Googlen Android-alusta ei hyödynnä mahdollista monikosketusta

Markus Lehtiniitty
24. marraskuuta, 2008 13:55

Googlen Android-käyttöjärjestelmällä varustetun T-Mobile G1 -puhelimen kosketusnäyttö tukee monikosketusta (multi-touch), mutta Android-alustassa tätä ei hyödynnetä. Monikosketus on yksi Applen iPhonen kantavia ominaisuuksia: sen avulla voidaan rakentaa erilaisia eletoimintoja, kuten verkkosivujen tai valokuvien koon muuttaminen kätevästi liikuttamalla kahta sormea joko kohti tai poispäin toisistaan.
RyeBrye-nimimerkillä esiintyvä Android-sovelluskehittäjä paljasti G1:n monikosketuskyvyt YouTubessa julkaisemallaan videolla, joka löytyy myös tämän jutun lopusta. Avointa koodia olevaa Android-alustaa on täytynyt luonnollisesti hieman muokata monikosketuskykyjen esiin saamiseksi.
Syytä siihen, miksi Android-alusta ei monikosketusta hyödynnä, ei tiedetä. Syynä voivat olla jopa tietyt patentit, jotka ovat Applen hallussa. Toinen selitys tuen pois jättämisellä voisi olla ominaisuuden keskeneräisyys, jolloin olisi mahdollista, että nykyisetkin Android-puhelimet vielä joskus monikosketustuesta pääsisivät nauttimaan.
Monikosketustuki vaatii kapasitiivisella tekniikalla toteutetun kosketusnäytön, jollainen G1:stä löytyy. Sen sijaan esimerkiksi Nokian kosketusnäytöllisessä 5800 XpressMusicissa, kuten myös useimmissa muissa kosketusnäyttölaitteissa, käytetään resistiivistä kosketusnäyttöä, jolla monikosketustoiminnot eivät edes ole mahdollisia.
Alla "proof of concept" -video monikosketuksen toiminnasta T-Mobile G1:ssä:

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.