Uutiskommentti: Nokian odotettu vastaisku tapahtui N97:llä ja uusilla palveluilla

Markus Lehtiniitty
2. joulukuuta, 2008 20:03

Nokia julkisti tänään vuotuisen Nokia World -tapahtumansa ensimmäisenä päivänä QWERTY-näppäimistöllä varustetun N97-kosketusnäyttöpuhelimen, uuden version Kartat-sovelluksestaan ja Maps on Ovi -verkkopalvelun sekä Mail on Ovi -sähköpostipalvelun ja Nokia Messaging -palvelun, joka tuo sähköpostit ja pikaviestit helposti puhelimiin. Edellä on myös linkit aiempiin uutisiimme kyseisistä uutuuksista.
Tämän päivän julkistukset eivät enää tarjonneet suuria yllätyksiä: arvasimme eilen oikein kosketusnäytön ja QWERTY:n yhdistävän N97:n esittelyn ja jo aiemmin veikkasimme Nokian kertovan tänään sen karttapalvelujen laajenevan tulevaisuudessa käytettäviksi myös verkon kautta tietokoneella.
Myös toisella tapaa Nokian tämänpäiväiset julkistukset olivat hyvin odotettuja. Nokialta on odotettua vastaiskua Applelle ja Blackberry-sähköpostilaitteita valmistavalle RIM:lle jo pitkään. Tänään Nokia viimein vastasi tähän huutoon. Nokian markkinaosuus älypuhelinmarkkinoilla on aivan viime aikoina romahtanut aiemmasta yli 50 prosentista alle 40 prosenttiin. Osuuksia Nokialta ovat vieneet juuri Apple ja RIM. Nokian älypuhelinmallisto on junnannut paikoillaan eikä ole tarjonut uusia kiehtovia ominaisuuksia. Nokia ei ole johtanut alaa. Se ei ole ollut sellainen suunnannäyttäjä, joka sen olisi pitänyt olla.
Tiistai 2. joulukuuta 2008 voitiin ennakkoon nähdä jopa Nokian kohtalonhetkenä. Tänään Nokian oli ehdottomasti onnistuttava. N97:n julkistus lienee yksi Nokian ennakkoon hehkutetuimpia tuotejulkistuksia ikinä. Hehkutukseen osallistui myös Nokia itse. Tunnelma etukäteen oli hämyinen, sillä tarkkoja faktoja tulevasta ei nykytavasta poiketen tiedetty. Nokailta odotettiin jotain suurta. Mutta onnistuiko Nokia sitten lopulta vastaiskussaan?
Omasta mielestäni kyllä. Nokia täytti suuret odotukset juuri ja juuri.
Minkälainen laite Nokian tuleva lippulaivamalli N97 on? Hyvä vai huono? Onnistunut kokonaisuus vai pettymys? N97 on ehdottomasti Nokian toistaiseksi edistynein ja ominaisuusrikkain puhelinmalli tai, kuten Nokia sitä haluaa kutsua, mobiilitietokone. Toisaalta se ei tarjoa mitään mullistavaa, jota markkinoilta ei vielä löytyisi. Vastaavia kosketusnäytön ja QWERTY-näppäimistön yhdistäviä tuotteita löytyy jo niin Sony Ericssonilta, HTC:ltä kuin LG:ltäkin.
N97 jatkaa käyttöliittymänsä osalta siitä, mihin ensimmäinen S60-kosketusnäyttöpuhelin 5800 XpressMusic pääsi. Ilahduttavaa N97:ssä on S60:n kosketusnäyttöoptimoinnin jatkaminen. N97:n merkittävin uutuus on sen uusi aloitusnäyttö, johon voi liittää ohjelma- ja yhteystietopikakuvakkeiden lisäksi myös widget-sovelluksia, kuten säätietoja tai yhteisöpalveluiden tiedotuksia sekä RSS-syötteitä. Lisäksi aloitusnäytöllä näkyvät perinteisesti myös kello, profiilinvaihto sekä esimerkiksi musiikkisoittimen tiedot.
