Nokian vuoden 2009 älypuhelinmallisto vuoti julkisuuteen

Markus Lehtiniitty
11. marraskuuta, 2008 14:28

Tiedot Nokian vuoden 2009 älypuhelinvalikoimasta ovat vuotaneet mitä ilmeisimmin julkisuuteen. Asiasta kertoi ensimmäisena Engadget Mobile -blogi.
Kaikkiaan tietoja julkisuuteen on vuotanut lähes 20 vielä julkaisemattomasta mallista. Osasta näistä olemme kuulleet jo jotain aiemminkin, mutta suuresta osasta emme. Kaikki tiedot löytyvät jutun lopussa olevasta taulukosta. Taulukossa näkyvät ajankohdat ovat protyyppien saatavuusaikatauluja eivätkä siten tarjoa varsinaista tietoa mallien esittely- tai julkistusajankohdasta.
Lähes 20 mallin joukkoon mahtuu muutamia erittäin mielenkiintoisia tuotteita. Näitä ovat muun muassa kolme uutta kosketusnäyttöpuhelinta. IP08:sta pitäisi löytyä laajakuvainen kosketusnäyttö, QWERTY-näppäimistö, viiden megapikselin kamera sekä GPS-paikannus. Ivalo-kehitysnimellä varustettu laite seuraa IP08:a. Ivalon yhteydessä ei mainita QWERTY-näppäimistöä, mutta sen sijaan 32 gigatavun muisti. Kolmas kosketusnäyttöpuhelin, Eitri, edustaa ilmeisesti jo Nokian kosketusnäyttöpuhelinten seuraavaa sukupolvea: se saa pienen päivityksen käyttöliittymäänsä ja sisältää tuen ns. eletoiminnoille (gestures). Lisäksi Eitrin kosketusnäytön pitäisi olla haptinen, eli tarjota paremmin vastetta kosketukselle.
Erittäin mielenkiintoinen on myös S60 5th Editionilla varustettu Corolla-koodinimellinen puhelin, jossa ei ole kosketusnäyttöä. Sen sijaan siinä on kolmetuumainen VGA-tarkkuuden näyttö, kahdeksan megapikselin kamera, kahdeksan gigatavua muistia sekä puoli-QWERTY-näppäimistöä, joka tarkoittanee sitä, että samassa näppäimessä on aina kaksi kirjainta.
Tulevia E-sarjalaisia ovat kehitysnimillä Piranha, Jig, Sofie, Stella ja Terra tunnetut puhelimet. Piranha lienee E72, josta olemme aiemmin kertoneet ja Sofie E63, josta olemme myös kertoneet jo aiemmin. Jig on jenkkioperaattori AT&T:lle suunnattu versio esiin liukuvalla QWERTY-näppäimistöllä varustettu laite.
Stella on seuraaja E51-mallille, joka tuo mukanaan muun muassa kolmen megapikselin kameran sekä GPS-paikannuksen. Terra puolestaan on Stellasta eteenpäin kehitetty malli, joka sisältää myös jonkinlaisen hybridi-QWERTY-näppäimistön. Malleja, joista ei tiedetä kehitysnimen lisäksi paljoa muuta ovat Victoria, Vector, Mobile Office 09, Wheldon ja Shakira.
Surfer- ja Bruce Lee -kehitysnimen tuntevat laitteet ovat hieman mysteerejä. Prototyypit niistä on saatu valmiiksi jo vuoden 2008 alkupuolella, mutta vastaavia laitteita ei kuitenkaan ole edes nähty kuvissa vielä. Surfer vaikuttaisi olevan varustettu myös melko kattavilla ominaisuuksilla, mukaan lukien 2,6 tuuman näyttö, viiden megapikselin kamera, QWERTY-näppäimistö ja DVB-H-mobiili-TV.
N85 on saamassa seuraajan Ahtlon-kehitysnimellä tunnetusta laitteesta. Tärkeimpiä uudistuksia ovat 8-16 gigatavun muisti ja xenon-salama. Gwen ei tarjoa paljoakaan uutta, Madeleine on varustettu sivusta liukuvalla QWERTY-näppäimistöllä ja N-Gage-tuella.
Kokonaisuutena Nokialta vaikuttaisi olevan tulossa ensi vuoden aikana ihan mielenkiintoisia tuotteita, vaikka mitään aivan mullistavaa ei näiden tietojen mukaan ole tulossa. Kaikkea tietenkään eivät nämäkään tiedot kerro. On myös mahdollista, että kaikki näistäkään malleista eivät saavu ikinä kauppojen hyllyille asti. Mielenkiintoisinta vuotaneiden puhelimien ominaisuuksissa onkin ehkä huomata QWERTY-näppäimistöllä varustettujen laitteiden määrän melko suuri kasvu.
Ainakin joidenkin mainittujen mallien julkistuksia voidaan odottaa joko joulukuun 2. päivänä Nokia World -tapahtumassa tai vuoden 2009 puolella helmikuussa matkapuhelinalan megatapahtuma Mobile World Congressissa.
Tässä taulukko, josta kaikki edellämainitutkin tiedot on poimittu:

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.