iPhone uhkaa perinteisiä pelilaitevalmistajia

Markus Lehtiniitty
14. marraskuuta, 2008 15:40

Applen iPhone-puhelinten ja iPod touch -laitteiden App Store -sovelluskauppa on saavuttanut suuren suosion. App Storen sisältöön kuuluvat olennaisena osana pelit ja joka neljäs App Storesta ladattu sovellus onkin ollut peli.
Yhteensä App Storesta on ladattu 200 miljoonaa sovellusta, joista pelejä on siis ollut noin 50 miljoonaa kappaletta. Vaikka useimmat latauksista ovatkin olleet ilmaissovelluksia, on iPhonen ympärille muodostumassa suuri peliliiketoiminta.
iPhonen suosio pelialustana asettaa paineita Sonylle ja Nintendolle, jotka ovat vahvoja erillisten pelilaitteiden markkinoilla. Sonyn PSP-laitteeseen ja Nintendon DS-käsikonsoliin verrattuna iPhonelle on taskussaan merkittäviä etuja, joita ovat muun muassa riittävän tehokkaat grafiikkaominaisuudet, pelien jakelu verkon yli fyysisen median sijaan sekä laitteen toiminta myös muuna kuin pelikoneena. Myös iPhonelle saatavilla oleva pelivalikoima on erittäin laaja: yli 2000 nimikettä.
Esimerkiksi Sega on myynyt juttumme kuvassa näkyvää Super Monkey Ball -pelin iPhone-versiota yli 500 000 kappaletta. Segan Yhdysvaltain johtajan Simon Jefferyn mukaan iPhone-pelit ovat yhtiölle myös kaikkein tuottoisinta liiketoimintaa. Sega veloittaa Super Monkey Ballista 9,99 dollaria tai 7,99 euroa.
iPhonen saavuttamaa suurta menestystä pelialustana voi verrata myös Nokian N-Gage-pelialustaan saavutuksiin. Nokia ei ole yltänyt N-Gagella vastaavaan suosioon, mikä ei ole kovin yllättävää sillä N-Gage-palvelu ei tarjoa vastaavaa, yksinkertaista käyttökokemusta kuin iPhone.
Lähteenä App Store -lukuihin Wall Street Journalin artikkeli Apple's iPhone Faces Off With the Game Champs.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.