Muutenkin kuin aloitusnäytön osalta N97 vaikuttaa olevan hyvin yhdistetty internetin tarjoamiin moniin palveluihin. N97:n yhteydessä Nokia lanseraa sosiaalisen sijainnin käsitteen, joka tarkoittaa, että käyttäjällä on mahdollisuus jakaa sijaintinsa helposti kavereiden ja yhteisöpalveluiden kanssa. Tätä konseptia tullaan jatkossa Nokian mukaan kehittämään lisää.
N97:n rakenne on melko erikokoinen. Uusi rakenne tuo kuitenkin mukanaan merkittäviä etuja. Kun N97 on avattu, näyttö on noin 35 asteen kulmassa näppäimistöön nähden. Näin se on paremmassa kulmassa laitteella kirjoitettaessa sekä myös N97 pöydälle laskettaessa. Laite pysyy pöydällä hyvin pystyssä, jolloin videoiden katselu onnistuu mukavasti kallistetun näytön ansiosta. N97:ssä ei siis ole tarvetta N96:sta tutulle ns. kickstandille.
Ominaisuuksien osalta N97 on Applen iPhone 3G:tä merkittävästi kehittyneempi. iPhonen juttu ei kuitenkaan ole sen sisältämät ominaisuudet, vaan käytettävyys ja sen suhteen lopullisia arvioita ei voi vielä esittää.
Julkisuudessa N97:ää on haukuttu lähinnä sen koon ja hinnan takia.
N97:n mitat ovat 117,2 x 55,3 x 15,9 (kameran kohdalta 18,25) millimetriä verrattuna esimerkiksi iPhone 3G:n 112 x 56,9 x 12,5 millimetrin mittoihin. N97:ssä kuitenkin on 3,5 tuuman kosketusnäytön ohella myös QWERTY-näppäimistö, joten kovin paljon pienempää N97:stä ei edes olisi voinut tehdä.
N97 ei missään nimessä ole halpapuhelin. Veroton hinta-arvio on 550 euroa ja Suomen suositushinta 990 euroa. Käytännössä N97:n hinta asettunee noin 700-800 euroon, joka ei mielestäni ole paha hinta. N97 on suunnilleen samassa hintaluokassa kuin iPhone 3G ehkä nykyään olisi, jos sitä saisi varustettuna 32 gigatavun muistilla. N97:n myyntiintulo on vielä noin puolen vuoden päässä, joten Applella - kuten myös kaikilla muilla valmistajilla - on vielä aikaa tuoda omat uutuutensa markkinoille melko samoihin aikoihin.
N97 on kokonaisuutena mielestäni hyvä laite, joka onnistuu vakuuttamaan. Se ei kuitenkaan yllä välttämättä Nokian lupauksiin koko mobiilikokemuksen uudistamisesta...
Jos N97 oli Nokian vastaus Applelle, haastavat Mail on Ovi ja Nokia Messaging -palvelu sen sijaan RIM:n. Tuomalla helppokäyttöiset sähköpostiominaisuudet koko mallistoonsa Nokia laskee RIM:n tuotteiden houkuttelevuutta. Omien palvelujensa ohella Nokia rummuttaa erityisesti yrityspuolella Microsoftin Mail for Exchangea ja Lotuksen Domino Traveleria.
Karttapalveluissa Nokia on matkapuhelinvalmistajien ehdoton ykkönen. Nokian panostukset tällä saralla ovat aivan omassa luokassaan. Nokia julkisti tänään 3.0-version Kartat-sovelluksestaan ja toi kartat osaksi Ovi-verkkopalvelua. Nokian palvelukokonaisuudella onnistuu nyt esimerkiksi reitin suunnittelu verkossa ja tämän jälkeen synkronointi mobiililaitteeseen perillenavigointia varten. Tämä on selkeä etu perinteisiin navigaattorivalmistajiinkin verrattuna. Nokia näyttää saavuttaneen NAVTEQ-ostollaan karttapalveluissa merkittävän ylilyöntiaseman. Nokian mukaan Kartat-sovellusta on ladattu yli kuusi miljoonaa kertaa, jonka lisäksi se on esiasennettuna kymmenissä miljoonissa myydyissä puhelimissa.
