Nokia vaihtaa tulevaisuudessa Linuxiin huippumalleissaan?

Markus Lehtiniitty
3. joulukuuta, 2008 19:06

Puheet Nokian siirtymisestä tulevaisuudessa käyttämään Linux-alustaa puhelimissaan ovat jälleen saaneet uutta tuulta alleen.
Eilen Nokia World -tapahtumassa uutistoimisto Reutersin haastattelussa Nokian Markets-yksikön johtajistoon kuuluva Ukko Lappalainen kertoi Linuxin olevan pidemmällä aikavälillä vakava vaihtoehto huippumallien alustaksi. Tällä hetkellä Nokia käyttää maemo-Linuxia Internet Tablet -laitteissaan, esimerkiksi N810 Internet Tabletissa.
Nokian ja Linuxin yhdistäviä huhuja on menneen vuodenkin aikana kuultu aina välillä. Kesäkuussa Helsingin Sanomat kertoi Nokialta olevan tulossa Linux-puhelimia jo ensi vuonna. Syyskuussa Nokia-Linux-keskustelua puolestaan virkisti tiedot uuden maemo-version sisältämistä ominaisuuksista, joihin kuului myös tuki 3G-yhteyksille. Pohdimme tuolloin uutiskommentissamme asiaa.
Ukko Lappalaisen Reutersille antama lausunto ei vahvista Nokialta Linux-puhelimia olevan tulossa, mutta se ei myöskään kumoa näitä väitteitä. On siis mahdollista, että Nokian tie tulevaisuudessa ainakin huippumalleissa on maemo-Linux. Lappalaisen mukaan Nokia tulisi Linuxin käyttöön ottaessaan käyttämään nimenomaa omaa maemo-alustaansa eikä esimerkiksi Googlen Androidia, joka myös perustuu Linuxiin.
Minkäänlaisia konkreettisia tietoja mahdollisista tulevista Nokian Linux-puhelimista ei toistaiseksi ole julkisuuteen saatu. Nokian Linuxiin siirtyminen, jos se on tapahtuakseen, lieneekin ohjelmassa vasta aikaisintaan noin 2-3 vuoden kuluttua eikä vielä ensi vuonna kuten HS aiemmin on arvaillut.
Toistaiseksi Nokia jatkaa Symbian-linjalla. Eilen Nokia tiedotti saaneensa päätökseen Symbian Limited -kauppansa. Nokian tarkoituksena on säätiöidä Symbian-käyttöjärjestelmä ja tehdä siitä avoin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.