viestiin vain multimediasisältöä kuten kuvan. Lisäksi N96 tukee ääniviestejä, jotka teknillisesti ovat myöskin multimediaviestejä, sekä tietenkin sähköposteja. N96:sta löytyy aiemmin E-sarjasta tuttu helppo sähköpostin asettaminen. Esimerkiksi Gmail-tilin asettamiseksi toimintaan täytyy tietää vain oma sähköpostiosoite ja salasana.
Näyttö
N96:ssa on kooltaan 2,8 tuuman TFT-tekniikalla toteutettu näyttö, jonka tarkkuus on 240x320 pikseliä ja joka toistaa 16,7 miljoonaa värisävyä.
Vakiokirkkausasetuksella näyttö ei ole kovin kirkas, mutta kun kirkkaudeksi valitsee suurimman mahdollisen, on N96:n näyttö elementissään. N96:n näyttö on juuri niin hyvä kuin sen tuleekin olla, mutta pikku hiljaa tälläkin puolella kaivattaisiin suurempia uudistuksia. Näitä lupauksia Nokia onkin lunastanut N85:n uudella AM OLED -näyttötekniikalla.
Parasta näytössä on sen koko. Vaikka numeroita katsoessa ero esimerkiksi 2,4 ja 2,8 tuuman välillä voi tuntua pieneltä, käytännössä asia on toisin. N96:n näyttö on yksinkertaisesti ihanan suuri.
Yhteydet
N96 on nelitaajuus-GSM-puhelin: 850/900/1800/1900 MHz ja kaksitaajuus-3G-puhelin 900/2100 MHz. GSM-verkoissa se tukee GPRS- ja EDGE-datayhteyksiä ja 3G-verkoissa HSDPA-yhteyksiä. Näin ollen verkkoyhteydet eivät paljoakaan toivomisen varaa. Toisaalta pikku hiljaa aivan high end -tuotteissa, jollainen N96 ehdottomasti on, voisi odottaa alkavansa näkeä tukea myös HSUPA:lle. HSUPA nopeuttaa tiedon lähettämistä 3G-verkoissa, kun HSDPA nopeuttaa lataamista.
Myös lähiyhteyksien puolella tilanne on mitä mainioin. N96 tukee Bluetoothia laajalla profiilituella, WLAN:ia sekä yhteyksiä datakaapelilla. N96:n datakaapeliliitäntä on malliltaan microUSB. N96 ei kuitenkaan vielä tue lataamista datakaapelin ja tietokoneen kautta, kuten esimerkiksi hieman tuoreempi N85-malli. Erittäin positiivista N96:ssa on sen tuki täyden nopeuden USB 2.0 -yhteyksille. Tiedonsiirto sujuu noin viisi kertaa nopeammin kuin aiemman sukupolven laitteissa.
Muisti
N96:n sisäinen muisti koostuu pienestä puhelimen muistista sekä suuresta massamuistista. N96:ssa ilmoitetaan olevan tallennustilaa 16 gigatavua eli käytännössä sitä on noin 14,5 gigatavua. N96:n muisti on myös vielä laajennettavissa tästä microSD-muistikorttipaikan avulla. Nokian mukaan N96 tukee maksimissaan kahdeksan gigatavun kortteja, mutta ilmeisesti myös 16 gigatavun kortit toimivat laitteessa.






Muistia löytyy

Tiedostoihin pääsee käsiksi Tiedonhallinnan kautta

Käyttö- eli RAM-muistia N96:ssa on 128 megatavua, joka on riittävä määrä useampien ohjelmien moniajoon toimimiseen sujuvasti.
Mobiili-TV
N96:n suurin uutuus on mobiili-TV. Mobiili-TV voisi olla paljon merkittävämpikin asia kuin mitä se tänä päivänä on. N96:sta riippumattomista syistä mobiili-tv-ominaisuus ei pääse loistamaan.