Toistaiseksi Nokian uudet palvelut, Kartat 3.0, Maps on Ovi, Nokia Messaging ja Mail on Ovi, ovat kaikki pahasti keskeneräisiä. Tämä on kuitenkin Nokian linja nykyään. Tuotteet julkaistaan ensin beta-testiversioina ja halukkaat käyttäjät voivat osallistua niiden viimeistelyyn. Nokian palvelut ja palveluliiketoiminta kehittyvät nopeasti, mutta onko vauhti loppupeleissä kuitenkaan riittävä, sitä emme tiedä.
Palvelujen osalta on tarpeen muistaa se, että Nokia toimii niissäkin globaalilla tasolla. Maailma on hyvin erilainen täällä kuin esimerkiksi Afrikan kehitysmaissa. Maailman ihmisistä kolme neljäsosaa ei ole käyttänyt esimerkiksi sähköpostia. Kehittyvillä markkinoilla piileekin Nokian palvelubisneksen suuri potentiaali.
Nokia rummutti tänään voimakkaasti internetiä palvelujensa kautta sekä osana laitteiden toiminnallisuutta. Nyt ollaankin päästy tilanteeseen, jossa N97:n myötä palvelut alkautuvat myös integroitua entistä syvemmin osaksi laitteita ja Nokian visio laitteiden ja Ovi-palveluiden muodostomasta kokonaisuudesta alkaa pikku hiljaa valmistua.
Nokia kertoi tänään myyneensä yhteensä yli 15 miljoonaa N95-puhelinta ja, että E71 on jo yhtiön eniten myyty QWERTY-näppäimistöllä varustettu puhelin. E71 on Nokian tämän hetken älypuhelinmalliston valopilkku. Lukuun ottamatta sitä muu mallisto on heikko, josta kielii N97:n aikainen julkistus. Nokia luultavasti julkisti N97:n nyt sen vuoksi, etteivät kaikki asiakkaat karkaisi muiden valmistajien kuten Applen tai RIM:n leireihin. N97 tulee olemaan Nokian lippulaivamalli vielä pitkään, vähintään syksyyn 2009 asti. Nokian menestyksen kannalta kannattaa toivoa, etteivät kilpailijat julkaise N97:ää kehittyneempiä laitteita sitä ennen.
Nokian näkemyksen mukaan kosketusnäyttölaitteet ovat tärkeitä, mutta eivät tule tulevaisuudessakaan dominoimaan täysin markkinaa. Itse olen sitä mieltä, että N97:n esittelemä suuren kosketusnäytön ja fyysisen QWERTY-näppäimistön yhdistelmä tulee olemaan lähitulevaisuuden tie high-end-malleissa. Itse en haluaisi joutua pelkän kosketusnäytön vangiksi - tämä saattaa tosin johtua tottumuksesta pitkäaikaisena kommunikaattorikäyttäjänä.
Niin sanotuista vanhoista puhelinvalmistajista Nokia vaikuttaisi olevan kaikkein vahvimmissa asemissa. Sony Ericssonin ja Motorolan tilanne ei näytä erityisen vahvalta. Markkinoilla tulee tapahtumaan uudelleenjakoa ja myös vanhojen toimijoiden poistumisia. Mutta selviääkö vain Nokia lopulta ehkä yhdessä Samsungin kanssa ainoana vanhana puhelinvalmistajana tästä puhelinmarkkinoiden uudelleenjaosta? Nokia on panostanut perinteisistä puhelinvalmistajista ylivoimaisesti voimakkaimmin palveluliiketoimintaan. Ohjelmistoissa ja palveluissa onkin tulevaisuus, koska kaikki pystyvät jo nykyään tekemään teknisesti yhtä hyviä tuotteita.
Jollei Apple olisi reilut puolitoista vuotta sitten tullut puhelinmarkkinoille, voitaisiin Nokian nykyinen tilanne nähdä täysin erilaisena. Nyt Nokia pysyy uusista panostuksistaan huolimatta älypuhelinten ja high-end-mallien segmentissä edelleen lähinnä haastajan ja perässähiihtäjän roolissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.