Uutiskommentti: Varoitus kertoo myös Nokian omasta heikkoudesta

Markus Lehtiniitty
16. marraskuuta, 2008 17:19

Nokia antoi perjantaina tulosvaroituksen. Nokian mukaan puhelimia tullaan vuoden viimeisellä neljänneksellä myymään aiemmin arvioitua vähemmän. Vuoden 2009 myynnin Nokia arvioi jäävän pienemmäksi kuin kuluvan vuoden ja Nokia odottaa vuodesta muodostuvan "haastavan". Nokia vastaa heikentyneisiin näkymiin tiukalla kulukuurilla. Lisää Nokian tiedotteessa.
Nokian mukaan varoituksen takaa löytyvät syyt liittyvät pääosin yleiseen markkinatilanteeseen eivätkä Nokian omaan suoriutumiseen. Finanssikriisi on ravistellut viime aikoina maailmaa ja nyt ollaan siirtymässä maailmanlaajuiseen taantumaan, joka tulee hidastamaan kuluttajakysyntää globaalilla tasolla. Tämän ohella Nokialla on kuitenkin myös omat heikkoutensa kuten myös vahvuutensa.
Nokia on tällä hetkellä heikko korkeamman hintaluokan älypuhelimissa. Nokian uutuudet kuten N79, N85 ja N96 eivät tarjoa tarpeeksi uutta ja innostavaa. Nokia itsekin tietää tämän ja jopa myöntää, että N-sarja kaipaisi uudistamista. E-sarjan myynnin kerrotaan sujuvan hyvin. Erittäin tärkeä malli Nokialle tulee olemaan kosketusnäytöllinen 5800 XpressMusic, joka saa seuraa muista kosketusnäyttöpuhelimista ensi vuoden aikana.
Kehittyvillä markkinoilla Nokia on puolestaan erittäin vahva. Nokian edullisemman pään mallisto on hyvä ja myös Nokian muut vahvuudet korostuvat juuri kehittyvillä markkinoilla.
Nokia odottaa, että talouden heikkeneminen kautta maailman vaikuttaa enemmän kysyntään kehittyneillä markkinoilla kuin kehittyvillä markkinoilla. Tämän pitäisikin olla hyvä asia Nokialle, sillä Nokian kokonaisasemien pitäisi vahvistua kehittyvien markkinoiden painoarvon noustessa. Nokia odottaakin, että sen markkinaosuus pysyy loppuvuonna kolmannen vuosineljänneksen tasolla tai nousee sitä korkeammaksi. Mutta onko Nokia tämän kehityksen myötä vaarassa liukua yhä enemmän pelkäksi halpapuhelinvalmistajaksi, jollaisena se jo tänä päivänä ainakin Yhdysvaltain markkinoilla yleisesti nähdäänkin.
Nokian pitäisi tehdä kaikkensa, jottei se luisuisi vain halpavalmistajaksi. Tärkeintä olisi tuotevalikoiman selkeä parantaminen. Mutta onnistuuko Nokia siinä? Nokialta on viimeksi saatu markkinoille merkittävä high-end-luokan tuote melkein kaksi vuotta sitten N95:n muodossa.
Erittäin mielenkiintoista tämän suhteen on Nokian suuntautuminen kohti palveluja. Muista suurista puhelinvalmistajista yksikään ei ole lähtenyt Nokiaa vastaavalla laajuudella rakentamaan palveluliiketoimintaa. Mutta onko Nokian tie oikea? Siihen emme vielä tiedä vastausta. Aiemmin Nokian ohjelmisto-osaamista ei ole pidetty kovin vahvana, mutta Nokia onkin rakentanut palveluliiketoimintaansa yritysostojen kautta, josta suurimpana esimerkkinä on tietysti karttayhtiö NAVTEQ:in osto.
Vaikka Nokialla on kalliimmassa hintaluokassa ongelmansa, jotka ovat kärjistyneet aivan viime aikoina, on Nokian asema kokonaisuutena katsoen yhä erittäin mainio. Nokian kappalemäärin mitattuna suurimmista kilpailijoista (LG, Motorola, Samsung ja Sony Ericsson) Motorolan ja Sony Ericssonin tilanne on jo heikko ennen markkinakäännettä. Mitä niille tuleekaan tapahtumaan taantuman tullessa? Motorolan tuotevalikoima on surkea ja se ei välttämättä selviä itsenäisenä hengissä markkinakäänteestä. Sony Ericssonia ja osaltaan myös LG:tä puolestaan painaa niiden keskittyminen lähinnä kehittyneille markkinoille ja kalliimpiin puhelinmalleihin, joiden markkinat tulevat ainakin Nokian mielestä kärsimään enemmän.
Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo toteaa Nokian tiedotteessa Nokian uskovan erottuvansa kilpailijoista vuonna 2009 mittakaavaetujensa, johtavan tuotemerkkinsä, ylivoimaisen logistiikkansa, alhaisten kustannustensa sekä laajan tuotevalikoimansa ansiosta. Näin tulee luultavasti käymäänkin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.