Mobiili-TV on ehkäpä N96:n tärkein ominaisuus. Kuvanlaatukin on yllättävän hyvä. Maajussille morsian menossa.
Mobiili-TV:n eli DVB-H:n suhteen on kaksi suurta ongelmaa: ensimmäinen on verkon melko suppea kattavuus ja toinen on verkossa näkyvien kanavien määrä. Eli melko usein mobiili-tv ei toimi laisinkaan ja kun se toimii, ei sen kanavatarjonta kuitenkaan tyydytä. Mobiili-TV on yksi ominaisuus, jonka suhteen hienot visiot eivät ole toistaiseksi toteutuneet ja tuskin tulevat edes koskaan toteutumaankaan. Suomessa DVB-H-mobiili-TV on sentään käytössä osassa maata, kun monet Euroopan maat ja esimerkiksi Yhdysvallat hukkaavat täysin N96:n tämän ominaisuuden.






Mobiili-TV:n ohjelmatiedot, kuva ilmestymässä ruutuun

Myös mobiili-TV:stä löytyy ohjelmaopas

Mobiili-TV-verkko kattaa tällä hetkellä verkkoa ylläpitävän Digitan mukaan 40 prosenttia suomalaisista. Käytännössä verkko löytyy pääkaupunkiseudulta sekä Turun, Tampereen, Oulun sekä Salon ympäristöstä. Peittoa ei siis maantieteellisesti voi kuvailla kovinkaan laajaksi. Kanavatarjontakaan ei ole laaja: televisiokanavista mobiili-TV-verkossa näkyvät vain MTV3 ja The Voice.
Mobiili-TV toimii yllättävänkin hyvin. Parasta siinä on sen käytön helppous. Käyttäjän tarvitsee vain käynnistää Mobiili-TV-sovellus, sen jälkeen sovellus hakee saatavilla olevat verkot eli toisin sanoen Digitan DVB-H-verkon, joka käyttäjän tulee valita, jonka jälkeen ohjelma jo pienen lataamisen tapahduttua alkaakin ruudulla. Edellä kuvailtua käynnistysprosessia ei tarvitse käydä läpi enää toisella käynnistyskerralla, jollei puhelinta ole sammutettu tässä välissä.
Kuvanlaatu mobiili-TV-verkossa on yllättävän hyvä. Ulkotiloissa kuvassa ei myöskään esiinny paljoakaan pätkimistä, sisätiloissa joskus. Sisätiloissakin pätkimistä esiintyy joskus ja joskus samassa paikassa ei. Kokonaisuutena mobiili-TV toimii hyvin.
Käyttö on hyvin yksinkertaista. Tavallisen digi-TV:n tapaan myös mobiili-TV:stä löytyy ohjelmaopas, josta näkee kanavien tulevan ohjelmiston ja voi valita ohjelmia tallennettavaksi. N96:lla voi siis myös tallentaa ohjelmia. Luonnollisesti videosisältö vie melko paljon tilaa puhelimesta, mutta onneksi N96:ssa muistia riittää.
Nokia lupaa television katseluajaksi 4 tuntia, mutta käytännössä tähän luultavasti ei päästä. Jo 30-45 minuutin katselu johtaa siihen, että kovin paljoa muuta ei enää puhelimella voi tehdä sen jälkeen kunnes akku onkin jo tyhjä.
Televisio on hieno lisä N96:een - ehkäpä se on jopa N96:n kaikkein tärkein ominaisuus. Se, joka kantaa koko tuotetta eteenpäin.
Pelit: N-Gage
N96:n mukana tulee ilahduttavasti esiasennettuna Nokian N-Gage-sovellus. Lisäksi mukana tulee latausoikeus EA:n Tetris-peliin.






