Nokia julkisti N97:n: kosketusnäyttö ja QWERTY

Markus Lehtiniitty
2. joulukuuta, 2008 10:19

Nokia julkisti tänään Nokia World -tapahtumassa Espanjan Barcelonassa uuden N-sarjan lippulaivamallin N97:n. N97 yhdistää samaan laitteeseen suuren kosketusnäytön sekä fyysisen QWERTY-täysnäppäimistön. N97 perustuu aiemman 5800 XpressMusicin tavoin Nokian S60-alustan 5th Edition -versiolle.
N97:n kosketusnäyttö on kooltaan 3,5 tuumaa ja sen tarkkuus on 360x640 pikseliä. N97 on Nokian ensimmäinen kosketusnäyttöpuhelin, jossa on myös fyysinen QWERTY-näppäimistö. N97:n rakenne on melko erikoinen: se on varustettu ns. kallistuvalla liukukannella. Näyttöä sivulle liu'uttamalla paljastuu laitteen QWERTY-täysnäppäimistö. N97 tukee myös värinävasteominaisuutta eli se värisee aina näyttöä kosketettaessa.
N97 tukee laajasti Nokian Ovi-verkkopalveluja ja lisäksi sen kerrotaan tarjoavan helpon pääsyn verkon erilaisiin sosiaalisiin yhteisöihin. N97:n aloitusnäytön voi muokata omien mieltymystensä mukaan sisältämään pikakuvakkeita, widget-sovelluksia, yhteystietoja ja RSS-syötteitä.
N97:n muihin ominaisuuksiin kuuluvat GPS-paikannus kompassitoiminnolla, viiden megapikselin kamera Carl Zeissin linssillä ja kaksois-LED-kuvausvalolla, muun muassa näytön automaattisesti kääntävä kiihtyvyysanturi, internetselain, musiikkisoitin yli 37 tunnin musiikintoistoajalla, FM-radio, 3,5 mm:n standardi kuulokeliitäntä, stereokaiuttimet, FM-lähetin, TV-ulostulo sekä kolmitaajuus-3G-, HSDPA-, WLAN- ja Bluetooth-yhteydet. N97:ssä on sisäänrakennettua muistia 32 gigatavua sekä lisäksi microSD-muistikorttipaikka, jonka avulla N97:n muistia voidaan laajentaa 48 gigatavuun.
Luonnollisesti N97 tukee Nokian internetpalveluja mukaan lukien jakopalvelu Share on Ovia, N-Gage-pelipalvelua sekä Nokian omaa musiikkauppaa. N-Gage-sovelluksesta julkaistaan N97:n markkinoilletuloon mennessä kosketuslaitteille tarkoitettu versio. N97:ssä on myös ohjelmisto, joka tarjoaa mahdollisuuden oman sijainnin jakamiseen helposti ystävien ja useiden yhteisöpalveluiden kanssa.
Tekstinsyöttämiseen on N97:ssä viisi eri vaihtoehtoa: näytöllä näkyvät ja kosketeltavat suurikokoinen QWERTY, mini-QWERTY sekä puhelinnäppäimistö, käsialantunnistus sekä kirjoittaminen fyysisellä QWERTY-näppäimistöllä. N97:n käyttäminen ei vaadi stylus-kynää, vaikka sillainen myyntipaketissa mukana tuleekin. Laitteessa ei kuitenkaan ole paikkaa kynälle kuten oli vielä 5800 XpressMusicissa. S60-käyttöliittymän optimointia kosketusnäyttökäyttöön on jatkettu ja osaltaan asiaa auttaa 5800:aa suurempi näyttö (3,5 vs. 3,2 tuumaa).
N97:n mitat ovat 117,2 x 55,3 x 15,9 millimetriä ja se painaa noin 150 grammaa. N97:n akun kapasiteetti on 1500 milliampeerituntia.
Nokian mukaan N97 on saapumassa markkinoille vuoden 2009 ensimmäisellä puoliskolla. Veroton hinta-arvio laitteelle on 550 euroa ja verollinen Suomen suositushinta on 990 euroa. Käytännössä laitteen hinta tullee asettumaan edullisimmillaan noin 700-800 euron hintaluokkaan. Hintaan kuuluu vuoden navigointilisenssi Nokian Kartat-sovellukseen sekä yhden N-Gage-pelin latausoikeus.


Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.