Mukana tulee Tetriksen aktivointikoodi

Muita pelejä esitellään Showroomissa

N-Gage-sovellusta vaivaa tietty raskaus ja lisäksi se tuntuu hieman irralliselta lisäosalta puhelimessa, joka ilmenee myös siinä, että N-Gage-sovellus on englanninkielinen vaikka muu puhelin on suomenkielinen. N-Gagen valikkokuvakkeessakin päävalikossa lukee Games eikä Pelit. Tämä kaikki on tosin toisaalta ymmärrettävääkin. Kaiken kaikkiaan N-Gage jättää kuitenkin hieman valjun kuvan vielä tässä vaiheessa.

Tetris koukuttaa aina. Varsinainen pelialue voisi kuitenkin kattaa suuremman osuuden näytön alasta.
Mukana tuleva Tetris-peli on melko tavallinen eikä tarjoa sen suurempia kummallisuuksia. Itseäni ainakin häiritse, että pelatessa varsinainen pelialue hyödynsi näytöstä vain pienen alueen. Tetris on kuitenkin aina Tetris.
Kartat, paikannus ja navigointi
N96 tukee GPS-paikannusta ja sen mukana tulee Nokian Kartat (Nokia Maps) -ohjelmasta 2.0-versio, joka eroaa melko paljon 1.x-versiosta. N96:n mukana tulee myös navigointilisenssi, jonka pituus vaihtelee, mutta Suomessa ilmeisesti N96:t myydään 12 kuukauden navigointilisenssillä.
Luonnollisesti N96:n GPS tukee myös A-GPS:ää eli matkapuhelinverkon ottamista mukaan nopeuttamaan paikannusta. Paikannus toimiikin niin nopeasti, ettei hitaudesta aiheudu ongelmia.
Nokian Kartat-ohjelman käyttö on hyvin helppoa ja sen oppii nopeasti. Uusi versio eroaa kyllä melko paljon vanhemmista, joten melko monille hieman opittavaa siinä on. Muutokset, joita päivityksessä on tehty, ovat kyllä parempaan päin.






Peruskarttanäkymä

3D-kartta







Satelliittitila

Kartat toimivat myös vaakasuunnassa

Kartat-ohjelma tarjoaa neljä erilaista karttatilaa: tavallisen 2D-kartan, 3D-kartan, satelliittitilan sekä hybriditilan. Karttaa voi luonnollisesti myös zoomata ja kartta toimii niin näyttö pysty- kuin vaaka-asennossakin. Reittisuunnittelu toimii hyvin ja vaihtoehdot ovat moninaiset: valita voi esimerkiksi lyhyemmän tai nopeimman reitin ja karttaohjelma on tietoinen myös muun muassa lautoista ja tunneleista.






2.0-versio on aiempaa selkeämpi

Erilaisia palveluja voi etsiä kätevästi, mutta valikoima ei ole kaiken kattava

Paikannus- ja navigointitoiminnallisuuden osalta N96 tarjoaa kaiken, mitä puhelimelta voi vaatia. Nokia on selvästi lähes kaikkia muita valmistajia edellä paikannuksen ja navigaation suhteen.
Kamera ja kuvat

Kamerassa ei ole linssinsuojusta, mutta kaksois-LED-kuvausvalo löytyy.
N96:ssa on viiden megapikselin, automaattitarkennuksella ja Carl Zeissin linssillä varustettu, kamera, jota säestää kahdesta LED:istä muodostuva kuvausvalo. Valitettavasti N96:ssa ei ole kameraa suojaavaa linssinsuojusta kuten edeltäjämalli N95:ssä oli. Kameran suhteen N96 ei tarjoakaan paljoa uutta verrattuna moniin muihin Nokian malleihin ja kamera onkin yksi osa-alue, jossa N96 tuottaa pettymyksen.

Kuvaustilassa oikealla näkyvät pikavalinnat.

Asetuksia voi muuttaa myös valitsemalla kuvatyypin, jollaista on kuvaamassa.

Kameran popup-valikko
Kameran käyttöliittymä ei eroa aiemmista tuotteista ja on toimiva. Erilaiset kuvaan liittyvät asiat ovat monipuolisesti säädettävissä tai toisaalta voi antaa automatiikan huolehtia kaikesta. N96 tallentaa haluttaessa kuviin myös paikkatiedon hyödyntäen GPS-paikannusta. Ongelmia N96:ssa aiheuttaa kameranäppäin, jota joutuu painamaan liikaa kuvan ottamiseksi.
Videoita N96 kuvaa VGA-tarkkuudella, joka tarkoittaa 640x480 pikseliä, 30 kuvan sekuntinopeudella ja MPEG4-formaatilla.
Emme tarjoa N96:lla otettuja esimerkkikuvia, sillä jokainen voi itse tehdä päätelmiä N96:n kuvanlaadusta muun muasta Flickristä löytyvien moninaisten N96:lla kuvattujen kuvien avulla. N96:n kuvanlaatu ei yllä aivan parhaimmistoon eikä ehkä myös edes aivan N95:n tasollekaan. Asia tosin voi parantua vielä ohjelmistopäivitysten myötä.






Kuvat näkyvät parhaiten vaaka-asennossa

Kuvien katselu on helppoa

Myös kuvienkatseluohjelma on vanha tuttavuus ja myös äärimmäisen hyvä. Kuvia voi selata ns. karusellissa. Kuvia voi katsella luonnollisesti näyttö sekä joko pysty- tai vaaka-asennossa. Kuvia voi katsella myös esityksenä (slideshow), johon voi valita itse taustamusiikin, välin kuvien välillä sekä kuvanvaihtumisefektin. N96:sta löytyy myös Online-jako- ja Online-tulostus-sovellukset. Online-jaolla nimensä mukaisesti kuvat voi helposti jakaa internetin kuvapalveluihin, esimerkiksi Nokian omaan Share on Oviin ja vähemmän yllättäen Online-tulostuksen kautta voi tilata ottamistaan valokuvistaan paperisia versioita.
Videot
N96:sta löytyy Nseries-laitteista tuttu Videokeskus-sovellus, jonka kautta pääsee käsiksi sekä laitteesta että internetistä löytyvään videosisältöön. N96:n mukana tulee muutamia esittelyvideoita, joissa N96 on yleensä mukana jollain tavalla. Osa näistä on hieman huvittavia, kuten esimerkiksi Ninja-video.






Videokeskuksen kautta pääsee käsiksi videosisältöihin

Mukana tulee monenlaisia esimerkkivideoita

Videoiden katselua N96:ssa helpottaa aiemmin jutun alussa mainittu kickstand, jonka avulla puhelimen saa vaaka-asennossa pysymään sopivassa katseluasennossa pöydällä tai muulla tasaisella pinnalla. Kickstand voi tuntua pieneltä asialta, mutta sen merkitys on loppupeleissä suuri. Myös erilliset medianäppäimet auttavat videoiden katselussa.

Kickstand tositoimissa
Kokonaisuutena videoiden katselu N96:lla on erittäin mukavaa. Näyttö on laadukas, stereokaiuttimet tuottavat hyvin ääntä, medianäppäimet helpottavat käyttöä ja kickstand kruunaa katselukokemuksen.
N96:sta löytyy myös TV-ulostulon mahdollisuus ja mukana tulee myös kaapeli sitä varten. Jostain syystä emme kuitenkaan saaneet TV-ulostuloa toimimaan vaikka kokeilimme sitä useamman television ja jopa toisen kaapelin kanssa. Emme siis voi kertoa sen toimivuudesta muuta kuin sen, että meillä se ei toiminut...
Musiikki






S60:n musiikkisoitin ei ole kokenut muutoksia

Musiikkiin käsiksi monin eri tavoin

Musiikkisoittimen suhteen N96:ssa ei ole tapahtunut uudistuksia. Kyseessä on vanha tuttu S60-alustan musiikkisoitin, mutta se ei tee siitä yhtään huonompaa. N96:n soitin tukee siis levyjen kansikuvien näyttämistä, siitä löytyy taajuuskorjain ja musiikkiin pääsee käsiksi monen eri vaihtoehdon kautta. N96:n musiikkisoittimen käyttöä helpottavat erilliset medianäppäimet, jotka löytyvät joko näytön alta tai puhelimen yläpäästä kantta alaspäin liu'uttamalla.

Medianäppäimet tositoimissa
N96 tukee myös Nokian Musiikkikauppaa. Musiikkikauppa on toteutettu verkkosivuna, mutta sen käytön helpottamiseksi sille löytyy kuvake N96:n Musiikki-valikosta.

Nokian omasta Musiikkikaupasta kappaleita voi ladata suoraan puhelimeen.
N96:n mukana tulevien kuulokkeiden äänenlaatu on tuttua perustasoa, mutta N96:n standardin 3,5 mm:n kuulokeliitännän ansiosta kiinni saa helposti mitkä tahansa kuulokkeet. Kaiuttimista saa lähtemään ääntä jopa liian kovaa, joten ei ongelmaa niiden suhteen. Kolmas vaihtoehto on kuunnella musiikkia langattomilla Bluetooth-kuulokkeilla, joita N96 myös tukee A2DP-Bluetooth-profiilin myötä.
N96:ssa on myös FM-radio, joka on varustettu RDS-tuella sekä Visual Radio -toiminnallisuudella. Saman radiosovelluksen kautta pääsee käsiksi myös Internet Radio -sovellukseen, joka tarjoaa sisältöä todella paljon. Sen etu verrattuna perinteiseen radioon on myös, että kuulokkeita ei tarvitse pitää kiinni puhelimessa, kun antennia ei tarvita.
Musiikin suhteen N96:n tarjoaa kaiken tarpeellisen - ei valittamista.
Selain
N96:sta löytyy jo kymmenistä aiemmista malleista tuttu S60:n internet-selain. Selain on mainio ja mitään valittamista sen suhteen ei ole. Se tarjoaa kaikki mobiiliselaimelta odotettavat ominaisuudet ja sivuja voi luonnollisesti selata niin näyttö pysty- kuin vaaka-asennossakin.






Ruudulle ei mahdu paljoa

Tekstin koko on kuitenkin vakioasetuksilla melko suuri

Selain nostaa kuitenkin esille yhden N96:n ongelman. Näyttö on kyllä melko suurikokoinen 2,8-tuumaisena, mutta näytön tarkkus ei ole noussut 240x320 pikselistä ylöspäin. Tämän ansiosta normaalilla koolla N96:n näyttöön ei mahdu paljoakaan sisältöä kuten alla olevista kuvista, joissa Puhelinvertailu.comin sivusto on näkyvillä, voi huomata. Tämä on suurin internetselailua rajoittava tekijä eikä siitä kyllä päästäkään eroon kuin vasta suuremmalla näytöllä varustetuissa laitteissa.

Selailu onnistuu luonnollisesti myös näyttö vaaka-asennossa.
Edellämainittua ongelmaa on kylläkin helpompaa ratkaista 2,8 tuuman näytöllä varustetussa N96:ssa kuin esimerkiksi vanhoissa malleissa, jotka olivat varustettu 2,1 tuuman näytöllä. N96:ssa voi jopa pienentää sivujen kokoa eli ns. zoomata ulospäin yhden tai kaksi pykälää.
Muut toiminnot ja sovellukset
Emme tässä yhteydessä uppoa sen syvemmin moniin N96:n ominaisuuksiin, koska niistä ei olisi paljoakaan sanottavaa. N96:sta kyllä löytyy myös muun muassa kalenteri, laskin, muunnin, äänitys, muistikirja, herätyskello ja toimistodokumenttien katseluohjelmat.






Nokian sekava Lataa-sovellus

Uutuuksia ei ilmeisesti paljoa ole

N96:sta löytyy myös aiemmista S60-malleista tuttu Lataa-sovellus, jonka kautta voi ladata lisäsovelluksia puhelimeensa. Perusidea on siis vastaava kuin esimerkiksi Applen App Storessa, mutta toteutus onkin sitten aivan eri tasoa. Lataa-palvelu on lyhyesti sanottuna karmaiseva kokemus App Storeen verrattuna. Valikoimaa on liian vähän, siitä ei ole kunnon esittelyjä, palvelua vaivaa sekavuus ja se vielä toimii melko hitaasti.






Pelejä Lataa-palvelussa sentään on tarjolla

Haku-sovellus on mainio lisä

Toinen hieman parempi sovellus on Haku. Sen avulla onnistuu tiedonhaku nopeasti kautta koko laitteen tai keskittyen tiettyyn osa-alueeseen. Haun kautta onnistuu helposti myös internethakujen tekeminen esimerkiksi Googlen kautta. Haku nopeuttaa välillä asioiden löytämistä todella paljon.

Toiminta-ajat

N96 takakansi irroitettuna
Toiminta-ajat ovat yksi N96:n suurimmista heikkouksista. Heikkous tällä sektorilla johtuu yksinkertaisesti liian pienen kapasiteetin omaavasta akusta. Akun kapasiteetti on vain 950 milliampeerituntia, joka kalpenee esimerkiksi E71-mallin 1500 milliampeeritunnin akun rinnalla.

N96:n akku: BL-5F ja 950 mAh, joka ei ole riittävästi N96:lle.
N96:lle tuottaa hieman aktiivisemmalla käytöllä vaikeuksia pysyä päällä edes yhtä kokonaista päivää. Joka tapauksessa ainakin joka yö N96 on ladattava. Puhelin- ja viestikäyttöön rajoituttaessa N96 kestää melko hyvin, mutta jos kuuntelee musiikkia, kuvaa hiemankin enemmän kameralla tai katsoo mobiili-TV:tä hetken, joutuu N96:n ehdottomasti lataamaan seuraavana yönnä.

N96 ilman akkua
N96:ssa on myös erityinen virransäästötila, joka kytkeytyy päälle automaattisesti kun akussa ei ole enää paljon varausta jäljellä. Virransäästötilan voi kytkeä myös päälle itse, jos haluaa.
Nokia itse lupaa N96:lle valmiusaikaa 230 tuntia GSM-verkossa, 200 tuntia 3G-verkossa, puheaikaa 230 minuuttia GSM-verkossa ja 160 minuuttia 3G-verkossa. Musiikintoistoajaksi offline-tilassa luvataan 14 tuntia ja vastaavasti videotoistolle 5 tuntia. TV:n katseluajaksi luvataan 4 tuntia.
Loppuyhteenveto
Kokonaisuutena, arvioiden N96:aa vain omana itsenään ja unohtaen sen vähäisen edistyksen N95-malliin nähden, N96 on mitä mainioin puhelin, joka todella herättää omistamisen halua. Toisaalta olisiko tästä kaikesta valmis maksamaan yli 700 euroa? Ei välttämättä.

Onko N96:sta Nokian lippulaivaksi?
Varsinaisia heikkouksia N96:sta ei kyllä löydy paljoa: heikko akunkesto ja huono laatuvaikutelma ovat niistä tärkeimmät. Hinta kuitenkin muodostunee esteeksi useimmille ostajaehdokkaille. Se on yksinkertaisesti liian kallis. N95 ei jää ominaisuuksissa paljoa jälkeen ja sitä saa kuitenkin kaupoista 300 euroa edullisemmin.
Mobiili-TV on N96:n tärkein uutuusominaisuus, mutta jollei sille käyttöä löydy ei liene hirveän paljon järkeä hankkia N96:tta lainkaan, vaan tyytyä sitten joko N95:een tai N95 8GB:hen. N96 on kyllä erittäin hieno puhelin, mutta ei tarpeeksi hieno hintaansa nähden.
Jutussa esiintyvät kuvat N96:sta on valokuvannut Joonas Kyllönen.
Jos N96:sta jäi jotain kysyttävää tai lisätiedon halua, niin kyselkääpä kommenteissa!

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.